Vedica
|
prijenos postova sa slicne teme IZVORNA PORUKA: Ela78 Suprug i ja se već 3 godine borimo da dobijemo našeg malog anđela. Nakon ¸¸tonu¸¸ pretraga da skratim priču opcija nam je vještačka oplodnja. Odlučili smo se za Maribor. Naša odluka što se tiče Maribora (a ne Sarajevo, Banja Luka, Beograd, Hrvatska) je zbog toga što mislim da je ovde kod nas to sve¸¸gubljenje¸¸ vremena i novca i iako je Maribor možda čak i duplo skuplji (uzevši u obzir vize koja treba za građane BiH, pa boravak od najmanje 7 dana u Mariboru MM i mene, a o samom postupku i terapiji da ne govorim) mislim da vrijedi! Stopa uspješnosti u Mariboru se kreće od 25-50% što je najbolje u regionu, a da ne pričam o tome što tamo postoji mogućnost zaleđivanja embrija (što je bitno za sledeći postupak ako bude potreban) ... Naoružala sam se strpljenjem, živcima i krenula u ovo. Prikupila sam svu papirologiju, nalaze i poslala Dr Vlaisavljeviću. Čekam zakazivanje konsultacija, protokol, termin....lista čekanja je godinu dana Imam i milion pitanja pa ako ima žena koje su možda bile u postupku tamo ili one koje razmišljaju o odlasku voljela bih da podijele svoja iskustva ovdje... IZVORNA PORUKA: bebbe Ela78, ne mogu ti pomoći nikakvim savjetom, jer iskustva nemam, ali samo da ti poželim sreću, da TM i ti što prije povijete svoje zdravo bepče! I javi mi se kada budeš u Mariboru, ako ti na bilo koji način budem mogla pomoći! IZVORNA PORUKA: ja_25 Ja sam radila u Klinickom centru Ljubljana i uspjelo je iz prve. Ako ti ja mogu nesto pomoci pitaj. Mislim da i nije puno skuplje nego kod nas. A i nismo cekali puno. Prvi pregled bio je u 2. mjesecu, a oplodnja u 5. IZVORNA PORUKA: Ela78 Koliko me obraduje kad pročitam da je nekom uspjelo iz prve Kod kog doktora si radila vještačku, ivf ili icsi? Ako se sjećas koliko je sve koštalo? I kako ste riješili problem vize, pretpostavljam oni šalju pa u ambasadu u Sarajevo?? IZVORNA PORUKA: tikica_69 Ela78, pitaj sto te zanima. Ja sam bila kod dr. Vlaisavljevica na konsultacijama i imam dogovoren termin za ICSI u veljaci 2010. IZVORNA PORUKA: Ela78 Extra tikice_69 divna si Svašta mene zanima: 1. poslala sam papire prosle sedmice na sva tri njihova maila što sam našla, kako sad ide procedura da li da ih zovem, još nisu ništa odgovorili, otprilike kada mogu očekivati konsultacije, protokol, termin? Hoću li dobiti nekog mentora ili sl. sa kim mogu kontaktirati oko protokola? 2. Kakav je Dr. Vlaisavljević, tvoji utisci o njemu i o klinici i da li svi pacijenti idu na razgovor s njim? 3. Jesi li se raspitala za smještaj tamo za taj period kada bude bio rađen transfer, čula sam da ima neki hostel za 30eura (za oboje) ali da je uvijek puno, mada nemam predstavu još gdje tamo biti kad odem, opcije, kontakti za smještaj imaš li išta? 4. ja sam tkđ. kandidat za ICSI metodu, da li su za nas obavezni nalazi HIV1, HIV2, markeri na hepatitis B i C i sifilis čini mi se (ubiću se ako jesu, to se kod nas plaća oko 200 km po nalazu) 5. Jesu li ti dali cjenovnik, čula sam da su nešto poskupljivali pogotovo ICSI? 6.E da ....da li si samo išla na konsultacije, dobila protokol i sad imaš transfer u februaru ili je potrebno više puta nakon konsultacija ići tamo lupam na UZV, folikulometriju...?? 7.Znam da si iz Hrvatske i da ti ne treba garantno pismo za odlazak tamo ali da ne znaš slučajno proceduru Uh ovo me zasad interesuje, imaću ja toga još sigurno Drago mi je da mogu pitati nekog ko je već bio tamo i zna kako šta ide Hvala ti unaprijed do nebaaaa! IZVORNA PORUKA: tikica_69 IZVORNA PORUKA: Ela78 Extra tikice_69 divna si Svašta mene zanima: 1. poslala sam papire prosle sedmice na sva tri njihova maila što sam našla, kako sad ide procedura da li da ih zovem, još nisu ništa odgovorili, otprilike kada mogu očekivati konsultacije, protokol, termin? Hoću li dobiti nekog mentora ili sl. sa kim mogu kontaktirati oko protokola? Na onom papitu gdje si ispunila podatke da li si imala laparoskopije, HSG, i dr. na zadnjoj strani gdje si ostavila mail i broj mobitela ili telefona ti pise da ces za najkasnije 2 mjeseca na mail dobiti postupak i protokol, te upute za dalje - znaci, stpljenja 2. Kakav je Dr. Vlaisavljević, tvoji utisci o njemu i o klinici i da li svi pacijenti idu na razgovor s njim? Vecina ih ide, no znam dosta cura koje su samo mailom poslale nalaze, te mailom komunicirale sve do postupka. Inace, vrlo je ugodan, otvoren i strpljiv. Odgovara na svako pitanje detaljno. Moji utsci o njemu su jako pozitivni i stvarno nas se dojmio, a kliniku nisam vidjela jer su konzultacije u Donu zdravlja a ne u UKC-u. 3. Jesi li se raspitala za smještaj tamo za taj period kada bude bio rađen transfer, čula sam da ima neki hostel za 30eura (za oboje) ali da je uvijek puno, mada nemam predstavu još gdje tamo biti kad odem, opcije, kontakti za smještaj imaš li išta? Nisam jer sam iz Zagreba i treba nam sat i 15 minuta do tamo pa nama to nije problem. Ako zelis da se raspitam, nije problem, ali trajati ce par dana. 4. ja sam tkđ. kandidat za ICSI metodu, da li su za nas obavezni nalazi HIV1, HIV2, markeri na hepatitis B i C i sifilis čini mi se (ubiću se ako jesu, to se kod nas plaća oko 200 km po nalazu) Nemoj se ubiti - jesu. Na moju srecu, kod nes je to uz dodatno zdravstveno osiguranje koje ja imam, besplatno. 5. Jesu li ti dali cjenovnik, čula sam da su nešto poskupljivali pogotovo ICSI? Ne, ali dobiti ces ga u ovom mailu koji ce ti poslati. Nikada u principu ne govore unaprijed o cijenama jer cijeli postupak ne mora doci ni do transfera, pa ne bi bilo ok da unaprijed nesto racunaju. No, okvirno ti mogu reci da je moja prijateljica platila zajedno sa lijekovima ICSI cca 2000 eura i jos ima 2 zamrznuta embrija kod njih.Inace, ostala je trudna iz prve u MB i stvarno je zadovoljna bas svime. 6.E da ....da li si samo išla na konsultacije, dobila protokol i sad imaš transfer u februaru ili je potrebno više puta nakon konsultacija ići tamo lupam na UZV, folikulometriju...?? Prvo sam u veljaci ove godine isla na konsultacije, prosli mjesec sam poslala dodatne nalaze koje su me trazili + ove papire sa svim opcim podacima. U 11. mjesecu ocekujem protokol i upute za dalje. Obicno idec 3x na folikulimetrije, punkcija, pa za 4-5 dana transfer. Oni uvijek idu na blastociste. 7.Znam da si iz Hrvatske i da ti ne treba garantno pismo za odlazak tamo ali da ne znaš slučajno proceduru E nazalost, tu ce ti morati neka sunarodnjakinja pomoci. Uh ovo me zasad interesuje, imaću ja toga još sigurno Drago mi je da mogu pitati nekog ko je već bio tamo i zna kako šta ide Hvala ti unaprijed do nebaaaa! Samo ti pitaj. Sto znam, nije mi tesko podijeliti sa drugima IZVORNA PORUKA: ja_25 Ja sam radila icsi. Kostalo je oko 2000 eura, mislim sa lijekovima. Sve smo tamo uzimali. To je uhodan tim doktrora tako da ja nisam trazila da radi neki poseban doktor, vec taj doktor koji je bio taj dan na punkciji ili transferu. Ovaj Klinicki centar Ljubljani je najveci centar u Sloveniji. OVo se sve radilo u regularno radno vreijeme, znaci nista nije bilo poslije radnog vremena. Sa mnom su bila i dva para iz Zagreba i oni kazu da je i kod njih skoro kao i kod nas sto se tice uspjesnosti ivf. Njihova prednost je bila sto nisu morali ganjati vize i sto nisu morali spavati u LJubljani. Za vize njihovo ministarstvo zdravlja treba u nasu ambasadu da posalje dozvolu za lijecenje, ali nije to bas problem dobiti. MI smo dobili na 3 mjeseca i hvala Bogu sve je u tom periodu zavrseno.