Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 16.10.2014 16:31:24
marinčii
ALMOND dakle prestali svi bolovi?e bas smo mi zene cudne hehe,dok ne dodjemo do 9 sve nas bolka i strasi a kad treba krenut onda sve prestane...
BEBELINA i ja idem kod privatnika al eto on nema praksu da tako rano salje na ctg sto je mebi bas cudno,al budem ga ja pitala pa cu vidjeti sta kaze jer cuh od zena drugih da neki doktori prakticiraju ctg svaki tjedan nakon ulaska u 9 kako eto i ti kazes. Sto se tice dojenja nemoj da se bojis sve ce ro biti ok,ja sam za bradavice koristila purelan kremu i stvarni nisam imala problema ,malo me jesi boljele na pocetku al sam brzo navikla.
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 16.10.2014 16:43:39
BebeLina
I ja sam vec kupila neku kremu u apoteci... Ne mora se prati, moze se dojiti i preko nje, a za bradavice je dobro da je vec sad pocnem mazati.. pa evo kontam - trebam mazati tijelo i stomak (to najredovnije radim). sad je preporucljivo maslinovim uljem raditi masaze dole, pa bih i to trebala. vec odavno se borim s hemoroidima, imam i za to kremu, ali nisam bas redovna... pa eto imam i kremu za bradavice.. hahahahahha Mjesec mazanja :)
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 16.10.2014 16:49:04
marinčii
Ja nisam mazala bradavice u trudnoci,nama su rekli kao da je to bespotrebno i da je to zastario savjet.Vazno je samo da bebica bude pravilno postavljena na dojku onda ni bradavice nece stradati.Ja sam se posle dojenja trudila da ih namatem svojim mlijekom i malo posusim na zraku i sve bilo ok,nikad s njima problema a dojila sam do 20 mjeseci M.Al sam se zato napatila sa strajkanjem i mastitisom kojeg sam imala 3 puta .,
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 16.10.2014 17:36:56
scarlett
Potpisujem marinci, tokom i nakon trudnoće na bradavicama se luči zaštitna supstanca i mazanjem prije poroda se može narušiti taj balans. To ne bi trebalo biti ništa strašno, ali ipak je najvažnije da se djete čim prije po porodu stavi da doji, dok je refleks sisanja što jači, a da se istovremeno pazi da je djete u dobrom položaju i da mu je hvat dobar, odnosno da pravilno zahvata dojku. Mislim da je još korisno da se ginekolog zamoli da pogleda dojke, ako same ne znamo procijeniti kakve su nam bradavice, male, velike, ravne, uvučene,... i da se onda informišemo o eventualnim poteškoćama koje mogu nastupiti kod prvih pokušaja dojenja i kako ih riješiti. Te informacije i spremnost da se suočimo sa eventualnim poteškoćama, te samopouzdanje da naše tijelo i dalje može hraniti naše djete i nakon poroda su zlata vrijedne. Ja sam zbog svoje neinformiranosti imala jako puno problema na početku, koji su nastali zbog mojih grešaka, a i bebac je bio na svoju ruku, jedva smo se uklopili
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 16.10.2014 17:47:42
morenaa
Zene moje kako ste mi sve? Ja vam vec 2dana idem u bolnicu na infuziju zbog pretjeranog povracanja, tjesi me sto je beba dobro pa se nadam da ce i ovo brzo proci..
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 16.10.2014 17:50:12
scarlett
Morenaaa drži se ženo, ja sam prošle sedmice bila grozni i meni je dr. rekla da će mi možda infuzija trebati, pa da se čuvam, ali hvala Bogu evo ove sedmice mi je puno bolje, nadam se da će i kod tebe to brzo proći.
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 16.10.2014 18:06:30
bejbibi
Evo i mene :) ja danas ko uvijek. HB nemam komplikacija, pijem terapiju itd. Stomak me redovno boli al navikla sam. MORENA draga drzi se, proci ce to sve. Te mucnine su najgore al proci ce, izdrzi!!! Sto se dojenja tice, ja sam bradavice mazala sa Aventovom kremom iz apoteke koju ne treba sapirati jer dijete moze dojiti. Moj bebac je odmah zao kako primiti siku, znam da su sw svi cudili kako zna :)) pametnica mamina.... Ali jesu me grudi bolile jedno 7 dana otprilike dok se nisam navikla. Mislim da svaku zenu boli na pocetku ali bitno ne odustati i dojiti. A treba bebac pravilno uhvatiti siku da ne bi bilo problema. I to babice ti pokazuju kako treba. Uglavnom treba uhvatiti citavu aerolu tj ono smedje oko bradavice ( za novopecene mame savjet :))))
"Sa djetetom treba ovako: do 7g igraj se, od 7-14g odgajaj, od 14-21 g budi prijatelj, od 21+ pusti"
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 16.10.2014 19:30:56
almondray
IZVORNA PORUKA: marinčii
ALMOND dakle prestali svi bolovi?e bas smo mi zene cudne hehe,dok ne dodjemo do 9 sve nas bolka i strasi a kad treba krenut onda sve prestane...
BEBELINA i ja idem kod privatnika al eto on nema praksu da tako rano salje na ctg sto je mebi bas cudno,al budem ga ja pitala pa cu vidjeti sta kaze jer cuh od zena drugih da neki doktori prakticiraju ctg svaki tjedan nakon ulaska u 9 kako eto i ti kazes. Sto se tice dojenja nemoj da se bojis sve ce ro biti ok,ja sam za bradavice koristila purelan kremu i stvarni nisam imala problema ,malo me jesi boljele na pocetku al sam brzo navikla.
šta da ti kažem Danas me balo boluckao stomak,i posle me uhvatiše bh al' ništa strašno kako je bilo u 8-mom
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 16.10.2014 20:03:24
unchy
pozz drage moje, nisam se ovih dana javljala imala sam obaveza preko glave, sve nesto u zurbi. jucer smo bili kod doktora 30+4 smo i bebac je super, teska je 1660 g i sve je kako treba, gledao me je i vaginalno da vidi jesam li zatvorena i sve je super. danas sam bila u kupovini ponovo hehe kupila sam za sebe i za bebe higijenu svu, sve sad imamo, jos treba torbu spakovati i cekamo krevetic da dodje i kolica ako Bog da. sad ode citati vas, sve vas
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 16.10.2014 20:04:56
vanchi88
ne kazu dzaba jebes drzavu u kojoj je najvecu uspjeh otici iz nje. Al aj to objasni MM :)
ja sam danas opet isla da gledm kolica ... umalo nismo uzeli ali rece od mm prijatelj da se pazimo kolica koja ne mogu skroz u lezeci polozaj ? meni to nije jasno, djete je vecinu u nosiljci koja ide u auto i skupa sa kolicima....
"Hiljade i hiljade godina,ne bi bilo dovoljno da se opise kratki sekund vecnosti u kome si me ti poljubila u kome sam te ja poljubio,jednog zimskog praskozorja u parku Monsuri,u Parizu,na zemlji,na zemlji koja je zvezda"
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 16.10.2014 20:44:13
BebeLina
unchy, nije mi jasno da ti vec sad u 30 sedmici moze reci kakva ces biti na porodu : otvorena ili zatvorena. kod nas te preglede rade kad udjes u deveti vec podosta, a nekim zenama rade na dan poroda, dakle prije poroda... meni je moj dr rekao da ce mi to raditi na slj pregledu (ja sam vec u devetom), ali nisam jos odlucila da cu mu dozvoliti jer moze izazvati krvarenje. reci mi, je li bolio taj pregled? ja sam bas u grcu od straha. covjece jedva piskim... jednom, poslije prve truddnoce dr. nije mogla da me pregleda jer sam bila skroz zgrcena...
sto se kolica tice, znas kako smo mi kupili. prvo po gradu zagledali modele koji nam se svidjaju, tj kolica koje mame voze. zapamtili marke koje su nam se svidjele, a onda hodali po prodavnicama i "na terenu" ih isprobali. kad smo nasli koja nam se svidjaju (chipolino perfekto), vidjeli smo da kostaju 560 KM, pa ih trazili na PIK-u :) nasli ih, skoro nove za 200 KM. prezadovoljna sam i jedva cekam prve setnjice. jedini uslov kod kupovine kolica mi je bio da nisu GRACo. puna ih carsija :)
a lezeci polozaj je bitan samo za tek rodjene bebe, .
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 16.10.2014 21:04:56
marinčii
BEBELINA ne govori njoj doktor ovim pregledom kakva ce biti na porodu nego je samo provjerio je li jos uvijek zatvorena .Ja sam vec tri puta ovu trudnocu bila pregledana vaginalno i nije bilo nikakvi problema,a pred kraj trudnoce se pregleda jer doktor gleda jel grlic omekso i je li se zena otvara.I meni su pregledi neugodni ne bolni ..moras se pokusati opustiti jer ces tako zgrciti maternicu pa ce ti porod samo biti tezi,ovo ti govorim iz iskustva jer sam i sama prvi porod bila toliko zgrcena pa su mi davali neke lijekove da bi mi opustili maternicu .
VANCHII iskreno ja ne bi uzimala kolica bez lezeceg polozaja,jer ako budete u duzim setnjicama i bebica zaspe lakse je da bude u lezecem polozaju i svakako sigurnije.
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 16.10.2014 21:11:44
bejbibi
Joj ja sad prvi put citam ovdje za te preglede vaginalno. Prepadoste me zene drage. Mene doktorica u prvij trudnoci jednom pregledala vaginalno i to na pocetku kad sam sumnjala da sam trudna i sve ultrzvk kasnije. Do devetog mjeseca isla privatno i kad sam usla u deveti otisla na ko trolu kod svoje dr i ona mi kaze da cu trebati u bolnicu na preglede odtad jer se u devetom avaki tjedan radi ctg.ja otisla nekoliko dana pred porod i odredili mi datim, nisu me ni gledali, i pojavila se na dan poroda i taj dan prvi put radila ctg do poroda. Joj kako mi je super bila prva yrudnoca, nisam ni o cemu razmisljala bilo mi nekako svejedno sve. Smijala se na puru do bolnice ( a noc prije oka nisam sklopila od bolova). Porodila se tacno na dan kad mi je dr rekla :) bas me zanima jel ovu pogodila hehe.
"Sa djetetom treba ovako: do 7g igraj se, od 7-14g odgajaj, od 14-21 g budi prijatelj, od 21+ pusti"
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 16.10.2014 21:14:42
bejbibi
Sok ovaj domtor sad ovdje gdje sam izgleda svaki treci mjesec radi i vaginalni pregled. Jer mi je to napisao da ce raditi. Hmmm sad se plasim da mi ne bude sta jel to ppadno kako trudnoca nspreduje Odnosno beba raste ???
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 16.10.2014 22:25:38
unchy
IZVORNA PORUKA: BebeLina
unchy, nije mi jasno da ti vec sad u 30 sedmici moze reci kakva ces biti na porodu : otvorena ili zatvorena. kod nas te preglede rade kad udjes u deveti vec podosta, a nekim zenama rade na dan poroda, dakle prije poroda... meni je moj dr rekao da ce mi to raditi na slj pregledu (ja sam vec u devetom), ali nisam jos odlucila da cu mu dozvoliti jer moze izazvati krvarenje. reci mi, je li bolio taj pregled? ja sam bas u grcu od straha. covjece jedva piskim... jednom, poslije prve truddnoce dr. nije mogla da me pregleda jer sam bila skroz zgrcena...
sto se kolica tice, znas kako smo mi kupili. prvo po gradu zagledali modele koji nam se svidjaju, tj kolica koje mame voze. zapamtili marke koje su nam se svidjele, a onda hodali po prodavnicama i "na terenu" ih isprobali. kad smo nasli koja nam se svidjaju (chipolino perfekto), vidjeli smo da kostaju 560 KM, pa ih trazili na PIK-u :) nasli ih, skoro nove za 200 KM. prezadovoljna sam i jedva cekam prve setnjice. jedini uslov kod kupovine kolica mi je bio da nisu GRACo. puna ih carsija :)
ej sondom me je gledao, ja se bas ne razumijem u takve stvari ali kako sam ga razumjela da sam zatvorena i da je sve ok, jer zalila sam se na bolove u stomaku da sam imala jednu noc, pa me je zato pogledao dole, a ne razumijem zasto bi mi izazvala sonda krvarenje?
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 17.10.2014 8:25:20
Andy_Bec23
IZVORNA PORUKA: unchy
IZVORNA PORUKA: BebeLina
ej sondom me je gledao, ja se bas ne razumijem u takve stvari ali kako sam ga razumjela da sam zatvorena i da je sve ok, jer zalila sam se na bolove u stomaku da sam imala jednu noc, pa me je zato pogledao dole, a ne razumijem zasto bi mi izazvala sonda krvarenje?
Hej mene doktori od pocetka trudnoce gledaju sondom i svaki pregled mjere duzinu grlica ... Jos nijednom nisam krvarila ...
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 17.10.2014 8:33:59
marinčii
Pa kako koju noc,nocas bas jesam fino spavala iako mi se desi da mi otrne jedna ruka pa druga al ne boli me pa mi to ne smeta. Jel ides na uzv sada ili samo pregled kod babice?