Mrvice
|
Kod nas dvoje oboje imamo problem, ja PCOS a on jakološ spermiogram, i zbog njegovog nalaza smo prvenstveno ušli na VTO, kao drugačije su skroz male šanse, međutim sad posle ovih neuspjeha krenula sam dalje nalaze, koji suočito opravdani. E ovako, u BAHCECI klinici su od nove godine digli cijene, sve je skuplje, meni je prvi postupak bio 4000 KM, plus na to idu svi nalazi koje treba da uradiš (oba partnera,standardno HIV, hepatitis i ostalo, to sve možeš i u državnoj bolnici pa im donijeti naleze), hoemoni su oko 20/25 KM po hormonu, i plus na to idu lijekovi (količina zavisi od svake osobe posebno), meni su oba slučaja bili oko 1000-1200 KM, i sve nalaze sam kod njih radila i ja i muž, (imaš neke pakete), prvi postupak me je koštao oko 6200 KM. U te 4000 KM ulaze, folikometrije, aspiracija i jedan transfer. Drugi transfer je 2000 KM, plus lijekovi koji nisu tako skupi, estrofem i utrogestan (oni se do 12 nedelje trudnoće koriste). Inekcije tj hormoni za stimulaciju su povoljniji kad si kod njih, imaju neku apoteku pored klinike i kod njih uz recept klinike možeš dobiti lijekove snižene. Gonal je 210 KM (3-4 dana ti može biti), inače je 450 KM, cetrocide je 60 KM inače je oko 120 KM, merional (meopur) je oko 55 KM. Uglavnom cijena ti zavisi od količine koju moraš primiti. Drugi postupak je jeftiniji za 500 KM, a treći isto za 500, sve ostalo ti je isto. Međutim oni su digli cijene od nove godine za nove parove, kao mi koji smo kod njih od ranije po starim cijenama ostaje. Tako da je sad prvi postupak 4500 KM. Zatim ako želiš još dodatne pretrage, kao što je PGD (2500 KM), ERA test on je isto oko 2000 KM, sve to povećava cijenu postupka. Uglavnom nije jeftino, al su odlični. Meni je lakše da sam kod njih pošto živim u Sarajevu svakako nego da idem negdje vani. Ova druga klinika, New life, je zadržala cijene kod njih je prvi postupak 4000 KM, a svaki naredni je jeftiniji. Bolovanje ti otvaraš ako hoćeš, to nema veze s njima, po njima sve normalno samo ne raditi teško i ne dizati teško, sve ostalo normalno. Mada znam curu koja je u Pragu radila i jednu u Austriji, njima su rekli strogo mirovanje prva tri mjeseca. Sad me to buni, neki kažu mirovanje neki sve normalno. U Bahceci klinici, to sam uporedila, terapija je ista kao i u Pragu. Zato mislim ako ne trebaš na neku donaciju, bolje raditi gdje ti je bliže, još ako imaš nekog ovdje da možeš ostati dok su folikometrije da se ne cimaš iz Tuzle, ili na kraju iznajmiš negdje sobicu, uvijek možeš naći nešto povoljno. Eto draga, piši ako te još nešto interesuje.
|