magnolija*
|
Evo jedna brza i ekstra lagana torta od sira, ja kako je probah napraviti, ne mogu je napripravit Biskvit se pravi od 200gr petit beurre keksa( koji se izmrvi, al ne toliko da bude praskast, moze ostati i grudvica povecih - ja ga stavim u kuh. krpu i oklagijom izvaljam ), 2 kasike secera i u to se izlije 200gr maslaca, vruceg, istopljenog na pari. Izmijesati da se sjedini i staviti u kalup za torte, ciji ste rub oblozili papirom za pecenje. Biskvit treba utisnuti (mozete ravnim dnom od case) i staviti u ugrijanu pekaru na 200°C 5min. Zatim smanjite pekaru na 175°C, biskvit nek se prohladi, a vi se bacite na fil. Fil praviti od 2 jaja - odvojiti bjelanca i dobro izmiksati, u zumanca dodati 3 kasike secera, 1 vanilin secer, pola kg mladog sira (ja kupujem onaj vindijin sa zelenim poklopcem i divan je, a od ove mjere odvadim kasiku-dvije i umjesto njega dodam mileram 22posto masnoce - fil bude kremastiji), izribanu koricu 1 limuna te izmijesati, dodati snijeg od bjelanaca i umutiti. Izliti na biskvit i peci 20min. U to vrijeme napravite preljev od 2 pavlake (ja sam ofrlje stavila ovaj mileram - ono pakovanje od skoro pola kg, dvije kasike su isle u fil, i onda stavim skoro sav ostatak u preljev - ostane mozda jedna kasika viska), 1 vanilin secera i 3 kasike secera. Ja licno volim narancu, pa sam je uspinovala sa ovim secerom (izribala koricu od 2 narance i iscijedila sok od jedne), te to pomijesala sa pavlakom i van. secerom. To mi je fantasticna kombinacija! Preljev zatim preliti preko torte, hladiti pola sata prije nego sto je stavite u frizider da se hladi 4-5 sati. Hladnu je rezati. e onda slijedi uzivanje ps. torta je skroz lagana i nije bas slatka za one koji vole sladje zijafete, pa dodajte secera jos po zelji i preljev mozete napraviti po zelji od omiljenog zaledjenog voca, secera i zelatina