|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  11 12 [13] 14 15   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Pocetnica u dohrani!
20.11.2009 23:31:45   
Nunichi
Dobro dosla na RR Jaco, a i tvoja bebica. user posted image
Mi smo takodje, jako rano pocele sa dohranom. I nismo nikada hB imale nikakvih problema.
Bitno je da ti sama primjetis ako bebi nesto od hrane smeta.
A eto, vec ste probali neko voce i povrce, a nije bilo problema sa probavom i alergijskih reakcija, sto je dobro.
Pored ovog sto si navela, mozes mu skuhati i jabuku i krusku. Naravno prvo jedno par dana, pa drugo par dana, a onda mozes miksati zajedno sve sto je do sad probao.

(odgovor članu jaca92)
Neposredna veza do poruke: 301
20.11.2009 23:37:20   
jaca92
i to sam mu davala...sve mu odgovara...da li je u redu sto mu dajem dva obroka dnevno? oko 1 mu skuham tikvicu i krompir i mrkvu i to sve lijepo ispasiram...i oko 6 mu dadnem kasicu od breskve...naravno svaki dan drugaciji obrok...u toku dana i noci doji.

(odgovor članu Nunichi)
Neposredna veza do poruke: 302
20.11.2009 23:40:16   
Nunichi
Pa moje misljenje je da si mogla sacekati jos malo do tog drugog obroka.Ja nisam bas zurila sa drugim obrokom. Ipak mu je samo 4 mjeseca. Ali opet ne znam koliko on kolicinski pojede?
I jesi li po preporuci pedijatra tako rano uvela dohranu ili sama na svoju ruku?

(odgovor članu jaca92)
Neposredna veza do poruke: 303
20.11.2009 23:49:27   
jaca92
sama na svoju ruku..oni ne dozvoljavaju do 6 mjeseci...on stvarno lijepo napreduje i ped.me stalno hvali...a po vasem misljenju kad bi trebala s drugim obrokom poceti? 

(odgovor članu Nunichi)
Neposredna veza do poruke: 304
20.11.2009 23:54:48   
Nunichi
Trebala si forsirati samo dojenje, ako vec doji. Ali kad si vec krenula, a srecom nije bilo problema, sad povratka nema. Pa ja bih sacekala barem mjesec dana, pa uvela drugi.
Ali neka ti uvijek bude na pameti da je tvoje mlijeko najbolje za njega, za njegova crijeva, kosti, imunitet opcenito.
Imas na ovom pdf temu ishrna beba od 4,5(6)-12 mjeseci. Pa procitaj sta smo tamo pisale. Ima puno savjeta korisnih.

(odgovor članu jaca92)
Neposredna veza do poruke: 305
21.11.2009 13:42:34   
suna
IZVORNA PORUKA: jaca92

sama na svoju ruku..oni ne dozvoljavaju do 6 mjeseci...on stvarno lijepo napreduje i ped.me stalno hvali...a po vasem misljenju kad bi trebala s drugim obrokom poceti? 

procitala sam tvoje prethodne postove i isto sam i ja tako pocela,a i beba nam je isti uzrast...sto se ped.tice oni ne dozvoljavaju prije 6 mj. nista..a meni stara dr.rekla ovako,da oni svi rade po nekoj novoj literaturi i da se strogo moraju pridrzavati toga ali ona nije za to nego mi je rekla ti svojoj bebi slobodno po malo daji slane i slatke kasice kao i sokice,jer ce beba teze prihvatati okuse sto bude starija..naravno ne dajem sad teska jela,pite i sl.vec primjereno njegovom dobu..u pocetku nije znao gutati sad sam zine kad vidi da kasika ide prema usnama user posted image ....

"Ništa značajnije ne može učiniti otac za svoju djecu, nego to da voli njihovu majku."

više volim što nemam sve a imam VAS,nego da imam sve a nemam VAS

(odgovor članu jaca92)
Neposredna veza do poruke: 306
21.11.2009 14:55:42   
jaca92
hahahaha...znaci nisam jedina...dobro je...vec sam se bila pomalo zabrinula...ljubim

(odgovor članu suna)
Neposredna veza do poruke: 307
21.11.2009 15:50:29   
Visnja RR
ta stara pedijatrica bi podhotno trebala u penziju...slane i slatke kasice mogu samo ako su prirodno slani i slatki...a dodavati secer ili sol do prve godine nije uopste pametno...

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu jaca92)
Neposredna veza do poruke: 308
21.11.2009 16:21:31   
Amrino
Sklazem se Visnja da ova pod hitno treba u penziju a to sto dijete nije znalo gutati je valjda glavni znak da nije bilo spremno za nadohranu.
To nije stvar "nove literature" nego novih otkrica u nauci. Za svasta se nesto prije smatralo da je dobro ili ispravno a danas je dokazano da nije.

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 309
23.11.2009 10:17:24   
marinčii
ma ne preporučuju to samo stariji pedijatri..ja kad sam bila na kontroli prošli tjedan pedijatrica mi reče da mu od 4 ipo mjeseca počnem davati voće a sa 5 povrće ja se baš iznenadila  jer ona je baš mlada mislim da nema puno više od 30 godina..a kad sam ga vodila privatno kod jednogiskusnog i starog doktora koji je by the way u penziji on mi reče ništa prije 6 mjeseca samo doji ,doji i doji...

Matej 10.7.2009.
Andrej 9.12.2014.
Danas je,možda više nego ikad prije,istina da će način na koji se ponašamo prema djeci odrediti budućnost svijeta!

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 310
27.11.2009 15:48:23   
delly
moja mala ima 4 mj i pedica je rekla da bi mogla poceti uvoditi te kasice , ja ju inace samo dojim i ima trenutno preko 8 kila ,znaci napreduje hb. sad ja neznam sta da radim ,dali da pocnem samo sa sokicima?? kako pravite sokove za malisane od 4 mj ?? treba mi dobar savjet jer sam izgubljena

25.07 -dosla je nasa princezica

(odgovor članu marinčii)
Neposredna veza do poruke: 311
27.11.2009 16:22:43   
marinčii
delilah mom malenom je 4,5 mjeseca iako mi je pedijatrica rekla da počnem s dohranom ja sam odgodila dok ne navrši 5 mjeseci...pa mislim da možeš pravitisokiće od svježeg voća ,ili skuhati voće u vodi 2,3 minute i onda to izmikasati i dati joj ko kašicu...a narvno imaš i gotove kašice i sokiće ,..sad ti se odluči šta misliš da ti je zdravije i praktičnije

Matej 10.7.2009.
Andrej 9.12.2014.
Danas je,možda više nego ikad prije,istina da će način na koji se ponašamo prema djeci odrediti budućnost svijeta!

(odgovor članu delly)
Neposredna veza do poruke: 312
27.11.2009 20:45:34   
iva.lu
IZVORNA PORUKA: delilah

moja mala ima 4 mj i pedica je rekla da bi mogla poceti uvoditi te kasice , ja ju inace samo dojim i ima trenutno preko 8 kila ,znaci napreduje hb. sad ja neznam sta da radim ,dali da pocnem samo sa sokicima?? kako pravite sokove za malisane od 4 mj ?? treba mi dobar savjet jer sam izgubljena

uzivajte u dojenju dok mozete:)

(odgovor članu delly)
Neposredna veza do poruke: 313
27.11.2009 20:57:50   
dana3
IZVORNA PORUKA: delilah

niti trebas sta da pravis niti da joj sta dajes sem dojenja.to it je moj savjet da nastavis da dojis do 6 mjeseca pa trk onda pocni sa drugom hranom.ima tema:iskljucivo dojenje do 6 mjeseca pa procitaj.
jubni bebano i ne sikiraj se za hranu.od tebe dobije sva sto joj treba

kisik je pronadjen u 18 vijeku...kako smo do tada disali-nije poznato

(odgovor članu delly)
Neposredna veza do poruke: 314
27.11.2009 20:59:38   
dana3
http://www.ringeraja.ba/forum/m_5037/mpage_2/tm.htm

evo ti link ako vec nisi bila pa citala

(odgovor članu dana3)
Neposredna veza do poruke: 315
27.11.2009 21:03:51   
reallove
moja beba pije ad,11.12.abd puni 4 mjeseca,kada bih ja trebala poceti jeli bebe na ad ranije pocinju sa dohranom ili kako vec?

"Majke se rađaju u istom trenutku kada i djeca. Ona prije toga nije postojala. Žena je postojala, ali majka, nikad. Majka je nešto potpuno novo"

Mamino sunce Ameen

11.08.2009. <3

(odgovor članu dana3)
Neposredna veza do poruke: 316
27.11.2009 21:12:09   
dafri
reallowe,i moja melena pije ad,nama je isto savjetovano da s četiri krenemo sa sokićima,jednom joj dala i nije joj se svidjelo,sačekala sam 5-6 dana do 5 mjeseci , i krenula sa rižinim pahuljicama,probala je i jabuku,krušku,mrkvu,ali mi nije nešto baš presretna s tim kašicama,inače je poguzija i ima  preko 8 kila .

(odgovor članu reallove)
Neposredna veza do poruke: 317
27.11.2009 21:15:40   
dana3
IZVORNA PORUKA: reallove

moja beba pije ad,11.12.abd puni 4 mjeseca,kada bih ja trebala poceti jeli bebe na ad ranije pocinju sa dohranom ili kako vec?

bebe koje su na ad pocinju oko 4 mjeseca sa dohranom.tako sam ja radila sa mojim sinom jer je pola dojio a pola je bila flasa pa samo sa 4 poceli malo sa krompirom,p jabukom i sl.ne moraju biti pravi oborci,ne mora birti ni uno.to je u stvari da se malo proba i sl,znaci nemoj misliti da odmah na pocetku mora da ga to zasiti.nastavljas sa AD ko dosada a sve drugo sto das je samo pocetak,kako raste i ti povcavaj kolicinu i negdje do rpvih zubica ili 8 mjeseca bice to vec jedan ili dv acijela oborka.brzo pisme jer je moj sin u krilu pa me ometa lai nadams eda razumijes i da sma bar malo pomogla

(odgovor članu reallove)
Neposredna veza do poruke: 318
27.11.2009 21:23:00   
reallove
hvala na odgovorima,shvatila sam dano,inace emin super napreduje hb,sa 3,5 mjeseca ima 7 kg,nebi trebalo biti problema abd

"Majke se rađaju u istom trenutku kada i djeca. Ona prije toga nije postojala. Žena je postojala, ali majka, nikad. Majka je nešto potpuno novo"

Mamino sunce Ameen

11.08.2009. <3

(odgovor članu dana3)
Neposredna veza do poruke: 319
28.11.2009 0:23:01   
dafri
Pravo napredna bebicauser posted image user posted image

(odgovor članu reallove)
Neposredna veza do poruke: 320
29.11.2009 13:15:22   
Anoniman

[/quote]

Mozes poceti sa ruckom, "slanim" jelom u koji se stavlja proso.

60 gr povrca (mrkva, slatka tikva, komorac ili nesto drugo sto odgovara bebinom uzrastu i sto dobro podnosi)
50 gr jabuke
50 gr krompira
10 gr prosenih ili zobenih pahuljica
15 ml svjeze iscjedjenog soka od jabuke (ili neki drugi sok tako da jelo sadrzi 4% vitamina C)
8-10 gr rafiniranog ulja

Povrce i krompir se izdistaju na vrlo niskoj temperaturi sa vrlo malo vode. Kad su povrce i krompir mekani, doda se jabuka. Dinsta se jos 5 min. Dodaju se pahuljice. Ako su instant (pogledati uputsvo za pripremu pahuljica), ne treba kuhati dalje. Dodati iscjedjeni sok od jabuke, sve izmiksati. Ulje dodati na kraju. Ovo je porcija od oko 200 gr. ako je to puno u pocetku, rasporediti u manje porcije prema apetitu bebe i smrznuti. Ulje dodati nakon odmrzavanja. Nakon odmrzavanja neka hrana jednom prokljuca (radi klica). Tek nakon prokuhavanja dodati ulje. Nikada ne kuhati sa uljem.

Eto, moze se poceti sa jabukom, nekoliko dana sama kjabuka, pa zatim dodati tikva ili drugo povrce (komorac je super) i to davati nekoliko dana. Onda dodati krompir nekoliko dana, pa na kraju zitarice. Nakon mjesec dana beba ima kompletan rucak sa puno zeljeza :-)

[/quote]

Vocno-zitne kasice su OK. Sokice treba izbjegavati.

(odgovor članu delly)
  Neposredna veza do poruke: 321
29.11.2009 13:47:36   
dafri
Koliko je kašikica dovoljno za bebicu,moja ima pet i po mjeseci i pojede recimo četvrtinu banane,s dohranom sam počela prije 20 dana,da li  to utiče na količinu mlijeka koju popije

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 322
29.11.2009 13:52:41   
Mya_81 RR
Kašice bi trebale biti kao medjuobrok (užina) i ne bi trebalo utjecati na količinu mlijeka....na kutiji AD mlijeka ti okvirno piše koliko mliječnih obroka beba treba imati i to je bez obzira je li jede kašice...

Najvažnija stvar koju će naučiti s godinama je da ne postoji nijedan način da se bude savršena majka i milion načina da se bude dobra majka.

Ljubav, 25.06.2009.

(odgovor članu dafri)
Neposredna veza do poruke: 323
29.11.2009 13:54:06   
dana3
dafri-na pocetku uvodjanje guste hrane ,nema koliko je dovoljno ili da li je beba sita jer glavnaili bazna hrana je mlijeko.popice manje mlijeka ako odmah poslije banane dajes mlijeko.ako sacekas neko vrijeme popice kao i obicno,jer to ne moze da zasiti puno bebu.
na pocetku dohrane,ja sma sinu davala hranu koliko god je htio.dojio je ali manje pio iz flasice tada.

(odgovor članu dafri)
Neposredna veza do poruke: 324
29.11.2009 13:59:01   
dafri
Hvala na brzim odgovorima,dajem ja to na sredini između dvije hape,malena inače dobro jede ,8.300 imala s pet mjeseci,nešto mi je u zadnje vrijeme smanjila hapu ali to je onda vjerovatno nevezano za dohranu. 

(odgovor članu dana3)
Neposredna veza do poruke: 325
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  11 12 [13] 14 15   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  11 12 [13] 14 15   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Da li su vam menstruacije bolne?
пеперутка16

U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *