Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 17.10.2014 14:34:53
rose 87
ja pijem onaj prenatal ili takvo nesto za trudnice uglavnom,mislim da ima mg,provjerim pa ako ne bude ukljucit cu i to,ja danas nenaspavana a nisam jos ni rucku nista skontala,vrijedna zena sta bi...
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 17.10.2014 15:28:56
almondray
DD šta ima? Vidim danas sve zaredale pokontrolama.I ja sam bila, otvorena 1 prst, beba visoko.Kažem dr. za one bolove a ona prevrće očima. Juče me pravo bolilo po dnu stomaka i onda me uhvatile bh kontrakcije, sve jedna za drugom.Kaže da se to ne smije dešaviti, još je rano i da pokušam što više mirovati do 38 sedmice , kao što dulje beba bude u pupi bolje je za nju. Kao te učestale kontrakcije potiskuju bebu na dole ,ona stvara pritisak na grlić koji se otvara ili pukne vodenjak. Dala mi buskopan i dijazepam(čini mi se) neću ja topit...to mene boli tako od 29-te sedmice (al' to joj nisam rekla naravno) 36 sedmica +8kg
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 17.10.2014 16:52:48
vanchi88
ja malo odspavala ali budim se bas skrsena... ne pijem nikakve cajeve ali ugrijem sebi vode stavim komadic limuna i kasikicu meda. to mi prija za grlo... muckam slanom vodom, jedem voce, samo da me ne savlada...a i odakle bi neidem skoro nikuda al ovi dana sam hodala po tim prodavnicama za djecu tamo se svasta pokupi.
bravo svima za kontrole.... poceli smo da ako mogu da kazem "brojimo sitno" evo vec polovina oktobra! ja sam pocela bebca da osjecam gore visoko odmah ispod rebara...nisu vise toliko udarci koliko su pokreti, cijeli stomak kao zele se pomjeri :)
"Hiljade i hiljade godina,ne bi bilo dovoljno da se opise kratki sekund vecnosti u kome si me ti poljubila u kome sam te ja poljubio,jednog zimskog praskozorja u parku Monsuri,u Parizu,na zemlji,na zemlji koja je zvezda"
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 17.10.2014 17:06:03
vanchi88
andi a da odgovorim na tvoje pitanje zasto kontrola tako kasno pretpostavljam jer je sve uredno sa stitnom. Od pocetka trudnoce sve je ok i u granicama normale onda oni ne mogu da te vide cesto ako nema problema (Hvala Bogu nema). Endokrinolozi smiju da naruciju na 3mj. 6mj i svaki 12mj.
"Hiljade i hiljade godina,ne bi bilo dovoljno da se opise kratki sekund vecnosti u kome si me ti poljubila u kome sam te ja poljubio,jednog zimskog praskozorja u parku Monsuri,u Parizu,na zemlji,na zemlji koja je zvezda"
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 17.10.2014 17:18:57
vanchi88
IZVORNA PORUKA: rose 87
ja pijem onaj prenatal ili takvo nesto za trudnice uglavnom,mislim da ima mg,provjerim pa ako ne bude ukljucit cu i to,ja danas nenaspavana a nisam jos ni rucku nista skontala,vrijedna zena sta bi...
Ruzo nasa, jako je tesko dobiti adekvatnu dozu Mg iz prenatal tableta....trudnicama treba oko 350mg na dan...naravno mnoge od nas ne dobiju toliko iz ishrane ali vazno je ako toliko dobijes u toku sedmice. najvise ga ima u spicama bundeve ...riba, smedja riza, spinat.
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 17.10.2014 17:32:53
marinčii
ALMOND jel to ona sasava doktorica;:)cuj nisu normalne bh kontrakcije ,svasta.MEni moj doktor rece da jesu da se tako maternica priprema al kao ne bi trebale biti jake i ceste .Tevi svakakoo jos tjedan dana dijeli od 37 tjedna a onda da se i porodis nema veze to je u terminu.,zato malo jos primiri i eto ga. VANCHII ma bit ce to ok samo ti navali na vitamine. IMene ovaj moj djecak bas cudno gurka nekad mi budeci bolno valjda kako ima manje mjesta pa se sada moze samo gurkati.
Nego nedavno surfajuci naletjeh na nekom forumu na temu kao polozaj posteljice odreduje spol djeteta,pa mi bas zanimljivo iako u mom slucaju je u oba puta fulilo,kazu ako je sprijeda curica je a ako je straga djecak:) .
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 17.10.2014 17:52:48
vanchi88
hhaa jbg i meni onda fulilo djecak a posteljica nisko i napred. (tako je bilo u nalazima) al vidjecemo u ponedeljak.. mene sad zove endokrinolog kaze ti si juce imala zakazano i nisi dosla.......reko......kako to :O mene je reko zvala porodicna i rekla da je meni tek termin 10og februara 2015. Kako me zbunise.....al zakzala me 29og okt. jedini doktor koji ima ultrazvucnu masinu u ordinaciji eto tako da ja dobi termin brze nego sto sam mislila
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 17.10.2014 19:29:21
Andy_Bec23
I moja stitna je u redu i u granicama normale a ipak idem na kontrole 4-6 nedelja jer je vazno kontrolirat kolicinu lijeka u trudnoci ... Eto i ti si imala termin haha al te zeznula doktorica...
Almond draga moja koja to doktorka luda ;) bh kontrakcije su nirmalne a i da se porodis sada nece nista lise bit tak da se ne sekiraj ;)
Marinci to za posteljicu u mene prvi put curica i bila odozada sad decko i opet odozada ;)
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 17.10.2014 19:43:55
marinčii
ANDY rekoh ti naisla na nekom forumu,maa ko i sve price bapske nis to ne znaci al eto bi mi zanimljivo pa da vidim jel ima nekad i da to pogodi hehe.. Eto ispade i meni i tebi i vanchii je fulilo ,zapravo tebi ovaj put je tocno ,jel?
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 17.10.2014 21:22:28
almondray
E pa ja njoj kažem da se tijelo priprema a ona ce na to da je još rano Doduše imala sam ih svaki minut preko pola sata ,tako da i nisu normalne. Danas ako do wc-a odem uhvate me. Malo me i Pupo bolucka a ustat fakat ne smijem. Marinci to je ta ludaca, prosli put mi reče sta fali ako rodimm ranijje i ona je a danas mi ne da hahaja.
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 17.10.2014 21:33:40
almondray
E prije par dana došla joj trudnica gotov se porodilw. Kaže voda joj dva dana oticla a ona nije smjela u bolnicu. Kaže njoj dr.nemad vremena do bolnice jer nam je 1h udaljena. Medjutim trudnica insistirala i na po puta počne porod te svrate u susjedni gradić i u njihovom dz se porodi. Kaže nemoj da se salisda trpis i tako nešto uradis
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 17.10.2014 21:41:19
bejbibi
Drage moje, vi koje ste pri kraju, tAko vam zavidim ... Blago vama jos malo vam ostalo. Cuvajte se da iznesete to kako trebA a nadam se da cemo i mi ostale tako :)
"Sa djetetom treba ovako: do 7g igraj se, od 7-14g odgajaj, od 14-21 g budi prijatelj, od 21+ pusti"
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 17.10.2014 22:39:28
marinčii
ALMOND draga ako te bas boli onda se primiri i popij te lijekove sto ti je propisala ,makar da izdrzis jos tjedan dana pa onda i nije neki problem ako rodis. Evo i kod mene kako rekoh oba puta posteljica sprijeda a oba puta djecaci...:) BEJBIBI hvala draga abd da i vi sve izgurate do kraja bez veci problema i da onda uzivate...
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 18.10.2014 0:46:58
vanchi88
suti moja andi i ja evo pijem limunadu jela supice malo
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 18.10.2014 5:30:32
BebeLina
Joj, joj.. Muka ako ste aktivne, muka ako niste :) Procitah dvije stranice vasih postova, pa sam zaboravila koja je sta pisala :)
Uglavnom, unchy (sad ne znam jesi li ti pricala o vaginalnom pregledu), mislila sam da govoris o vaginalnom pregledu spekulumom, a ne sondom. Sonda je ok, ona naravno ne izaziva krvarenje. Neke drugarice su mi se zalile da je ovaj "detaljni" pregled speculumom pomalo neugodan i da nekad zna izazvati blago krvarenje... al' hajd uskoro cu saznati pa vam pisem :)
sto se magnezija tice, drage zenice, ako imate grceve u nogama (ja sam ih imala) naravno da magnezij pomaze, ali ako se odlucite za sumece tablete ne zaboravite da to smiejte piti samo svaki treci ili cetvrti dan. nikako dan za danom! meni su nudili i neki magnezij u prahu (ja mislim da je prah), koji se nalazi u kesicama i koji u slucaju grca stavis na jezik pa on automatski u tom trenu djeluje. skup je, sto znaci da valja :) ali sam se ja ipak odlucila za sumece tablete, pa sam ih rijetko koristila. inace u trudnoci izbjegavam bilo kakve tablete, osim pregnitala naravno..
almond, ti i ja imamo termin bas na isti dan, ha? :) je li 14.11. ? ja ne mogu da vjerujem da sam stigla do ove sedmice :) sto se tice simptoma i svega sto se desava - ne znam ni sama, jer ne mogu da se skoncentrisem od bolova u rebrima... nekako navecer me uhvati na desnoj strani toliki bol, da jedva funkcionisem. pokusala sam pratiti je li do ishrane ili neceg drugog, ali uvijek se javlja u razlicito vriejme, nekad budem gladna , nekad sita... pise da bi u ovoj 37. sedmici to trebalo prestati, pa cekam da se i to desi...
i ja bih ovih dana trebala svom doktrou privatno otici da malo popricamo o porodu. u skolici imam jos jedan cas na kojem cemo raditi bas porod, ali to ukljucuje gledanje snimaka i ostalo. nema sanse da cu to moci izdrzati, tako da planiram to gledanje zaobici, ali se posavjetovati s nekim oko tehnika disanja... ili s tom sestrom koja to predaje, ili sa ginekologom...
I da... pola sest je :)
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 18.10.2014 9:32:13
almondray
IZVORNA PORUKA: BebeLina
Joj, joj.. Muka ako ste aktivne, muka ako niste :) Procitah dvije stranice vasih postova, pa sam zaboravila koja je sta pisala :)
Uglavnom, unchy (sad ne znam jesi li ti pricala o vaginalnom pregledu), mislila sam da govoris o vaginalnom pregledu spekulumom, a ne sondom. Sonda je ok, ona naravno ne izaziva krvarenje. Neke drugarice su mi se zalile da je ovaj "detaljni" pregled speculumom pomalo neugodan i da nekad zna izazvati blago krvarenje... al' hajd uskoro cu saznati pa vam pisem :)
sto se magnezija tice, drage zenice, ako imate grceve u nogama (ja sam ih imala) naravno da magnezij pomaze, ali ako se odlucite za sumece tablete ne zaboravite da to smiejte piti samo svaki treci ili cetvrti dan. nikako dan za danom! meni su nudili i neki magnezij u prahu (ja mislim da je prah), koji se nalazi u kesicama i koji u slucaju grca stavis na jezik pa on automatski u tom trenu djeluje. skup je, sto znaci da valja :) ali sam se ja ipak odlucila za sumece tablete, pa sam ih rijetko koristila. inace u trudnoci izbjegavam bilo kakve tablete, osim pregnitala naravno..
almond, ti i ja imamo termin bas na isti dan, ha? :) je li 14.11. ? ja ne mogu da vjerujem da sam stigla do ove sedmice :) sto se tice simptoma i svega sto se desava - ne znam ni sama, jer ne mogu da se skoncentrisem od bolova u rebrima... nekako navecer me uhvati na desnoj strani toliki bol, da jedva funkcionisem. pokusala sam pratiti je li do ishrane ili neceg drugog, ali uvijek se javlja u razlicito vriejme, nekad budem gladna , nekad sita... pise da bi u ovoj 37. sedmici to trebalo prestati, pa cekam da se i to desi...
i ja bih ovih dana trebala svom doktrou privatno otici da malo popricamo o porodu. u skolici imam jos jedan cas na kojem cemo raditi bas porod, ali to ukljucuje gledanje snimaka i ostalo. nema sanse da cu to moci izdrzati, tako da planiram to gledanje zaobici, ali se posavjetovati s nekim oko tehnika disanja... ili s tom sestrom koja to predaje, ili sa ginekologom...
I da... pola sest je :)
Da. Imaš li običaj puno sjediti...možda ti zbog toga boli rebro.
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 18.10.2014 9:40:58
almondray
Jutro Mene nekoliko puta probudio bol,baš zaboli po dnu stomaka i drži. Na koliko se javljaju prvi bolovi?Marinči ti si dugo rađala... kako i na koliko su ti počeli bolovi? Ja ništa ne znam, k'o da mi je prvoi doduše ovi moji su sinoć bili na 2-3h i to u mirnom stanju.Ani nije prvi put da me to tako boli...
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 18.10.2014 10:01:06
marinčii
Jutro,ja sam opet dobro spavala nisam ni na wc ustavala. ALMOND meni su prvo bili nepravilni na 10 minuta pa na 7 i tako cijelu noc ujutro me pocelo bolit svake 3 minute i tako cili dan i onda na minutu i rodim tek u noci 3 i 40 .ako ti prestqnu bolovi i pusti te po sat dva s mirom lazni su sigurno. ANDY navali na vitamine,ako imas kadulju skuhaj i grgljaj grli da se ne bi upalilo ,bit ce to dobro ne sekiraj se. BEBELINA a zasto se ne smije magnezij svaki dan meni moj doktor prepisao bas svaki dan da pijem iako ja nisam uzimala nego po potrebi