Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 14.12.2009 4:51:03
Anushka
zeni, tek sad vidjeh da si me pitala za kuglice. Pustim ih da se otope, ali ja Alenu ne miksam nista od 9tog mjeseca kad je poceo da zvace. Da se kuglice brze otope zali ih vrucim mlijekom iako mm tvrdi da se ukus promijeni a i alen ih manje tako voli pa ih ja drzim na sobnoj temperaturi nekih sat, sat ipo otprilike i budu mekane ali se ima sta zvakati. Imaju puno soli pa ih rijetko dajem, ovo smo na sarmiranje dobili reklamno pakovanje za jednu porciju pa smo ga iskoristili.
juce smo ispunili sve osim vecere, tj pojeo je karamelino puru sa jogurtom, pa dva danonina, bos lonac tj krompir, meso i saft sa hljebom i dosta mlijeka. Hvala Bogu juce je jeo!
sad ga ceka keksolino, pa alpski hljeb sa maslacom, sirom, mileramom - sta bude htio i pokusat cu opet svjez sok od narandze pa supa od povrca na pilecem temeljcu sutlijas za veceru i pokusavat cemo voce u toku dana u nadi da ce ga htjeti
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 14.12.2009 9:29:26
new mama
Anushka imam pitanje,kako pravis sutliju Alenu,jel ono standardno ili i jos pitanje za ostale kakve vi cajeve dajete djeci,jel kupujete one u kesicama ili bas za djecu ono hipp ili nesto drugo
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 14.12.2009 9:31:35
maja78 RR
ja za sad dajem hipp, ustvari samo sam davala njihovu mjesavinu i kamilicu (mada i to rijetko, nesto nije ljubitelj), a juce sam kupila i vocni i sad cu cajeve forsirati dok je zime
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 14.12.2009 9:36:41
žana o8
Doručak: jaje sa mileramom i pola kifle Užina: banana i malo čokolade životnjsko carstvo Ručak: grah udrobljen sa malo hljeba Užina: pola banane Večera: čokolino Usput : 800 ml mlijeka dnevno , malo vode i malo domaćeg soka od nara. Mama zadovoljna.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 14.12.2009 19:33:50
Anushka
new mama, sutliju standardnu pravim, dodam malo cimeta i vanilin secera kao i nama.. doduse, mozda malo rjedju njemu napravim, ali to je to, nista posebno. A za caj je nedavno suzana pitala, ja svom dajem domaci caj od 8-9 mjeseci, a i iz kesice mentu, kamilicu, majcinu dusicu, cak koprivu i list kupine itdl. jos mu nisam dala 8 trava iako ja taj najvise volim, nesto izbjegavam mixeve...
danas smo napipali jos jednu cetvorku - donju lijevu, tako da lutkica moja ima 4 jedinice i dvije cetvorke i jos dvije koje samo sto ne izbiju na drugoj strani, a o dvicama da ne govorim kako su otecene, zbog toga vise pripradamo temi odbijaca hrane jer je sve sto se zvace danas bilo baaa pojeo je keksolino i jedva ga nagovorila na jedan danonino popodne.. ostalo grizao zaledjenu mrkvu i pio mlijeko..
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 15.12.2009 11:11:45
dana3
Anushka-daji mu keks, tako ceskal zube a opet i pojede nesto. ja mu dajem nesto slicno piskotama ali nije sladak tako. isto zubi rastu na sve strane, mazemo gelom, cesemo cetkicom za zube.jeo je jedino taj keks i mlijeko cisto pio.voce je misao na imenica, sokove ni pod razno nego mu sinoc napravila onaj sa vodom i to poceo da pije. . vode dosta popije ali bas hranu ne zeli tako da ovo dana necu ni da pisem sta jedemo
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 15.12.2009 13:28:13
emma.L
U nedjelju Ema nije jela skoro ništa- za doručak je pojela malu kiflicu sa pavlakom, za ručak joj pokušali dati pire krompir i teleći saft (3 zalogaja), pa malo kasnije Hipp teletina, krompir i paradajz (2 zalogaja), pa malo banane. Za užinu cijeli zalogaj voćnog jogurta . Večerala nije, tek pred spavanje oko 110 ml Aptamila, tuga prava . Zato jučer: doručak kruh i maslac, ručak grah sa suhim mesom i kruhom udrobljenim, popodne sa nanom juneća juha sa kruhom, večera griz sa medom. Popodne je čak pojela sama pola rendane jabuke . Danas je za doručak griz sa medom i kakaom, za ručak je teleća juha, za užinu jabuka, a večeras ćemo po ko zna koji put pokušati jaje ili će biti pura, ako nana kaže da je slabo jela. Ne voli kakao, mislim da ćemo probati sa Nesquickom. Ja još nisam vidjela dijete da ne voli kakao ili jaje do moje Eme . A što se tiče čaja, sada najčešće pravimo od šipuraka i dodamo kašičicu meda.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 15.12.2009 21:41:16
mamma mumi
Drage moje, mi smo sada po prvi put u fazi odbijanja hrane slane, ma evo ima par dana nece nista osim sirnog namaza i pavlake sa hljebom i naravno cokolesnik, puding soja, dakle slatko.Evo sada kuham grah da probam za sutra, zivu me izmuci. Mislim da su zubici, jer izbijaju mu dvojke , inace je zdrav, veseo.Nas danasnji meni: dorucak: cokolesnik-mm kaze da ga je pojeo Uzina: flasica Hipp3 mlijeka pred spavanje Rucak: svekrva mu napravila puru sa pavlakom , jedva dva zalogaja da je pojeo pa smo mu mm i ja davali abc sira i to je ko pojeo Vecera: ogladnila guza pa je samo isao zamnom dok sam spremala mu obrok i vikao mljac, mljac, obrok je bio plazma keks, jabuka, cimet Pred spavanje 200 ml mlijeka sa cokolesnikom Pijo caj Hipp vocni, pojeo pola banane, i ja mu iscjedila kivi i mandarinu ma ni okusiti,
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 16.12.2009 6:14:50
Anushka
dano3 bas sam se pitala sta je sa nasim drugom adnanom jutros jos jedna cetvorka, gornja, ali mi nesto daleko ko da je petica, nidje veze. I trojka nabubrila samo sto nije, a dvica jos nema tako da je i juce bilo cak 10tak kasicica cokolesnika, i cijeli dan samo mlijeko, tek uvece se smilovao i pojeo monte pa danonino od jagode.. slano i voce nista..
jutros smo poceli sa medolinom i to je fino pojeo nastavak je pura sa jogurtom gusta pileca supa sa povrcem peceni krompir sa piletinom griz
pokusat cemo i jabuku - da gricka i cese zubice i sitno rendanu, pa ako ista od navedenog pojede bit cu sretna!
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 16.12.2009 16:13:44
Amela V.
Evo i nas da se prijavimo na ovu temu Moja Ajlica je napunila godinu dana prije 2 sedmice (u dobar cas), pa smo se prebacili ovdje. Nas problem je sto ona nece nista novo da proba , sta sam joj god probala dati, uspijem je prevariti jedan zalogaj, a poslije nece ni usta da otvori, e pa stvarno ne znam sta cu sa njom. Doktorica nam je rekla da pocnemo piti kravlje miijeko, pa cemo i to da isprobamo. Ona jos uvijek doji, ja hvala Bogu imam mlijeka, tako da 5-6 puta u toku dana doji, a nekad se zna desiti i u noci, ako se probudi (ali to je jako rijetko) da je podojim jednom. Sad me jos samo zanima, kuhate li vi svojoj djeci posebno ili im dajete ono sto pravite za vas? Mislim solite li hranu, stavljate li zacine?
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 16.12.2009 16:27:01
dana3
Ma Anushka i mi s esa zubima borimo,svadjamo se nas dvoje,ne spava,pljuca hranu,nec nista ,tvrda stolica a za zubice ista stvar.doel sad ima 3 a gore jedinice i dvice a onda kutni tsa li daleko tamo nikli,probili desni a jos jedan u dojnjoj.ma katastrofa. nemam sta napisati d aje pojeo danas-pola flasice mlijeka oko 150 ml i pola kruske malo prije pola banane eto t je sve do sada
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 16.12.2009 16:30:34
dana3
Amela.V kad sma sa sinom bila na kontroli i kad je dobio tu vakcinu s napunjenom godinom ,rekli su da moze da jede sve sto i mi! Ja skuham njemu posebno ili nama dvoma jer sam dijabeticar pa vise pazim na ishranu ali uglavnom mu dajem sat i mi jdemo.inace nismo ljubitelji slane hrane tako da solim malo.mozes za bebu kuhati posebno ali ne moras uvijek,sad je potrebna so za razvoj ali opet ne soli puno. Moj sin kazem jede sv esto jedemo i mi i juce je prvi put probao malo cokolade koja mu se nije svoidjela.dijabeticar sam i ne volim slatko
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 17.12.2009 13:39:57
emma.L
Amela V., ja Emi odvajam jer joj još ne stavljam biber, a mi sve biberimo i u dosta hrane stavljamo chilli i curry. Ne odvajam sve (davala sam joj šnicle, japrak, punjene paprike- sve što nije jako začinjeno). Nedavno smo odvajali jer je sve njeno moralo biti smiksano (dok je bila u nekakvom štrajku ). Kako kada, uglavnom. Nama je jučer doručak bio medolino, ručak blitva sa jajetom i krompirom, užina monte, večera ostatak blitve i malo kruha i sira. Danas je griz sa kakaom i medom (odjednom ga jako voli i sve postruže ), ručak je neka juha iz zamrzivača (ne razlikujem je li juneća ili pileća ), užina je kruška, a za večeru ne znam. Za sutra mislim napraviti juhu od prokulica- to isto jako voli. Faza raznih juha sa udrobljenim kruhom još traje. Za vikend sam odlučila probati napraviti dinstani kupus, slatki.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 17.12.2009 14:27:49
dana3
AUUUUUUUUUU doslo mi jutros da ga istucem.sve vice njam njam a kad uzme hranu u usta pljune.tako nekoliko puta,popio smo pola formule,pola keksa pojeo,pola izmrvio po cijeloj kuci i eno ga spava-gladan ali ne jede
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 17.12.2009 15:00:34
emma.L
medic slatki, ja prokulice skuham, usitnim, u to dodam vrhnje za kuhanje i vratim na vatru da baci ključ, dodam malo soli (sada već i malo vegete), peršina i bijelog luka u granulama i eto ti jedna brza i lagana juha. U to udrobimo kruha i ona mlati k'o velika . Možeš dodati i bulgur ili proso ako hoćeš da zagustiš. Probali smo izdinstati sa lukom, mrkvom i paradajzom, ali joj se nije dopalo.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 17.12.2009 20:09:18
Anushka
danas smo osim mlijeka uspjeli rucati domace kokosje supe i popiti malo kompota... i ko fol je grickao petit keks, i nema gdje ga nema po kuci uhhh a dano, isti mi je, ozari se kad vidi zalogaj, zaleti se i cim osjeti na jeziku da treba zvakati ili event pokusa zvaknuti pljuje i nece, predpostavljam da ga zabole desni kad pokusa da grize pa da zato nece i bude mi ga zao
amela v alen odavno jede hranu koju nama pravim ali malo prilagodjenu, ne przim nista, ne stavljam biber, alevu papriku niti vegetu ali stavljam malo soli i dosta persuna i ostalog korjenastog povrca, i origano - zavisno od jela. Sve sto kuham i pecem, a od godine dana i dinstam nama jede i on ako hoce..
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 17.12.2009 20:55:08
Medić*
medic slatki, ja prokulice skuham, usitnim, u to dodam vrhnje za kuhanje i vratim na vatru da baci ključ, dodam malo soli (sada već i malo vegete), peršina i bijelog luka u granulama i eto ti jedna brza i lagana juha. U to udrobimo kruha i ona mlati k'o velika . Možeš dodati i bulgur ili proso ako hoćeš da zagustiš. Probali smo izdinstati sa lukom, mrkvom i paradajzom, ali joj se nije dopalo
Emma.L hvala puno, bas cu sutra za rucak, zvuci mi fino,probat cemo obje varijante.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 17.12.2009 22:57:39
Daja_sa
Ja danas nama pravila tost sa megle puterom sa zacinima...kad je smizla "namirisala" trk u kuhinju i copkala je sama k'o velika Jel neko od vas davao djeci ove megle putere ( ima sa bijelim lukom i zacinima) ...??? Nesto kontam mogu ubaciti u hranu bas onako lijepo zamirise
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 18.12.2009 10:29:21
emma.L
Daja-sa, nisam davala taj maslac, ali jesam maslac, bijeli luk svježi i u granulama i sve zelene začine- dakle, možda bi joj se kombinacija i dopala. Ne znam... mi ćemo probati, super ideja . Danas nam je na meniju medolino, varivo od mljevenog mesa, riže i povrća, kruška, a večeras možda prženica sa abc sirom.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 18.12.2009 14:13:29
Anushka
dukatino malo sredine hljeba i pavlake i zalogajcic pilecih prsa kokosja supa sa povrcem - supica na kasiku + udrobljen hljeb sa povrcem i tjesteninom u supi 4-5 supenih kasika popodne ista supa na isti fazon - prevencija od kojekakvih gripa jer su nam oba djeda i baka i nana prehladjeni pokusaj kivija i mandarina ako doceka veceru bit ce griz ili keksolino