Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
pingpong, iskustvo je majka znanja veeseelaa,neki mi smo iz tog razloga uzeli hranilicu. A osramoti me u gostima, kad vidi hranu ko da ga izgladnjujem kakva dreka nastane, sreca vecina iznese tikvenjacu pa se svi pocastimo a i ne idemo cesto u goste hehe a ja uveliko pravim neslano za sve, danas smo jeli punjene tikvice i alen je dobio jednu samo viljuskom izgnjecenu. neki, ja moram priznati da mu znam staviti kasicicu nesquik kakaa. nekad jede nesquik kuglice i mlijeko sto postane cokoladno od njih (i to je poceo jesti jer ujutro vidi da mm jede pa u dreku hoce i on) a nekad mu tako u griz ubacim taj nesquik. a veceras sam nam napravila domaci puding kao krema za krempitu u tri zdjelice, svakom po jedna i bas smo se pocastili, doduse, alen nije sve pojeo, ostalo za dorucak sutra ujutro. kao da sma se juce pitala kako ce podnijeti mrkvu, kako krompir, kako mu usitniti meso.. bas brzo prodje..
Anushka je li koristis kravlje mlijeko kad pravis puding? Zar bebi nije malo prerano za cokoladu i kakao? Pitam, jer mislim da jeste cak iako je moja beba starija od tvoje mjesec dana? Od kada se smije davati sladoled ili cokolada? Ja sam svojoj dala da lizne malo, ali vise od toga nikada. Strah me...
molim pomoc kako pravite supicu mojoj malo 13 bice 6.davala sam joj slatke hapice i piricu a volila bih ako moze neko da mi kaze sa koliko ste vi poceli davati supice svojim bebama i kako
mi smo sutradan poslije onog super domaceg pudinga zavrsili u hitnoj jer se umeljao po licu i dobio kontaktnu urtikariju - alergija na bjelance. neki cokolino ide od 8 mjeseca i ja nisam prije davala nista cokoladno. a ujutro pojede 10-20 bobica nesquika sto i nije neka kolicina cokolade, ne reaguje lose na stolicu.Ne dajem mu kakao da pije, nego tako ujutro uz te bobice, i jednom u 10tak dana pojede taj cokoladni griz - poceo je prvo hippov cokoladni griz za laku noc, a od tada mu ja nekad napravim. a cak i cokolino jede prilicno rijetko. Vidjela sam da ima i nestle pahuljice sa kakaom ali to nismo uzeli. inayat alen jede hapice na kravljem mlijeku od 6,5 mjeseci, sladoled se ne daje zbog jaja, kravljeg mlijeka i zato sto je hladan pa se predpostavlja da moze dobiti upalu grla ili prehladiti stomacic. a cokoladu ne jede:) stavise, vec sam pisala u kojem obliku konzumira kakao:) selma imas na dosta mjesta po forumu kako se pravi supa, imaj na umu da je to samo voda u kojoj se kuhalo povrce koje beba smije jesti i meso a moze i bez mesa. Ne sekiraj se, ne znam cemu smajli koji place?
joj veeseela ne znam sta bi ti rekla, vjerovatno sve sto je slatko steti, al u umjerenim kolicinama + higijena zuba da bi trebalo biti OK. Cak i obicne zitnomlijecne kasice mogu biti stetne za zubice a o vocnim sokovima da ne govorim pa ne znam sta bi ti rekla..
ja sam pocela sa vocem i sad se pitam nakon koliko ste uvele povrce? ili obratno? jer je mali jos pa ne bih bas neke extra obroke da ima, vec eto sad pored 5- 6 podoja dnevno ima jedan vocni "obrok", par kafenih kasicica nakon podnevne sike za par dana mu je 5 mj punih..... raszmisljala sam o mrkvi prvo jer se i ona moze kombinovati sa jabkom recimo.....
bas sam jucer citala da je bolje poceti sa povrcem nego sa vocem.... A ja kupila sve vocne hapice i danas pojeli prvu jabukicu.
Pisala sam sad na temi "ishrana bebe", ali evo da pitam i ovdje: Koristite li smrznuto povrce za bebinu supicu - recimo onu ledo carsku mjesavinu, i sl.???
Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima, postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći
Anushka,duso,hvala na odgovoru,ja tek sad vidjela Ma ja sam pitala za kakao(nezasladjeni) a ne za cokolino...Ja Saidu ponekad napravim griz,pa dodam malo tog kakaa,i neku vockicu,njemu se svidja
bas sam jucer citala da je bolje poceti sa povrcem nego sa vocem.... A ja kupila sve vocne hapice i danas pojeli prvu jabukicu.
Pisala sam sad na temi "ishrana bebe", ali evo da pitam i ovdje: Koristite li smrznuto povrce za bebinu supicu - recimo onu ledo carsku mjesavinu, i sl.???
Ja sam počela sa jabukom, i sad mali sve jede nije to neko mjerilo, možeš dati kuhanu tikvicu, mrkvicu, krompir za početak a poslije carsku mješavinu
ok... Nisam ni mislila odmah, vec eto, samo da znam smijem li smrznuto (bilo sta)??? Mada ne vidim razloga zasto ne, ali eto da provjerim sa svojim curama na RR
I danas smo nastavili sa jabukom i super smo se napapali...skoro pola one male HIPP teglice
E onda je pojela 1/3 banane s keksom,pa pola banane,a juče je spucala cijelu bananu s keksom,a evo i danas
Mislim da joj je malo previše na želudac mali,al kad hoće.Nije imala hB problema...nikad nije ni imala grčeve,pa valjda je zbog toga i ovo dobro prihvatila.
draga mljeveni keks nije dobar za tako malu bebu... procitaj tekst o Celijakiji na pocetku portala... dakle gluten ne jos sa 4 mjeseca... keks za malu bebu moze biti opasan a ni po cemu koristan...samo od njega "kvasa"... radije koristi pahuljice od rize i kukuruza... pusa se bebicu
Moja malena ima 4 i po mjeseca,inače je na bebelacu,pedijatrica je na kontroli prije 15 dana rekla da počnemo s dohranom s obzirom da je mala poguzija,tad je imala 7.570 i 69 cm. Ja sam pokušala dati kašičicu hapice par puta ali se ona mršti i neće,ja naravno ne forsiram,inače sam mislila da je možda i malo rano,zanima me kako su vaše bebice prihvatale hapice,koliko je trebalo da se naviknu na nove okuse i kad su baš počele mijenjati jedan obrok.
draga dafri mi smo poceli isprobavati hranu sa nepunih 5 mjeseci.Kada sam mu prvi put dala izbacivao je jezikom i to mi je bio ocit znak da trebamo jos sacekati.Mi poalko jos uvije isprobavamo ,svaki dan mu dam ponesto ali jos ne kao cijeli obrok. Sacekaj neko vrijeme pa probaj ponovo.
Evo nesto o pocetku nadohrane: KADA POČETI? Većina djece pokazuje znakove spremnosti za uzimanje čvrste hrane negdje oko polovice prve godine života. Ti znakovi su: - može sjediti - izgubljen refleks kojim dijete automatski gura jezikom hranu iz usta - spremnost na žvakanje - sposobnost uzimanja hrane rukom i stavljanje u usta - smanjen zahtjev za dojenjem koji se ne može povezati s bolešću, izlaženjem zuba ili promjenama u rutini
Hvala Gvendolina,ja zadnjih dana ni ne pokušavam jer vidim da nije spremna, pedijatrica koja mi je inače ok je naglasila da počnemo i to sa sokićima s čime se ja baš nisam složila,ali tad mi je i jela nešto manje. Ja sam mislila početi s rižinim pahuljicama pa vidjećemo još,u svakom slučaju čekaću još bar 15 dan pa ponovo probati. Pozz
Mi se jos nismo ni savjetovali sa pedijatom,idemo iduce sedmice pa cemo vidjeti.Ali sam cula toliko razlicitih misljenja i Procitala toliko tablica nadohrane da sam jos vise zbunjena Najbolje se nahoditi prema svom osjecaju i bebi,a tablice koristiti okvirno Mi smo kupili Baby`s first pap od Hipp-a rizine i kukuruzne pahuljice,Ajdinu se jako svidjaju.Inace mu sve skuham i ispasiram tako da smo malo sacekali sa sokicima.Danas je prvi put probao sokic od jabuke i jako mu se svidio
Znam,i ja sam toliko o tome pročitala,kao i o svemu trenutno aktuelnom što se dešava kod bebe,da sam ovako i sa ispitima ihihihi,ja sam probala s mrkvicom,nije joj se svidjelo a ni mami kad je probala.
Moja samo doji, nece cucu, nece flasicu, nista.... ima 5 i po mjeseci i htjela sam mu pomalo poceti davati da isprobava ukuse.. Jednom sam mu iscijedila sok od mandarine, vrlo malo cisto da proba, i odusevio se, ali je problem bo u tome sto nije znao da pije na flasicu, pa je plakao... onda sam mu dala iz casice i to nam je uspijevalo.. volila bih da ga naucim na flasicu ali nemam ideje kako... HELP
E Minchice, imam isti problem. Zarici je 7,5 mjeseci, a flasicu mrzi. Ja sam njoj uzela nukovu casu s kljunom, ima i one drskice sa strane, a kljun je silikonski. Pa iz nje po malo pije, a malo pljuje. Vise je zvace nego sto pije, ali sta da se radi. Ja stvarno nemam nikakvu ideju kako ih nauciti. Mada ja vise i ne pokusavam, sad su flasice igracke, a koristimo samo ove sa kljunom. I kasikice naravno. Samo mislim da nije bas najbolje mandarinu tako maloj bebi davati. To je samo moje misljenje...
Koliko ja znam, mandarina spada u grupu vocki koje se ne preporucuju davati u prvoj godini zivota zbog moguce pojave alergijskih reakcija, a ja nisam ni pokusala da pije iz flasice, posto samo doji nije mi palo na pamet da joj dam flasicu, pije iz case sa kljunom i cak je neki dan pila vodu iz one kupovne flasice sa 'dudom' na vrhu, znate onu
e pa ovako...imam pitanje za iskusne majke...mom bebacu je 4 mjeseca i vec sa tri i po sam pocela sa dohranom...on je to prihvatio super...takodje i doji....jede tikvicu i krompir,mrkvu,bananu.breskvu...jel to ok...mislim on je to super prihvatio...pocela sam sa dohranom jer je sa tri i po mjeseca poceo da odbija da doji a nijednu hapu nece...razlog tome su zubici koji su poceli malo ranije...pa et pitam jel to ok sta vi mislite...veoma sam mlada 17 mi je godina i treba mi savjeta...ljubim vas
Dženita Kurtćehajić, specijalista ginekologije i akušerstva,
Anketa
Da li su vam menstruacije bolne? пеперутка16
U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.