|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  12 13 [14] 15 16   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Pocetnica u dohrani!
29.11.2009 15:19:12   
Visnja RR

IZVORNA PORUKA: reallove

hvala na odgovorima,shvatila sam dano,inace emin super napreduje hb,sa 3,5 mjeseca ima 7 kg,nebi trebalo biti problema abd

moja bebe je od 2 mjeseca na AD i dohranu sam uvela sa 6 mjeseci po preporuci dr. Vukovic a i po mom licnom zakljucku nakon svega sto sam iscitala na netu... ako ti beba napreduje AD je dovoljno do 6 m ...mozda da pocnes sedmicu dvije sa par kasicica kuhane pasirane jabuke npr.
zaista al zaista nema potrebe za zurbom ... pregledjate na youtube emisiju |RR na zabranjenom forumu" (na pdf zajednica RR -Druzenje i dogadjaji) ...pedijatrica naglasava ne prije 6 m i razlog...

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu reallove)
Neposredna veza do poruke: 326
2.12.2009 15:07:47   
Pretty mamma
Drage moje,
iščitala sam svih 14 stranica, ali još ne nađoh odgovor koji mi treba.
Malena će za 2 tjedna napuniti 6 mjeseci i samo ju dojim. Dakle školski, bez vode, čaja i sl.
Eh, kad se počne uvoditi GH, da li se počinje sa sokićima i koja im je uloga ili odmah hapice?
Mogu li prvo Hippove hape (one voćne npr) ili mora biti baš voće sa tržnice? I kako da u Sa dodjem do neprskanog voća? Imate li nekoga od koga kupujete?
Mislila sad da će ovo biti jako jednostavno, sad bi ju dojila do osnovne školeuser posted image

Laura je u mom naručju!

(odgovor članu Inayat)
Neposredna veza do poruke: 327
2.12.2009 15:20:12   
Anoniman
P. mamma, ma kao i sve s cime se susreces prvi put vezano za bebu  izgleda malo komplikovano, ali vjeruj i nije, na samom pocetku se bebi daju male kolicine da se upozna sa okusima i da ne daj Boze vidite da li je slucajno alergicna na neke sastojke, hocu reci da ne brines i sto se tice sokica njih ti uglavnom ne preporucuju ali eto ja sam dala prvo par kasika soka od jabuke jer sam mislila da ce se zagrcnuti necim drugim, i davala sam joj ispocetka samo Hippove kasice a tek poslije kad smo usli u stos onda sam kuhala i tako radim i danas, miksam malo domace malo kupovno, neprskano ja donosim od roditelja mojih i mm ( oni nam kupe)  jer oni lakse procijene da li je to fakat domaci proizvoduser posted image

(odgovor članu Pretty mamma)
  Neposredna veza do poruke: 328
5.12.2009 23:48:03   
Idina mama
moja mama ima na pijaci "svoje" ljude i to je ko fol sigurno neprskano, a hajd znaj

Neposredna veza do poruke: 329
7.12.2009 12:44:13   
dafri
Kada se prave domaće hapice recimo mrkva ili jabuka je li dovoljno samo ispasirati ili treba izmiksati,nešto me strah da se bebiron ne zagrcneuser posted image

mišljenje je kao dupe,svako ima po jedno

(odgovor članu Idina mama)
Neposredna veza do poruke: 330
7.12.2009 15:48:03   
hanabanana
Sok - ja sam shvatala kao domaći cjedjeni sok od voća i povrća poznatog porijekla.

Hapice - pravljene od namirnica poznatog porijekla, u protivnom gotove. ( sigurno su zdravije od kancerogenog voća i povrća koje nam nude na pijaci )

U početku sam miksala. Starijoj kćeri skoro do dvije godine, a mladja je odbila jesti miksano već sa deset mjeseci, iako nije imala ni zuba u glavi.

(odgovor članu dafri)
Neposredna veza do poruke: 331
8.12.2009 20:18:45   
dafri
Hvala Hanabanana negdje sam čitala da može pasirano da se bebe uče žvakati,ja i ne bih smjela jer sam tek na početku.
Kad sam tražila Nestle riža-kukuruz vidim da imaju žitarice s medom ,koriste se od 6 mjeseci,sadrže gluten on po nekima i može od 6 mjeseci, a med, zar on može tako rano ili ovaj prerađeni u hapi nema ista svojstva user posted image

mišljenje je kao dupe,svako ima po jedno

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 332
8.12.2009 20:34:25   
Visnja RR
dafri to je do tebe ...
ja npr. jos uvjek nista nisam Asji dala na bazi meda... a njoj je 20 m...
za sada ti je riza/kukurz dovoljno

i da potpisujem hanabanana

< Poruku je uredio Visnja RR -- 8.12.2009 20:35:42 >

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu dafri)
Neposredna veza do poruke: 333
8.12.2009 21:41:18   
Amrino
Ja sam Hamzu iskljucivo dojila do 7. mjeseca.
Sokove nikad nisam davala jer uvodjenje dohrane meni je podrazumijevalo uvodjenje hrane u nekom drugom obliku osim u tecnom. Od. 7. mjeseca je dakle pio moje mlijeko i vodu.
Ja sam uvijek da se prave domace kasice- od sezonskog voca i povrca. Sada ti je recimo sezona bundeva koje su savrsene za pocetak dohrane. Uglavnom sam mu pravila kase od svjezeg voca i kuhanog povrca.
Ja hranu nikada nisam pasirala nego sam je samo malo viljuskom gnjecila a i davala sam mu komade voca od samog pocetka da gricka (jabuka, kruska). Nikada se nije zagrcnuo...Ponekad je pravio face kao da ce povratiti ali uglavnom od kasica.
Zitarice su takodje super vec od samog pocetka. Preporucujem ti da kupis recimo kutiju Nestle riza- kukuruz, kesicu palente i proso u DM- u. Sve od nabrojanog mozes poslije kombinovati i sa vocem i sa povrcem.
Hamza je kupovnu kasicu iz tegle pojeo prvi put kada mu je bilo oko godinu dana.
A vodila sam se, okvirno, uglavnom tablicom dohrane koju imamo na istoimenoj temi. (tablica je sa Rode a temu mislim da je postavila hanabanana)

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 334
9.12.2009 11:26:29   
Suzana
Ja potpisujem Amrinouser posted image

Pitanjce za hanubananu, prije toga citiram dio njenog posta:

"Hapice - pravljene od namirnica poznatog porijekla, u protivnom gotove. ( sigurno su zdravije od kancerogenog voća i povrća koje nam nude na pijaci ) "

Zašto misliš da je voće i povrće sa pijace više kancerogeno nego voće i povrće koje se koristi za pravljenje industrijskih hapica, a koje mogu stajati van frižidera i 12 mjeseci?

Edi i Mak - DOUBLE BLESSING
27.05.2008.

Moji životi, ljubavi, sreće najveće...

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 335
9.12.2009 11:46:31   
hanabanana
IZVORNA PORUKA: Suzana

Zašto misliš da je voće i povrće sa pijace više kancerogeno nego voće i povrće koje se koristi za pravljenje industrijskih hapica, a koje mogu stajati van frižidera i 12 mjeseci?

To je čisto moje mišljenje. A razlog je jednostavan: u Njemačkoj, Austriji i etc državama koje proizvode dječiju hranu Zakon o zaštiti potrošaća je nešto što se poštuje.
S toga ako na dječijoj hapi piše da je bio porijekla i da je bez konzervansa, onda ja u to vjerume. ( stajati van frizidera im omogućuje vakum koji se stvori kad se istisne zrak i zatvori tegla pod pritiskom - barem su nas tako u školi učili ).

U svakom slučaju radije sam davala gotovo hape nego kupila špinat na pijaci koji je ubran sigurno 12 sati prije nego je stigao na pijacu.
A pošto sam često u Hecegovini znam kako se i čime tretira povrće i voće koje ide na pijacu, a kako ono koje oni sebi služe za objede.

ALi kako rekoh, to je moje mišljenje.

< Poruku je uredio hanabanana -- 9.12.2009 11:47:14 >

(odgovor članu Suzana)
Neposredna veza do poruke: 336
9.12.2009 11:53:25   
noaa
slazem se za povrce sa pijace,ja kad vidim blitvu iz naseg vrta i onu iz plastenikauser posted image nemoguce da je tretiraju kao i mi jer nama za rucak treba pola vrta a tamo list ko uho od slonauser posted image

NOA 16.03.09 mamina krofnica(je curica)

Neposredna veza do poruke: 337
9.12.2009 11:58:59   
bebacha
hehe bas me nasmija,uho od slonauser posted image user posted image user posted image user posted image
ja sam uvjek prije za domace nego kupovne kasice i kod nas se jos moze kupit povce i voce uzgajano sa selima,odnosno kod stariih ljudi koji dodu na pijacu.i oni prodaju povrce na malo.nadam se da razumijete sta hocu reci,znaci nije to povrce iz Hercegovine ili neznam odakle koje se uzgaja u velikim kolicinama.
kad sam bila trudna bila sam ubjedena da su kasice gotove bolje, a k kad sam ih probala promjenila sam misljenje.kasica sa mesom imam ukus supe iz kesiceuser posted image user posted image user posted image
a na jednom drugom forumu sam ta takode citala o ispravnosti tih kasica kao i njihovom sastavu al necu o tome da nebi opet ispala svada jer vidim da vecina vjeruje kupovnim kasicama

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

(odgovor članu noaa)
Neposredna veza do poruke: 338
9.12.2009 12:01:58   
noaa
ja kad nemam nase domace onda dajem kupovne kasice i kad negdje idemo..nekako mi blam nosat serpicu u graduser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu bebacha)
Neposredna veza do poruke: 339
9.12.2009 12:08:30   
hanabanana
Bebacha nemoj me pogrešno shvatiti ali puno je lakše tebi naći domaći proizvod nego me ni u Sarajevu.
A to znam zato što ja domaće voće i povrće donosim iz Brijesnice i Klokotnice. user posted image

Isto tako, trebate znati da većina teta što prodaju do pijace, male količine povrća, ustvari to kupi od prodavaća sa pijace, i faktički vrši preprodaju. Samo dodjite ranije i sami ćete se uvjeriti. Ja sam dvije godine žvijela preko puta pijace i svega sam se nagledala.

Ili recimo, neki dan sam vidjela čovjeka koji prodaje domaće jabuke, što je tačno - on zaista ima svoj voćnjak. ALi njegov voćnjak je tik do brze ceste za Mostar!
Koliko je olova u tim jabukama?!

(odgovor članu noaa)
Neposredna veza do poruke: 340
9.12.2009 12:17:03   
Pretty mamma
Kako doći do domaćih stvari? Imate li neke svoje prodavače ili?

Laura je u mom naručju!

Neposredna veza do poruke: 341
9.12.2009 12:18:32   
hanabanana
Ja donosim sa sela. Možda je to moja sreća da mi je svekar porijeklom iz jednog lijepog sela blizu Gračanice. 

Neposredna veza do poruke: 342
9.12.2009 12:24:27   
w.pooh
IZVORNA PORUKA: noaa

ja kad nemam nase domace onda dajem kupovne kasice i kad negdje idemo..nekako mi blam nosat serpicu u graduser posted image user posted image user posted image

noaa meni nikad nije bio blam ničeg što se tiče user posted image kada je tek počeo dohranu obavezno sam mu nosila u malim plastičnim Tupperware posudama iz kojih se ništa ne može prosuti i koje mogu u mikrovalnu..protiv sam kupovnih kašica ali priznajem da je pojeo poneku ali voćnu i to u onim trenutcima u gostima kada nisam imala pripremljenu domaću..a one povrće kašice su meni bljaaakk..ali svako ima svoj izbor, samo istina je da je u gradu teže naći kvalitetno domaće voće i povrće
I danas, sa 15,5 mjeseci ja mu znam ponijeti ono što mu napravim jer nikad ne znam šta će negdje tamo biti za jelouser posted image

13.08.2008.
Lﻻ ﻉ√٥oυ F٥гﻉ√ﻉR

(odgovor članu noaa)
Neposredna veza do poruke: 343
9.12.2009 12:39:27   
noaa
w.pooh ovo za serpicu je trebalo da bude smjesno.

(odgovor članu w.pooh)
Neposredna veza do poruke: 344
9.12.2009 12:45:19   
w.pooh
Znam imam i ja smisla za humoruser posted image Samo sam konstatovala (nije bilo upućeno samo tebi) da se ja nikad ne bih, ako sam 24 sata kod kuće sa bebom, opredijelila za kupovne kašice pored domaćih..opet kažem svako ima svoj izbor i nikome se ne miješam u odgoj njegovog djeteta

13.08.2008.
Lﻻ ﻉ√٥oυ F٥гﻉ√ﻉR

(odgovor članu noaa)
Neposredna veza do poruke: 345
9.12.2009 12:50:36   
bebacha
hanabanan slazem se s tobom da je u manjim sredinama lakse naci kvalitetnije povrce i voce.nesto nevjerujem da je jedna nena koja na pijacu donese 4-5 mrkve ili spinata to kupila od nekog i da preprodaje,a mrkva velicine prsta.bas mi izgleda ko domaca.a i po ukusu se da primjetit dali je nesto domace.ja recimo vec dugo nisam kupila lijepu,ukusnu jabuku u prodavnici a ljetos sam kod nekog djeda na pijaci kupovala crvave jabuke al su bile preukusne.bas ukus jabuke

(odgovor članu noaa)
Neposredna veza do poruke: 346
9.12.2009 15:00:25   
Suzana
IZVORNA PORUKA: hanabanana

IZVORNA PORUKA: Suzana

To je čisto moje mišljenje. A razlog je jednostavan: u Njemačkoj, Austriji i etc državama koje proizvode dječiju hranu Zakon o zaštiti potrošaća je nešto što se poštuje.
S toga ako na dječijoj hapi piše da je bio porijekla i da je bez konzervansa, onda ja u to vjerume. ( stajati van frizidera im omogućuje vakum koji se stvori kad se istisne zrak i zatvori tegla pod pritiskom - barem su nas tako u školi učili ).

U svakom slučaju radije sam davala gotovo hape nego kupila špinat na pijaci koji je ubran sigurno 12 sati prije nego je stigao na pijacu.
A pošto sam često u Hecegovini znam kako se i čime tretira povrće i voće koje ide na pijacu, a kako ono koje oni sebi služe za objede.

ALi kako rekoh, to je moje mišljenje.

Naravno da je tvoje mišljenje i ja to poštujem.
Ja recimo ne vjerujem previše "Zapadu". I tom zakonu o zaštiti potrošača gdje kaže da je hrana bez konzervansa. Ne može me niko ubijediti da tu nema nikakvih konzervansa, sve dok me ne odvedu u fabriku da vidim svojim očima proces proizvodnje. (učila sam u školi o vakuumu user posted image )
I nikako ne mogu prihvatiti da bih djetetu mogla dati bananu iz teglice, nego normalnu bananu sa pijace.
Nadam se da me nisi pogrešno shvatila.

Edi i Mak - DOUBLE BLESSING
27.05.2008.

Moji životi, ljubavi, sreće najveće...

Neposredna veza do poruke: 347
9.12.2009 15:26:57   
hanabanana
Ma ne Suzana, sve ok.
A ja recimo sada igrom slučaja radim sa osobama koji su generalni uvoznici banana za BiH. Ne bi vjerovala kakve banane kupe, u čemu se i kako transportuju, i kako dozrele na pijaci Stup.
Meni kad su rekli, dušu sam povratila.
I od tada moja djeca ne jedu banane.

(odgovor članu Suzana)
Neposredna veza do poruke: 348
9.12.2009 15:29:16   
bebacha
pa de podjeli to s nama.

Neposredna veza do poruke: 349
9.12.2009 15:38:26   
hanabanana
Pa bila je neki dan emisija o tome i na HRT-u. ( potrošački kod ili tako nešto )
Banane se dopremaju zelene ( jer kako bi drugačije izdržale toliki put? ), onda dolaze u luku u Španiji / ove sto se prodaju u BiH /, onda se smještaju u hladnjače, a onda se tretiraju plinskim grijalicama ne bi li sazrile. 

(odgovor članu bebacha)
Neposredna veza do poruke: 350
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  12 13 [14] 15 16   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  12 13 [14] 15 16   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Da li su vam menstruacije bolne?
пеперутка16

U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *