Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Razgovori u ocekivanju beba - februar 9.2.2016 9:22:44
Isha
Jutro okrugle
Evo mene na prvom ctg-u zavrsila sam i cekam dr sada.
Nudzejma, ti testovi mogu ukazati na anomalije genetske, ali svako ce uraditi kako misli da je najbolje. Treba znati sta ce covjek poduzeti u slucaju losih rezultata, a i kod ovog testa ako konacan rezultat ne bude valjao, salju na AC.
Minie, ovdje u Sa moze se mlijeko ostaviti gore, hranjenje ide na tri sata, i po noci daju majcino mlijeko, ukoliko ga ima dovoljno.
Cauchy, javi nam se i ne brini, bit ce aBd tvoja bebica dobro.
RE: Razgovori u ocekivanju beba - februar 9.2.2016 10:01:55
ney75
Skorpija, ja zaboravih tebi da javim, nisam pitala za veliku uputnicu, ali s tim da me je sestra pitala imam li, mislim da se moze na veliki na ctg.. u Vojnoj se radi ctg i vikendom vikendom, ali samo ako si u terminu, ili narucena zbog nekog problema.. a sto se tice ctga, vec dva dr su mi rekla da nema potrebe da se ide prije 38.e sedmice, jer ctg prije toga nista ne znaci, i ne bude dobar, pa da te bezveze ne traumiraju kao mene, moj ti je savjet da sacekas kad budes nekih 37+4,5 da odes prvi put. .
RE: Razgovori u ocekivanju beba - februar 9.2.2016 10:21:37
mala_sa
Jutro, mi se bas naspavale, maloprije ustale . Braco je kod svekija pa nas dvije spavalice profitiramo
Vrtni patuljak, s obzirom da se radi iz krvi onda sam ja radila taj test. U biti, da ovdje nije besplatan ja nikad ne bih izdvojila toliko novca za isti. Ako vec moras uraditi neki test tog tipa onda uradi AC, ona ostaje kao def najpouzdaniji test. Sretno sta god da odlucis .
Vi bas rano krecete sa ctg, ovdje se radi tek na dan termina i poslije svaka 2 dana (ako prebeses bebu). Inace do termina samo iscekujes
Cauchy kako si jutros??
RE: Razgovori u ocekivanju beba - februar 9.2.2016 10:29:49
nudzejma
Mala_sa i u Tuzli je tako za ctg. Meni prvi ctg radili na porodu. Uopste ne ides u bolnicu,ako nemas nekih problema,sve do termina poroda. E sad ako preneses ne znam kakva je procedura. Bas je ovo cudno kao da smo 2 drzave Tuzla i Sarajevo.
RE: Razgovori u ocekivanju beba - februar 9.2.2016 10:41:12
škorpija
Ney_75 hvala na info, ma i ja sam tako kontala, a s obzirom da radim nije mi ni praktično ići na ctg ovako rano, tek sam 36+2. Mala_sa super kad su vam ti testovi besplatni, kod nas i kad jesu u većini slučajeva nemaju reagense pa opet žene moraju privatno Nudzejma iskreno meni se svia va sistem, sta u u bonici dok me ne zaboli , jos najbolje bi bilo da odem otvorena 8 cm😊
< Poruku je uredio škorpija -- 9.2.2016 10:43:12 >
RE: Razgovori u ocekivanju beba - februar 9.2.2016 10:49:53
*andjela*
POzdrav i od nas,juce ne stigoh ni da se javim ...popodne citavo provela kod doktorice,cekala pregled,one me prvo posalju na ctg...hvala Bogu sve uredu,nisam morala ponavljati...smazala sam citavu cokoladu cekajuci ...Kad sam zavrsila ,onda se kod doktorice stvorila guzva,pa sam se nacekala za pregled,podigla nalaze krvi i urina,zeljezo mi grozno,moracu piti groznu Totemu,dijagnozu mi napisala Anemija u trudnoci ....
Sto se tice prgleda kaze za razliku od proslog,kad sam bila zatvorena,da se sad krenulo nesto desavati,sve se fino spustilo,grlic se smeksao ,i otvorena 1,5 cm..dala mi je i uputnicu za bolnicu ako krene ...i za 7 dana kontrola,ctg i uzv..
Danas popodne sam toliko stvari isplanirala,valjda cu stici ako se ne porodim ... Trebali bi pokupovati pelene i jos neke stvarcice,pa onda odjelce i jos neke stvarcice za bebu,a predvece mislili do kumova na babine
Isha pa jesi samo radila ctg...jesi bila na pregledu
cauchy joj draga bas se mucis,neznam vise sta bi ti rekla da ti bude lakse,u svakom slucaju ja sam optimisticna,samo nek je bebica dobro ...i kad bi te porodili samo da bude ziva i zdrava...izdrzi tu situaciju jos malo...sve si blize i blize...bebica sve jaca i veca
RE: Razgovori u ocekivanju beba - februar 9.2.2016 10:59:55
Isha
Jutros sam zavrsila ctg, i jos cekam drvda pogleda. Jucer sam bila na uzv, kaze da joj je mjehur uvecan, ali moze biti da nije piskila, a procjena je da ima 2,6 kg, kao imam jos svakako tri sedmice, pa ce rasti. Nije me gledao ginekoloski, jer treba skinuti serklazu slj. ponedjeljak aBd.
RE: Razgovori u ocekivanju beba - februar 9.2.2016 11:07:57
Vrtni patuljak
mala_sa ovaj test otkriva trisomnije 21,13,18, i 4 vrste spolnih aberacija (Jakobs sindrom, Turner isl)
U ovom testu se rade DNK razmazi iz krvi (zato i jeste tako skup) i ako njega uradim ne moram nista vise. Amniocenteza je svakako super metoda ali ja je ne mogu raditi radi mioma od 5 cm jer imam visok rizik od pobacaja.
RE: Razgovori u ocekivanju beba - februar 9.2.2016 11:18:07
minie
IZVORNA PORUKA: Isha
Jutro okrugle
Evo mene na prvom ctg-u zavrsila sam i cekam dr sada.
Nudzejma, ti testovi mogu ukazati na anomalije genetske, ali svako ce uraditi kako misli da je najbolje. Treba znati sta ce covjek poduzeti u slucaju losih rezultata, a i kod ovog testa ako konacan rezultat ne bude valjao, salju na AC.
Minie, ovdje u Sa moze se mlijeko ostaviti gore, hranjenje ide na tri sata, i po noci daju majcino mlijeko, ukoliko ga ima dovoljno.
Cauchy, javi nam se i ne brini, bit ce aBd tvoja bebica dobro.
I on je bio na Pedijatriji, doduse prije skoro 4 godine. Ona je htjela dolaztii da ga doji ali nisu dali po noci, niti su htjeli da daju izdojeno mlijeko
RE: Razgovori u ocekivanju beba - februar 9.2.2016 11:19:46
mala_sa
Joj zene al se vi nacekate u tim cekaonicama, hB pa ne pokupite milion virusa koliko ih tu hara
Andjela pocelo je polahko , danas ti to ipak pokupuj za svaki slucaj . Nemoj se samo zaboraviti odmoriti treba snage za porod . Sretno kad god da krene . Za zeljezo, ja sam poslusala za pekmez od jabuka domaci, i nakon pola litra bas mi se popravilo hB. Takodjer grozdjica puno pojedi, znam da je jedna zena sa foruma pojela mozda 3kg u 3 dana i digla zeljezo pred operaciju vise nego duplo.
Skorpija, imamo manje uz pregleda nego vi, ali za zdravu T nema ni potrebe za vise. I sve je apsolutno besplatno za T (pregledi, nalazi, lijekovi); za porodilju prvih 40 dana i za bebu prvih 6mj. Inace normalno zdravstveno cijeli zivot uvijek sve pokriva 90% , a tvoja je participacija od tih 10% troskova sto ostane.
RE: Razgovori u ocekivanju beba - februar 9.2.2016 11:20:01
cauchy
Zenice moje, Upravo su mi radili amnioinfuziju, beba djeluje dobro, za sad je vazno da prihvati vodu i da ne bude infekcije. A ako nastavi curkati voda nije nuzan porod, sve dok je beba dobro i moze se ubacivati voda infuzijom. Dakle sad cekam i molim Boga da nas spasi i da i dalje pazi na nas. Hvala Bogu i doktorici.
RE: Razgovori u ocekivanju beba - februar 9.2.2016 11:28:07
Sanjalica 85
Pozdrav drage moje , kako ste mi? Ja hocu da poludim od kiseline, nocima ne spavam, danju ne mogu da jedem...sta god stavim u usta belaj, isto ko da mi neko sipa kiselinu u grlo. Imate li nekih ideja kako je ublaziti, izuzev rize, mlijeka i dvopeka, to vise ne pali .
Draga Cauchy, pa zar opet ...jutros bas mislim na tebe, vidim da se dugo nisi javljala, i sve molim Boga da nije opet neki belaj. Samo se drzi, bit ce to sve ok. Znam dosta zena koje su rodile sedmancad, bebe nisu imale ni 1 kg, i eno ih sad svi zivi i zdravi. Bitno je da su ti dali injekciju za ubrzan razvoj pluca. Sta kazu kako beba napreduje? Je li tu sve ok? Ne opterecuj se pelenama i tim stvarima, ako bude potrebe to je najlakse donijeti. Ja koliko znam ti porodi idu na carski, jer bi bio prevelik stres i za tebe i za bebu da induciraju porod. Samo budi jaka kao sto si i do sada bila, ja sam optimista i iskreno se nadam da ce tvoj mali borac sve to da pregura bez problema. Saljem ti puno poljubaca i pozitivnih misli
Mom2B prelijepo ime, a pilic je ko bombona , zao mi je sto se mucis sa mlijekom ali i to ce proci...imate poljupce
RE: Razgovori u ocekivanju beba - februar 9.2.2016 11:30:39
Sanjalica 85
IZVORNA PORUKA: cauchy
Zenice moje, Upravo su mi radili amnioinfuziju, beba djeluje dobro, za sad je vazno da prihvati vodu i da ne bude infekcije. A ako nastavi curkati voda nije nuzan porod, sve dok je beba dobro i moze se ubacivati voda infuzijom. Dakle sad cekam i molim Boga da nas spasi i da i dalje pazi na nas. Hvala Bogu i doktorici.
Draga ne vidjeh da si pisala, to su super vijesti. Sada samo odmaraj i malo se opusti. Bebica je dobro, i to ce biti aBd ok.
RE: Razgovori u ocekivanju beba - februar 9.2.2016 11:31:09
Lejni
Pozdrav i od mene zene, Cauchy bice to dobro draga samo misli pozitivno i odmaraj.
Zene koje su iz Sarajeva, opet ja sa pitanjem nekakvim. Isla sam jutros na dip, prosla sto se kaze kao bos po trnju i dobila jedno desetak uboda jer na transfuziologiji nisu mogli da mi nadju vene kazu povukle se jer nisam zbog drugih nalaza smjela jesti i piti.
Za titar antitjela na Toxoplasmu CMV i Rubellu nisu imali reagense. Kao ni za APTT. Hajde on ima na transfuziologiji pa mogu opet po uputnicu pa kod njih. Zanima me jel ima neki broj na dip na koji mogu pitati za reagense da provjeravam ako dobiju? I koliko vaze uputnice za nalaze?
RE: Razgovori u ocekivanju beba - februar 9.2.2016 11:33:26
mala_sa
IZVORNA PORUKA: Vrtni patuljak
mala_sa ovaj test otkriva trisomnije 21,13,18, i 4 vrste spolnih aberacija (Jakobs sindrom, Turner isl)
U ovom testu se rade DNK razmazi iz krvi (zato i jeste tako skup) i ako njega uradim ne moram nista vise. Amniocenteza je svakako super metoda ali ja je ne mogu raditi radi mioma od 5 cm jer imam visok rizik od pobacaja.
Hvala na informacijama
To sam ja radila, izmjeris ujutro nuhalni nabor i onda ides odmah u lab da izvade krv, i bas pise da je za trieomije 21,13,18 i jos neke malformacije. Ali dobijes statisticki rezultat npr 1/50 je visoki rizik i znaci da se sa tim istim rezultatima radja 1 beba na 50 koja je nosilac malformacije. A reaultat 1/250 racunaju kao slab ili nikakav rizik. U slucaju rezultata visokog rizika sljedeci korak poslije testa je trofoblasta biopsija (uzimanje uzorka celija sa placente od 11 sedmice trudnoce) ili amniocintrza (uzimanje celija plodne vode od 15 sedmice T). Ne znam skupo je zaista, a i sta raditi nakon rezultata
RE: Razgovori u ocekivanju beba - februar 9.2.2016 11:46:07
Sanjalica 85
Lejni, za reagense mozes nazvati mikrobiologiju na dipu, samo preko centrale trazis da te spoje sa njima...ja sam negdje imala broj, ali davno je to bilo, potrazit cu po papirima, ako nadjem javim ti.
RE: Razgovori u ocekivanju beba - februar 9.2.2016 13:08:03
Lejni
Isha ja jedva cekam
Prvo mi je rekao da uzmem vaginalete ali kad je vidio kakva je situacija kaze da sacekam svakako ce brisevi brzo biti gotovi pa onda jer je toliko upaljeno da bih sa svakom opet prokrvarila grlic. Juce je sve po malo braonkasto bilo do uvece. Tek se tada smirilo.
Za hematom sam se smirila vidim iskustva vasa i jos mnogo zena iz moje okoline ali brinu ti brisevi odnosno grlic, a znala sam i sve vrijeme sam napominjala dr na to ali nije slusao. Ovaj hvala Bogu odmah reagovao.
RE: Razgovori u ocekivanju beba - februar 9.2.2016 14:13:36
minie
Cauchy super , sad mozes malo odahnuti. Vidis da je tvoj bebac pravi mali Lav , bicete vas dvoje aBd dobro.
Mala_ sa ja mislim da to nije isti nalaz koji si ti radila, ti si vjerovatno radila duble test, ovo je neki skroz novi, vade samo krv, ali ako pokaze da nesto nije OK opet se ide na amniocentezu.
I ja procitah na FB da je Nakas presao na Jezero, da li je to stvarno tako. On je meni super i zbog njega planirala od 9. opet u Vojnu kao ode im i Puzic, pa ko ce onda ostati?
Lejni pogledaj koliko ti nalazi kostaju u nekoj od privatnih labaratorija, jer ces se nacekati posteno dok dobiju reagense. Znam ja kad sam malenom radila alergotest, sigurno smo vise od 3 mj cekali rezultate.