Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 24.11.2014 19:48:07
Vanja88
mala curice - kako si ti,koja si sedmica sada? hoces li ubrzo znati pol bebe?
Mene taj ctg zivcira, ja kad god sam otisla ja sam prije ctg-a imala BH i bol u donjem dijelu trbuha oko jajnika, i kad me okace ja nista nemam,smiri se sve , mene tako prepone bole,imam osjecaj da me unutar gospodja boli na ustajanje kretanje itd
2010: Andjeo 1 ..6w3d 2011: Andjeo 2 .. 8w0d 2013: Andjeo 3...12w4d 8.12.2014 u 10:57 rodio se ZIVOT.. NIKOLA<3 6.7.2015 Biohem. 5w5d
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 24.11.2014 20:00:00
loptica7
Upitat ću dr za taj bris na idućoj kontroli, ako se sjetim. Što se tiče tvoje mogućnosti da rodiš na carski, slažem se s Vanja88, bitno je da sve prođe ok, a sad bilo prirodno ili carski nije važno.
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 24.11.2014 20:29:20
mala curica
Nekako vas sve kontam i racunam koja je slijedeca i kako ide redoslijed .....jesva cekam da na svijet donesete svoje mirisne bebice,zive i zdrave,da se mazite
Vanchii,ti si nam ako Bog da slijedeca pa nasa Marincii Nezz,ne mogu vam opisati koliko se radujem svakoj od vas koja uzme u svoje naruvje zive i zdrave bebice
Vanchii,mi smo joa u prvom tromjesecju.Deveta sesmica po uz,a po zadnjoj m deseta. S obzirom da ne je ta razlika,vidjet cu,ako Bog da,na sl uz jeli sve ok,napreduje li bebica i razvija li se kako treba. Malo me prepala dok s tim kao plod manji nego sto treba biti. A u sustini,super se osjecam.Nemam nikakvih tegoba,zaboravim da sam Jos samo da sve bude ok na kontroli i da uzivam u
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 24.11.2014 20:47:53
Andy_Bec23
IZVORNA PORUKA: marinčii
ANDY draga eto doktor mi rece da ponovim bris pa cu ga poslusat,jel sigurno ako se radja na carski rez da beba ne moze pokupiti bakteriju? IRENA SA eto svohim ocima sam se danas u to uvjerila i sokirala se,odavno je takva situacija jer nemaju skoro pa nista sve moras sama donjeti i kupiti,ma bolje da tako kazu nego da ovako koriste neke stvari koje su jednokratne po vise puta.. LOPTICE meni je 2 trudnoca i sto kazes vise me sada szrah nego prvi puta,a ja sam radila bris na strptokok b to se sada radi jer kao ta bakteterija ako se ima moze se prenjeti bebi tokom poroda pa beba moze dobiti sepsu ili upalu pluca
Da 100% jer beba ne izlazi vaginalno a ta bakterija je u vagini i na izlazu iz debelog crijeva ;) nebrini nema sanse da ju pokupi ako neide vaginalni porod ;)
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 24.11.2014 20:49:49
rose 87
marinci mislim da beba nemoze da pokupi infekciju kod CR jer sve ide preko stomaka a ne gospodje hihi,a neko spomenu duzi oporavak kod CR,zavisi sve kako ko podnese koji porod,moja drugarica poslije prirodnog nije 20 dana ustati mogla,imala puno konaca,puzajuci je znala do wc-a doci,zato kad je mene vidjela 5-ti dan od poroda kako po kuci briskam i oko djeteta sve radim nije mogla sebi doci,opet kazem sve zavisi kako zena posnese porodjaj jer naravno ima i obrnutih situacija vanchii meni si ti bas nesto sumnjiva,ti bolovi i sve,kao da ce bas uskoro,tebi neka je sa srecom,cuvam fige da sve sto bezbolnije i bolje prodje mala c. mislim da nemoras puno da brines cula sam za dosta iskustava kada beba kasni u razvoju na osnovu zm,meni su recimo uvijek bili napredniji za koji dan -7,pretpostavljam i da su mi ovulacije onda ranije,ma bitno je da su zdravi samo andy duso sta je bilo,ja neki dan mm napadoh,zbog gluposti i sitnice neke,covjek me gleda i smije se,pravi utjecaj hormona a ja popjenila,sreca ima razumjevenja za ovu ,nekada i na djete zagalamim pa mi bude bas krivo,na mene uvjek hormoni katastrofu uticu,tako mi je i PMS strasan mene grlo ne popusta,neznam kako cu veceras spavati...
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 24.11.2014 20:52:54
Vanja88
po terminu marinci je ispred mene 3-4 dana...ali sad se trkamo haha :)))) loptica da li su tebi kontrole mjesecno ? pitaj ga inace se taj bris radi oko 37e nedelje...meni je radio prosle sedmice a moje kontrole su sada svake sedmice jer me pregledava dole zadnji put sam bila otvorena 2prsta i izgubila sluzni cep pa sad nam je cekanje kad se djecak odluci doci..:) moji svi spavaju s telefonima kraj glave za svaki slucaj mala curice, odstupanje do 7 dana je sasvim ok... i to pogotovo u pocetku trudnoce, do 20 nedelje moze i ok je da varira, posle 20 (kad radis morfoloski pregled bebe) tad ti je zvanicni datum termina i po tome te vode.....jer sve do tada nije nesto pouzdano jer svaka beba se drugacije razvija,nemoj da te to puno sikira :)) ja na prvi ultrazvuk isto bila iza par dana, kad sam isla mjeriti nuihalni tad sam se poklapala po sedmicama zadnje M, a kad sam radila anatomski pregled, opet pomjerili termin samo ti uzivajjjj
2010: Andjeo 1 ..6w3d 2011: Andjeo 2 .. 8w0d 2013: Andjeo 3...12w4d 8.12.2014 u 10:57 rodio se ZIVOT.. NIKOLA<3 6.7.2015 Biohem. 5w5d
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 24.11.2014 20:55:08
Vanja88
ROSE haha rekao je dr da necu preci termin a sad ranije hocu sigurno....... dok pisem boli me trba, kao dobicu takav bol...i onda mslim da cu u wc kad ono nista prodje.. a kakve ti kiflice pravis,de podijeli recept, meni fali kila pa da se popravim haha
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 24.11.2014 21:06:44
unchy
pozz drage moje, bila sam na kontroli i sve je super i ok, kaze doktor da necu jos hehehe, bris nisam mogla uraditi jer gospoda u bolnici ne rade sastavili sebi sa praznikom, tako da cu tek u srijedu i kad budu gotovi nalazi onda kod svog doktora na kontrolu. a danas sam u hausu bila, tako da vam se tek sad javljam, dido mi hitno otisao za bolnicu i jadan ostao je tamo lezati. vidim pricate o higijeni u bolnicama, mislim da je nasa u Bihaću u najgorem stanju,ne mogu da vjerujem da ono zeljezo stave u vodu i da iz vode one vade i guraju zeni, ja to kod svog doktora nisam vidjela, znam da ima par onih spravica i da kad pregleda zenu stavi u onu vodu i kad se tamo nakupi onda sestrica nosi u onu spravu sto pere i susi na odredjenoj temperaturi, jer nemoguce je da to koriste za svaku zenu. ja kad sam isla u zagreb na pregled oni imaju plasticne one sprave za dole i otvore pred tobom i poslije tebe bacaju u smece. sve vas vanchy i marincii vi se takmicite koja ce prva hehehe, sretno!!!!
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 24.11.2014 21:25:10
rose 87
500 gr. brasna kesica kvasca od 10g ( ili jedna supena kaš!ika) 1 jaje ( žumanac samo u tjesto a premazat bjelancetom) 250 ml. mlijeka (toplog 100 ml. ulja čajna kaš!ika soli i pola iste šećera ( a ako samo slatke soli kroz prste malo a 1 kašika čajna šećera) ako treba a obično ne treba više...da dobiješ! glatko tijesto dodaš tople vode malo...al uglavnom ova gore mjera je taman meni uvijek.
Zamjesit tijesto od gore navedeni satojaka samo izostavit bjelanjak.
Kad ste zamjesili tijesto pustite ga da izraste,kad je izraslo rastavit na dvije lopte od svek razvit ga pa isjec na jednake trokutice. ( iz jedne lopte 8 kifli)
Na svaki trokutic stavit namaz, po želji staltki ili slani
Izmutit bjelanjak svaku kiflicu premazat bjelanjkom porut sesamom i stavit da se pece. evo recepta vanchii,od jedne forumasice ovdje je,da nebude da je moj haha,a meni bas fine ispadnu,ma ja sam s E. sa takvim bolovima otisla u bolnicu,kao pred menstruaciju,samo sto je meni vodenjak pukao,bas sam nestrpljiva zbog tebe i marincii i njene kontrole stalno pratim,samo da nam se javite sa svojim bebica aBd
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 24.11.2014 21:36:36
rose 87
loptice ni ja nisam radila te briseve prosli put,ni sad u trudnoci nista osim standardnih urin i krv nalaza,prosli put(2009g.) nisu mi mjerili ni nuhalni,tad iskreno nisam bila ni informisana,nisam ni znala sta je to,sad sam pratila i mjerio je,upisao uredno mjere u trudnicku knjizicu a u prosloj trudnickoj tih mjera nema za higijenu neznam sta bih vam rekla,kod nas se koriste za urin one plasticne jednokratne case(100 kom. u pakovanju),nije mi ni to bas ok ali je onda svakako bolje od tog sto napisaste,za te instrumente i kod nas koriste metalne,svako malo ih sestra odnese i donese nove,eh sta im rade tamo nemogu znati pa se puno necu ni zamarati,nesmijem mene ljute pedijatri koji masovno rade bez rukavica,sa bolesnom djecom,ne peru ruke pa tako svi ti virusi i bakterije slobodno setaju sa njene rukice na lice ili u usta mog djeteta ,da se covjek svadja-iskreno bih ali tesko je naci nekoga ko iole valja kod uspostavljanja dijagnoze,tako da bih mogla samo preci kod drugog pedijatra a trenutno smo kod najboljeg kojeg sam mogla naci-po mom misljenu odoh gledati film.ljubim vas
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 24.11.2014 21:55:23
loptica7
Evo nešto sam razmišljala, taj bris nisam radila ni u prve 2 trudnoće, a ne znam da je to itko od mojih prijateljica radio, niti nam je to tko spomenuo. Možda kod nas to nije praksa, ali opet vidim da je marinčii iz Mostara, a i ja idem dolje na porod. Kontrole su mi mjesečne. Iako sam u 9 mj na pregled ću u 38/39 tj i moj dr. ne pregleda ginekološki trudnicu, osim ako kaže da ima neki problema. On ne želi riskirati da izazove porod ili neki drugi problem prilikom pregleda, jer nije svaka žena ista. S druge strane, po mom mišljenju, nekada i ginekološki pregledi tijekom trudnoće mogu spriječiti prijevremene porode...
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 24.11.2014 22:36:13
milenium
sto se tiče urina,kad idem u dz uvijek kupim u ljakrnoj čašicu,oko pola marke il marku košta,nisam sigurna.al problem mi je ako idem dalje,npr moram voziti sat vremena plus dole čekati na red,onda taj urin više ne valja.kažu da ne valčjda da stoji više od 2 sata. tako da bi i ja kao marinci završila,sa korištenom čašom
loptica 7 kod koga ti vodiš trudnoću? ja isto u prve dvije trudnoće nisam radila taj bris,niti sam išla na ctg nikad,osim kad ostanem u bolnici za rodit.al sad je to uvedeno na novo prije god dana valjda.ide se zadnjim mj na ctg i radi se taj bris.
andi ma nije me strah nego mi muka od svega ,evo rekla ti je marinci stanje,muka mi je kad samo pomislim na bolnicu,pa nemaju ni wc papira ni sapuna,sve svoje moraš ponijeti.
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 24.11.2014 22:55:52
Andy_Bec23
Pravo ste se raspisale ;) ja vam pisem sutra ;) loptica ima termin kad i ja 21.12 a zadnja M nam bila 16.3 ;) haha ;)
Kratko mala C i meni je po uzv trudnoca manja za 7 dana i po tome me vode u mutter-kind-pass stoji 28.12.14 i 21.12.14 svako odstupanje do 14 dana je ok ;)
Ostale grlim i ljubim
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 25.11.2014 8:14:23
loptica7
Dobro jutro! Milenium...Trudnoću mi vodi dr koji radi na BB, a idem kod njega privatno. No i od drugih trudnica kojima trudnoću vode ostali dr s BB nisam čula za taj bris.
Vanja88...kako je prošla noć? Jesu li se smanjili bolovi? Izgleda da si ti sljedeća?
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 25.11.2014 9:05:18
marinčii
jutro zene..ja nisam bas najbolje spavala bas me nekakav strah uhvatio i sano se brinem kako ce i oce li sve proci kako treba... MEILENIUM ma i ja inace kad radim nalaze ponesem urin al sad nisam imala pojma da cu tamo morat i to provjeravat jer u prvoj trudnoci nisam nikad isla ,dosla onaj dan kad sam rodila i to je bilo to. LOPTICE a koji te doktor vodi?to ti sve ovisi od doktora do doktora neki traze neki ne ,eto meni moja doktorica opce prakse sama dala uputnicu prije nego je ginekolog ista trazii kaze sad se to radi svim trudnicama sam davala uoutnici i ero ja uzmem da uradim.. VANCHII nadam se da si bolje,a mozda i ne bi bilo lose da rodis dok js tm kuci,
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 25.11.2014 9:38:37
morenaa
Dobro jutro zenice.. ja sam bila sinoc na kontroli i Bogu hvala sve je uredu, djecak je i po uzv 7dana veci, dosad je uvijek bila manja trudnoca po uzv al dr kaze sve je uredu, beba naprednija i to je to.. danas smo u setnji pa pisem veceras
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 25.11.2014 9:56:43
marinčii
MEORENAA super za kontrolicu,uzivaj u prelijepom danu i setnji..
ANDY ma ja sam uplasenija nego prvi put ,samo da mi je rodit i da sve prodje uredu,a vidim da i mm ne spava vrti se po cijelu noc ,jutros mi kaze da se i on boji i da jedva ceka da rodim i da sve bude ok jer ovako izludi....:-(
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 25.11.2014 10:05:59
Andy_Bec23
Nije moj muz on samo pozitivno misli i kaze ajde spustaj se dole i izlazi van haha on nemoze vise da doceka :-) Ja sam bas uplasena ocu li ja to sve moci :-( Bit budna,dojiti ustajati, brinuti itd uhuuhuhu bas se bojim
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 25.11.2014 10:25:36
marinčii
JOJ mene nije strah toga smo poroda i da nesto ne krene po redu ,da mi se docepati kuce pa da uzivamo sa bebanom. Ma andy kod vas ima epiduralna uzmi je i gotovo sto bi se patila ako ne moras pa nismo u srednjem vijeku ,da bar ima kod nas al evo vidis nasi nemaju ni za obicne sterilne case,nema sapuna i ni ec papira u wc- u ma uzas moram ponjet i neke japankeili papuce ne usla im ja u njihovu tus kabinu bosa jos mi trebaju gljivice....
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Novembar 25.11.2014 10:29:10
Andy_Bec23
IZVORNA PORUKA: marinčii
JOJ mene nije strah toga smo poroda i da nesto ne krene po redu ,da mi se docepati kuce pa da uzivamo sa bebanom. Ma andy kod vas ima epiduralna uzmi je i gotovo sto bi se patila ako ne moras pa nismo u srednjem vijeku ,da bar ima kod nas al evo vidis nasi nemaju ni za obicne sterilne case,nema sapuna i ni ec papira u wc- u ma uzas moram ponjet i neke japankeili papuce ne usla im ja u njihovu tus kabinu bosa jos mi trebaju gljivice....
Sto se tice japanki i ja nosim jedne da ih obujem prilikom tusiranja... A sto se tice epiduralne vidjet ce nmo koliko budem mogla izdrzat mozda izdrzim i bez pa se porodim bez problema :-) Et moja kuma prvu bebu za 2 i pl sata pa sto nebi i ja :-) HaHAHa A i meni ce bit sigurno samo da se docepam kuce da uzivam jer kod nas u bolnici nisu bas ljubazni :-) Al sta ces bit ce kako bude samo da uspijem porodit se pa ce mo lako za sve ostalo
Anketa
Da li su vam menstruacije bolne? пеперутка16
U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.