Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 20.11.2009 11:52:26
mamina princeza
hej draga ja sam pravil aisto kao lecu ... stim sto ne znam jel to ista fantazija???? ovdje u ovoj sto sam ja kuila su razne vrste lece pa posto ima i zelena ja sam potopila u vodu.... sad ... mozda nisam trebala toliko dugo jel karatko sam kuhala a bas se prekuhalo, al nije vazno to vaznoj eda se svidjelo mojoj princezi!!!
usput evo jucerasnji meni :
dorucak jaje s pavlakom i hljebom mandarina flasica rucak sos od mrkvise tikvice luka i paradaj sosa sa heljdinom tjesteninom ---mmm njam ovo bas voli uzina: jabuka keks vecera opet nestle zitarice:) bas ih voi pa sama trazi to
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 20.11.2009 11:57:57
emma.L
Čini mi se da ćemo opet preći u problematičnu grupu - Ema izbacuje hranu iz usta. Hvalila sam se kako moje dijete nikada nije ispljunulo zalogaj i evo sad. Ponekad izbacuje kad joj je dosta, a ponekad imam osjećaj da je namjerno. Elem, jučer je bio doručak neke pahuljice (ne znam koje), ručak pileća juha, užina voće iz kompota i keks, a za večeru pokušaj kruha i sira ABC sa čajem ali je pljuvala i odustali smo. Sada eno tata pravi pire i dinstane prokulice (Bože pomozi da bar to pojede). Vidjet ćemo. Šta je Fantazija?
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 20.11.2009 12:22:48
hanabanana
IZVORNA PORUKA: Ivona
Hej zenice,treba li se Fantazija(mahunarke i zitarice) potopiti ranije ili mozda prokuhati sa sodom kao grah?S kojim mesom je kombinujete i stavljate li krompir?
ja ne prokuhavam, nego je potopim naveče. Ili par sati prije pravljenja i dobro operem. Nekada je kombinujem sa kockicama piletine, nekada sa kockicamam teletine, nekada ubacim i krompir izrezan na kockice i mrkvu isto tako.
Ne stavljam puno vode jer više volim da mi je kao gusta čorba. Na kraju svega ubacim jednu kašiku ajvara i promiješam.
< Poruku je uredio hanabanana -- 20.11.2009 12:24:41 >
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 20.11.2009 12:46:47
Ivona
Hvala vam Hanabanana,ja cu je potopiti nekih 2-3 sata,pa sta bude...Mozda da je onda duze kuham...
emma.L,Fantazija je kombinacija mahunatki i zitarica,ja sam je kupila u Konzumu. Da ti je jedna dan posmatrati moju Selenu i njeno izbacivanje hrane ili totalno odbijanje,odmah bi se prestala brinuti Salim se!Znam kako je.Kod nas je uvijek tako uz par svijetlih momenata ponekad
Dorucak:dva jajeta(sitnija domaca) sa puterom,sirom i mlijekom+kriska hljeba Uzina:izrendana jabuka i malo mandarine Spavanjac:150ml mlijeka Rucak:pravit cemo Fantaziju
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 20.11.2009 13:15:51
emma.L
Ma joj Ivona, divim se tvojm živcima. Upravo me MM zove i kaže da je sve povratila nakon što ju je natjerao da uzme drugi zalogaj (prvi je samo izbacila jezikom). Dakle, ovo joj se baš nije svidjelo, i to mi je ok, ako joj baš nije ukusno, ne treba ni jesti. Ali zadnjih dana ona bi samo juhu i grah jela. I pahuljice i voće i blitvu. Dakle dinstane prokulice izbacujemo iz menija za neko vrijeme. A ja s posla odoh kupiti blitve za večeru . Probat ću tu Fantaziju sa piletinom.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 20.11.2009 22:54:06
Daja_sa
Danas ruckali... Flasica nakon budjenja... Dorucak: ABC sir sa alpskim hljebom i jogurtom Uzina: Banana i tikva stambolka (kuhana ) Flasica mlijeka pred poslijepodnevni spavanjac Rucak: Teletina sa mrkvicom, rizom i graskom Uzina: Monte Vecera: Griz sa grozdjicama Pred spavanjac flasica mlijeka...
Pije puno vode i danas sam joj cjedila klementinu i mandarinu ...nesto joj se svidja ta kombinacija
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 22.11.2009 1:40:00
Ivona
Hanabanana,hvala na uputama...,svi smo se pocastili,a Seleni se jako svidjelo,pa je isto i rucala i vecerala Napravila sam je sa pilecim prsima i na kraju dodala malo domaceg ajvara-njami njam Bila je poprilicno gusta,valjda zbog krompira...,ali preukusna...Hvala
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 24.11.2009 0:48:59
Ivona
Hranite li vi svoju djecu?
Dorucak:pura sa sirom i kiselim mlijekom Uzina:prutic kinder cokolade i friskoti Spavanjac:150ml mlijeka Rucak:pileca corbica sa mesom,povrcem i tarhanom Uzina:mandarina i nar,malo rolata Vecera:banana i kruska s keksom Spavanjac:250ml mlijeka
Izmedju je popila veliku casu vode,200ml soka od borovnice,200ml kamilice i 200ml oranzade+limunade E da mi je neko rekao da ce mi se dijete ovako "propiti",ne bih mu vjerovala.Mozda se sjecate da sam otvorila i silne teme o odbijanju tecnosti,uvaljivala joj kap po kap kasicicom,pipetom,spricom...uh kad se sjetim tih muka
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 24.11.2009 9:39:47
dana3
hranimo ivona draga samo ne stizem bas ovih dna da napisem sve .utrcim izanketiram se heheh i nazad na posao.skola ubija
ovaj moj deveran jede sve sto i mi, ustavri mi jedemo sto i on tikvice,ptlidzani krompir i grasak je na trpezi bio za rucak,nedelkja grah.evo on se petlja u pisanje a mrsko mi ispravljati .umanjio je flasice bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbsamo mlijeko pije
juce: dorucak-jaja rucak-grasak vecera-krompir sa sirom uzina danonino i jabuka pred spavabnnje mlijekom
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 24.11.2009 10:51:20
malecka60
Evo i mene, napokon. Imam veliki problem . Moje dijete nece nista na kasiku, ali apsolutno nista. Pije malo sokica i vode na flasicu, i naravno mlijeko. Ne znam kako moze, bas se nasekiram ... cak sta vise i Pikovit pljuje.. sta da radim...
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 24.11.2009 11:56:05
emma.L
Ivona, ja svoje ne hranim od petka ali bukvalno. Odbija sve, mlijeko, kašice, juhe, normalnu hranu... A do neki dan je jela šnicle i grah i luk i jaja, ma sve. Sada je u fazi kada vadi hranu rukom iz usta i baca. Subotu je preživjela na malo frutolina i pola banane, te malo pirea od špinata (sve skupa pola njenog normalnog obroka). Nedjelju nije jela skoro ništa. Jučer je pojela par kašika pileće juhe sa malo kruha i pola Montea. Najgore što neće ni Aptamil, niti kakao sa običnim mlijekom. Pije sok i čaj od šipuraka. Jutros je na moju preveliku sreću popila 150 ml Aptamila i uzela par zalogajića mojih cornflakesa. Za ručak je opet špinat sa krompirom i jajetom- držite nam fige .
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 24.11.2009 13:07:19
Ivona
emma.L,onda su to zubici garant...,jer da je gubitak apetita pred bolest(kao sto to obicno biva) do sada bi se razboljela...(ako sam dobro upratila,odbija hranu vec neko vrijeme). Znam da se brines,ali nemoj puno ...,proci ce i ta faza. Selena zadnja dva dana jede vise nego dobro...,a sutra ko zna...Kod nje se nikad ne zna
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 24.11.2009 15:31:19
emma.L
Ivona, hvala ti . Uvijek se sjetim sestre od moje prijateljice čija je curica u Njemačkoj bacala ručak sa balkona i nakon što su se susjedi žalili, skontali su da im dijete ništa ne jede (ispod zgrade pronašli jelovnik od 7 dana što mačke nisu raznijele). Doktor im rekao da ako skače i vesela je, dovoljna joj je bombona dnevno kao da preživi. Eh, da, super mi je ta priča bila dok nisam dobila svoje dijete - sada taj doktor nema veze sa životom!! Ma ne brinem, još nismo počeli nosati tanjir za njom okolo. Ustrajat ćemo na obrocima, pa kako god. Nije valjda luda da umre od gladi .
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 24.11.2009 15:35:00
Skvo RR
Emma...citam tvoj post i prva asocijacija je da se igra sa hranom. Mi smo imali tu fazu, kad je Umce skontala da moze prstom da vadi hranu i da se igra sa njom. Evo ti savjet, da joj da melja u rukama komad hrane, a ti joj "simultano" ubacuj kasikicom u usta hranu....Nama je to upallilo...
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 24.11.2009 16:29:45
emma.L
skvo, pokušali smo i to , hajdemo dalje sa prijedlozima... pokupali smo ignorirati, puštali je da sama jede, ali ona i keksić izbacuje i kruh i smoki i što sve ne. Ma samo se nadam da će proći. Mene u biti brine to što kad slučajno nešto i proguta, gura ruku u usta da povrati. Čudno dijete, nema šta , rano je počela.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 25.11.2009 14:45:27
dana3
Evo danas je ovaj moj razbijac sam jeo frutolino-najvise razmazao po sebi ali bar je bio zadovoljan i smijao se ko nikad. rucak se kvrcka u serpici a tamo smo sakrili malo krompira,malo fasirane junetine,mrkve,paprike luka crvenog i bijelog tri zrna soli i malo povlake za kuhanje. vecera -tata je ogovoran za to jer ja nisam kuci a uzina je neka kupovna od breskve,pojma nemam sta je to-pise uzina i ja kupila hahahahahaahah mlijeka i formule dva puta dnevno i kad necemo da spavamo heheheheh
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 25.11.2009 14:57:27
Daja_sa
Moja smizla definitivno nije ljubitelj frutolina, cokolina i slicnih proizvoda... Eh...prije par dana joj kupim Nesquik kuglice sa cjelovitim zitaricama i kakaom i to hoce da jede pa nam je to sad vecera... Ujutro i uvece je obavezna flasica mlijeka...doduse nekad popije i pred poslijepodnevni spavanjac ako je raspolozena . Dorucak je svaki drugi dan jaje sa raznoraznim kombinacijama mlijecnih proizvoda uz jedan mali bioaktiv jogurt. Ako nije jogurt onda su neke mazalice sa hljebom...Do nedavno je rado jela puru i griz ali vise nece...kao da trazi nesto da zvace umjesto sto ovo pelja melja po ustima... . Rucak hmmm...uvijek povrce i komadici meske... Uzine su uvijek svjeze voce ili voce iz kompota...
Iskusne mame imam pitanje ...kad ste pocele davati djeci telecu dzigaricu? Kako ste je spremale?? Dobili smo domacu dzigaricu pa bi joj spremila da rucka ali nisam bas neki strucnjak u spremanju iste .
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 25.11.2009 16:36:56
dana3
Ja nisam davala telecu jer je nema ovde u svedskoj ni kupiti a pilecu jesam uprzenu sa lukom crvenim i bijelum u prahu,malo paprike i onda to malo izmiksala jer ne moze on to izvakati sasamo 6 zubica,malo da nije bas kasa cista
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 26.11.2009 8:51:59
emma.L
daja_sa, mislim da je možeš izdinstati sa lukom, kao saft. Vjerujem da će to bolje pojesti nego da je pržiš. I ako se fino udinsta, nije žilava i lako se žvaće. Mi smo neki dan pokušali tako spremiti pileće jetrice, ali nije ni došlo do usta, a već je letjelo okolo . Mama se onda ubijala 2 dana, hehe, baš mi je bilo 'u želju'. Mi kao ponovo malo bolje jedemo, pa smo jučer doručkovali čokolešnik, a večerali krompir i špinat sa sirom i bijelim lukom u normalnim količinama. A između je pojela 5 zalogaja pastrmke sa grila, 4 kašičice voćnog jogurta i pila sok (bili smo na izletu i čovjek bi očekivao da ogladni na svježem zraku, ali eto). Uglavnom je bio i Aptamil ujutro i uvečer po 150 ml, uvečer sa kašičicom meda . Za danas smo pripremili frutolino, gustu teleću juhu, rendanu jabuku sa bananom, a za večeru planiramo ostatak špinata sa vrhnjem i možda jaje ako pokaže imalo volje za večerom .
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 26.11.2009 17:35:14
teta berta
Dorucak ad mlijeko, pura, maslac i jogurt... Sada spava pa cemo jesti rizu sa satarasem i juhicu... Zna li itko smijem li niki dati kivi i na koji nacin??? Domaci je i jako ukusan
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 26.11.2009 17:38:35
malecka60
Sta da kazem... Jutros samo flasica mlijeka sa keksom i tek u poslijepodnevnim satima pojeo je par zalogajcica bureka . Sta cu kad je samo pitu htio ni manje ni vise. Danasnji rucak je ispljuvao (kupus sa junetinom, krompirom, mrkvom, crvenim i bijelim lukom...). Za veceru cemo nesto smisliti
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 26.11.2009 22:02:40
mišur
IZVORNA PORUKA: teta berta
Dorucak ad mlijeko, pura, maslac i jogurt... Sada spava pa cemo jesti rizu sa satarasem i juhicu... Zna li itko smijem li niki dati kivi i na koji nacin??? Domaci je i jako ukusan
Teta Berta,
ja sam kivi prvi put davala izmiksan u kombinaciji sa bananom, i to ne cijeli, nego manje od pola... Ne znam voli li Nika još miksano, a ako hoće probaj joj dati malo da sama jede.. Mali komadić, pa prati reakciju...
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 26.11.2009 22:09:03
remzy
IZVORNA PORUKA: teta berta
Zna li itko smijem li niki dati kivi i na koji nacin??? Domaci je i jako ukusan
teta berta ,ja svojoj Amberi vec odavno dajem kivi i ona ga bez problema jede ,isjecem joj ga na" zalogajcice" i ona sve pojede (vec sam negdje pisala da je prava poguzija ,vjeruj mi da nema hrane koju ne bi probala i ako joj se svida (a vecinom joj se svida )ona jede bez ikakvi problema!!!
danas smo papali supa sa povrcem przenice i domaci kajmak purece meso monte sok i dosta caja i vode banana,jabuka i nar sika
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 26.11.2009 22:20:18
Medić*
Kivi sam malenom pocela davati kad je napunio godinicu nikakvih reakcija nije bilo, a sto se tice jela ovih dana je poceo pravo zezati, zubici u pitanju , jedino mjesto na kojem ga mogu nahraniti jeste ispred RACUNARA on tipka a ja mu ubacujem kasiku po kasiku