Sunset_
|
IZVORNA PORUKA: Nensy33 <h2 class="latest-new-small-header" style="background-color: rgb(242, 242, 242);"> </h2> <h2 class="latest-new-small-header" style="background-color: rgb(242, 242, 242);"> </h2><h2 class="latest-new-small-header" style="background-color: rgb(242, 242, 242);">Sunset__ </h2> A kakav ti ti je porod bio? Mene je strasno strah poroda obzirom da nesto dole rezu, pa moze anestezija pa ne moze, pa sad ova trudnica jel u tuzli, nedavno umrla od sepse....ja sam se sva isprepadala Porodi su mi bili brzinski. Sa kćerkicom, mi je počeo oticati sluzni čep ali po par kapi samo, 4 dana prije termina ( to je normalno) . Otišla sam u bolnicu iz preventive jer je to bio moj prvi porod i nisam željela ništa na svoju ruku da radim.Iako nisam imala bolove. Pregledala me i bila sam 2cm otvorena. Zbog tadašnje jake oluje i kiše, susnježice - doktorica me ostavila na trudnickom, jer zivim daleko od glavne bolnice. Bilo je neizvjesno porod do sura ili kroz par dana. To mi se desilo na termin. Rodila sam 4 dana poslije , ujutro ustala oko 6h kad i bude u bolnici,otišla u toalet,i tamo vidjela pozamašnu količinu sluznog čepa - ako ne i sve.(To je kao prozirna sluz prošarana krvlju svjezom) , I tad sam osjetila lagano sjeckanje u predjelu jajnika.Ništa alarmantno. Izlazivši iz toaleta na vratima ulazim od trudničke sobe,dobila sam jači bol koji se ponavljao na svakih 15 minuta. Nije ni to trajalo svega pola sata - došao je moj doktor i pregledao me, bila sam tad 7cm otvorena, dok su me spremili za salu ušla sam u predrađaonu uradila ctg, i odmah ustala radila čučnjeve,to mi je olakšavalo bolove koji su sad već bili na 5 minuta-2minuta... Rekoh ja više ne mogu,gotova sam :D Pred porod nema razmaka u bolovima, osim onog kad imaš sekund da dobro udahneš.Na stol i rodim u dva napona prekrasnu elhamdulilah djevojcicu. Porod je lahak i brz - to će ti svaka skoro mama reć. ono što potraje su bolovi do poroda. Koji su takođe individualni. Meni je sve to trajalo svega 1h-1.5h - što je poprilično brzo. ---- A sina,sam već bila iskusna i znala kako sve ide. Bili smo na igralištu sa djevojčicom kad sam osjetila bockaje u jajnicima i na dnu stomaka. Žene su mi se smijale - idi bona porađaš se! Reko neka još malo, ušla u kuću konkretniji bol, istuširam se(i vidim par kapi sluznog cepa), spremim i kažem mužu - Idemo! Taman što sam stigla,obukla spavaćicu,dobila sam jak bol i pravac na stol- isto u 10 minuta sam bila koza uz kozu sa svojim sinom. Do bolnice treba nenih 50minuta. Eto to je isto trajalo sve skupa 1h. Glas nisam pustila, - samo slusas doktora štaq ti on kaže! Beba se gura na zadnjicu (napon na zadnjicu kao da ćeš u toalet), a ne kao što rade mnoge žene guraju porod na stomak i time otežavaju i bebi da krene van, a i sebi produzavaju agoniju i bol. I nedaj Bože smrtni ishod ili nešto - ako beba ostane dugo u porođajnom kanalu. Samo ti slušaj doktorice, bit će sve super. Odakle si? Mi smo sve tu navijamo za tebe