Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 21.7.2009 10:29:32
emma.L
Eh, da, pregledala sam dosta tablica dohrane i nigdje ne vidjeh smokve. Nedavno bili u Mo kod mojih i srce me je boljelo dok je gledala kako ih jedemo, a puna ih bašta. Ovo su prve, one fine slatke tek dolaze, pa bih joj voljela dati jer su baš jako jako zdrave. Nisam nikad čula da je netko na smokve alergičan, ali ...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 21.7.2009 10:46:48
emma.L
Eh evo sad sam našla tablicu koja kaže da se smokve mogu uvesti između 6 i 8 mjeseci, ali ista kaže i da se iza 9 mjeseci uvodi mrkva i karfiol, koje mi uvelike jedemo . Zato me zanimaju iskustva...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 21.7.2009 14:17:07
dana3
emma.L-moj sin je nedosnosce i sad je napunio 9 mjeseci.On jede sve sto mu dam.nisam pratila nikakve tabele vec gledala kako on reaguje na to,ako mu se svidja i nema reakcija jedemo i dalje. Dosada smo probali skoro svu hranu i voce a i jaje i mlijeko.Sad imamo problema sa jelom jer su gornji zubi skoro izrasli pa je nervozan. Eto mog iskustva ako ti sta pomaze.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 22.7.2009 22:27:44
mamma mumi
Dorucak: tikvica zapecena u rerni sa jajima i brasnom, dodala malo pavlake smazo sve hb Uzina. Puding od soje sa vanilijom 125 gr Rucak: Proso sa mrkvicom i tikvicom na pilecem mesu Uzina: vocni jogurt od breskve i malo dinje probao Vecera: puding od soje sa vanilijom i AD mlijeko Hipp sa zitaricama
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 22.7.2009 22:57:22
lejlaze
dorucak - kifla i sirko, uzina (opet nektarina pasirana i mljeveni keks) pili smo i caj - sumsko voce rucak - malo probao tikvenjace i svidjelo mu se - a jos je jeo kuhani krompir i mrkvu sa pavlakom, vecerali frutolino
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 23.7.2009 7:39:48
Anushka
juce katastrofa, grickao kiflu, i bananu, ostalo AD mlijeko, sokici i dojenje. jutros pojeo medolino za uzinu i mi nektarinu imamo spremnu rucak: probat cemo spinat, riza, malo bijelog luka na mlijeku i malo piletine vecera: vjerovatno hippov vocni desert, nedavno je preko te kasice probao i ananas i svidjelo mu se.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 23.7.2009 8:44:25
emma.L
jutros nektarina, banana i keks ručak pura sa mladim sirom i jogurtom večera teletina, mrkva, riža
Kod nas malo naopako ponekad ručak i večera danas. Ne znam šta mislite o tome, ali uvjerena sam da je ona moja pravi mali manipulator. Nana je čuva i njoj debelo provodi huju, čini mi se. Sad sam odlučila da puštam da joj daje samo ono što voli, a onda ja dajem ostalo (što ona opet voli, ali nani neće da jede ). Recimo, nani neće da pije soka, meni pije po 50 ml odjednom. Nana je ubijeđena da ne voli dijete proso, kuburi s njom bilo da ga stavim u slano ili slatko, a meni smaže sve i još zijeva. Doduše, u početku je odbijala sve i ja se više ne igram s njom kad jede, nego se prvo pojede sve, pa se onda igramo (stroga mama, nema šta ). Šta mislite, je li ovo pravilna opcija, ili da insistiram da pokušava i nađe načina da je nahrani. Ipak će je čuvati još barem dvije godine . I još nešto- kad ja pitam kako je jela, nana kaže super, a onda vidim da je pojela pola od onoga što meni jede. Pa se pitam ponekad jede li išta kad nana kaže da nije fino jela.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 23.7.2009 8:46:27
emma.L
mamma mumi, sinoć sam Emi prvi put dala pržene pastrmke, par zalogaja, i to u restoranu (bila je baš fino spremljena i prilično neslana). Oduševljena je, tako da za vikend idemo u prirodu i planirala sam pastrmku pripremiti na roštilju sa malo maslinovog ulja i u foliji, da nije direktno izložena dimu. Reći ću kako ti kako je prošlo.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 23.7.2009 10:18:40
bebbe RR
IZVORNA PORUKA: emma.L
Šta mislite, je li ovo pravilna opcija, ili da insistiram da pokušava i nađe načina da je nahrani. Ipak će je čuvati još barem dvije godine . I još nešto- kad ja pitam kako je jela, nana kaže super, a onda vidim da je pojela pola od onoga što meni jede. Pa se pitam ponekad jede li išta kad nana kaže da nije fino jela.
Joj, i mene ovo muči, ako je bilo ko drugi osim mene hrani. Kao, fino je jela, a ono pola porcije jedva... Ne znam šta bih ti rekla. Na silu se ne može učiniti ništa, ali jeste važno da nana insistira da je nauči hraniti, ako će je tako dugo čuvati.
Naš meni za danas: Doručak - grizolino Ručak - teletina i povrće Večera - banana i keksici. Danas cu joj dati i užinu, jer nije pojela voće u doručku, što obično radimo. I, naravno, dojimo i dojimo. Soka i vode pijemo malo, skoro nikako.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 23.7.2009 14:30:25
lejlaze
doruckovali frutolino i mami pravio drusto sa ABC sirom i hljebom uzina - pasirana sljiva i breskva i smoki rucak - fasirano meso, crveni luk, tikvica i brokula.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 23.7.2009 21:28:48
mirnac
IZVORNA PORUKA: emma.L
.........Šta mislite, je li ovo pravilna opcija, ili da insistiram da pokušava i nađe načina da je nahrani. Ipak će je čuvati još barem dvije godine . I još nešto- kad ja pitam kako je jela, nana kaže super, a onda vidim da je pojela pola od onoga što meni jede. Pa se pitam ponekad jede li išta kad nana kaže da nije fino jela.
Jos uvijek sam ja stalno s njima plus nana, i problem mi je samo flasica, na kasiku jedu od nje pravo, nekad i bolje nego meni, ali flasica nula, bilo da je mlijeko, voda, caj, uvijek problemi. Ne znam sta ce biti kad pocnem raditi, mozda ce nauciti piti iz case. Danas su je pravo polomile, tako da mislim da je skontala da ce morati i ona biti strozija kad ostane sama s njima. A to vecera-rucku i obratno, to sam i ja radila iz istog razloga, ali samo dorucak rucak, posto me je strah neke stvari davati za veceru, cesto sam nocu sama s njima, pa da ne bi bilo problema s vjetrovima, budjenjem i sl.
dorucak: hipp breskva i banana u jabuci (mrzim davati teglice pored ovoliko sezonskog voca, ali smo zato cijelo jutro bile vani pa je to bila najlaksa varijanta) rucak: teletina blitva mrkvica riza vecera: griz i banana Uz to pomalo bebimila, voda s nekoliko kapi limuna, caj, i hipp sokic bijelo grozdje ( meni svi ovi bistri sokici imaju potpuno isti ukus,ne znam sto uopste pisu sastav kad lazu ali eto)
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 23.7.2009 21:52:34
mamma mumi
Emma L hvala na odgovoru i ja cu ovih dana spermiti ribu , pa vam javima. Danasnji meni: Dorucak.dinja, malo banane i hippova kasica od breskve sa plazma keksom uzina: Sojina puding od vanilije rucak: proso, karfio, mrkva i piletina Vecera: malo banane, kruske sa plazma keksom U 20.30 AD Hipp za laku noc i sika i utonuo je u slatke snove. dans smo popili i sokic frutekov od breskve
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 24.7.2009 9:13:11
emma.L
mirnac, ne znam što bih ti rekla za to s teglicama i sezonskim voćem . Ok je ako imaš domaće, neprskano voće i to baš u vrijeme dozrijevanja, ali ovo što kupimo na pijaci, hmmm. Stalno čitamo koliko je sve nezdravo i kako uvozimo škart. Ja isto volim Emi dati svježu voćku, ali kad saberem i oduzmem sve- mislim da nam dođe nekako na isto.
Jutros nektarina s keksom, ručak teletina i krompir, večera vjerojatno malo kruha s jogurtom.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 24.7.2009 9:47:40
bebbe RR
Emma L, slažem se s tvojim stavom što se voća tiče - mislim, i sama se trudim davati sezonsko, ali, ponekad pomislim da je Hippovo, ekološki proizvedeno, možda i pouzdanije. Ja svojoj Emi dajem kombinovano.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 24.7.2009 10:06:18
new mama
Evo i nas juce smo ruckali dorucak:grisolino uzina:breskva,kajsija rucak.teletina,krompir,mrkva i zalila jogurtom vecera:hipp zitarice za laku noc jabuka,komorac sika,caj,sokic,voda i na kafici grisini,keksic a danas dorucak: pavlaka,sir i snita hljeba uzina:breskva i rizolino rucak:tikvica,krompir,mrkva,blitva vecera:hipp voce i zitarice idemo u grad i opet sika,caj,voda
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 24.7.2009 10:06:48
Suzana
Ako mogu da se uključim, iako su moji dečki prerasli ovu kategoriju. Po meni je banana sa pijace 100% kvalitetnija od bilo koje teglice, evo npr. HiPP banana (i mi smo potrošači HiPP-a, ali samo kada nema sezonskog voća, slane nikada nismo ni jeli). Banane sigurno nisu prskane i vrlo su izdržljivo voće, a banana u teglici ima rok trajanja od godinu dana??? Bez obzira na njihovo ekološko uzgajanje i sl. priče, niko me ne može ubijediti da je ta banana bolja od one u izvornom obliku. I same ste svjesne da kada izgnječite bananu ona pocrni nakon 10-15 min. a u teglici je žuta 12 mjeseci. Isto važi i za ostalo voće... Najsretnija bih bila kada bi apsolutno sve namirnice bila u prilici da dobijam sa nekog sela udaljenog od grada kilometrima, ali nažalost neke stvari nećemo moći izbjeći... Srdačan pozdrav svim majkama.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 24.7.2009 10:08:58
new mama
IZVORNA PORUKA: Suzana
Ako mogu da se uključim, iako su moji dečki prerasli ovu kategoriju. Po meni je banana sa pijace 100% kvalitetnija od bilo koje teglice, evo npr. HiPP banana (i mi smo potrošači HiPP-a, ali samo kada nema sezonskog voća, slane nikada nismo ni jeli). Banane sigurno nisu prskane i vrlo su izdržljivo voće, a banana u teglici ima rok trajanja od godinu dana??? Bez obzira na njihovo ekološko uzgajanje i sl. priče, niko me ne može ubijediti da je ta banana bolja od one u izvornom obliku. I same ste svjesne da kada izgnječite bananu ona pocrni nakon 10-15 min. a u teglici je žuta 12 mjeseci. Isto važi i za ostalo voće... Najsretnija bih bila kada bi apsolutno sve namirnice bila u prilici da dobijam sa nekog sela udaljenog od grada kilometrima, ali nažalost neke stvari nećemo moći izbjeći... Srdačan pozdrav svim majkama.
slazem se i ja sam za svjeze voce i povrce u svakom slucaju