Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 18.9.2009 12:03:22
lejlaze
Ivona, i mi smo bolesni. Hvala Bogu temperatura je spala jucer i nije vise dobio nikako. I kod nas je grlo. Ali smo mi to vec pokusavali lijeciti prije 10 dana, bilo proslo pa se evo opet vratilo. Tako da smo prije dvije noci isli u bolnicu, nije mogao disati. Da neduzim vise, sada prima boce i ide na inhalacije. i tako jos 3 dana. Zelim Seleni sto brzi oporavak i pusa.
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 18.9.2009 12:09:44
juni
Mislim da si sve uradila sto treba i sto je u tvojoj moci, i ja bih isto tako. Sjecam se da je nas mama, nakon sto bi popile sirup, zasuskala ispod deke da se dobro preznojimo i poslije toga bi temperatura spala, ali taj postupak je primjenjivala kad smo sestra i ja bile malo veca djeca, ne znam da li je dozvoljeno za bebe. Meni se tusiranje cini kao djelotvoran postupak! Pozdrav od nas, bit ce to OK.
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 18.9.2009 12:13:26
mamina princeza
ej draga evo mene ..... najgluplje sto cu ti sad reci al stvarno istinito nemoj se puno bojati temperature. Znam sve kako sam se ja osjecala nisam u momentima znala sta da radim gubila sams e kad je prvi put imala tako visoku temperaturu.
Mi smo jedino imlali tako visoku temp kad je imala trodnevnu froznicu. I nama je dr rekla prvi dan upaljeno grlo. Trodnevna se fakticki i ne moze utvrditi dkok ne izadje ospi. Mozda i moze nekim pretragama al kod nasi h sigurno ne rade.
Skidanje temp kod nas ide ovim redom: prvo paracetamol ... ja ga dam i kad je malo ispod 38 jer znam da treba da djeluje dosta bar pola sata. Ako je temp veca mozes je tusirati u tom izmedju periodu da se ne povecava , tako sam ja radila. Kad nije htjela u usta paracetamol to je bio zivi sou. silom sam davala kap po kap i kasnije odustala i presla na cepice. Paracetamol- lupocet ako pomazu super je ..... ako ne slobodno pokusaj i sa voltaren cepicem 12,5 - pola cepica najvise svakih 6 sati . Ja sam cak jednom zvala i hitnu i reli su mi da smijem svakih sest sati voltaren Najbolje je praviti tu kombinaciju voltaren paracetamol. To sve u slucaju da paracetamol prestane djelovati ako djeluje super. S Dalsy nemam iskustvo.
Nama senf alkohol i sve ostalo nista nije pomagalo .... al eto vrijedi pokusati. ako ces senf prvo ugrij nogice. Alkolom je mozes istrljati.
Tusiranje u principu pomaze al samo trenutacno.
Logicno i da joj se spava vise od temperature al sta ces moa se i skidati temperatura ako bas raste bolje je imalo probuditi. Sigurno da joj se manjejede sve posebno ako ima upalu grla.
Eto toliko ako treba sta tu sam. Skupi snagu izdrzi i znaj procice za koji dan. Ipak ste sretni pa vam se tek sada javlja prva temperatura.
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 18.9.2009 13:12:48
Romali
Ivonice draga, sve si super uradila, ne brini. Kako je maca danas? Možda da još probaš sa sirupom Dalsy, mislim da je malo jači od Pracetamola. Nama Parac.zaista skine temp., ali to skidanja traje i do 1h. U tom vremenu izludim. Mada, nemam iskustva s ovim Dalsy-jem, znam samo da ga hvale.
Sjećaš se kad sam ja bila u Ze.da sam odmah dobila Zinnat ( antib. ) Vjeruj mi da je Omar bio dobro već nakon uzimanja 2 doze. Čuvaj macu i ljubi je. Tebi veliki zagrljaj
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 18.9.2009 13:36:46
Visnja RR
i Asja ima temperaturu od juce
Sinoc sam je nosala od 2 a jutros do 5 ..nece u krevetic a nece da sjedi ni meni u krilu vec samo da je nosim dok ona spava... Ne osjecam ni ruke ni ledja ni noge... temp varira od 38 do 39 C... Davala sam joj panadol baby sirup al sam maloprije morala i lupocet cepic...ona je i dalje topla...
Nisam je vodila dr.jer znam da ima ovih viroza... kazu da su trodnevne... Ivona ja sam nekoliko kasika sirupa po njoj prosula na kraju sam joj dala tako da joj direktno iz one spirce uspem u usta dok je muz cvrsto drzi...ma ko da mucimo rodjeno djete...al eto mora se... Nadam se da ce svi nasi pilici ovim danom pregurati svoje turice...
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 18.9.2009 13:58:29
Azure
Ne brinite se mamice, sve mi panicimo kad nam djeca imaju temperaturu. Moja Azrica je prije par dana imala temp. cak 39.5. Njoj je tri godine, ali opet mi nije svejedno. Prvo smo krenuli sa sirupom paracetamol nista nije pomoglo, onda smo joj stavili cepic Lupocit (nama nista nije pomagao, jedva je skinuo temperaturu nakon skoro 2 sata). Citavu noc smo dezurali. Bolji su voltaren cepici 12,5 mg. Azrici je skinuo temperaturu u roku od 15 min. Dr. kaze u kombinaciji sa paracetamolom i tusiranjem. Kad stavite cepic malom piletu a ono recimo nakon 3 sata opet dobije temp. onda se da sirup paracetamol. Ja sam davala po dvije kasike, jer od jedne nikakve pomoci nije bilo. Takodjer sam temperaturu skidala bjelancetom. Kod nas pali. Mazem joj stopala, a moja dosta starija kolegica s posla kaze da je njenim sinovima uvijek obaralo temperaturu kada bi bjelance mazala po duzini kicme. Uglavnom Azrica je dobila sirup. krvna slika je bila ok. SA temperaturom smo se borili dva i po dana. Sad 5 dana kasnije sve je to sazrelo i pomalo kaslje. Uglavnom dobro je. tusiranje je takodjer dobro, i trenutno pomaze, ali i to je super kad trebas skinuti temp, a ne smiijes joj vise dati cepic ili paracetamol. Sretno i ne brinite. Mali pacici bice dobro.
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 18.9.2009 16:46:25
Ivona
A joj sta je ovo s djecicom Mi smo maloprije bili ponovo kod dr. Grlo je puno gore nego jucer,ima bijelih naslaga,ali uradili su joj bris grla (nekakav brzinski u privatnoj poliklinici,nisam ni znala da to moze tako ) i bio je negativan,pa je dijagnoza Herpangina-to je neki virusni oblik. Selenica ima strasne bolove u grlu,nista ne moze ni da pije,ni da jede.Jutros je cepic oborio temp. na 38 i sada varira tako izmedju 38 i 38.5. Pitala sam za te kombinacije sa voltarenom.Rekla mi je da trombociti kod viroze padaju rapidno i da bi voltaren mogao uzrokovati krvarenje iz cmara.Samo lupocet cepici(svakih 6 sati) i tusiranje. Obloge ako se koriste(senf,sirce,alkohol,bjelance) imaju efekta samo ako se namazu po cijelom tijelu,tako da je tusiranje najbrza,najjednostavnija i najucinkovitija varijanta-tako mi ona rece Kupili smo neki sprej Tantum Verde i to jos spricamo u grlo,trebalo bi kao da pomogne. U ponedjeljak na kontrolu,a do tada se boriti sa temp.Rekla nam je i da pratimo hoce li doci do osipa u nedjelju ili eventualno ponedjeljak.
Dodjemo kuci sa svojim iznemoglim djetescetom,a mame(moja i muzeva) nas sapadnu da je to za antibiotika,da treba alkohol,ovo ono-hajd razumijem i njih-tako su one nas njegovale... Da smo otisli u djeciji dispanzer,antibiotike bi sigurno dobila.Iako sam i sama veliki protivnik zloupotrebljavanja istih,sada sam se izgubila u svemu...Valjda ove dvije dr. nesto znaju i valjda su leukociti i bris grla dovoljni pokazatelji
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 18.9.2009 16:52:30
batterfly
A joj, draga Ivona, bas mi je zao Selenice....Ali, valjda i ovo vrijeme utice i na njih...Kod nas je maaaaaalo bolje stanje, ali proce....Javljam se samo da ti kazem da je taj TANTUM VERDE praaaavoo dobra stvar i sigurno ce joj pomoci...Zelim vam brzo ozdravljenje...ma sto prije.....Ljubni je jenom...Pusa ...
Takodje i svoj djecici koja su bolesna zelim brz oporavak i da vise nemaju temperaturu....Veeeliki za sve i punooooo ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~za ozdravljenje nasih malisana.......
< Poruku je uredio batterfly -- 18.9.2009 16:57:00 >
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 18.9.2009 17:16:37
Ivona
jesi li ga ti koristila ili??? Upute su nekako konfuzno napisane.Znam samo da smijem tri puta dnevno joj spricnuti.Da li se i to mora dijeliti na 8 sati ili joj mozda mogu dati pola sata prije jela,ne bi li joj to malo olaksalo gutanje? Vidim da je strasno gladna,a ne moze nista gutati Otkako je ustala popila je smao 40 ml Aptamila i par gutljaja caja
Hvala vam svima na odgovorima i nadam se da ce male guze brzo ozdraviti.Ovo je strasno.Ona samo placki i stalno je nosamo.Ima tako bolan izraz lica.Mislim da cu puknuti od tuge
Visnja,nama je receno da mozemo ocekivati temp. i slijedeca dva dana
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 18.9.2009 17:20:31
Amrino
Ma znam kako ti je...jos vam prvi put. Ja mislim da ti je ta doktorica super. Uzela je bris- provjerila i nema vam druge nego da cekate. Mnogo nosanja, mazenja, ljubavi i tusiranja. Sto se antibiotika tice...kod nas svi odmah trce za njima a meni je pravo drago kada cujem da ima i takvih doktora. MM i ja uvijek sami odlucimo sta cemo i kako cemo a nane, dede, i sl. ce uvijek nesto i govoriti. Nije im zamjerit- ne znaju bolje. Znam da vam je tesko da je sada gledate ali brzo ce to aBd proci. U principu, svaka i najobicnija prehladica- temperatura traje minimalno tri dana. Nama je nasa dr. rekla da se tek nakon treceg dana dijete vodi doktoru.
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 18.9.2009 17:42:10
Ivona
Draga Amra,ni mi ne dopustamo da okolina donosi odluke,ali se nekako gubim u svemu (muz je srecom malo drugaciji ). Nisam je vodila u djeciji dispanzer,jer sam znala da ce joj dati antibiotik bez puno razmisljanja. Malo sam skpeticna zbog ovog brisa grla,jer je on samo na Streptokoke...,ali imam povjerenja u ovu dr.,jer nam je puno pomogla kada je Selena u decembru imala bronhitis.Svaki dan smo je vodili po dva puta na kontrolu,da joj preslusa pluca i lijecili smo je bukvalno samo tapkanjem po ledjima i aqua maris kapima za nos.Inhalaciju je imala samo jednu i izborili smo se bez antibiotika jako brzo.U djecijem bi dobila i injekcije i inhalacije dva puta dnevno bezbroj dana
Samo se nosamo,mazukamo,radimo inace "ne dopustene" stvari ,pokusavamo jesti i piti,ali nam ne ide nikako i eto... Malorpije je tako ceznutljivo gledala u supicu,a nije mogla progutati ni onu vodicu.
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 18.9.2009 17:53:50
batterfly
IZVORNA PORUKA: Ivona
jesi li ga ti koristila ili??? Upute su nekako konfuzno napisane.Znam samo da smijem tri puta dnevno joj spricnuti.Da li se i to mora dijeliti na 8 sati ili joj mozda mogu dati pola sata prije jela
Da, koristila sam ga starijem,....I, ako me sjecanje dobro sluzi, mislim da ide ovako.....na 4kg ide jedan spric....na svaka dodatna 4kg povecavas broj pufova(špriceva) ....Dakle, ako ima 12kg,npr., daces joj 3 pufa (špricnut ces tri puta)...A mozes joj davati na svaka 4-6-8sati, zavisi od stanja djeteta....Eto, ja se nadam da sam ti uspjela objasniti
P.S. Ja sam svom davala na svakih 6h....
< Poruku je uredio batterfly -- 18.9.2009 17:57:39 >
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 18.9.2009 17:59:18
neki
Ja svakome savjetujem posle tusiranja bebe,uzeti platnenu pelenu,pokvasiti je skroz mlakom(skoro hladnom) vodom i dobro istrljati vrat,ispod pazuha,rukice,nogice i guzu... Draga Ivona,dobro si postupila sto se antibiotika tice...Zelim malenoj brzo ozdravljenje i puuuno poljubaca
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 18.9.2009 18:11:52
tweety
I meni je Dalsy puno bolji od Paracetamola.Sinu smo prije davali Paracetamol i odjednom kao da je postao imun na njega,ništa mu nije pomagao.Prešli smo na Dalsy i odličan je.Curici još uvijek dajem Panadol baby i njoj je dobar.
Znam kako vam je,šta drugo reći nego da izdržite.Želim malenoj Seleni što brži oporavak.Naravno i svim ostalim mališanima sa turom.
Pusa
< Poruku je uredio tweety -- 18.9.2009 18:12:44 >
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 18.9.2009 18:51:01
Ivona
Sad je temp. ponovo 39 i pojavio se na prsima blagi osip.Iako mislim da je to od znojenja,tusiranja i masiranja,ne prestaju mi se vrtiti po glavi price o meningokoknoj sepsi i sl.
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 18.9.2009 19:43:44
Visnja RR
asja je u 16:30 imala 38.9 C ...dala sam panadolbaby sirup...malo se preznojila i sad je 38.1 C Kenjka...i sva je jedna velika negacija...sta god je pitam hoce li ona nece... danas je pojela ipak malo sirnice i pola solje jogurta... a maloprije malo cokolesnika ... u 9 je necu kupati kao obicno... dobice flasicu i panadolbaby sirip i pokusat uspavati... Dragim vrucim bebicima zelim noc bez turice a mamama mirnu noc sa bar malo sna ljubim vas
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 18.9.2009 21:17:14
mamabb
Joj ta bezobrazna tura...mene je izludila. Nakon ispijenog amoxibosa opet se povrati, znači nakon sedam dana sve ispočetka i opet vikend i mi lijepo privatno pedijatru kad ono gnojni čepovi u grlu,jedan vid gnojne angine, i pili smo Ospen sirup i dobili uputnicu da vadimo krv i urin i hB nikakva opasna bakterija nije bila nego virus koji je zavladao pa eto i nas zakačio. Sad je sve uredu hB. Svima želimo noć bez ture :) IŠ TURO!!
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 18.9.2009 21:17:46
Amrino
I ja sam zadnji put koristila Dalsy. Razlog je taj sto je od Paracetmola dijete svaki put povratilo...tako da je bilo nemoguce da ga popije i jos mi ga onda bude vise zao..jer pored ture i belaja jos i povrati. Dalsy smo mu dali jednom i nije povratio. Poslije toga nam, hvala Bogu, nije trebao...a sada iskreno ne znam sta bih koristila slijedeci put. Pusa svim bolesnim bebarama...Selena, Asja, Darise... nadam se da ce im ubrzo biti bolje... Ivona- kod ture je onaj mali osip normalna stvar. Nama se osip javljao poslije svake turice...a ako ce ti biti lakse evo kako se obicni osip razlikuje od meningokoknog: kada staklenu casu prislonis na kozu obicni osip nestane tj. ne vidi se a ovaj drugi, gluho i daleko bilo, se vidi. Valjda sam dobro objasnila.
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 18.9.2009 21:21:15
Amrino
Ej moja Visnja...ja sam jedne prilike spavala ovako: dva- tri velika jastuka na koja se ja naslonim a Hamza na meni...i tako spavamo...cijelu noc... . Valjda mu bilo lakse da tako dise. Pa probaj se i ti nekako zavaliti dok ti je ona u rukama...pa kad utvrdi onda je spusti. I ovaj moj kad je bolestan ne da nigdje od sebe...
Da li su vam menstruacije bolne? пеперутка16
U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.