Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Razgovori o ocekivanju beba - Decembar 18.12.2014 12:36:33
scarlett
Drage moje, hvala što se ovdje uvijek mogu izjadati i što se svemu lijepom zajedno možemo radovati.
Rose, znam da će sve brzo proći, jučer sam ušla u 5 mjesec i još uvijek ne mogu da vjerujem da je već toliko. Pokušavam da uživam u trudnoći, al je stvarno strašan osjećaj kad svom tijelu ne možeš da vjeruješ i moraš strahovat i do granapa da odeš. Ja sam drugi mjesec cijeli kuburila s prolivom i pokušavala to stanje popraviti, nije išlo, jednostavno prošlo samo od sebe. Sada sam primjetila da je baš tvrda, ali pretpostavljam od čega, obzirom da su mi prije 2 sedmice rekli da mi je tlak visok i da imam 82 kg, da povedem računa o ishrani i ja se prebacim na crni hljeb, ali onaj sa suncokretom, to me uvijek blokira, a ja taj baš volim. Ništa, sad sam odustala od njega, šta da radim. Neću zbog kilaže svaki put krvarit kad idem na nuždu Slatko ionako ne jedem, jaaaako rijetko da nešto malkice uzmem. Pa kontam, i ovo što se udebljam, ne bi trebale biti neke nezdrave kiletine Stvarno pokušavam popraviti krvnu sliku, napunila sam frižider zdravim stvarima, povrće, pekmezi, sokovi,... sve što popravlja krvnu sliku, al valjda treba duže vremena za to. Doktorica mi je rekla da uzmem štagod hoću od lijekova što mi ne smeta i ja uzmem feroglobin sirup, jer sam ga i ranije koristila, ali ne znam jel on dosta slabiji od toteme.
RE: Razgovori o ocekivanju beba - Decembar 18.12.2014 13:18:48
marseljeza
mjesečeva pratilja e nek si mi rekla imala sam i ja iscjedak par dana ali meni nije ništa davao, bila sam na pregledu i sve je bilo uredno. štaviše, meni je to bio znak da je napukla cista koja me je mučila do 12 sedmice trudnoće i bilo je pitanje hožu li je operisati u 4 mjesecu jer je bila ogromna. kad kažem ogromna, vjeruj mi, ogromna. jajnik mi se više nije vidio, a i kako će ako je njegova veličina oko 2cm, meni je cista preko 10cm. ali je pukla, iscurila i ni traga više od nje nije bilo. ali kako je to bilo bolno kad je puklo, ja sam da sam se "dole" raspala. to je bio moj slučaj, koji je završio tako da nikakvih problema imala nisam poslije toga. :)
rose 87 nadam se da će okrenuti ovi naši tvrdoglavi momci :) znaš li ti do koje sedmice čekaju da se beba okrene, mislim prije nego zakažu carski, jer meni ne pada napamet rađati dijete naopako okrenuto.
RE: Razgovori o ocekivanju beba - Decembar 18.12.2014 13:27:20
rose 87
no idea neka si nam se bas javila,cuvaj se i milki mrvicu u pupi marseljeza posto sam ja vec imala jedan carski kod mene ce sad na kraju mjeseca vidjeti ako se ne okrene dr. ce mi dati da idem na komisiju za cr,tako da ja cekam 28. pa cu vidjeti zasigurno,dok su kod marincii cekali sve do termina,valjda sve zavisi od slucaja do slucaja
RE: Razgovori o ocekivanju beba - Decembar 18.12.2014 16:32:35
milenium
unchi držimo fige da sve prođe u najboljem redu
scarlet draga,šta ti sve proživi ovih dana.za željezo imaš u dm onaj neki sok hipp prenatal,pisale su ženice o njemu jednom.a od tableta su ti najbolje ferosanol(duodenal) njemačke,nema ih u svakoj ljekarnoj,marinci je baš pisala kako joj je podiglo željezo iznad 20 a bilo ispod 10. skupe su užas,ali ih prodaju zato i posebno,izvade iz kutije pa prodaju tablu po tablu.
rose i tebi se primaklo,sretno na kontroli
marinci i bejbibi jesu ozdravila dječica?
mjesećeva pratilja,uspori malo,odmaraj,znam da nije lako ,evo i ja svaki dan mogu rodit a nosam malenu svaki dan iako joj je 2 godine.
i jedna novost od mene OPRALA SAM BEBI ROBICU NAPOKON!! e sad se mogu i porodit
loptice jesi živa,pošalji mi u pp svoj br mob da imam,i javi mi se ako odeš u rodilište
RE: Razgovori o ocekivanju beba - Decembar 18.12.2014 16:48:35
bejbibi
Cao zenice drage,evo i mene napokon ...prvo nismo imali struje do 2 pa onda izaski vani na kafu i kkupili neke stvari za kucu,pa onda nije radio net,pa jeli i tako ode dan .... Eh sto se tice M onako je,noc je super hB prespavao al je jutros puno kasljo :( sadcu mu napraviti ono mlijeko da mu se malo smiri to...ma sve je ovo normalno al eto ja ga ne mogu gledati takvog,kako se muci sa nosom ( najvise) i kasalj a i promukao je jadan...ali proci ce aBd.... SCARLET, znam draga da je opasno tako odjednom tekucinu stavjt u zagrijani secer pa sam polako.... Al midlila sam da mi nece uspjet jer kad se secer karamelizovao ja stavila hladno mlijeko aono se stvrdnulo na dnu ali kasnije kako se mlijeko zagrijalo ono popustilo....
Ja sam se danas isto prepala kad sam vidjela da mi je iscjedak narandzasto smedji pa evo lezim jer me i stomak boli nisko....ma sva sam ustrasena vise ..samo da prodje ovo kako treba aBd....
UNCHY draga sretnoo,javi nam se obavezno jer ja ocekujem potpun izvjestaj :)))
NO IDEA joj tako ja isto imam prob sa rr sa mob ja napisem post sa mob i onda nekad me izbaci grrrr... To mi je najmrze...javi nam se cesce i MJESECEVA PRATILJA isto :)) da ne utihne tema ;)
Pusa za sveee
"Sa djetetom treba ovako: do 7g igraj se, od 7-14g odgajaj, od 14-21 g budi prijatelj, od 21+ pusti"
RE: Razgovori o ocekivanju beba - Decembar 18.12.2014 17:15:35
bejbibi
Neka je napisala za nisku posteljicu i koliko sam shvatila da je na pocetku trudnoce ( cini mi se NO IDEA) ...i meni je nisko ali se pocela povlacit gore i to ti se moze desiti do 28 sedmice...tako da se ne treba puno sekirati za to.....
A zene zanima me nesto.... Kolko ja znam ako sebeba rodi u 7 mjesecu postoji mogicnost da prezivi ( mislim plucanisu razbvijena najbolje ali se u inkubatorumogu razviti) aako se u 8 mj zena porodi, cula sam da je tad najrizicnije zastooo u sedmommoze prezivjeti au osmom ne moze ako je to istina
"Sa djetetom treba ovako: do 7g igraj se, od 7-14g odgajaj, od 14-21 g budi prijatelj, od 21+ pusti"
RE: Razgovori o ocekivanju beba - Decembar 18.12.2014 20:40:07
loptica7
Evo i mene trudnice, još sam u komadu. Nemam mira, stalno nešto, taman sam mislila prestat raditi, ali još u subotu idem na posao, jer kolegici iskrsnuo hitan slučaj. Po kući imam isplanirano nekoliko poslova, ako se ne porodim do tada. Ako i ne odradim, sva šteta u tom bila.
Scarlett…čestitam na lupkanju bebe. Ja imam nisko željezo i u ovoj trudnoći sam pila Feroglobin kapsule, s tim da mi ih je posljednja 2 mj pojačao dr. na 2x1, a uz njih sam pila i dvije tablete Plivit C za djecu. C vitamin za bržu apsorpciju Fe. Za malaksalost i iscrpljenost može biti krivac Fe, ili ti pak nedostaje još koji vitamin. U ovoj T sam imala jak zatvor, 1 dan me je toliko bolio trbuh, leđa… da nisam mogla stajati na nogama. Dr mi rekao da jedem dosta namirnica bogatih celulozom i da smijem piti Mg. Za stolicu je dobar Mg, zobena kaša, razne salate i sl. Samo se ti nastavi jadati ovdje i meni je tako.
Bejbibi…nadam se da će maleni biti bolje, a taj recept s mlijekom je od naših starih. Meni ga je otac pravio kad sam bila mala. Moja djeca to slabo hoće piti, ali je ukusno.
Marseljeza i rose… moja beba se okrenula u 34 tj, ali kako sam čula to se zna dogoditi i na sam dan poroda. Jedino što sam čula je da se ne smije kasniti u rodilište, ako krenu trudovi ili pukne vodenjak, da ne bi bilo kasno za cr.
Unchy… sretno i javi nam se ponovno.
Milenium…bravo za robicu, sad možeš i roditi. Javim se ili kad pođem ili iz rodilišta. Sve ovisi gdje će me zateći trudovi, jer i meni mob. koči kod Interneta.
Andy… drago mi je što uživaš sa svojom obitelji, samo tako nastavi, nema ništa ljepše od toga. Nadam se da će i kod mene proći sve ok, da vidim reakciju starije djece, jer i oni ne mogu dočekati brata.
RE: Razgovori o ocekivanju beba - Decembar 19.12.2014 0:50:58
milenium
bejbibi i ja sam čula to za 7 i osmi mjesec al ne znam odgovor...
andi drago mi je da si se javila,jeste izišli kući,budi li vas beba noću,kako se snalazite?
vanchi javi se ponekad,pada li snijeg u kanadi?
nema nam ni morene...
sutra peglam ovu robicu(zadnji put nisam stigla ni oprati ni ispeglati,pa iz bolnice zvala i davala upute kako da se to odradi ,valjda ću sad stići i ispeglati)jednostavno nemam vremena ni za što,sa dvoje djece je neke stvari jako teško izvesti,pogotovo ako su zahtjevna i preaktivna djeca kao što su moja. rado bih da mi je sve spremno, i trudim se ali svaki dan to bude''nisam stigla sutra ću'',sutradan isto tako ' sutra ću nisam imala kad''... riješavam ja al sve puževim korakom,svaki dan po jednu stvar,dok bi netko sve riješio za dan,još k tome dodamo svekijevce,pa danas sam samo kuhala 3 puta,ovaj hoće ovo,onaj ono...na nogama sam non stop.davno sam bila rekla da ću počet gledat neku seriju,bilo koju,samo da sjednem počinem 4o minuta bar ću se pravit da gledam. a i osjećam nekako da se porod bliži,jedva hodam,sitne korake pravim,ne mogu da vozim(a kad se samo sjetim da sam u prvoj trudnoći vozila do zadnjeg dana),a sad mi ova treća nekako najteža,valjda se i mišići s godinama opuste i nismo više tako čvrste i čile,i tijelo nam je slablje. samo molim Boga da sve prođe u redu i što brže,jer imam teške porode. razgrćući danas onu svu robicu sva sam se rastopila i jedva čekam. jedino me malo strah hoću li ovu djecu zapostavit kad se treće rodi, hoću li im uza sve obveze moći posvetiti dovoljno vremena hm...ima li itko s četvero djece da nam kaže morena ja ću tebi javiti kako je s troje
RE: Razgovori o ocekivanju beba - Decembar 19.12.2014 1:01:10
bejbibi
MILENIUM vidim ja po tvojim postovima da ti imas vremena samo navecer da se javis hihi uh ja sa jednim jedva izadjem na kraj koji je bas zivahan a kamoli sa dvoje troje ....kako je sa dvoje!???? Ja se isto plasim da cu zapostaviti M kad nam dosje cura abD :((( nadam se da cu imati strpljenja..ako bude ko M necu.imati ama bas nikakvih problema ali ako bude terx koji samo place ..takav mi je od brata mali..auuu jest to tesko...u sekundi vrisne da Bog sacuva,cim.nije po njeggovom a tek 4 mj .. Istracah se ja malo, riznp od mene...al eto mozda i.mene to ceka...samo strpljenja Boze..
RE: Razgovori o ocekivanju beba - Decembar 19.12.2014 4:25:08
unchy
Pozz drage moje, sve je hvala Bogu proslo super, oporavljam se od carskog reza i mazim se sa svojom buckom. Na odjelu je ok, cisto je, samo nemaju grijanja pa je malo ledeno, al sestre i doktoti su super, stvarno im svaka cast pogotovo sestram.
RE: Razgovori o ocekivanju beba - Decembar 19.12.2014 6:58:54
loptica7
Milenium... Meni je isto ova trudnoća teža od prethodne dvije. Potpuno razumijem što govoriš. Kad nekom nešto reknem u čudu me gledaju, pa se osjećam kao da se stalno žalim. Ali teže mi je hodati, raditi kućanske poslove, brinuti za ovo dvoje djece i sl. Možda je to do godina, broja trudnoća... Kažu da što je više trudnoća to je teže izdržati. Evo ja u nedjelju po terminu punih 40 tj., a po zadnjem UZ u utorak punih 40 tj. Kako je bilo s ovih dvoje, vjerovatno ću prenijeti nekoliko dana, ali sve mi je teže hodati.
No, proći će i to, samo da nam je svoje bebice u ruke, žive i zdrave, a sve ove trudničke tegobe ćemo tada zaboraviti.
RE: Razgovori o ocekivanju beba - Decembar 19.12.2014 8:34:11
Mir@H
Dobro jutro trudnice i novopecene mame. Unchy cestitam,sve najbolje vam zelim. Brzo to kod tebe bi hvala Bogu. Kako vam je bez grijanja,jel puno hladno? Scarlet ja sam u bosni pila neke tablete Fe sa dodatkom C vitamina i bile su mi super,nisu smetale zelucu,al da me ubijes ne mogu se sjetiti naziva :) sad mi d'ali neki Fe u vrecicama,sa dodatkom soka od jabuke,super je.
RE: Razgovori o ocekivanju beba - Decembar 19.12.2014 9:34:41
bejbibi
Jutro zene...jeste se naspavale?? UNCHY cestitam draga od srca :)... Da ti je xiv i zdrav bebac,tebibrz oporavak:) ... Kad stignes napisinam mako detaljnije kako je sve bilo;).... Kako bez grijanja,jel jladno puno???? Uzivaj sa bebicom....
Ostale zenice kako ste??? Kako napredujete??
RE: Razgovori o ocekivanju beba - Decembar 19.12.2014 10:12:25
morenaa
Unchy cestitam od srca zekim ti brz oporavak.. Ja se nemam kad javljat jer mi je M. jos uvijek bolesna, sad ima osip, al temp polako opada..vadili smo joj nalaze pa cu sad otic po njih da vidimo sto je u pitanju.. milenium ma nece nam biti lako s troje djece al ja se ne plasim, mislim da je to najvise do osobe, jesi li smiren organiziran itd ili poludis na svaku.. moja sestra ima petero djece, vidjamo se skoro svaki dan i nikad ju nisam cula da kaze da ludii al nije lako.. ja jedva cekam novog clana, djeca mu se bas raduju
< Poruku je uredio morenaa -- 19.12.2014 10:15:06 >
RE: Razgovori o ocekivanju beba - Decembar 19.12.2014 11:30:41
lala88
zdravo cure, nadam se da nesmetam, Imam jedno pitanje. Prva mi je trudnoca pa nemam iskustava i trebaju mi savjeti, juce sam bila na pregledu kod dr, inace 9 mi je sedmica i par sati nakon sto sam dosla kuci stomak i ledja su me jako bolila i to toliko jako da sam plakala, evo i sad me jos bolucka. Popila sa bosaurin i buskopan ali nije puno pomoglo, krvarenja nema pa me zanima dali ovaj bol moze biti od uzv i trebam li otici opet do dr? sad lezim i odmaram
RE: Razgovori o ocekivanju beba - Decembar 19.12.2014 12:29:47
Irilda
Pozdrav trudnjace :) i ja bih da se ukljucim malo do sada sam samo citala vase postove, doduse javila se nekad na drugoj temi prije par mjeseci milim da je rose87 mi tada odgovarala:) Sad sam 37 sedmica a od 12 sedmice mirujem tako da ludim vise, ovo govorim posebno za ove zene koej imaju isjcjedak i nisko nose, ja sam do 20 sedmice imala iscjedak a od 20-28 nisko nosila, i kasnije se sve hvala Bogu smirilo. Sad zasad mi je najveci problem sto sam se uclanila u neku grupu na fb o Porodilistima i samo se istraumirala a to mi predkraj nije trebalo :( Je li ima neka od vas da ide na zakazani carski na Jezeru ili ste sve sretnice pa idete prirodno? Pozdrav :)
RE: Razgovori o ocekivanju beba - Decembar 19.12.2014 12:30:15
bejbibi
Cao zene,stase rafi..niste bad aktivne na temi... Mi se spremamo,malo cemo izac..ovdje suncano i toplo,14*... Mm ode na put,dutra se vraca.ne znam kako cu sama :( prvi put ostajem i to u ovakvom stanju..valjda nece nista biti.najvise me sekira sto me stomak boli povremeno..donji dio i kao da mi je isvjedak promjenio boju :S kao narandzasto malo..da nije neka prehlada a???? Pijem apaurin i mg pa vidjecemo..a ne mogu u kuci biti mami me ovo sunce..pa laganini..aBd bit ce ok i hope...
MORENA I TI se mucis sdjecom..nadam se da ti je M bolje,da nisu strasni nalazi..moj M je malo bolje cini mi se.no to mora obavit svoje,jedno sedam dana...
LALA dobrodosla draga,ne smetas..ovo i jest tema o trudnoci ;) slobodno se javljaj.. A za bolove hmmm..normalno da malo boli jel se siri matetnica al ako te puno boli zovi svog dr i reci kakvo je stanje...mozda ti da sta za bolove...ja pijem apaurin i mg al nemoj ti nista na svoju ruku...nek ti doktor kaze kako,sta...
RE: Razgovori o ocekivanju beba - Decembar 19.12.2014 12:37:44
bejbibi
IRILDA dobro dosla...bas mi drago dase javljaju nove trudnice.samo pisite redovno ;)..... U istim sam mukamako ti..ja prekosutra punim 28 sedmica i pocetkom decembra sam bila na kontroli kao povlaci se e sad ne znam hocel se jos jer ja jako nisko osjecam udarce bebe...nekad se prepadnem :(.... Jel ti osjecas nisko iako ti se povuklo?????
A zacr ne znam..ja samprvo dijete rodila prirodno..a nadam se da cu i ovo :)... Iako imam tih problemcica.... I sad se jos plasom jet mislim da mi se iscjedak malo promijenio,mislim na boju...pa me nesto strahh :(( aja hocu da setammalo sa M.. Toplo,suncano pa me mami.. Jel ti bas strogo mirujes..ja iskreno ne:( cak sam usisavala,cistila,prala,peglala...al jos prije..mislim da sam prwhladjena dole pa zato iscjedak drugciji....a i osjecam pritisak jako nisko i to od pocetka tako...nisam vise pametna
RE: Razgovori o ocekivanju beba - Decembar 19.12.2014 12:49:11
Irilda
Bejbibi najiskrenije da sam skroz mirovala nisam, moje najstrozije mirovanje je bilo od 20-24 sedmice i to je bilo nekih pola sata setnje dnevno i obavljanje kucanskih poslova onih onsovnih ne pranje prozora ribanje podova nego prasina,usisavanje,kuhanje rucka :) sve do neke 32 sam bebu osjetila jako nisko,nekad sam mislila da ce bebacu ruka da proleti dole da prostis na izrazu hihihi samo kod setnje ja sam koristila onaj trudnicki pojas i stvarno mi je olaksao. Tebi ne mora nuzno da se digne beba, da znas i nemoj da te prepadne ako se posteljica ne digne, samo u tom slucaju ne smijes tesko dizati. Meni je po sreci ili nesreci od 32 beba pobjegla imam osjecaj ispod rebara, nekad ne mogu ni disati ni jesti ugusi me,i dodatni problem imam sto je jos jedna djevojka spomenula strasne vrucine stalno mi je prozor otvoren i ne spavam navecer kad se sve sabere dva sata, ne mogu na ledja jer me gusi ne mogu na stranu jer me krene nogetati pa onda sjedeci dremnem :) sto se tice iscjedka muke moje, vodila trudnocu u vojnoj i dali mi dabroston i apaurin po 3 puta dnevno posliej tri mjeseca krvarenja odem na jezero gore mi daju injekcije progesteron i ociste me malo fizioloskom i nikad se nije vratilo hB
RE: Razgovori o ocekivanju beba - Decembar 19.12.2014 14:38:23
Amanni
Pozdrav zene! Unci iskrene cestitke za rodjenje priceze , tebi brz oporavak. Ja sam juce bila u bolnici na pregledu sve ok beba teska 2.500 gr. Jedino mije puls bio 100 a tlak nizak. Dr rece da je Puls od 60 do 100 otkucaja ok mada sam se ja prepala. Jeli neko imo sa Tim problema? Pitala sam za epidural kaze mogu ako hocu uzeti da se u toj bolnici svaka treca zena poradja tako . Ali da oni preporucuju da je bolje da ide sve prirodno. U pitala sam za rizik kaze znate u svakom poslu ima rizika. Tako da neznam hoculi uzeti iako se plasim kontrakcija
RE: Razgovori o ocekivanju beba - Decembar 19.12.2014 14:53:44
muhica7
pozdrav zene dali ima neka iz njemacke pa da mi kaze dali se ovdje mora prije porodjaja ici u bolnicu na pregled. ja sam 37sedmica i sve je uredu juce sam bila na kontroli a moj doktor ce biti na godisnjem do 2.januara pa ako porodjaj krene prije da idem samo u bolnicu nista mi nije rekao da treba ici prije na pregled. a amani sto se tice epiduralne moja drugarica je nedavno rodila u francuskoj i kaze da se ne moze porediti sa i bez jer prvo dijete je rodila prirodno. sve zavisi koliko je tezak porod i koliko traje. i ja imam nizak pritisak a za puls mi nikad nista nisu rekli. cestitam novopecenim mamama
RE: Razgovori o ocekivanju beba - Decembar 19.12.2014 15:02:02
Amanni
Muhica7 ja zivim u Hannoveru i juce sam se isla prijavit u bolnicu u kojoj j Zelim da se porodim a tako isto sam i uprvoj trudnoci je bilo. Ta bolnica mora da unaprijed zna za tebe a tako isto i za babicu poslje poroda da imas moras vec sad kontaktirati.