jabuka28
|
Gljivična infekcija i prehrana Prehrana kod mioma | PMS i prehrana | Dismenoreja i prehrana Prehrana kod endometrioze | Prehrana u menopauzi | Osteoporoza Utjecaj prehrane na nastanak raka | Rak dojke i prehrana Gljivična infekcija i prehrana | Herpes i prehrana | HPV i prehrana Zadnja izmjena: 10.1.2006 Najčešći uzročnik gljivične infekcije je Candida albicans (90 - 95%), gljivica koja se i prirodno u manjem broju nalazi u naborima našeg crijeva. Pod različitim utjecajima, a prije svega kod liječenja antibioticima, kod oslabljene reakcije imunološkog sustava ili uporabe imunosupresivnih lijekova, oralnih kontraceptiva, hormonske nadomjestne terapije ili antiandrogena, kod dijabetesa melitusa kao i u trudnoći, dolazi do njihovog neprirodnog razmnožavanja. Posljedica ovog bujanja gljivica nije samo lokalna infekcija rodnice, već i utjecaj na propustljivost sluznice crijevnog trakta, tako da je na ovaj način omogućena apsorpcija mnogih štetnih tvari i alergena iz hrane, koje bi inače bile u potpunosti eliminirane kod očuvane funkcije sluznice crijeva. Uobičajeni simptomi gljivične infekcije su peckanje, crvenilo, neugodan osjećaj i svrbež, te bjelkasto-žućkasti sirasti iscjedak iz rodnice. Uklanjanje ovih simptoma relativno je jednostavno i za to postoje brojni lijekovi, kako u klasičnoj tako i u homeopatskoj medicini. Holistička medicina ukazuje kako je neophodno izliječiti sveukupnu gljivičnu bolest, a ne samo lokalnu infekciju, te simptome kandidijaze svrstava u pet kategorija: - Opći simptomi: umor i nedostatak snage, depresija, glavobolje, bolovi u mišićima i zglobovima, gubitak pamćenja, izrazita osjetljivost prema kemikalijama, ponavljane mokraćne infekcije, osjećaj ošamućenosti.
- Probavni simptomi: plinovi, nadutost, učestali zatvor i proljevi, probavne smetnje, grčevi u crijevima.
- Respiratorni simptomi: kronični iscjedak iz nosne šupljine koji se cijedi po stražnjem dijelu ždrijela, čest kašalj, grlobolja, prehlada, astma, alergije.
- Kožni simptomi: ekcem, peckanje, osip, infekcije drugim vrstama gljivica.
- Hormonalne smetnje: neredovita mjesečnica, menstrualni grčevi, predmenstrualni sindrom, promjene raspoloženja, poremećaj rada žlijezda s unutrašnjim lučenjem, hipotireoza, hipoglikemija.
Prehrana kod gljivične infekcije podrazumijeva na prvom mjestu prehranu bez kvasnih gljivica. Ovakova prehrana je istodobno i dijagnostička i terapijska. Učinke treba pratiti najmanje nekoliko tjedana, a s ovim načinom prehrane može se nastaviti onoliko dugo koliko nekome odgovara. Neke se žene osjećaju mnogo bolje odabirući namirnice po ovim preporukama i odlučuju se nadalje zadržati ovaj način prehrane. Ipak, dobro je postupno vraćati namirnice u svakodnevnu prehranu kako bi se ustanovio njihov učinak. Ukoliko se simptomi koji upućuju na gljivice ponovno javljaju, tako ćete točno znati koju hranu doista trebate izbjegavati. Prehrana bez kvasnih gljivica podrazumijeva - izbjegavati šećer, kao i
- izbjegavati namirnice koje sadrže gljivice i plijesni.
Izbjegavati šećer: Gljivice se hrane šećerom, razlažući ga do ugljičnog dioksida i vode. Pri tome nastaju mnogobrojni simptomi, a najčešće se javljaju probavne smetnje kao što su stvaranje plinova i nadutost. Izbjegavati šećer znači mnogo više od jednostavnog prestanka dodavanja šećera u jelo ili čaj, to znači provjeravati prisutnost šećera u svim jelima kojima se hranimo. Na svakom proizvodu je potrebno ponaosob pratiti oznake proizvođača o svim sastojcima koji su korišteni u proizvodnji. Potrebno je izbjegavati: maltozu, kukuruzni sirup, umjetna sladila, fruktozu, kukuruzni škrob, sodu, laktozu, mliječni šećer sadržan u mliječnim proizvodima. Izbjegavati namirnice koje sadrže gljivice i plijesni: Ovo prije svega znači izbjegavati namirnice kao što su kruh, kolači, keksi i drugi rafinirani ugljikohidrati, industrijski voćni sokovi, umak od rajčice (osim "domaćeg" pripremljenog od svježih rajčica), potom izbjegavati hranu koja sadrži ocat, ukiseljeno povrće, dimljenu hranu, alkohol, fermentiranu hranu, sušeno meso i voće, gljive, pistacije i kikiriki. Umjesto toga jedite zdravu hranu koja ne sadrži gljivice i plijesni: cjelovite žitarice popute smeđe riže, prosa, ječma, te svježe povrće. Veoma je korisno zeleno povrće pripremljeno na pari jer obiluje klorofilom koji djeluje pročišćavajuće. Dopuštene su i morske biljke, raženi kruh, kukuruzne kokice, tortilje, tofu, miso, obični jogurt, krto meso, svježa riba, meso prirodno hranjene peradi i jaja prirodno hranjenih kokoši. Novija istraživanja pokazuju kako i prirodno čisto maslinovo ulje, uzimano u malim količinima suzbija neprirodno razmnožavanje gljivica. Češnjak, kako sirov, tako i kratko prokuhan pomaže u procesu uklanjanja kandide iz crijeva. Suplementi: Pokatkad promjena načina prehrane nije dovoljna u obrani od gljivica. U suzbijanju gljivične infekcije od koristi mogu biti i slijedeći dodaci prehrani: - Lactobacillus acidophyllus: radi se o "prijateljskim" bakterijama koje u prirodnim uvjetima naseljavaju kako crijeva, tako i rodnicu. Ove bakterije stvaraju iz glikogena mliječnu kiselinu koja osigurava nizak pH sredine u kojoj se nalaze, te na taj način čine prvu obrambenu liniju u nastupanju različitih infekcija. Prirodni izvor laktobacilusa je obični jogurt (Acidofil, LGG, Biojogurt itd). Također su mnogobrojni suplementi koji sadrže ove bakterije: tablete, kapsule, prah i napitci.
- Sredstva protiv gljivica: Osim lijekova, od pomoći mogu biti ekstrakt limunovih sjemenki, češnjak, kaprilna kiselina i berberin, koje možete potražiti u nekoj od trgovina zdrave hrane. Ova sredstva se ne resorbiraju u krv, pa ih možete uzimati i za vrijeme trudnoće i dojenja.
- Candida Yeast: homeopatski pripravak koji potpomaže uspostaviti zdravu ravnotežu gljivica u organizmu.
- Multivitamnski preparati: vitamin C; vitamini B kompleksa, cink, magnezij, elementi u tragovima i esencijalne masne kiseline pospješuju obrambenu sposobnost organizma i sprječavaju povrat gljivične infekcije.
Anticandida dijeta Dr.Vesna Harni Literatura: 1.Arbeitsgemeinschaft für Infektionen und Infektionsimmunologie in der Gynäkologie und Geburtshilfe. Leitlinie Vulvovaginal-Kandidose. Frauenarzt 2003; 44 (7):781-785 2. Hiltone E et al. Ingestion of Yogurth Containing lactobacillus acidophilus as Prophylaxis for Candidal Vaginitis. Annals of Int Med 1992 (5) 116: 353-357. 3. Jorgensen BB. Baker's Yeast Allergy in Candidiasis Patients. J Adv Med 1994 (1): 43-9 ... ostale reference
|