Lejla Ka
|
Red bi bio da kažem "dobro nam došla", al pošto je ovo tema o problemima, nekad se čini neprikladno Dobro ti nama došla u društvo mama dojilica! Draga Nur! tvoja priča je haman tipična priča mlade majke koja se porodila u našem okruženju (hvala na referatu, jako volim ovako jasne, koncizne i opširne prve postove Ono što si ti iskusila je klasična prodaja adaptirane formule preko medicinskih radnika, koji su za to na razne načine fino nagrađeni. A tvoja reakcija na to je bila iznimno dobra. Ja ću sad polako krenuti kroz tvoj post, pokušati da odgovorim na tvoja pitanja, nedoumice, da postavim neka pitanja, i predložim stvari za popravljanje i ispravljanje nekih eventualnih grešaka. IZVORNA PORUKA: Nur! Porodila sam se 11.03. Moja djevojčica danas ima 23 dana i imamo problem sa dojenjem i sa njenim dobivanjem na tezini. U bolnici mi naravno niko nije pokazao kako se doji, ono sto sam sama znala je da beba mora biti sto blize mom tijelu i da mora imati sto veci dio areole u ustima :) Mozda zvucim smijesno ali to je sve sto sam znala i trudila sam se da stavljam bebu sto vise na dojku (u bolnici) kako bi mlijeko sto prije nadoslo. Na zalost to bebi nije moglo biti dovoljno, pa je i u bolnici pila iz bocice. Na dan izlaska iz bonice i mlijeko je malo nadoslo pa sam se nadala da cu uspjeti samo dojiti. Beba je u bolnici izgubila svega 20g, rodila se sa 3280g izasla je sa 3260g. Na koji način je dovršen porod (vaginalno/carski rez)? Koliko si dana bila u bolnici? Da li su te obavjestili ili pitali za dozvolu da bebu nahrane formulom, da li ti je objašnjeno zašto se bebi dodaje formula? -Nije smiješno, večina majki koje se nisu prije susretale sa dojenjem zna to što si ti znala, i postupila si ispravno. IZVORNA PORUKA: Nur! Međutim, patronazna sestra je vec prvim dolaskom rekla da uvedem bebi bocicu, nakon dojenja, zato sto je ona tada cesto dojila i spavala da dojci tj. zaspi vec nakon 10ak minuta dojenja. Stolica joj je bila uredna (zuta) a ja nisam pristajala na bocicu pa sam njen savjet ignorisala. Nastavila sam samo dojiti, nekada je to bilo 10 minuta, nekada 20, ali je patronazna opet sljedeci put rekla da uvedem HIPP PRE, sta sam ja ponovo ignorisala. U međuvremenu se stolica moje bebe promijenila i par dana je bila skroz zelena i na nagovor patronazne (koja je rekla da beba mozda ima neku bakteriju) odvela sam bebu doktoru na vaganje. Tada je bila 17 dana stara i dobila je svega 90g od izlaska iz bolnice. Novorođena beba treba da jede često, te da joj se podoj ne ograničava ni po učestalosti ni po trajanju. Patronažna sestra je trebala pogledati kako bebu držiš, kako beba sisa, eventualno preporučiti bolji položaj ili tehnike kako bebi pomoći da bolje isprazni dojku, ako je bilo potrebe za ispravkama. Ništa u vezi dojenja se ne rješava preporukom uvođenja formule i flašice! Kad se uvođenje formule preporučuje ovako to je klasično navođenje majke na prestanak dojenja i stvaranje zavisnosti bebe o flašici i formuli. I kao što rekoh, oni su za to nagrađeni. Ti si potpuno uredno postupila. Zelena stolica gladi je mit, koji ima korijene u prvim satima djetetovog života, kad se iz crijeva izbacuje mekonij, sadržaj koji je u njima bio dok je dijete živjelo u materici. Mekonij je gust, tamno zelen, gotovo crn. Kad dijete i nakon 24-48h nakon poroda i dalje izbacije mekonij može se predpostaviti da dijete ne dobiva dovljno hrane. Međutim kad startate kao što ste vi startali, kad krene dobivanje na težini, zelena stolica više nikad nema veze s glađu, niti sa nedostatkom hrane. Stolica može biti zelena iz različitih razloga, u uzrastu u kojem se vama desila može biti, i najčešće jeste posljedica toga da zbog prevelike količine mlijeka koju majka proizvodi, a bebine još uvijek slabosti, i malog kapaciteta želudca dijete pije više slađeg, a manje masnog mlijeka. I to nije nikakav problem, on može u nekom periodu dovesti do usporavanja dobijanja na težini, ali to nije nikako nešto zbog čega bi se uvela formula. Postoji više načina na koji se to može riješiti, da te sad ne opterećujem, kasnije ću te uputiti na konkretne tehnike. Ovu težinu koju si navela, je težina nabačena od one koja je izvagana na izlasku iz bolnice? IZVORNA PORUKA: Nur! I oni su rekli da beba izgleda zdravo, ali da bi trebala uvesti 1-2 obroka flasice. Od tada ( prosli petak) do danas, ja sam pokusavala bebi dati flasicu nakon dojenja ujutru i navece pred spavanje, ali beba nije htjela piti. Par puta je popila, jednom 40ml jednom 30ml i par puta po 20ml ali to je sve. Sutra idemo ponovo na vaganje, ali ono sto mene muci su savjeti okoline, da je nemoguce da beba nece da popije vise od toga, da je nemoguce da beba nije gladna. I sama sam postala nesigurna. Trudim se da je dojim na zahtjev i nekada mi se i samoj cini da vise nema mlijeka, ali ipak joj dajem da doji. Ali vise nisam sigurna ni da li beba pravilo uzima dojku kada doji, zasto zaspi nakon svega 10min dojenja? Od kada smo uveli flasicu, jako puno beba bljucka. U pocetku je nocu spavala nekad i po 3 sata, sada se sama budi nakon najvise 2 sata i doji svega 10 minuta ( u pocetku brzo i onda sve sporije dok ne zaspi). U toku dana spava najcesce po 30 min, nekada je to i 2 sata ali rijetko. Opet, kao i gore rješavanje mogućeg problema sa dojenjem navođenjem na prestanak dojenja... neću dalje komentarisati ovaj savjet ljekara. Vjerujem da ćeš se danas javiti sa rezultatima kontrole, ono što ću ti ja od srca, a kao obučena majka savjetnica za dojenje (nisam medicinar, to moram napomenuti, učila sam isključivo i usko specijalizovano o dojenju, i samo o njemu, kao načinu ishrane djece, kao procesu u ženskom tijelu, i o savjetovanju majki o dojenju), da odmah prestaneš sa dodavanjem formule, a dalje ćemo se dogovarat šta i kako, da mi se ne izgubiš u ovom postu. Znam da tebi nije ni blizu smiješno, ali ova primjedba da je "nemoguce da beba nece da popije vise od toga, da je nemoguce da beba nije gladna" je besmislena! Veoma dobar okvirni pokazatelj da li se dijete dobro hrani je prisustvo mokrenja i izbacivanja stolice u toku dana. Novorođenče do 6 sedmica starosti bi trebalo da ima 3-5 stolica i 6-8 upiškenih pelena u toku 24h. Kakav je kod vas broj stolica (stolicom se računa količina od prilike veličine kovanice 5KM i više) i mokrih pelena u toku dana? U slijedećem postu ći ti pojasniti neke tehnike, provjerit ćemo položaj na dojci, kako beba doji, sve ono konkretno u vezi dojenja, a što su medicinari trebali lijepo u živo već sve vidjeti i provjeriti, sva to da se ne bismo pogubili u ovom dugom postu. Dojene bebe na početku doje često, nekad ne tako efikasno kako bi trebale, no to se ispravi. Dojene bebe ne spavaju previše, a to se svakako mijenja kako dijete raste, pa spava više ili manje. Bebe nahranjene formulom ne spavaju dobro jer nisu gladne, već zato što su ukomirane hranom koja je teška za probavu. Beba koja nakon dojenja ne spava ne znači da je gladna, već da je spremna da istražuje svijet i da ga posmatra. IZVORNA PORUKA: Nur! Zanima me misljenje, da li da nastavim forsirati flasicu, kako da navedem bebu da uvijek popije flasicu, kako da je navedem da duze doji? Pokusala sam sa stipkanjem,zatvaranjem nosica, hladnim rukama, ne znam cime nisam da je razbudim kada zaspi na dojci, ne znam ni da li pravilno dojim, ali znam da mi srce puca kada pomislim da bi mogla prestati dojiti. Moram napomenuti da ne znam ni da li imam dovoljno mlijeka, jer ima dana kada mi se cini da su potpuno prazne ( to su obicno dana kada beba spava kratko pa je dojim stalno). Moj apetit nakon poroda je jako slab i kada jedem jedem zato sto moram zbog mlijeka. Trudim se da odmaram kada mogu, ali zaista najcesce se trudim da dojim bebu jer ona tokom dana doji 10min pa 5min spava i uglavnom se probudim cim se ja odmaknem od nje. Ne mogu reci da je svaki dan takav ali uglavnom jeste. Da dodam da sam pokusala i pumpicom izdojiti kako bi vidjela koliko mlijeka ostane, ali mislim da je pumpica losa, uzasno je boljelo a nisam uspjela nista izvuci iako kompresijom dojke vidim da ima mlijeka. Nadam se da ce te uspjeti povezati obzirom da sam sve pisala kako sam se cega sjetila. Uglavnom bilo kakav savjet je dobro dosao. Kako da navedem moju bebu da vise jede? Hvala i jos jednom se izvinjavam zbog ne povezanog referata Vidi, pumpica nema veze sa dojenjem, ona je tu za situacije većih problema, a ono što se može izdojiti iz dojke, na bilo koji način, mimo bebinog dojenja nije nikakvo mjerilo toga koliko prizvodiš. Niti je mjerilo tvoje proizvodnje koliko beba popije formuje, niti da li i koliko dugo spava između podoja, niti koliko često doji. Znači, to ništa ne govori o kvaliteti dojenja, ni o tome da li je beba gladna. Bebe kad su gladne, osjećaju nelagodu zbog koje plaču. Nema zdravih beba koje gladuju a da to jasno ne pokazuju. Ja sam ubjeđena da tvoja beba nije gladna, i također sam sigurna da ti imaš viška mlijeka Još jedno me pitanje interesira, pa ću čekati tvoj odgovor: kakva ti je situacija sa bradavicama, da li te bole, da li su oštećene? Dakle draga, ja sam ti sva tu da ti pružim podršku, da ti dam savjet kako da poboljšate tehniku dojenja ako bude potrebno, bez flašice, bez formule, da koristimo puni tvoj i bebin potencijal. Čujemo se uskoro!