Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Razgovori u ocekivanju beba-August 6.8.2015 19:13:35
*pcelica*
IZVORNA PORUKA: Carobno jutro
IZVORNA PORUKA: ninuska
Ima i do djeteta, a i do roditelja. Moja je tesko prihvatila dohranu. To je bilo u pocetku. Prijateljica svog malog nasopa,,a ova moja pojede jedva kasiku, dvije. A, mlijeko je mogla stalno. Moje, ad, tetrapak, kravlje.. I, da..ne govori nista . Cemu sam se cudila i sto sam mrzila , to me je i snaslo .
Zato i sutim sve mi se do sada vratilo, sta god sam rekla, ne bih ja to tako, nego bih 'vako..ahaaaaaaa malo sutra... sve se vrati, tako da sutim i nadam se najboljem
Sve sto sam govorila ja to necu. I drugima se ''rugala'' meni se vratilo. Od trece trudnoce do trenutnog mjesta stanovanja Drugarici sam momka zgadila koliko sam je zezala sto je iz Hrasnice, i ja hop ne da sam nasla momka iz Hrasnice nego se i udala i doselila Sad ona meene za..... Sad samomudro sutim i kulturno se smjeskam
RE: Razgovori u ocekivanju beba-August 6.8.2015 20:44:22
Leptiri
Evo nasss Sve hvala Bogu dobro, imamo 211grama i curetak smo zato javno molim Carobnicu da mi oboji u roze moje dvije crte nista od zeta a i mog plana za rodjendan, ime i prezime , sto bi djeca rekla iz one igre: briiiiisiiiiii plannnnnn
Moj muz se rastopio, on sve snjima i slika sramoti me po ordinaciji . Poslije sam isla u Waikiki po robicu, pa u Azel...i kupila svoje prve trudnicke stvari , mm mi je birao majce jedino musko na trudnickom odjelu .
Pa onda klopa...i kuci...
Evo sad se davim lubenicom , nista nisam citala jedva gledam...javim se zato ujutro i sve lijepo citam uz kaficu. Ljubim vas
RE: Razgovori u ocekivanju beba-August 6.8.2015 21:22:04
M.A.M.
Sta ima zene drage,ja ne znam kako sam danas dan pregurala,spavala popodne jer nisam sinoc oka sklopila,probudila se sva mokra,cak i ves mi mokar bio reko evo ga pukao vodenjak onda oko 18 otisla sa mm na babine kod njegove kolegica pa sam malo mazila bebu rastopila se sva hehe,sad kuci dosla pa odoh pod tus,a zahladjenja ni na mapi,ujutru na ctg Ne upratih jel pcelica bila na kontroli,draga bez sikiracije bice to dobro akoBogda,a ja sam ogtt i torch na dipu radila Leptiri cestitam na curici maloj
RE: Razgovori u ocekivanju beba-August 6.8.2015 21:38:06
mojbebac
Ja sam dobila upalu grla,sutra idem na kontrolu pa cu pravo da vidim sa njim sta da radim???? Je li imao neko slican problem,da li ce mi ukljuciti neki antibiotik,jer me bas boli i imam malo temp.
RE: Razgovori u ocekivanju beba-August 6.8.2015 21:47:11
rose
IZVORNA PORUKA: mojbebac
Ja sam dobila upalu grla,sutra idem na kontrolu pa cu pravo da vidim sa njim sta da radim???? Je li imao neko slican problem,da li ce mi ukljuciti neki antibiotik,jer me bas boli i imam malo temp.
ako treba dat ce ti nesto na bazi pencilina...ja sam na pocetku imala strasne grlobolje...samo caj i cuclala pastile
RE: Razgovori u ocekivanju beba-August 6.8.2015 22:19:49
LieToMe RR
evo i meeeneeeee vratili se iz skitnje. vise od 2 i po sata smo mi hodali, vilsonovo, park, mala skakala po parku, onda opet setnja, pa u jysk, bingo i kuci...krepala. onda oko nje, sebe sredila i evo separirala se u sobu. nismo kupili kutiju za lego kocke, sutra ce mm do pennija svratiti, em mi tamo bolje kutije em jeftinije.
leptiri za i za kontrolu!
mm podigao nalaze briseva. hvala Bogu sve je normalna flora porasla pade jos jedan kamen sa srca sutra ujutru cu sa malenom kod Divketa da odnesem nalaze pa u soping. malo cm, malo dm, malokonzum. sutra imamo goste.
RE: Razgovori u ocekivanju beba-August 6.8.2015 22:56:02
*pcelica*
IZVORNA PORUKA: LieToMe
evo i meeeneeeee vratili se iz skitnje. vise od 2 i po sata smo mi hodali, vilsonovo, park, mala skakala po parku, onda opet setnja, pa u jysk, bingo i kuci...krepala. onda oko nje, sebe sredila i evo separirala se u sobu. nismo kupili kutiju za lego kocke, sutra ce mm do pennija svratiti, em mi tamo bolje kutije em jeftinije.
leptiri za i za kontrolu!
mm podigao nalaze briseva. hvala Bogu sve je normalna flora porasla pade jos jedan kamen sa srca sutra ujutru cu sa malenom kod Divketa da odnesem nalaze pa u soping. malo cm, malo dm, malokonzum. sutra imamo goste.
Ja sam danas svracalado dm-a namjenski da kupim vir i zaboravila. Sjetila se kad sam dosla kuci Ubi me ova trudnicka zaboravnost
RE: Razgovori u ocekivanju beba-August 6.8.2015 23:12:54
ziel
Cestitam na urednim kontrolama i nalazima... Ja maloprije dosla od svojih, jeli smo neku teletinu bila odlicna ali ja kad vec jedem onda se sjetim.upozorenja od dr.da se ne smijem.debljati.viseod 1 kg mjesecno....jbg a moram i ja nesto.jesti Vrucina me smori zene drage ja nezz kako vi ali ja se samo znojim nenormalno mi vruce, mm se.navecer pokrije a ja gorim... o Boze dzaba tusiranje izadjem iz tusa i za 2 min.se pocnem.znojiti ponovo.......
RE: Razgovori u ocekivanju beba-August 7.8.2015 6:54:18
*pcelica*
Dobro jutro. LTM zar je moguce da sam se prijavila prije tebe? Spavas a? Ja samo da se javim na jutarnji raport i kidam na lijevo. Idem prvo do labaratorije pa cu onda dalje. Javim vam se kad stignem
RE: Razgovori u ocekivanju beba-August 7.8.2015 7:16:00
LieToMe RR
IZVORNA PORUKA: *pcelica*
Dobro jutro. LTM zar je moguce da sam se prijavila prije tebe? Spavas a? Ja samo da se javim na jutarnji raport i kidam na lijevo. Idem prvo do labaratorije pa cu onda dalje. Javim vam se kad stignem
juuutrrrooooooo ja da spavam?
ja sam vec i ves opeglala, prasinu pobrisala po dnevnom boravku, poslozila igracke od L (posklanjala joj neke s kojima se vise ne igra), doruckovala i evo kafu pristavila sad cu ocejfiti i malenoj pripremiti dorucak, onda idemo prvo do Divketa sa nalazima, pa cemo dalje u skitnju... jedino sto jos nisam uradila je da nisam oprala ovu njenu transportnu torbu ali to planiram danas,osusice mi se do sutra do turneja.
RE: Razgovori u ocekivanju beba-August 7.8.2015 7:18:01
ziel
Evo i mene da prijavim pospanost, vozila sam tako sporo, iza mene kolona se stvorila , mrsko mi bilo stisnuti gas A kad smo vec kod voznje auta, jedna poznanica me neki dan na fb spopala sa savjetima da ne vozim, kao njena jetrva je vozila auto pa jedva dogurala do nezz ni ja koje sedmice i porodila se a kod bebe ima nesto na glavi neki kao hematom tako sam razumjela... i govori ona meni JEBES PLATU, CUVAJ SEBE I BEBU. upravu je ona, cuvam sebe i bebu ali ne pretjerujem, cak mi je udobno dok vozim auto, udobnije nego ovdje na poslu na ovoj stolici npr. postaje problem samo kad hocu da izadjem pa se cupam iz sjedista ali i to sam pronasla nacin da prvo obadvije noge izbacim pa onda izlazim
i eto uglavnom svako ima neki komentar da da, pa i za moje farbanje, kad mi neko X kaze, koga i ne poznajem, NEMOJ SE FARBATI NASKODICES DIJETU. Nije nigdje ustanovljeno da ostavlja ikakve posljedice farba za kosu jer je u malim kolicinama, da sam izlozena vecim kolicinama (u kilama farbe ) pa mozda bi bilo nekih posljedica, a ovako... i eto svaki dan smaraju s nekim pricama, bas mi je postalo dosadno, sad samo ignorisem ih sve i pocnem skroz neku drugu temu, a oni ostanu bez komentara
RE: Razgovori u ocekivanju beba-August 7.8.2015 7:27:50
LieToMe RR
sta ja znam, ja nisam vozila ni u prvoj trudnoci ni sad u drugoj. u prvoj hajd inekako ali u drugoj mi nije palo na pamet da stavim L u autosjedalicu i da sama zapicim negdje pa da malo malo gledam okrecem se, ako suti ne valja ako vristi ne valja a sem toga stresno je voziti i kad nisi trudan (bar po sarajevu) a kamo li kad si trudan. moja radna kolegica je ima nezgodu u trudnoci, vile je pronosale. frajer se direktno zabio u njena vrata. jos ona bila vezana, otvorio se i air bag...ma horor. bas se bila prepala zbog bebe.
svak zna sebi najbolje. meni je i onako bilo 5-10 minuta pjeske do posla, nisam morala vozariti nikako. ovo sto mi je trebalo da me neko negdje transportuje dok je mm na poslu odrade svekar, brat ili mama ili sjednem na taxi. ni u prvoj ni sad u ovoj trudnoci nisam se vozala ni tramvajima ni trolejbusima. imam averziju od njihove voznje i neobzirnih ljudi. radje prosetam u jednom pravcu (ako nije plaho daleko) i vratim se taxijem.
sve je to individualno. a nisam se ni farbala nema veze sto je to sve u tragovima. meni je moja frizerka savjetovala da se ne farbama prva 3-4 mjeseca pa sam tek poslije toga. vidis moram je zvati ovih dana da vidim kad cu preljev za pramenove da uradim i da se sisam. sisala sam prije 2 mjeseca skoro, zarasla sam pravo
RE: Razgovori u ocekivanju beba-August 7.8.2015 7:29:07
ninuska
Jutro, cure. Naspavane? Upratih samo da je kod pcelice visak plodne vode. Draga, nemoj se sekirati. Sve ce biti u redu aBd . Otidji do vojne bolnice kako si i planirala. leptiri na .
Ako sam jos sta propustila sorry. Jucer sam konacno izvadila kesu sa garderobom (jednu ) i odvojila gegica i bodija za decka . Pa, eto, ima stvarcica. Sinoc otisla do grada sa prijateljicom na kafu. Povele i djecu jer su nam muzevi zavrsavali ormar i jos neke popravke po kuci. Bile su fine jedno 15-ak minuta i onda je pocela svadja. Gurkanje i grebanje . Nemam pojma sta im je. Prije su se bas lijepo igrale
E, vidim pricate o voznji i farbanju. Farbala se u prvoj trudnoci, a i sada. Sto se tice voznje jos uvijek vozim. Sama ili sa malom. Vozim se i komercijalom, trolejbusom, tramvajem. Mada, dok su ove vrucine tramvaj izbjegavam jer je pretoplo. Radije sacekam komercijalu jer ima klimu i sjednem ko covjek jer idem sa vijecnice, odnosno pocetne stanice. A, ltm u pravu si. Ljudi su bas neobzirni i bezobrazni . A, zene nekako vise. Zao mi je sto moram reci, ali tako je. Meni se uglavnom muski ponude da ustupe sjediste. Bas urijetko zena. A, mozda je i do mene haha
ltm koja je cijena premium pelena u cm-u? Rece da su na snizenju? Mi smo violetu koristili, ali prve koje smo uzeli bile su bas ove
RE: Razgovori u ocekivanju beba-August 7.8.2015 7:37:18
LieToMe RR
IZVORNA PORUKA: M.A.M.
Kad spomenu dm,zijanila sam se koliko su nuk proizvodi jeftiniji nego u bingu
vjerovatno su direktni uvoznici i zastupnici. isto kao sto je avent u baby centru mnogo jeftiniji nego bilo gdje drugo. ja u principu znam gdje je sta jeftinije (izuzev kad su neke lude akcije) tako da znam gdje sta kupujem za bebu. ako te sta interesuje slobodno pitaj
RE: Razgovori u ocekivanju beba-August 7.8.2015 7:37:32
ziel
sta ja znam, ja nisam vozila ni u prvoj trudnoci ni sad u drugoj. u prvoj hajd inekako ali u drugoj mi nije palo na pamet da stavim L u autosjedalicu i da sama zapicim negdje pa da malo malo gledam okrecem se, ako suti ne valja ako vristi ne valja a sem toga stresno je voziti i kad nisi trudan (bar po sarajevu) a kamo li kad si trudan. moja radna kolegica je ima nezgodu u trudnoci, vile je pronosale. frajer se direktno zabio u njena vrata. jos ona bila vezana, otvorio se i air bag...ma horor. bas se bila prepala zbog bebe.
svak zna sebi najbolje. meni je i onako bilo 5-10 minuta pjeske do posla, nisam morala vozariti nikako. ovo sto mi je trebalo da me neko negdje transportuje dok je mm na poslu odrade svekar, brat ili mama ili sjednem na taxi. ni u prvoj ni sad u ovoj trudnoci nisam se vozala ni tramvajima ni trolejbusima. imam averziju od njihove voznje i neobzirnih ljudi. radje prosetam u jednom pravcu (ako nije plaho daleko) i vratim se taxijem.
sve je to individualno. a nisam se ni farbala nema veze sto je to sve u tragovima. meni je moja frizerka savjetovala da se ne farbama prva 3-4 mjeseca pa sam tek poslije toga. vidis moram je zvati ovih dana da vidim kad cu preljev za pramenove da uradim i da se sisam. sisala sam prije 2 mjeseca skoro, zarasla sam pravo
Pa to kod tebe je razumljivo, posao ti je blizu, ko bi palio auto bezveze, meni 30 min. u jednom smjeru s autom, a zamisli jos javnim prijevozom 60 min. a inace kao dijete sam oduvijek zeljela da sto prije odrastem da i ja vozim auto, to mi je bilo nesto vrh kad vidim da neko vozi auto i od 18. god. vozim aktivno, ne izlazim iz auta, jos kad sam cura bila, ma zivjela u autu i mislim da sam dobar vozac. ali eto sto kazes ne moras ti biti kriv da zadobijes neke povrede, kao npr. ta tvoja prijateljica sto je stradala tudjom greskom. a kad Bog da, desice se udes i kad sam suvozac, nista to nije garancija... da je meni Bogdo blizu posao, i ja bih voljela malo pjesice, medjutim tako je kako je.
a kako to izgleda preljev za pramenove? znam za obicne pramenove sam radila prije 2 mj.
RE: Razgovori u ocekivanju beba-August 7.8.2015 7:44:24
LieToMe RR
ninuska ma sve je to individualno. ja sam nekako old school ne volim sebi srklet da pravim. ja se i inace pravo rijetko vozam tramvajem i komercijalom odnosno gradskim prevozom jer od rata imam paniku (kad je puno ljudi u malom prostoru, kad mi neko dahce za vrat) uhvati me nervoza, panika, sva se ja preznojim. ne podnosim guzvu nikako. izbjegavam i koncerte, velika okupljanja...jednostavno je do mene. mislim nije to sad u tolikoj mjeri ali s godina sam postala lijena po tom pitanju dok sam studirala koprcala sam se nekako, volila to. sad ne podnosim ni guzvu na plazi a kamo li sta drugo
a ne znam jesam li vam pricala neki dan malena i ja iz konzuma izlazimo. znaci meni stomak ogrooomaaann i jos za ruku vodim dijete od 2,5 godine i taman na pokretne stepenice za dole, kad iz drugog pravca starija gospodja sa kolicima (haman prazna) i sad ona upravila direkt u moju L i ja povucem dijete malo nazad, vidim ova se zainatila i ja slozim facu i kao pustim je da bi ona meni: svakako cu ja brze nego vi mislim halo, nije utrka, a i da jest nas dvije smo blize bile ali hajd. mene je toliko dojmila njena neuvidjavnost da sam se ja nasmijala i nesto prokomentarisala ona se uredno okrenula i odmjerila me od glave do pete a ciko iza nas joj se preko nas dvije nagovorio
e da sok sam taj isti dan dozivjela u tom istom konzumu kad me ispred sebe pustila gospodja (mi imali samo 5 cokoladica zivotinjskog carstva i hljeb) a i zena imala 2 proizvoda, i ja se borim koprcam reko hvala vam puno zaista nema potrebe i vi cete brzo, kad ce zena meni na to: ma molim vas, insistiram, znam kako je biti trudan u julu i augustu
RE: Razgovori u ocekivanju beba-August 7.8.2015 7:53:22
LieToMe RR
IZVORNA PORUKA: ziel
Pa to kod tebe je razumljivo, posao ti je blizu, ko bi palio auto bezveze, meni 30 min. u jednom smjeru s autom, a zamisli jos javnim prijevozom 60 min. a inace kao dijete sam oduvijek zeljela da sto prije odrastem da i ja vozim auto, to mi je bilo nesto vrh kad vidim da neko vozi auto i od 18. god. vozim aktivno, ne izlazim iz auta, jos kad sam cura bila, ma zivjela u autu i mislim da sam dobar vozac. ali eto sto kazes ne moras ti biti kriv da zadobijes neke povrede, kao npr. ta tvoja prijateljica sto je stradala tudjom greskom. a kad Bog da, desice se udes i kad sam suvozac, nista to nije garancija... da je meni Bogdo blizu posao, i ja bih voljela malo pjesice, medjutim tako je kako je.
a kako to izgleda preljev za pramenove? znam za obicne pramenove sam radila prije 2 mj.
ma ja vec rekoh nisam ja pravilo ni za sta meni posao blizu, sve mi blizu sve na ruku. ja do bolnice dodjem za 15-ak minuta pjehe laganini. konektujem se na slusalice, laganini muzika i hop. tako da ja minimalno koristim auto. jedino nam vikendom treba kad idemo negdje. a ako mi zatreba u toku dana da moram na ctg kao proslu heftu posto je mm na poslu neko je morao cuvati L, sveki radila drugu i sve se lijepo poklopilo. svekar dovezao sveki da pricuva L, mene odvezao u bolnicu, kasnije mene pokupio i vratio kuci a sveki odvezao njihovoj kuci. tako da organizacija je pola posla
sto se tice toga da mozes uvijek imati saobracajnu nezgodu (nedaj Boze) to si u pravu. samo eto sto ljudi kad imaju jos i pupu nekako vise misle o tome. generalno tad bi mi bilo svejedno jesam li ja nekog udarila ili neko mene...ako je steta ucinjena.
meni ti moja frizerka radi preljev tako sto umuti recimo dvije farbe (jednu koja mi je bazna ovu neku smedju sto je iste boje ko moja prirodna i jednu malo svjetliju sa nekim blazim hidrogenom i koliko znam stavi malo sampona u to sve. onda mi to nanese na cijelu glavu i drzimo neko vrijeme i onda samo isperemo. pramenovi se osvjeze, ne potamne, ako ima sijedih (imam 3-4 koliko ih je ona locirala) njih ta boja zamaskira a kosa bude fenomenalna. to se radi po potrebi kad vidis da se boja isprala ili da pramenovi vise nisu ko prije. ja sam zadnji put isla na dosta svjetliju varijantu pramenova (haman pa plavi) i sad kad se dobro isperu bude mi nekako bljak.
RE: Razgovori u ocekivanju beba-August 7.8.2015 7:53:27
ninuska
Kazem ti ja ...kad sam god vidjela trudnicu ja ustanem. I dok nisam znala kako je biti u drugom stanju :). A, za prevoz sam primorana. Jer svaki dan idem od Bistrika do Malte. Prije sam znala i pjeske. Medjutim, sad ne mogu od vrucine, umora, a zato sto imam vise obaveza. Dok su bili oni pretesti za JMBG svaki dan sam laganini i do Malte pjeske. Usput s3 dog na kafu. Ma super
RE: Razgovori u ocekivanju beba-August 7.8.2015 7:58:24
ziel
Ltm bas totalna razlika te 2 gospodje koje si srela... Nebo i Zemlja. Neke zene ili se nisu nikad poradjale, nemaju djecu pa ne znaju taj osjecaj ili su zaboravile, sta li.. bas bezveze. zena zenu ako ne razumije po tom pitanju, onda kud ide ovaj svijet...
RE: Razgovori u ocekivanju beba-August 7.8.2015 7:58:33
LieToMe RR
IZVORNA PORUKA: ninuska
Kazem ti ja ...kad sam god vidjela trudnicu ja ustanem. I dok nisam znala kako je biti u drugom stanju :). A, za prevoz sam primorana. Jer svaki dan idem od Bistrika do Malte. Prije sam znala i pjeske. Medjutim, sad ne mogu od vrucine, umora, a zato sto imam vise obaveza. Dok su bili oni pretesti za JMBG svaki dan sam laganini i do Malte pjeske. Usput s3 dog na kafu. Ma super
ja generalno ne volim sjediti u prevoznim sredstvima i onda se u trudnoci i ne vozim. ako bi mi ko slucajno ustao morala bih da sjednem onda bi me srklet uhvatio ma sad su vrucine ne mozes seztati nikako. mi sinoc na Vilsonovo izasli, em smrdi ona miljacka, haman se u baru pretvorila em komaraca i nekih stinih rojeva baja...ma uzas hajd ja sam trudna meni sve smeta ali kad su mm i malena poceli tjerati komarce a ona sve govori muha muha njoj je sve sto leti a nije ptica muha
odoh laganini da se spremimi da nju budim da jede pa da upravimo dok nije upeklo (a jest ali eto) cujemo se nekad kasnije uzivajte mi
ziel sretno sa pacijentima
RE: Razgovori u ocekivanju beba-August 7.8.2015 8:01:07
LieToMe RR
IZVORNA PORUKA: ziel
Ltm bas totalna razlika te 2 gospodje koje si srela... Nebo i Zemlja. Neke zene ili se nisu nikad poradjale, nemaju djecu pa ne znaju taj osjecaj ili su zaboravile, sta li.. bas bezveze. zena zenu ako ne razumije po tom pitanju, onda kud ide ovaj svijet...
mene je ta starija gospodja tako negativno iznenadila jer obicno sam najbolje reakcije imala od njih, tipa puste preko reda, osmjehnu se, zagledaju pupu narocito ako sam sa L onda uvijek nas onako u globalu pogledaju i nasmjese se. ova me bas sokirala da sam ja prvo stala u cudu par sekundi i onda kao pricam L a obracam se njoj. zato me kasnije i mjerkala. najbolji su mi muskarci. imaju mnogo vise razumjevanja prema zenama generalno pogotovo trudnicama. ovaj ciko iza nas mi je bio toliko simpatican kako se on samo nadvirivao da on njoj objasni: gdje je kulturu to jutro ostavila e odoh sad. kidam...zapricale ste me pravo
RE: Razgovori u ocekivanju beba-August 7.8.2015 8:45:08
*nur*
Jutro drage moje, ja danas nešto se nisam naspavala još sam malo prespala
Samo da javim da mi Carobno jutro stavi , bila sam na pregledu sve OK hvala Bogu beba napreduje, a dr. kaže da sam dobra i ja da se nisam puno udebljala.
Vidim pricate o prevozu. I ja sam prisiljena da se vozim gradskim prevozom nekih 30 min i šta ću sijedim mada kao što LMT kaže nekada me srklet fata . A Ziel i ja sam ti stalno na točkovima i vozim od 18 godine kao i sada u trudnoci i ne prestavlja mi neki problem za sada hB.