|
RE: Dijasporo, sreco? Tugo? 2.10.2009 5:18:53
|
|
|
|
pjenica mala
|
Drage moje ne znam tačno kako da počnem i šta tačno da napišem, odnosno šta je to što vam želim reći. Čitam ove postove i osjećam kako me svaki od njih malo ''dirne''. Imam 35 godina, od toga sam 23 godine živjela u dijaspori i 12 u Bosni, meni lično je ovo vrijeme koje živim u Bosni najljepše vrijeme u mom životu do sad. Bude svašta, i da se ima i da se nema... Ali mislim da je dosta stvari neistinito u vezi naših ljekara, u par postova gore čitam moram dati koju stoju da bih se mogla liječiti, ili poroditi ili šta već, ja lično sam doživjela uvdje u BiH da mi doktori vrate novac koji sam im ponudila, jedan dr mi je rekao ''Gospodjo molim vas ostavite taj novac, vaš muž će dobiti sve što mu bude potrebno, vama će taj novac trebati, a mene molim vas pustite da radim svoj posao.'' Ja ne mogu opisati koliko sam se glupo do bola osjećala... A recimo u Njemačkoj sam doživjela, da jer sam strankinja i jer mi je osiguranje preko socijalnog, moram čekati da se svi pacijenti opreme, pa tek onda mi dolazimo na red, što nam je posve otvoreno rečeno, a moje dijete je kuhalo na temperaturi 39,5. Pobunila sam se, ali možete misliti da li je to nešto donijelo. Skoro sam se porodila, nikom nisam dala niti feninga (niti mi je padalo na pamet), osoblje je bilo predivno, u jednom momentu kada sam već bila kod kuće osjećala sam da mi to osoblje nedostaje, pa bi se čak mogla malo i vratiti barem još na dva dana U Sloveniji sam išla u vrtić i školu, nije skoro niti jedan dan u tom vremenu prošao, a da me neko nije šutnuo i rekao ''Prokleta Bosanka'', ma mogla bih cijelu knjigu o tome napisati...ono što je po mom mišljenju jako tužno jeste, da se u toj zemlji riječ ''taspodnji'', što znači ''onaj donji'' sasvim sigurno može prevesti kao Bosanac...i kako onda prosperirati u toj zemlji... Na kraju krajeva, sve su to naša iskustva, i ničija nisu ista, svi mi to doživimo na ovaj ili onaj način, ali to, gdje budućnosti sigurno ima ili nema to ne može baš niko znati, ne znači to da mi koji živimo u BiH sutra nećemo živjeti bolje nego svi ostali po tuđim zemljama i obrnuto... A što se tiče BiH, bit će nam bolje sigurno, kada shvatimo, da smo svi mi Bosanci i Hercegovci sa različitim konfesijama odnosno vjerama, što naravno našu BiH između ostalog i čini lijepom, šarenom, bogatom... Mogla bih ja na ovu temu još puno, puno... Svako dobro
|
|
|