|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  249 250 [251] 252 253   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Problemi sa dojenjem...
29.3.2014 7:52:33   
niki83

IZVORNA PORUKA: animagical

smijete jesti sve umjereno i uravnotezeno,a ako primjetite da beba od necega ima grceve, onda izbacite...nema smisla preventivno ne jesti pola hrane koja je super.

user posted image

N&N

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 6251
29.3.2014 9:54:58   
idana_85
Zna li neko sta predstavlja analiza majcinog mlijeka, na sta se analizira?

R, 08.10.2008....
A, 25.02.2014.

(odgovor članu niki83)
Neposredna veza do poruke: 6252
29.3.2014 10:47:31   
Emica_sa

IZVORNA PORUKA: idana_85

na hranjivost,koliko je masno,koliko sadrzi masnih kiselina,vitamina i takouser posted image

Hello, it's me...

(odgovor članu idana_85)
Neposredna veza do poruke: 6253
29.3.2014 18:32:40   
idana_85
Ja vise ne znam sta da radim, stolica mu sve gora i gora :(

R, 08.10.2008....
A, 25.02.2014.

(odgovor članu Emica_sa)
Neposredna veza do poruke: 6254
29.3.2014 18:40:06   
sara123
Drage zenice
Evo mene na ovoj temi.

Rodila sam tacno prije sedam dana.
Muku smo mucile sa uspostavom dojenja,jos u bolnici.
Bradavice su mi haman pa ravne, u porodilistu sam svu noc dojila malu na lijevu dojku,desnu nije znala nikako :(
Dosle smo kuci drugi dan pa naredna tri dana je bilo uzasno,dojke nadosle samo tako,ona ne zna vuci. (rodjena sa 2900)
Izdajala sam malo elektricnom, iz jedne hoce,druga zacepljena,izlazi nekoliko kapi svega...
Pored svega toga mene uhvatio baby blues,samo mi se place,nemam pojma sta i kako. Da mi nije mame bilo te dvije noci ne znam kako bih

Dobro.
Kupim silikonske bradavice po preporuci sestrice iz porodilista.
I uspijemo mi hvala Bogu. Doji ona,meni grudi mekane hvala Bogu.
Ja se oraspolozim, i opustim sto je najvaznije(ako vjerujete nisam smjela zaspati po nocu,ona kraj mene,budim se na svaki njen jaci uzdisaj,ba svako itvaranje usta haman)

Oprostite na dugom postu.

Nego,ono sto sam htjela pitati za savjet.
Danas se nekoliko puta zagrcnula jako,prestala da dise kako treba,ne moram naglasavati koliko sam se prepala.
Bojim ae da cu se ponovo vratiti onom grcu u kojem sam bila i da necu moci zaspati osliskujuci sa li se ona gusi :( :( :(

Nislim da joj puno mlijeka potekne,a da li su razlog silikonske bradavice(koje usput imaju tri rupe,imaju li neke sa manje rupa,mozda previse izvuce?)
Ili je to normalno u ovom periodu jer je pretpostavljam ojacala pa povuce vise?

Molim za savjet , ja se bojim zaspati nocas :(
Strasni mi je cuti onaj zvuk kao da se gusi,sve dok je ne podignem,zacepim malo nosic,tek dodje sebi

Evo upravo dok pisem to se desilo,zaspala je prije 15 minuta i tek sad poe da se gusi,podignem je i evo nastavila je spavati.

Ja se stvarno izvinjavam na dugom postu i postavljanju mozda na neadekvatnu temu(mozda da sam postabila tamo na temu o bebama?)

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 6255
29.3.2014 18:43:27   
sara123
Jos nesto
Dojimo lezeci zbog rane
Moda i to ima veze sto se zagrcne jer je glava u ravni sa stomakom

(odgovor članu sara123)
Neposredna veza do poruke: 6256
29.3.2014 20:19:23   
idana_85
Provjeri mila nakon podoja da ne cuva mlijeko u ustima

R, 08.10.2008....
A, 25.02.2014.

(odgovor članu sara123)
Neposredna veza do poruke: 6257
29.3.2014 20:32:24   
sara123
Skontala sam da joj nije nosic zacepljen pa zato se zagrcne. Vidjet cu kako ce proci noc. Na hajr Boze.

Oh BOze panicar sam i po. Sveki mi kaze polahko,tebe ce pola nestati dok ona naraste ali jacr od mene :(

(odgovor članu idana_85)
Neposredna veza do poruke: 6258
29.3.2014 21:39:46   
idana_85
Ma ne brini,samo je na stranu okreni,nemoj na ledja niposto. I mom je evo mjesec zacepljen,nema sta ne radim,vise ne znam sta cu mu :( Nocu mi je najgore kad hoce da doji,najvise mu se zacepi,on veliki kako god okrene se na ledja, onda tesko doji :(

R, 08.10.2008....
A, 25.02.2014.

(odgovor članu sara123)
Neposredna veza do poruke: 6259
29.3.2014 21:58:36   
sara123
Hvsla mila na odg.
Ukapala sam joj mali nlijeka
Ne znam drugo sta da radim

(odgovor članu idana_85)
Neposredna veza do poruke: 6260
29.3.2014 22:01:58   
almondray

IZVORNA PORUKA: sara123

Skontala sam da joj nije nosic zacepljen pa zato se zagrcne. Vidjet cu kako ce proci noc. Na hajr Boze.

Oh BOze panicar sam i po. Sveki mi kaze polahko,tebe ce pola nestati dok ona naraste ali jacr od mene :(

Ne brini se toliko, samo je drži okrenutu na strani.Moj se isto stalno zagrcavao, sve dok nije ojačao da sve popije.A možda ona malo bljucne pa se zagrce?
Mi smo isto (i dan danas)dojili ležeći i dok dojimo, ja osjetim da mu se vraća iz želuca mlijeko jer je prepun a iz one nozdrve koja bude donja curi mlijeko.Znači poguzija nije znao stat , samo što mu na uši mlijeko nije izlazilo.I mene je bilo strah , ali držala sam ga na strani i sve je bilo ok.

I am one of those people who constantly needs to have something toDO and DO.MZT

(odgovor članu sara123)
Neposredna veza do poruke: 6261
29.3.2014 22:08:28   
niki83
Saro draga user posted image user posted image nemoj da se toliko brines..to nam se mnogima desavalo..
Dobro ti je Idana rekla..provjeri da ne cuva u ustima mlijeko nakon podoja, i moj to radi. Digni je, ili neko drugi umjesto tebe, nakon podoja, da nalo podrigne, bljucne i sl. A kada dojis neka ti je nastimaju da bude na strani, ne na ledjima, znas ono kao da je okrenuta prema tebi, a ti je rukom pridrzavas iza ledja. O tim silikonskim ti nista ne znam reci..nadam se da ce neko iskusan da ti se javi, narocito Lejla! I nemoj brinuti..user posted image

Idana user posted image zao mi je sto se toliko mucite..
Ali znam da si borac i da cete prebroditi ovo aBd! user posted image

N&N

(odgovor članu idana_85)
Neposredna veza do poruke: 6262
1.4.2014 16:04:39   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: Emica_sa

na hranjivost,koliko je masno,koliko sadrzi masnih kiselina,vitamina i takouser posted image

Samo da ovo prokomentarišem, ovih dana ništa ne stižem user posted image

Nema dokazano tačne i precizne metode da se izmjeri sadržaj i ovo što Emica_sa kaže. Majčino mlijeko je drugačijeg sastava na početku, na sredini, na kraju podoja. Ono je drugačijeg sastava u jutro, prije podne, poslije podne, na večer. Ono je drugačijeg sastava kad je djetetu par dana, par mjeseci par godina ...

Ima smisla samo provjeriti da li se u mlijeku nalaze potencijalno bakterije koje tu ne bi trebale biti jer je mlijeko u dojkama sterilno, ili eventualno se napravi analiza na prisustvo drugih nepoželjnih tvari. Predpostavljam da je Idana mislila na prisustvo gljivica, i ja ne znam sigurno, ali mislim da bi laboratorija mogla provjeriti da li u mlijeku postoji prisustvo gljivica.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu Emica_sa)
Neposredna veza do poruke: 6263
1.4.2014 16:07:05   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: reallove

Smiju li dojilje konzumirati med? Nasla sam na netu recept za mrsanjeuser posted image med i cimet,ide kasicica cimeta i pola kasicice meda,u toplu vodu,pije se ujutro i navecer..smijem li to?

NIŠTA MRŠANJE! Imaš novorođenče, i ne kontam o kakvom mršanju pričaš?!
Med i cimet smiješ.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu reallove)
Neposredna veza do poruke: 6264
1.4.2014 16:11:51   
Emica_sa

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Nema dokazano tačne i precizne metode da se izmjeri sadržaj i ovo što Emica_sa kaže. Majčino mlijeko je drugačijeg sastava na početku, na sredini, na kraju podoja. Ono je drugačijeg sastava u jutro, prije podne, poslije podne, na večer. Ono je drugačijeg sastava kad je djetetu par dana, par mjeseci par godina ...

Ima smisla samo provjeriti da li se u mlijeku nalaze potencijalno bakterije koje tu ne bi trebale biti jer je mlijeko u dojkama sterilno, ili eventualno se napravi analiza na prisustvo drugih nepoželjnih tvari. Predpostavljam da je Idana mislila na prisustvo gljivica, i ja ne znam sigurno, ali mislim da bi laboratorija mogla provjeriti da li u mlijeku postoji prisustvo gljivica.

ok,ali zasto onda laboratorije testiraju mlijeko na hranjivost ne kontamuser posted image

Hello, it's me...

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 6265
1.4.2014 21:50:18   
reallove

Smiju li dojilje konzumirati med? Nasla sam na netu recept za mrsanjeuser posted image med i cimet,ide kasicica cimeta i pola kasicice meda,u toplu vodu,pije se ujutro i navecer..smijem li to?

Med i cimet smiješ.
hvala na odg Lejla :*

A mrsanje...pa osjecam se kao slonicauser posted image ..

"Majke se rađaju u istom trenutku kada i djeca. Ona prije toga nije postojala. Žena je postojala, ali majka, nikad. Majka je nešto potpuno novo"

Mamino sunce Ameen

11.08.2009. <3

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 6266
2.4.2014 10:15:35   
Lejla Ka

ok,ali zasto onda laboratorije testiraju mlijeko na hranjivost ne kontamuser posted image

Ni ja user posted image

I ko to testira? I zašto?

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Emica_sa)
Neposredna veza do poruke: 6267
2.4.2014 10:27:45   
Lejla Ka

Med i cimet smiješ.

Onda je problem sa osjećajima user posted image Popij kamilicu user posted image

Znači, ti si se zapravo nedavno porodila, tvoj organizam se nije ni približio nekim relativno normalnim stanjima i hormonalnim statusima. U tebi se još sve lagano oporavlja. Ti imaš dvoje djece, novorođenče i malog dječaka. Za ove odrasle neću komentarisat, ti najbolje znaš koliko su odrasli i koliko ti pomažu i podržavaju te user posted image

Draga, znaš kako kažu: bila si trudna 9 mjeseci, daj sebi makar toliko da se oporaviš.

To ne znači da treba da legneš i da se oporavljaš. To znači da trebaš da razmišljaš o zdravlju sebe, preko sebe i tvoje djece.

Dijete i režimi ishrane za gubitak neželjene težine su izmišljeni, i testirani (više ili manje uspješno) na zdravim ljudima. Ti nisi zdrava žena, ti si porodilja. Tvoj organizam ni na šta to neće odreagovati kako ti očekuješ, a ne daj Bože može odreagovati jako loše.

Zato, najprije osjećaj se kao mama polarana medvjedica sa dva mečeta, ili još bolje, mama maca, ali sa 5-6 mačića ....

Kad se hormoni smire, kad se organi vrate na svoja mjesta, kad tvoj organizam počne funkcionisati približno normalno, onda će i kile početi da se regulišu.

Ishrana ...

Ako umjesto gustog soka piješ vodu (o gaziranom da ne pričam), ako umjesto kolača pojedeš bananu, ako umjesto prženog pojedeš kuhani krompir, ako redovno pojedeš supu i svježu salatu uz neko lijepo kombinovano glavno jelo, za užine jedeš jogurt umjesto keksa, neku lijepu hranjivu čorbu za večeru (5 pametno raspoređenih obroka koji će davati energiju i nadoknađivati ono što se ugrađuje u mlijeko).... I ubaciš taj med i cimet, koji su jako zdravi. Uz to brineš o djeci ... Mogla bi se iznenaditi rezultatima. I uskoro postati mama gepardica user posted image

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu reallove)
Neposredna veza do poruke: 6268
2.4.2014 10:36:33   
SdZ

Med i cimet smiješ.

Onda je problem sa osjećajima user posted image Popij kamilicu user posted image

Znači, ti si se zapravo nedavno porodila, tvoj organizam se nije ni približio nekim relativno normalnim stanjima i hormonalnim statusima. U tebi se još sve lagano oporavlja. Ti imaš dvoje djece, novorođenče i malog dječaka. Za ove odrasle neću komentarisat, ti najbolje znaš koliko su odrasli i koliko ti pomažu i podržavaju te user posted image

Draga, znaš kako kažu: bila si trudna 9 mjeseci, daj sebi makar toliko da se oporaviš.

To ne znači da treba da legneš i da se oporavljaš. To znači da trebaš da razmišljaš o zdravlju sebe, preko sebe i tvoje djece.

Dijete i režimi ishrane za gubitak neželjene težine su izmišljeni, i testirani (više ili manje uspješno) na zdravim ljudima. Ti nisi zdrava žena, ti si porodilja. Tvoj organizam ni na šta to neće odreagovati kako ti očekuješ, a ne daj Bože može odreagovati jako loše.

Zato, najprije osjećaj se kao mama polarana medvjedica sa dva mečeta, ili još bolje, mama maca, ali sa 5-6 mačića ....

Kad se hormoni smire, kad se organi vrate na svoja mjesta, kad tvoj organizam počne funkcionisati približno normalno, onda će i kile početi da se regulišu.

Ishrana ...

Ako umjesto gustog soka piješ vodu (o gaziranom da ne pričam), ako umjesto kolača pojedeš bananu, ako umjesto prženog pojedeš kuhani krompir, ako redovno pojedeš supu i svježu salatu uz neko lijepo kombinovano glavno jelo, za užine jedeš jogurt umjesto keksa, neku lijepu hranjivu čorbu za večeru (5 pametno raspoređenih obroka koji će davati energiju i nadoknađivati ono što se ugrađuje u mlijeko).... I ubaciš taj med i cimet, koji su jako zdravi. Uz to brineš o djeci ... Mogla bi se iznenaditi rezultatima. I uskoro postati mama gepardica user posted image

Cin udem preko racunara, sacuvat cu sebi ovaj post.

Lejla, divno si to srocila.
Bravo.

<3 28.6. <3
Zivot je dobio svoj smisao...

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 6269
2.4.2014 11:08:27   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: sara123

Drage zenice
Evo mene na ovoj temi.

Rodila sam tacno prije sedam dana.
Muku smo mucile sa uspostavom dojenja,jos u bolnici.
Bradavice su mi haman pa ravne, u porodilistu sam svu noc dojila malu na lijevu dojku,desnu nije znala nikako :(
Dosle smo kuci drugi dan pa naredna tri dana je bilo uzasno,dojke nadosle samo tako,ona ne zna vuci. (rodjena sa 2900)
Izdajala sam malo elektricnom, iz jedne hoce,druga zacepljena,izlazi nekoliko kapi svega...
Pored svega toga mene uhvatio baby blues,samo mi se place,nemam pojma sta i kako. Da mi nije mame bilo te dvije noci ne znam kako bih

Dobro.
Kupim silikonske bradavice po preporuci sestrice iz porodilista.
I uspijemo mi hvala Bogu. Doji ona,meni grudi mekane hvala Bogu.
Ja se oraspolozim, i opustim sto je najvaznije(ako vjerujete nisam smjela zaspati po nocu,ona kraj mene,budim se na svaki njen jaci uzdisaj,ba svako itvaranje usta haman)

Oprostite na dugom postu.

Nego,ono sto sam htjela pitati za savjet.
Danas se nekoliko puta zagrcnula jako,prestala da dise kako treba,ne moram naglasavati koliko sam se prepala.
Bojim ae da cu se ponovo vratiti onom grcu u kojem sam bila i da necu moci zaspati osliskujuci sa li se ona gusi :( :( :(

Nislim da joj puno mlijeka potekne,a da li su razlog silikonske bradavice(koje usput imaju tri rupe,imaju li neke sa manje rupa,mozda previse izvuce?)
Ili je to normalno u ovom periodu jer je pretpostavljam ojacala pa povuce vise?

Molim za savjet , ja se bojim zaspati nocas :(
Strasni mi je cuti onaj zvuk kao da se gusi,sve dok je ne podignem,zacepim malo nosic,tek dodje sebi

Evo upravo dok pisem to se desilo,zaspala je prije 15 minuta i tek sad poe da se gusi,podignem je i evo nastavila je spavati.

Ja se stvarno izvinjavam na dugom postu i postavljanju mozda na neadekvatnu temu(mozda da sam postabila tamo na temu o bebama?)

Draga Saro, ovo što opisuješ je opis tipične žene-majke nakon poroda user posted image
Sve je to normalno, instinktivno i uzrokovano bombom postporođajnih hormona.
I super si ako si se uspjela opustiti tako brzo user posted image , a svoje kroz san i dalje čujem u drugoj sobi ako promjene ritam disanja (9 i 5 godina).

Nema nikakve potrebe da se vračaš grču, i ovo što opisuješ je česta pojava, a naj važnije rješiva. Dramatična jest, naročito kadse desi prvi put, a ti si reagovala na pravi način.

Ono što se desi je slijedeće:

Najvjerovatnije ti sad imaš pre jak refleks otpuštanja mlijeka. Refleks otpuštanja mlijeka je ovo što kopiram od prije.

REFLEKS OTPUŠTANJA MLIJEKA

Refleks otpuštanja mlijeka je pojava da se zbog bebinog sisanja tkivo dojke oko kanalića steže i tjera mlijeko van prema bradavici, pa mlijeko tokom refleksa otpuštanja bukvalno teče bebi u usta. Ovaj refleks neke majke osjete kao trnce u bradavici ili u cijeloj dojci, žarenje, probadanje, neke mogu primjetiti i da im na drugoj dojci curi mlijeko (refleks se dešava na obje dojke istovremeno) dok neke majke nemaju nikakvu senzaciju tokom refleksa i mogu ga zapaziti jedino po bebinom gutanju kad se ispraksaju da primjete kad dijete guta. Na samom početku podoja refleks je najjači jer su kanalići jako puni. Tad se može desiti i da mlijeko tako jako teče da se beba zagrcne prilikom dojenja, a može se i buniti i nervoziti jer ne zna kako da kontroliše mlaz. Postoje naravno tehnike da se bebi to olakša i podoj nastavi normalno. Refleks otpuštanja se dešava sa pauzama, krene jedan, traje pa prestane, zatim beba opet sisa ubrzanim ritmom kao na početku i tako pokrene slijedeći refleks, i tako dalje. Broj refleksa po jednom podoju je individualan od žene do žene. Na refleks jako utiče psihičko stanje majke i što je majka opuštenija refleksi se pokreću brže, a što je umor i stres veći refleksi se pokreću teže i sporije.

Na početku dojilačkog staža, žena proizvodi previše, prije nego što se prizvodnja prilagodi onome koliko dijete doji. To previše uzrokuje da su majčine grudi napete prije podoja, prtisak u kanalima je veliki i kad krene prvi refleks otpuštanja taj pritisak je tako jak da mlijeko štrca bebi u usta toliko da ona ne stiže progutati. Ovo nema veze sa upotrebom silikonskih radavica, one bi čak trebale da ublažavaju ovu pojavu.
Boreći se sa gutanjem, beba se može zgrcnuti.

Šta ti možeš uraditi da joj pomogneš?

Dojenje u ležećem položaju za ovakvu situaciju može biti problem, jer beba nema mogućnost ni snagu da samostalno odmakne glavu i jednostavno ispusti bradavicu i pusti mlijeko da teče pored. Također u ovom položaju i mlijeko teče još jače, zbog djelovanja gravitacije, jer se dijete nalazi ispod dojke.

Ti možeš pumpicom prije početka podoja izdojiti taj prvi, najači mlaz, izdojiti tako da dojka omekša, pa dati bebi da doji. Možeš to uraditi i rukom, da kreneš izdajati pa kad se pojavi mlaz da ga pustiš da isteče (da li znaš kako se radi ručno izdajanje?).
Još jedna tehnika jako pomaže, a to je dojenje u poluležečem položaju, dakle da beba bukvalno doji odozgo. Bebu postaviš na dojku i onda se zavališ u nazad. Tko gravitacija bebi sad pomaže da savlada mlaz.

Ovo je prolazna pojava, djeca (koja se isključivo doje, bez da ih se zbunjuje flašicom) brzo nauče da sama savladaju prejak mlaz, najčešće tako da ispuste bradavicu i puste mlijeko da isteče. Što su oni veći, a proizvodnja se reguliše i ovaj prejaki mlaz nestaje.

Ti bi konkretno mogla pokušati slijedeće: pumpicom izdojiti dojku kojom ćeš dojiti dok ne izađe taj jaki mlaz i dojak malo omekša, to bi trebalo izvući i bradavicu na polje. Tad bi mogla posušiti bradavicu potpuno i ponuditi je bebi bez silikonskog nastavka. Ova je preporuka usmjerena istovremeno i da pokušaš da polako ukloniš silikonske nastavke. Nisu oni neka velika šteta, ali su nezgrapni, nepraktični, dojke se kroz njih slabije prazne, i puno je lakše da dijete doji direktno. No ako u početku ne uspije, ako ti to predstavlja u ovom trenutku dodatno opterećenje, nemoj insistirati.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu sara123)
Neposredna veza do poruke: 6270
2.4.2014 11:37:16   
Lejla Ka
Zaboravila sam reči da možeš i kad vidiš da je krenuo mlaz, da se beba muči jednostavno prekinuti podoj (ovo možeš u svakom trenutku, možda i slijedeći mlaz bude prejak), bebu podići na podrigivanje, a mlijeko pustiti da isteče.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 6271
2.4.2014 12:20:59   
sara123
Draga Lejla, bas ti hvala!
Mene je popustilo, vec sam bolje, navikle smo se jedna na drugu malo boljeuser posted image
Iako uvijek ima nedoumica.
Ovo za mlijeko sam skontala u cemu je problem...nosic joj je zapusen, nije strasno, ali vidim da zbog toga ne moze da dodje do zraka, i ne proguta odmah mlijeko jer se bori za zrak..pa joj se vraca zato. Bas mi zao bude cuti onaj neki zvuk, dok gutauser posted image

A za silikonske bas jeste naporno, moram prati ih, ali ako vjerujes bojim se pokusati jos bez njih (pokusavala ali ne nesto pretjerano, jer ona povuce dva-tri puta i ispadne joj).
Samo da vidim kako napredujemo i da se malo opustim i ustelim onda cu pokusati polahko..jer naporno je bas, pogotovo sutra kad budemo vani, valja prati i nosati..kao da na flasicu doji user posted image

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 6272
3.4.2014 22:50:27   
Nur!
Pozdrav svim mamicama!
Danima citam vase postove i sama imam bezbroj pitanja pa sam konacno uhvatila malo vremena da vas zamolim za pomoc! Lejla Ka vidim da je vecina pitanja upucena tebi, pa nemoj zamjeriti ali mislim da i meni treba pomoć.
Porodila sam se 11.03. Moja djevojčica danas ima 23 dana i imamo problem sa dojenjem i sa njenim dobivanjem na tezini. U bolnici mi naravno niko nije pokazao kako se doji, ono sto sam sama znala je da beba mora biti sto blize mom tijelu i da mora imati sto veci dio areole u ustima :) Mozda zvucim smijesno ali to je sve sto sam znala i trudila sam se da stavljam bebu sto vise na dojku (u bolnici) kako bi mlijeko sto prije nadoslo. Na zalost to bebi nije moglo biti dovoljno, pa je i u bolnici pila iz bocice. Na dan izlaska iz bonice i mlijeko je malo nadoslo pa sam se nadala da cu uspjeti samo dojiti. Beba je u bolnici izgubila svega 20g, rodila se sa 3280g izasla je sa 3260g.
Međutim, patronazna sestra je vec prvim dolaskom rekla da uvedem bebi bocicu, nakon dojenja, zato sto je ona tada cesto dojila i spavala da dojci tj. zaspi vec nakon 10ak minuta dojenja. Stolica joj je bila uredna (zuta) a ja nisam pristajala na bocicu pa sam njen savjet ignorisala. Nastavila sam samo dojiti, nekada je to bilo 10 minuta, nekada 20, ali je patronazna opet sljedeci put rekla da uvedem HIPP PRE, sta sam ja ponovo ignorisala. U međuvremenu se stolica moje bebe promijenila i par dana je bila skroz zelena i na nagovor patronazne (koja je rekla da beba mozda ima neku bakteriju) odvela sam bebu doktoru na vaganje. Tada je bila 17 dana stara i dobila je svega 90g od izlaska iz bolnice. I oni su rekli da beba izgleda zdravo, ali da bi trebala uvesti 1-2 obroka flasice. Od tada ( prosli petak) do danas, ja sam pokusavala bebi dati flasicu nakon dojenja ujutru i navece pred spavanje, ali beba nije htjela piti. Par puta je popila, jednom 40ml jednom 30ml i par puta po 20ml ali to je sve. Sutra idemo ponovo na vaganje, ali ono sto mene muci su savjeti okoline, da je nemoguce da beba nece da popije vise od toga, da je nemoguce da beba nije gladna. I sama sam postala nesigurna. Trudim se da je dojim na zahtjev i nekada mi se i samoj cini da vise nema mlijeka, ali ipak joj dajem da doji. Ali vise nisam sigurna ni da li beba pravilo uzima dojku kada doji, zasto zaspi nakon svega 10min dojenja? Od kada smo uveli flasicu, jako puno beba bljucka. U pocetku je nocu spavala nekad i po 3 sata, sada se sama budi nakon najvise 2 sata i doji svega 10 minuta ( u pocetku brzo i onda sve sporije dok ne zaspi). U toku dana spava najcesce po 30 min, nekada je to i 2 sata ali rijetko.
Izvinjavam se na predugom postu, ali danima skupljam sve sto bi htjela reci i pitati, i sigurno sam opet zaboravila pola toga.
Zanima me misljenje, da li da nastavim forsirati flasicu, kako da navedem bebu da uvijek popije flasicu, kako da je navedem da duze doji? Pokusala sam sa stipkanjem,zatvaranjem nosica, hladnim rukama, ne znam cime nisam da je razbudim kada zaspi na dojci, ne znam ni da li pravilno dojim, ali znam da mi srce puca kada pomislim da bi mogla prestati dojiti. Moram napomenuti da ne znam ni da li imam dovoljno mlijeka, jer ima dana kada mi se cini da su potpuno prazne ( to su obicno dana kada beba spava kratko pa je dojim stalno). Moj apetit nakon poroda je jako slab i kada jedem jedem zato sto moram zbog mlijeka. Trudim se da odmaram kada mogu, ali zaista najcesce se trudim da dojim bebu jer ona tokom dana doji 10min pa 5min spava i uglavnom se probudim cim se ja odmaknem od nje. Ne mogu reci da je svaki dan takav ali uglavnom jeste.
Da dodam da sam pokusala i pumpicom izdojiti kako bi vidjela koliko mlijeka ostane, ali mislim da je pumpica losa, uzasno je boljelo a nisam uspjela nista izvuci iako kompresijom dojke vidim da ima mlijeka.
Nadam se da ce te uspjeti povezati obzirom da sam sve pisala kako sam se cega sjetila. Uglavnom bilo kakav savjet je dobro dosao. Kako da navedem moju bebu da vise jede?
Hvala i jos jednom se izvinjavam zbog ne povezanog referata user posted image

< Poruku je uredio Nur! -- 3.4.2014 22:53:01 >

(odgovor članu sara123)
Neposredna veza do poruke: 6273
4.4.2014 11:16:16   
Lejla Ka
Red bi bio da kažem "dobro nam došla", al pošto je ovo tema o problemima, nekad se čini neprikladno user posted image
Dobro ti nama došla u društvo mama dojilica!

Draga Nur! tvoja priča je haman tipična priča mlade majke koja se porodila u našem okruženju (hvala na referatu, jako volim ovako jasne, koncizne i opširne prve postove user posted image
Ono što si ti iskusila je klasična prodaja adaptirane formule preko medicinskih radnika, koji su za to na razne načine fino nagrađeni. A tvoja reakcija na to je bila iznimno dobra.

Ja ću sad polako krenuti kroz tvoj post, pokušati da odgovorim na tvoja pitanja, nedoumice, da postavim neka pitanja, i predložim stvari za popravljanje i ispravljanje nekih eventualnih grešaka.

IZVORNA PORUKA: Nur!

Porodila sam se 11.03. Moja djevojčica danas ima 23 dana i imamo problem sa dojenjem i sa njenim dobivanjem na tezini. U bolnici mi naravno niko nije pokazao kako se doji, ono sto sam sama znala je da beba mora biti sto blize mom tijelu i da mora imati sto veci dio areole u ustima :) Mozda zvucim smijesno ali to je sve sto sam znala i trudila sam se da stavljam bebu sto vise na dojku (u bolnici) kako bi mlijeko sto prije nadoslo. Na zalost to bebi nije moglo biti dovoljno, pa je i u bolnici pila iz bocice. Na dan izlaska iz bonice i mlijeko je malo nadoslo pa sam se nadala da cu uspjeti samo dojiti. Beba je u bolnici izgubila svega 20g, rodila se sa 3280g izasla je sa 3260g.

Na koji način je dovršen porod (vaginalno/carski rez)?
Koliko si dana bila u bolnici?
Da li su te obavjestili ili pitali za dozvolu da bebu nahrane formulom, da li ti je objašnjeno zašto se bebi dodaje formula?

-Nije smiješno, večina majki koje se nisu prije susretale sa dojenjem zna to što si ti znala, i postupila si ispravno.

Međutim, patronazna sestra je vec prvim dolaskom rekla da uvedem bebi bocicu, nakon dojenja, zato sto je ona tada cesto dojila i spavala da dojci tj. zaspi vec nakon 10ak minuta dojenja. Stolica joj je bila uredna (zuta) a ja nisam pristajala na bocicu pa sam njen savjet ignorisala. Nastavila sam samo dojiti, nekada je to bilo 10 minuta, nekada 20, ali je patronazna opet sljedeci put rekla da uvedem HIPP PRE, sta sam ja ponovo ignorisala. U međuvremenu se stolica moje bebe promijenila i par dana je bila skroz zelena i na nagovor patronazne (koja je rekla da beba mozda ima neku bakteriju) odvela sam bebu doktoru na vaganje. Tada je bila 17 dana stara i dobila je svega 90g od izlaska iz bolnice.

Novorođena beba treba da jede često, te da joj se podoj ne ograničava ni po učestalosti ni po trajanju. Patronažna sestra je trebala pogledati kako bebu držiš, kako beba sisa, eventualno preporučiti bolji položaj ili tehnike kako bebi pomoći da bolje isprazni dojku, ako je bilo potrebe za ispravkama. Ništa u vezi dojenja se ne rješava preporukom uvođenja formule i flašice! Kad se uvođenje formule preporučuje ovako to je klasično navođenje majke na prestanak dojenja i stvaranje zavisnosti bebe o flašici i formuli. I kao što rekoh, oni su za to nagrađeni. Ti si potpuno uredno postupila.

Zelena stolica gladi je mit, koji ima korijene u prvim satima djetetovog života, kad se iz crijeva izbacuje mekonij, sadržaj koji je u njima bio dok je dijete živjelo u materici. Mekonij je gust, tamno zelen, gotovo crn. Kad dijete i nakon 24-48h nakon poroda i dalje izbacije mekonij može se predpostaviti da dijete ne dobiva dovljno hrane. Međutim kad startate kao što ste vi startali, kad krene dobivanje na težini, zelena stolica više nikad nema veze s glađu, niti sa nedostatkom hrane. Stolica može biti zelena iz različitih razloga, u uzrastu u kojem se vama desila može biti, i najčešće jeste posljedica toga da zbog prevelike količine mlijeka koju majka proizvodi, a bebine još uvijek slabosti, i malog kapaciteta želudca dijete pije više slađeg, a manje masnog mlijeka. I to nije nikakav problem, on može u nekom periodu dovesti do usporavanja dobijanja na težini, ali to nije nikako nešto zbog čega bi se uvela formula. Postoji više načina na koji se to može riješiti, da te sad ne opterećujem, kasnije ću te uputiti na konkretne tehnike.

Ovu težinu koju si navela, je težina nabačena od one koja je izvagana na izlasku iz bolnice?

I oni su rekli da beba izgleda zdravo, ali da bi trebala uvesti 1-2 obroka flasice. Od tada ( prosli petak) do danas, ja sam pokusavala bebi dati flasicu nakon dojenja ujutru i navece pred spavanje, ali beba nije htjela piti. Par puta je popila, jednom 40ml jednom 30ml i par puta po 20ml ali to je sve. Sutra idemo ponovo na vaganje, ali ono sto mene muci su savjeti okoline, da je nemoguce da beba nece da popije vise od toga, da je nemoguce da beba nije gladna. I sama sam postala nesigurna. Trudim se da je dojim na zahtjev i nekada mi se i samoj cini da vise nema mlijeka, ali ipak joj dajem da doji. Ali vise nisam sigurna ni da li beba pravilo uzima dojku kada doji, zasto zaspi nakon svega 10min dojenja? Od kada smo uveli flasicu, jako puno beba bljucka. U pocetku je nocu spavala nekad i po 3 sata, sada se sama budi nakon najvise 2 sata i doji svega 10 minuta ( u pocetku brzo i onda sve sporije dok ne zaspi). U toku dana spava najcesce po 30 min, nekada je to i 2 sata ali rijetko.

Opet, kao i gore rješavanje mogućeg problema sa dojenjem navođenjem na prestanak dojenja... neću dalje komentarisati ovaj savjet ljekara.
Vjerujem da ćeš se danas javiti sa rezultatima kontrole, ono što ću ti ja od srca, a kao obučena majka savjetnica za dojenje (nisam medicinar, to moram napomenuti, učila sam isključivo i usko specijalizovano o dojenju, i samo o njemu, kao načinu ishrane djece, kao procesu u ženskom tijelu, i o savjetovanju majki o dojenju), da odmah prestaneš sa dodavanjem formule, a dalje ćemo se dogovarat šta i kako, da mi se ne izgubiš u ovom postu.

Znam da tebi nije ni blizu smiješno, ali ova primjedba da je "nemoguce da beba nece da popije vise od toga, da je nemoguce da beba nije gladna" je besmislena!

Veoma dobar okvirni pokazatelj da li se dijete dobro hrani je prisustvo mokrenja i izbacivanja stolice u toku dana. Novorođenče do 6 sedmica starosti bi trebalo da ima 3-5 stolica i 6-8 upiškenih pelena u toku 24h. Kakav je kod vas broj stolica (stolicom se računa količina od prilike veličine kovanice 5KM i više) i mokrih pelena u toku dana?

U slijedećem postu ći ti pojasniti neke tehnike, provjerit ćemo položaj na dojci, kako beba doji, sve ono konkretno u vezi dojenja, a što su medicinari trebali lijepo u živo već sve vidjeti i provjeriti, sva to da se ne bismo pogubili u ovom dugom postu.

Dojene bebe na početku doje često, nekad ne tako efikasno kako bi trebale, no to se ispravi. Dojene bebe ne spavaju previše, a to se svakako mijenja kako dijete raste, pa spava više ili manje. Bebe nahranjene formulom ne spavaju dobro jer nisu gladne, već zato što su ukomirane hranom koja je teška za probavu. Beba koja nakon dojenja ne spava ne znači da je gladna, već da je spremna da istražuje svijet i da ga posmatra.

Zanima me misljenje, da li da nastavim forsirati flasicu, kako da navedem bebu da uvijek popije flasicu, kako da je navedem da duze doji? Pokusala sam sa stipkanjem,zatvaranjem nosica, hladnim rukama, ne znam cime nisam da je razbudim kada zaspi na dojci, ne znam ni da li pravilno dojim, ali znam da mi srce puca kada pomislim da bi mogla prestati dojiti. Moram napomenuti da ne znam ni da li imam dovoljno mlijeka, jer ima dana kada mi se cini da su potpuno prazne ( to su obicno dana kada beba spava kratko pa je dojim stalno). Moj apetit nakon poroda je jako slab i kada jedem jedem zato sto moram zbog mlijeka. Trudim se da odmaram kada mogu, ali zaista najcesce se trudim da dojim bebu jer ona tokom dana doji 10min pa 5min spava i uglavnom se probudim cim se ja odmaknem od nje. Ne mogu reci da je svaki dan takav ali uglavnom jeste.
Da dodam da sam pokusala i pumpicom izdojiti kako bi vidjela koliko mlijeka ostane, ali mislim da je pumpica losa, uzasno je boljelo a nisam uspjela nista izvuci iako kompresijom dojke vidim da ima mlijeka.
Nadam se da ce te uspjeti povezati obzirom da sam sve pisala kako sam se cega sjetila. Uglavnom bilo kakav savjet je dobro dosao. Kako da navedem moju bebu da vise jede?
Hvala i jos jednom se izvinjavam zbog ne povezanog referata user posted image

Vidi, pumpica nema veze sa dojenjem, ona je tu za situacije većih problema, a ono što se može izdojiti iz dojke, na bilo koji način, mimo bebinog dojenja nije nikakvo mjerilo toga koliko prizvodiš. Niti je mjerilo tvoje proizvodnje koliko beba popije formuje, niti da li i koliko dugo spava između podoja, niti koliko često doji. Znači, to ništa ne govori o kvaliteti dojenja, ni o tome da li je beba gladna.
Bebe kad su gladne, osjećaju nelagodu zbog koje plaču. Nema zdravih beba koje gladuju a da to jasno ne pokazuju. Ja sam ubjeđena da tvoja beba nije gladna, i također sam sigurna da ti imaš viška mlijeka user posted image

Još jedno me pitanje interesira, pa ću čekati tvoj odgovor: kakva ti je situacija sa bradavicama, da li te bole, da li su oštećene?

Dakle draga, ja sam ti sva tu da ti pružim podršku, da ti dam savjet kako da poboljšate tehniku dojenja ako bude potrebno, bez flašice, bez formule, da koristimo puni tvoj i bebin potencijal. Čujemo se uskoro!

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Nur!)
Neposredna veza do poruke: 6274
4.4.2014 15:59:24   
Nur!
Draga Lejla,
Hvala puno na odvojenom vremenu! Ja vec dva sata pokusavam da ti odgovorim i pisem poruku dio po dio i iz nekog razloga sve sada nestane i moram ponovo user posted image
Da krenemo od pocetka, znala sam da cu sinoc zaboraviti pola stvari koje trebam napisati.
Porodila sam se carskim rezom, beba je bila okrenuta na zadak, sve je proslo ok, beba hvala Bogu zdrava, nema zutice nema nikakvih problema hvala Bogu :) izasle smo iz bolnice 5 dan ili 4 dan od operacije po njihovoj racunici.
U bolnici me nisu pitali da li da hrane bebu flasicom ali ja sam toga bila svjesna, nisam htjela da dijete bude gladno dok meni ne dodje mlijeko, pa se tako nisam ni bunila. Stavljala sam je na dojku maksimalno koliko je moglo i tek onda sam njima davala da je nahrane.

Patronazna sestra je vidjela kako dojim bebu ali nije komentarisala niti ispravljala, slazem se da je trebala, ali i ja sam tih dana bila jos uvijek izgubljena nisam ni znala sta je trebam pitati. Ali znam da mi nije trebala prvim dolaskom reci da uvedem bebi dohranu. Ona jeste rodjena sa manjom porodjajnom tezinom ali ne toliko malom ja mislim.

Razlog zasto smo uopste otisli na to prvo vaganje (koje me samo nasikiralo i do suza dovelo) je zato sto je rekla da je stolica mozda zelena zbog neke bakterije, pa eto da to provjerimo i usput izvagamo. U domu zdravlja nisu spomenuli nikakve bakterije nego su odmah nakon sto su je izvagali rekli da joj dam flasicu dva tri puta dnevno. Tada sam morala popustiti jer 90g za 12 dana je bas malo.

Curica je rodjena sa 3280g, iz bolnice je izasla 5 dan sa 3260g. Vaganje 17 dan 3350g i ponovo nakon 7 dana tj danas 3550g. jeeeej user posted image za nas uspjeli smo nabaciti 200 g za 7 dana. Ja sam zadovoljna, pogotovo zato sto to sigurno nije mogla dobiti od onih par puta koje je dobila bocicu :) znaci da mozda napredujemo sa dojenjem :)

Zaboravljam napisati da ona ima dovoljan broj mokrih pelena, nisam ih brojala ali sam sigurna da ima dovoljno, a pocet cu i brojati :) Obicno su pelene i mokre i prljave pa ne mogu razdvojiti stolicu i mokracu, ali mislim da ih ima dovoljno.

Vjerujem da mi treba pomoc oko tehnika dojenja jer sam sigurna da ona ne pije dovoljno masnog mlijeka, ona doji brzo 5-7 minuta, cujem njeno gutanje i onda kada treba povuci malo jace ono kvalitetnije mlijeko ona se pocne vrtiti, ne pusta dojku ali se uznervozi, jedino kompresijama uspijevam produziti malo dojenje. Takva nam je obicno situacija. Nocu doji 10 minuta maksimalno, isti princip, brzo brzo brzo guta i onda zaspi :) i ne mogu je razbuditi :( Procitala sam da je polozaj u kojem je dojim ( tzv kolijevka) najlaksi za uspavljivanje bebe pa cu pokusati i to promijeniti.
Danas joj nisam davala bocicu, ne zelim ni veceras da joj dam. Jedini razlog zato sam joj ikako i davala je strah da je ona gladna. Ne znam kako to mogu znati, ako je ikakvo mjerilo plac onda vjerovatno nije, jer ona zaista ne place puno. Place nakon budjenja, ali tada se i ocekuje da je beba gladna. Ostalo nije plac nego vise zezanje i potreba da bude u rukama, cim je uzmem ona prestane :)

Bradavice su mi dobre, malo su me prvih dana bolile ali je brzo prestalo ranica nemam. Jedino me zaboli ako beba nezgodno uhvati onda osjecam bol, al i to prestane kad fino uhvati. Posljednjih dana osjecam bolove u dojkama vise kao zigove, ne znam da li to ima veze sa mlijekom?

Hvala ti puno za odvojeno vrijeme i na svim tvojim savjetima. Ako sam ti nesto zaboravila napisati tu sam :)

Pozdrav

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 6275
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  249 250 [251] 252 253   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  249 250 [251] 252 253   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Da li su vam menstruacije bolne?
пеперутка16

U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *