AAvalon
|
IZVORNA PORUKA: SREĆNA Što se ti AAvalon čudiš toliko što ljudi -žene neće da vakcinišu svoju djecu.Evo ja te pitam , ako možeš iskreno , najiskrenije odgovoriti jesi li ti ikad sa strahom otišla da vakcinišeš svoje dijete ili sva onako bezbrižna i sretna otišla na vakcinu.Molim te samo iskreno i subjektivno, poštujem tvoju struku i znanje, svaka čast, ali zanima me samo tvoje subjektivno mišljenje u vezi tvoje djece. Hvala Posteno pitanje. Ako pogledas nekoliko stranica unazad vidjeces da sam pisala o tome. Imam jedno dijete, koje sam dobila na jedvite jade nakon godina lijecenja neolodnosti. Znaci da svaku odluku za njega, od toga da iskljucivo doji do toga kojim redom da mu uvedem cvrstu dohranu pa do vakcine donesem nakon sto dobro promislim o svemu. I pisala sam, svjesna sam da vakcine nose odredjene, ali minimalne rizike, kao i svaki lijek - pa ja sam vidjela tesku trombocitopeniju kao reakciju na obicni paracetamol. Da li mi je svejedno kad ga odvedem na vakcinu? Nije, svaki put odem s Bismillom. Ali da li ga redovno vodim? Da, apsolutno. Nakon svega sto znam kroz obrazovanje i dalju edukaciju, mislim da koristi uveliko prevazilaze rizike. Da neko ne bi pomislio kako se neckam za vakcinu kad ga vodim, sa Bismillom sve ide i dobro promislim i kad mu trebam ukljuciti novi lijek, kad sam mu kao malom prvi put nudila neku jako alergenu hranu. Generalno sam poprilicno pazljiva sto se njega tice. Ali da, radije bih preuzela minimalni rizik vakcine nego da nB dobije poliomijelitis. I ne cudim se kad neko nece da vakcinise svoje dijete, niti ga osudjujem, znam da apsolutno svaka majka radi ono sto misli da je najbolje za njeno dijete. Pa to je normalno, i ne bi bile nikakve mame da ne radimo tako. Ja bih samo volila kad bi se majke i tate informisali na pravim izvorima, a ne po FB ili prema bombasticnim izjavama koje vidimo na ovoj temi, cija je jedina svrha da unese strah a ne da objektivno predstavi stvari. Htjeli vi priznati ili ne, te bolesti za koje vi tvrdite da su iskorijenjene i dalje postoje i pod kontrolom ih drzi samo imunitet krda nas ostalih koji smo vakcinisani. Imamo srece pa je dovoljno ljudi vakcinisano da se odrzi taj tzv.imunitet krda, jer kad on spadne ispod kriticne granice obolice prvestveno oni nevakcinisani i oni najosljetljiviji. To je istorija pokazala vise puta, i tu nema dileme. I upitno je koliko dobro ce nasi vrli doktori odgovoriti na takvu epidemiju, s obzirom da i uobicajene bolesti jedva pravilno dijagnostikuju. Mene sto se tice, hvala, ali neka hvala. Canim, u pravu si pogresno sam se izrazila, HepB je potrebna za boravak a ne ulazak u USA. Ja sam isla kao student, pa su zahtijevali te stvari, i kompletnu istoriju vakcinacije, izmedju ostalog. Svi u mojoj grupi studenata koji nisu imali komp,etnu vakcinaciju, morali su tada primiti vakcine, po stare dane