Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Pa bila je neki dan emisija o tome i na HRT-u. ( potrošački kod ili tako nešto ) Banane se dopremaju zelene ( jer kako bi drugačije izdržale toliki put? ), onda dolaze u luku u Španiji / ove sto se prodaju u BiH /, onda se smještaju u hladnjače, a onda se tretiraju plinskim grijalicama ne bi li sazrile.
prepostavila sam da to tako ide al nisu onda valjda stetne zbog toga ili cak otrovne.
A nemam pojma....ipak se trudim da ih moja djeca ne konzumiraju. Ne znam. Ali zar nije čudno da je kilogram banana 1,70 a kilogram jabuka 3,50?! U zemlji u kojoj se banane smatraju južnim voćem?!
Ma stup mi prvi pao na pamet. Tamo je veleprodaja.
neki dan se kolega kune da nece nikad vise bananu pojesti - bas je gledao tu emisiju kako se beru, dopremaju i ostalo.. a ja ih bas volim, kazu da su dobre za zeljezo i rado djeci kupujem - sta da se radi?! jesu li ove iste i u Merkatoru? prije jesu nego nisu jelde?
Hehehe...banana - banana. Najbolje da čovjek ništa ne gleda. Inače banana ima super nutricističke vrijednosti...ali šta da se radi. I ja volim pojesti bananu sa mljevenim keksom i malo mlijeka.
ma u cjeloj drzavi su iste.onda je tako sa svim vocem.ja sam se iznenadila kad sam procitala koliko su banane zdrave.a to sto su jeftinije je vjerovatno zato sto ih ima tokom cjele godine i vjerovatno ih ima nnoho u tim zemljama a i zato sto nemogu dugo stojat.neznam,nemogu biti pametna al vjerujem da je ista situacija sa svim sto se uvozi al i sa ovim sto se ne uvozi. eto uzmimo da su sve kupovne kasice zdrave i bla bla al nemozemo ni nih davat uvjej.recimo moja Ajla od 8-og mjesca nije htjela pomirisat a kamoli probat te kasice i vjerujem da i druga djeca nejedu to dugo. jednostavno treba prihvatit cinjenicu da je sve nezdravo i trudit se koliko je moguce izbjegavat naj stetnije stvari
Bannane se inace beru zelene i ne dopremaju s ekao takve samo u Bih nego i u cijeli svijet koji ih uvozi. To da zemlje koje su vis erazvijene imaju kontrolu nad ekoloskim uzgojem ,odgovorno tvrdim da kontrolisu SIPAK .nema dana da s eneka zavjera ne otkriva i ne prica po tome a sa eko naljepnicama mame narod da bi skuplje naplatili.u kasicama kazu da nema konzervansa ali zato ima i brasna i zacina i gustina,ma pisala sam na nekoj temi o tome. Danas ne postoji nista sto je eko uzgojeno i ne postoji zemljiste n akraju krajeva koje nije zatrovano,zato jedem i pijem sat imam i dajem djeteu sta mu se jede. sa GH smo poceli sa 4 mjeseca i hvala bogu danas nakon 13 mjeweci zivota njegovg jedemo sve sem narandzi,nece ih niti mandarine niti limunadu,ali eto kivi akoje dobro zreo.
Meni nije jasno kakve veze ima sto se banane uberu zelene pa negdje u transportu sazriju.... .Zelene se po pravilu beru i recimo musmule pa se onda ceka da omeksaju (stave se u kartonsku kutiju...). Dakle- zbog cega je ta banana sa pijace losija od one iz teglice cika Hipp-a koja cak i nema okus banane? Ja pravo gotivim banane a to kako se transportuju...hm...ma kako god ih transportuju- ogulis ih .
Ja sam se na početku dohrane bukvalno umarala pitanjima jeli ovo voće ili povrće prskano, gdje je raslo itd... Sad se uopšte ne opterećujem...Imam blizu kuće jednu super snabdjevenu prodavnicu i Mercator pa tamo uzimam ono što mi se na oko čini svježim i primamljivim... Odakle je stiglo, kako, ne mogu misliti, i bolje je da ne zapitkujem... Moji imaju ponešto voće i povrća na vikendici i naravno da to ima prioritet, kao i domaća jaja i piletina koju nabavljamo od prve komšinice kraj naše vikendice... Sigurno znam da njene koke jedu kukuruz, a ne neku hemiju, i Luka do sada još nije pojeo kupovno jaje, zahvaljujući toj teti Što se banana tiče, jede ih svaki dan, baš svaki...To je jedino voće koje baš voli i nikad ne odbija... A i ja ih volim...Što reče Hanabanana, sa mljevenom plazmom i mlijekom, mljac mljac... I ova moja mala poguzija voli tu kombinaciju, na mamu
drage mame..imamo problem ...poceli smo pomalo uvoditi kasice u nasu ishranu... ja pocela da mu spremam kasice,a kako beba doji, kupim ja jednu kutiju HIPP mlijeka da mogu malo dodati u blender da se lakse ispasira,ali to mlijeko ima tako neugodan miris i okus da moja beba nece nista u sto je ono pomijesano,rok je uredu ali???Koje vi mlijeko koristite za takve stvari?pozz P.S.kasice koje kupim sve jede
Suna ja sam isto malenu dojila posto nisam koristila adaptirano,ispocetka sam kupovala kasice koje idu sa vodom imas hipp baby first milk pap,onda medolino,frutolino,hipp za laku noc od jabuke isto ide sa vodom,a od 8 mjeseca sam joj pocela praviti kasice od kravljeg mlijeka
Suna, i ja planiram za koji dan početi sa GH, do sada je malena samo dojila. Ako treba neka hapica sa mlijekom, planiram izdojiti koliko treba i tako praviti.
I ja sam uvijek izdajala svoje mlijeko ili skuham recimo neku vocku ili povrcku u malo vode i onda hapu (tj. zitarice) dodam u to. Ili kada recimo izgnjecis krusku ona je tako socna da joj ne treba nista ni dodavati. AD mlijeko nikada nisam koristila.
hvala vam drage moje...ja nemam izdajalicu pa mislim da bi drugaciji pokusaj isao malo teze ..a iskreno i skupa da sad kupujem jer ubrzo bebac abd.pocinje sve..kad sam gledala cijene joj visoke...znam za te kase s vodom ali kako moj bebac nije neki buca ja htjela da to malo "poguram" sto sitije u tibu...i ja kad kuham jabuku nista ne dodajem jer je socna ali u krompir i mrkvu ja malo mislila da mu bude ukusnije ...suna ili kupuj drugo AD ili kupuj kravicu
suna- ni ja nikada nisam koristila izdajalicu. Izdajala sam se rucno tj. sa dva prsta. Nije uopste tako tesko- probaj . To sto ti beba nije buco - kakve to veze ima? Pa i ne trebaju bebe biti buce. Dojene bebe su inace vitkije od onih na AD mlijeku i to je normalno. Nemoj se time jos opterecavati.
amrino,pokusat cu ...ma ja ti se opterecavam tim jer mi je stariji sin isto dojio ali bio onako bucmast, sad je normalne kilaze,a svi me kritikuju sto sam umislila da je positan,ali je skroz drugacije grade od starijeg..ovaj..."duzi a uzi" luda sam,ali je hb.zdrav sto je najbitnije...hvala jos jednom...Hamzi pusa
Drage mame, trudite se da uzmete domaće, ono što je sezonsko, ali naša djeca neće rasti u čistiji ni bolji svijet, i vjerovatno će jesti još goru hranu, tako da neće štetiti ni malo opuštanja po pitanu izbora namirnica. Beba koja doji nema potrebu da joj se uz dohranu uvede AD. Čak se to i izbjegava jer je u današnje vrijeme veliki broj alergijskih reakcija na kravlje mlijeko jer su to u principu prve bjelančevine stranog porijekla koje se uvedu u ishranu. Nema nikakvog razloga da se dojenoj bebi na samom početku sve ne sprema na vodi, odnosno pari. Nema potrebe za zasitnim obrocima jer se bebin probavni trakt tek upoznaje sa novom vrstom hrane. I nema nikakve potrebe da beba odmah prihvati ni nove vrste hrane ni novi način hranjenja! Ja razumijem da su majke nestrpljive da krenu dalje sa bebinom ishranom (zato jer sam i sama bila takva sa kčerkom), ali bebe ne vole brze i nagle promjene, i nisu sve spremne na početak dohrane. Krenite sa dohranom kao sa igrom nekom novom igračkom, ponudite bebi poparenu jabuku izgnječenu viljuškom. Ako neće ni da proba, spustite joj mrvicu na usnu, ako se i tada protivi odustanite za taj dan. Sutra napravite isto. Možete u to dodati malo svog izdojenog mlijeka čisto da se bebi nešto učini poznatim, no ne očekujte da će to obavezno upaliti. Ja sam sa sinom skoro odustala i napravila pauzu koliko nije prihvatao ništa što sam mu nudila (a ja vrijednica svaki dan nešto kuhala), ali sam dobila savjet da nudim i dalje bez pritiska. I jesam, pa je postepeno prihvatio voće, pa povrće, pa žitarice. Sad samo obilazi ima li se šta gdje ogrebat. Znam da je gotovo nemoguće, ali samo opušteno Važno je da budete svjesne da dijete kroz majčino mlijeko dobiva apsolutno sve što mu je potrebno i da mu je ono primarna hrana do godinu dana starosti.
veliki dječak 16.10.2004. i mali dječak 16.08.2009.
Hm...gledala sam tu emisiju na HRT-u o bananama i nije mi bilo svejedno, ali moram priznati da sam ih poslije toga ipak kupila
OK, niko nam na pijaci ne može garantirati da to povrće i voće nije špricano i bog te pitao gdje se i kako uzgaja, ali sam mišljenja da to isto sigurno rade i veliki proizvodjači kašica. I oni sigurno u svojim plastenicima svo povrće i voće tretiraju s nekim kemikalijama. Za mene masovna proizvodnja znači samo jedno - zarada pa kako god!
A davno sam isto na HRT-u gledala reportažu u kojoj je rečeno kad Hrvatska udje u EU morat će se držati odredjenih regulativa po kojima oni odredjuju kako mora izgledati mrkva, krompir, krastavci itd. Znači, sve fino kao za izložbu, a ne nekih čudnih oblika. Tako da ni ja ne vjerujem baš zapadu koliko god oni bili ispred nas.
Da li su vam menstruacije bolne? пеперутка16
U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.