Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Kako zovete svekrvu i svekra? 28.11.2013 12:53:25
škorpija
ma ima tu i do ne/odgoja, ja slabo koga persiram i inače, takva sam, nekom smeta, nekom ne
a za izraza majka, fakat ne kontam u čemu je problem, u krajini, barem mom dijelu odnosno USK, u većini slučajeva je nana=MAJKA, a mama je mama, nisam nikad te dvije riječi povezivala, kad sam bila dijete imala sam sreće i imala sam dvije nane (to su bile mame od mojih majki), dvije majke (mame od mame i tate) i naravno mamu i tatu
RE: Kako zovete svekrvu i svekra? 28.11.2013 13:03:27
EEDITH
IZVORNA PORUKA: škorpija
ma ima tu i do ne/odgoja, ja slabo koga persiram i inače, takva sam, nekom smeta, nekom ne
a za izraza majka, fakat ne kontam u čemu je problem, u krajini, barem mom dijelu odnosno USK, u većini slučajeva je nana=MAJKA, a mama je mama, nisam nikad te dvije riječi povezivala, kad sam bila dijete imala sam sreće i imala sam dvije nane (to su bile mame od mojih majki), dvije majke (mame od mame i tate) i naravno mamu i tatu
šta bi tek da si još imala i nene
RE: Kako zovete svekrvu i svekra? 28.11.2013 13:21:13
Galicia
I ja slabo koga persiram. Isto kao da su svi neka velicanstva, pa da ih dizem. Klinac, svi smo mi ljudi od krvi i mesa.
A ja sam svoju nanu zvala nana, brzo nana, a ne naaaaaana. Od 11 unucadi 10 nas je zvalo tako, osim najmladjeg rodjaka on je bio speshal i zvao ju je majka. I niko nanu nije zvao po imenu, ni snahe ni zetovi, ni djeca, nego svima nam je bila NANA. A hajd to nego i sa druge strane moje familije su je isto zvali nana. Kao da zena nije imala ime.
RE: Kako zovete svekrvu i svekra? 28.11.2013 13:24:15
ziki
Evo gledam izvod iz matične knjige rođenih i u rubrici ime majke piše moje a ne svekrvino niti moje majke. One mogu bit nane/bike/bake
Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......
RE: Kako zovete svekrvu i svekra? 28.11.2013 13:31:18
canim
Ja izraz Majka za nanu/nenu nisam cula dok nisam posla na fakultet i tamo upoznala ljude iz raznih dijelova BiH, meni je majka ono sto bi na engleskom bilo mother odnosno mum - mama
I da sam se npr udala za nekog gdje se u familiji nana/nena zove majka, ako bi bila recimo zelja svekrve da je moje dijete zove majka pa zvalo bi je, sto da ne, iako ja nisam navikla da ta rijec ima i drugo znacenje ali iz postovanja prema njima svakako bih pristala.
RE: Kako zovete svekrvu i svekra? 28.11.2013 13:33:52
škorpija
IZVORNA PORUKA: eldinky
IZVORNA PORUKA: škorpija
RE: Kako zovete svekrvu i svekra? 21.2.2014 13:29:01
ljubi_1985
ja ih licno zovem imenom...pa nisam se udala za brata ... imam samo jedne roditelje...a poznajem one koji oslovljavaju s mama svekrvu i svekra babo a u kuci odvojeno kuhaju,pricaju pa nepricaju,kad im dodjes moras naglasit jesil dosao kod svekrve ili snahe da se zna ko ce kafu napravit...pa im stoga i ne idem vec se samo usput pozdravim...
RE: Kako zovete svekrvu i svekra? 21.2.2014 13:37:31
veeseelaa
ma ima tu i do ne/odgoja, ja slabo koga persiram i inače, takva sam, nekom smeta, nekom neuser posted image
šta do odgoja? kako ćemo zvati svekra i svekrvu? moja mama jje zvala svoju sveki majkom, jednom mi je rekla da bi i ja trebala svoju , samo sam riknula ko lav
već sam šest godina u braku i dalje ih persiram i oslovljam sa SVEKRVO odnosno SVEKRE i ćao
nikada nisam bila za foliranje i dodvoravanje, niti bi voljela da me oni vole ko kćer, niti ja njih volim ko roditelje
ne znam šta je ljudima istina problem, rado bi se mnogi folirali
eto brate kad ožene drugog pa nek ih mlada zamami i zababi
RE: Kako zovete svekrvu i svekra? 21.2.2014 13:42:23
elmaL
i ja svoje zovem imenom, i persiram ih, pocela tako, oni nikad nisu rekli da ih prestanem persirati, i sad mi nezgodno sama od sebe doduse ne zivimo u istoj drzavi pa se rijedje vidjamo, al da su ovdje, sumnjam da bi ih do sad mogla persirati, iovako nekad preletim, nije neki problem, al eto, nekad samu sebe zbunim
doduse meni je svekrva jednom rekla, dok sam ja komentarisala kako moja prijateljica svoju svekrvu oslovljava sa svekrva a ona nju snaha to mi bilo smijesno malo da bi po pravilu ja nju trebala zvati majka, jer to tako ide, al eto danas niko nikome ne zamjera, rekoh ja nikad ne bih nekog drugog mogla zvati majkom, majka mi je jedna jedina...ne bih to mogla prevaliti preko usta, bilo bi mi suvise neprirodno...
a kod nas u Hercegovini nena je nena i niko ne zove majka, to sam vise cula u Bosni, ja svoju mamu zovem majka ali to je vec jezik datog podrucja, i ne znam sto bi ikome predstavljao problem, a da sam se recimo udala u neki grad gdje nenu zovu majkom, ta valjda i moje bi dijete svoju zvalo majka.
RE: Kako zovete svekrvu i svekra? 21.2.2014 13:43:58
Mirkica
IZVORNA PORUKA: medic slatki
IZVORNA PORUKA: Iman83
Ja ne persiram članove porodice...bliže i dalje. Ne vidim smisao
ni ja vala a zasto bih , mislim iskreno da se neke zene proseravaju sad da persiram svekrvu , nidje veze , pa rodila mi je muza ona je nana moje djece , ne vidim smisla , al stavrno mislim da se neke zene proseravaju kad su u pitanju svekrovi i svekrve. Zna se ko se persira , zna se ko se drzi na distanci , kako god ona je mama mog muza a i nana moje djece , ja to tako vidim nismo vala najbolej drugarice ali imamo dobar odnos onakav kakav treba biti . I da u vecini ih zovem svekre i svekrvo ili E. mama i E babo .
< Poruku je uredio Mirkica -- 21.2.2014 13:45:35 >
RE: Kako zovete svekrvu i svekra? 21.2.2014 22:42:01
dandi84
IZVORNA PORUKA: veeseelaa
mislim iskreno da se neke zene proseravaju sad da persiram svekrvu
ja persiram jer tim dajem do znanja da nismo prisne, odnosno da nismo ovce čuvale tako štitim sebe a i nju Bgm
meni je persranje odraz distance ponajprije
lako je tebi medić , sveki ti 400 km od tebe
takodje ne smatram ih članovima obitelji, moje ne
moja obitelj su mm, djeca, moj brat i njegovi, moja mati a ostali su ostali
Potpisujem ovo...Persiram ponajvise da bih napravila distancu između mene i njih...Prosto ne zelim nikakve bezvezne priče između nas.. Ako je svekrva majka mom muzu meni nije...Ona je za mene Teta .... i gotovo...Ne zelim u nas odnos da mjesam nikakve emocije Postovanje je dovoljno...
< Poruku je uredio dandi84 -- 21.2.2014 22:45:18 >
RE: Kako zovete svekrvu i svekra? 21.2.2014 23:06:53
Neca xxx
Ja persiram svekrvu i svekra. Ne zbog preseravanja ili distance nego zato što sam ih poznavala i prije nego sam se počela zabavljati sa mm i naravno, persirala sam ih kao roditelje mog prijatelja, pa kasnije momka, a kada smo se vjenčali, oni nisu insistirali da prestanem sa persiranjem, pa tako da i nisam. Mada mislim da bi mi se teško bilo navići da ih ne persiram.
A ja sam i maminu i tatinu mamu oslovljavala sa majka i moja L i moju i mamu mog muža oslovljava sa majka. Ja sam mama.
RE: Kako zovete svekrvu i svekra? 22.2.2014 12:52:02
MicoTico
IZVORNA PORUKA: veeseelaa takodje ne smatram ih članovima obitelji, moje ne
moja obitelj su mm, djeca, moj brat i njegovi, moja mati a ostali su ostali
Kako ih ne smatraš porodicom? Pa to su baka/nana i djed tvojoj djecj, roditelji tvoga muža? Smatra li tvoja snaha (bratova žena) tebe svojom porodicom, smatraš li nju svojom porodicom? To što nemate "istu krv" ne znači da ti nije porodica. Šta npr. sa muževima tvojih kćerki? Oni će ti isto biti "ostali"?