Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Pa sama si ovim rekla da primaš puno platu na ovaj ili onaj način tebi se nadomiri iznos koji si dobijala dok si i radila, a to što imaš kredit i režije imamo mi svi obaveze ali ih plaćamo od naknade jer drugog primanja nemamo, a tebi naknada ostane netaknuta! Dzensy mene bi iskreno bilo sramota javiti se na forum da sam na tvom mjestu i traiti neka prava, hoe jo da ti omoguimo topli obrok i prevoz poto ti je ba teko bez toga?!
Jeste, ali sam shvatila da ta tvoja poznanica uopste ne prima preko Opcine nego sve preko firme. Znaci puno to sto uplate i da nemam toga vraga bi mi ostajalo i za pelena a ne sta drugo. Mi imamo takav kolektivni Ugovor, hvala Bogu i na jakom sindikatu koji se bori za prava nas radnika. Tako bi trebalo da je svima koji su u radnom odnosu i treba se boriti za to pravo a ne da neko ima, neko nema jer sva djeca isto traze i treba im isto bile zaposlene ili ne. Jezim se na sve ovo i na ovu nasu drzavu kojoj je sve prece od nas porodilja i nase djece i sto su ovi usrani zakoni dozvolili poslodavcima, pogotovo privatnicima da rade sta hoce. Znam dobro kako je jer sam radila kod privatnika kada sam rodila prvoga sina prije 7 godina.
Da ne raspravljamo sada sta ko i koliko ima dajte da vidimo ko ide na sastanak pa da dogovaramo detalje dug nam dan za sada cini mi se da se srecica javila da ona ide
Uopste se ne raspravljam, zena me napade na pravdi Boga. Smijem valjda iznijeti svoje misljenje i stati uz zene preko kojih poslodavci pune svoje djepove. Nije moja krivica sto radim u drzavnoj firmi, daj Boze da je svima tako, i treba boriti da se ti zakoni mjenjaju i da svima bude isto u korist porodilja naravno. I opet ponavljam 12 godina sam radila kod privatnika, prvo dijete rodila pod tim uslovima i znam kako je i sta je. Praticu vas i ako se mognem organizovati sa djecom rado cu ici na taj sastanak. Eto toliko i pozz.....
Ja radim kod privatnika i dajem mu novac od svoje plate za doprinose koje mi uplacuje.u pitanju je frizerski salon a dobro svi znamo da frizeti rade na procenat.igrom slučaja sam morala na bolovanje zbog cuvanja trudnoce i kad sam na bolovanju i neradim ja moram davati novac za doprinose. Pa koji je to zakon
Jedno je jasno a to je da privatnici ne postuju zakon uopste, i ja radim kod privatnika ali sreca moja pa je iole normalan direktor i uplacuje mi doprinose a platu mi je davao sestmjeseci, dosta od njega i toliko kad vidim koliko ostali daju evo ne radi mi suprug sutra pa da vidimo ko jos ide da zovemo covjeka?
Ni jedna iz javnog sektora neće ići zato što one dobijaju platu cijelu godinu, za njih važi drugi zakon, oni ne primaju porodiljsku naknadu nikako nego državnu platu.
Odavno gluplji odgovor na ovom forumu nije vidjen! To sto neko radi u javnom sektoru nema nikakve veze s zivotom... Ja radim u privatnom sektoru i imam platu cijelu godinu, takodjer! Zahvaljujui poslodavcu koji je covjek, najprije, pa sve ostalo...
Drugo, to sto one rade u javnom sektoru, nije ih sprijecilo da dodju na ovaj forum i daja i sebi i nama podrsku u ostvarivanju nasih prava.
I trece, ni vi zaposlene, nebitno gdje ne biste trebale ici na taj sastanak nego one ugrozene koje ne rade nigdje i imaju najmanju naknadu...
Pa sama si ovim rekla da primaš puno platu na ovaj ili onaj način tebi se nadomiri iznos koji si dobijala dok si i radila, a to što imaš kredit i režije imamo mi svi obaveze ali ih plaćamo od naknade jer drugog primanja nemamo, a tebi naknada ostane netaknuta! Dzensy mene bi iskreno bilo sramota javiti se na forum da sam na tvom mjestu i traziti neka prava, hocese jos da ti omogucimo topli obrok i prevoz posto ti je bas tesko bez toga?!
Ti stavrno nisi sva svoja. Ja sam se registrovala samo da ti kazem da glupljih komentara od tvojih nisam vidjela ovdje. Sta iams ti s tim, sto neko ima ovo ili ono io ide ovdje ili ondje? To je njihovo pravo! Ti bi sad jos da im komandujes gdje i sta ce da rade.
Ja sam za to da ti sigurno ne trebas da ides na taj sastanak! Ovdje nije samo prica o tome da se donese zakon za period dok si ti na porodiljskom nego da se jednom za sva vremena rijesi problem. Ti se ocigledno boris samo za svoju guzicu..:Sramota!
A ti hoces sigurno da ides i da se boris za svoju guzicu, pa izvoli ja nemam nista protiv. Sigurno i ti radis u javnom sektoru pa idite i borite se da vam daju jos topli obrok i prevoz i plate vam ratu kredita bas mi vas je zao!
A ti hoces sigurno da ides i da se boris za svoju guzicu, pa izvoli ja nemam nista protiv. Sigurno i ti radis u javnom sektoru pa idite i borite se da vam daju jos topli obrok i prevoz i plate vam ratu kredita bas mi vas je zao!
Ko zna citati, jasno je u prednosti! Fino sam obajsnila gdje radim. Jos jedan razlog zasto ti ne bi trebala ici...
Da gdje imam sa sinom isla bih i ja ...suprugu od konakovica znam privatno pa tako sam upoznala i njega u par prilika i nesto sumnjam da ce on ista specijalno uciniti ali vrijedi mozda pokusati...nego me zanima jel pocese ikom danas isplate tj. jesu i kod koga bili vec postari?
Roda03, ne treba se nervirati i ko je razumio razumio je, pisala sam na Bosanskom koliko se sjecam. Ponudila sam se od srca a vidis da neko to protumaci pogresno i napada bez razloga. Ako radim u drzavnoj firmi, ja izgleda nisam ni majka a ni covjek niti sam izgleda pozeljna ovdje prema pisanju nekih, a nemam ni pravo stati uz zene koje zele promjene u sistemu u korist svih porodilja.
Draga bebac, radim u državnoj instituciji i da, imam pravo na porodiljsku naknadu čitavu godinu dana u visini moje osnovne plaće. Tako da logikom stvari od općine/kantona nisam dobivala ništa. Žene koje su bile na porodiljskom nekoliko mjeseci prije mene nisu dobivale ništa od svog (državnog) poslodavca, već samo od općine/kantona. S druge strane, kolegice iz RS su dobivale punu plaću. Zbog ove razlike i diskriminacije, žene iz FBiH su tužile državu i Ustavni sud BiH je stao na našu stranu, te je Vijeće ministara BiH donijelo Odluku da sve žene porodilje, koje rade u državnim institucijama, bez obzira na mjesto boravišta, imaju pravu na punu plaću (naravno, bez toplog i prijevoza). E sad, da li to znači da ja ne mogu pružiti podršku porodiljama koje nemaju sreću k'o ja?? Jer takvim stavom nećeš si puno pomoći. Bitno je da imate svu moguću podršku, svih žena, bez obzira gdje rade i odakle dolaze.
Nas Sultan dosao na ovaj svijet 12.01.2013 god i nista vise nije isto....
a, ko mi moze reci kojim zakonom je regulirana ta visina nakanade i uopće naknada u KS... izvan zakona ne mozemo... tj. mozemo... ali da trazimo novi, a dok se taj usvoji... ihaaa
i stvarno nema razloga da se bilo ko ljuti na one koji su u povoljnijem položaju. svačija podrška je dobrodošla. tim prije od tih majki koje imaju puna primanja na ovaj ili onaj način... to pokazuje da su ljudi i prave majke, da im nije samo stalo do svoje, nego i do naših guzica :-)
Hvala, na pomoci, posto ja bas nisam 100% upucena u zakon, ali cu ga iscitati do sastanka... Ja skupljam jos prijedloge, ali evo poredala sam vec neke, molim za sugestije: 1. Redovna mjesecna isplata porodiljske naknade i djecijeg dodatka, a najkasnije do 10. u mjesecu 2. Isplata zaostalih naknada do 31.03.2014. (Smatrala sam realnijim datumom nego kraj ovog mjeseca, mozda i grijesim) 3. Ponovno uvođenje tzv.13-e naknade 4. Isplata jednokratne pomoci za opremu novorođencadi u svim Opstinama 5. Da duzina porodiljskog odsustva nije regulisana kolektivnim ugovorom kompanije, nego drzavnim zakonom, koji bi trebao da zeni omoguci minimalno 1. godinu placenog odsustva sa radnog mjesta( posto svaki privatnik iskoristava rupe u zakonu I uslovljava zene da se vrate ranije na posao - ili ce ostati bez istog ) 6. Da se zenama u radnom odnosu isplacuje ostatak place ,a ne da budu na neplacenom odsustvu ( jer vecina firmi zene nakon poroda brise sa platne liste - jedina primanja su im naknade ) 7. Povećanje naknade obavezno i ujednačavanje, a ne da jedan mjesec dobijemo 490, a drugi 447 KM, to je velika razlika. 8. Povecanje nadoknada za 2 ili 3, 4 dijete pogotovo za blizance il trojke. 9. Izjednacavanje naknade zaposlenim i nezaposlenim majkama. 10. Obavezna zastita trudnica od diskriminacije na radnom mjestu u smislu zastita od otkaza za vrijeme trudnickog bolovanja i porodiljskog odsustva
odlicno ja radim u javnom sektoru, nemam punu platu, vec naknadu plus razliku do prosjecne plate u Federaciji. T o nije vazno, sve smo obespravljene. Ministru Bandicu sigurno ne kasni plata. Ko ide kod Konakovica?
Hvala, na pomoci, posto ja bas nisam 100% upucena u zakon, ali cu ga iscitati do sastanka... Ja skupljam jos prijedloge, ali evo poredala sam vec neke, molim za sugestije: 1. Redovna mjesecna isplata porodiljske naknade i djecijeg dodatka, a najkasnije do 10. u mjesecu 2. Isplata zaostalih naknada do 31.03.2014. (Smatrala sam realnijim datumom nego kraj ovog mjeseca, mozda i grijesim) 3. Ponovno uvođenje tzv.13-e naknade 4. Isplata jednokratne pomoci za opremu novorođencadi u svim Opstinama 5. Da duzina porodiljskog odsustva nije regulisana kolektivnim ugovorom kompanije, nego drzavnim zakonom, koji bi trebao da zeni omoguci minimalno 1. godinu placenog odsustva sa radnog mjesta( posto svaki privatnik iskoristava rupe u zakonu I uslovljava zene da se vrate ranije na posao - ili ce ostati bez istog ) 6. Da se zenama u radnom odnosu isplacuje ostatak place ,a ne da budu na neplacenom odsustvu ( jer vecina firmi zene nakon poroda brise sa platne liste - jedina primanja su im naknade ) 7. Povećanje naknade obavezno i ujednačavanje, a ne da jedan mjesec dobijemo 490, a drugi 447 KM, to je velika razlika. 8. Povecanje nadoknada za 2 ili 3, 4 dijete pogotovo za blizance il trojke. 9. Izjednacavanje naknade zaposlenim i nezaposlenim majkama. 10. Obavezna zastita trudnica od diskriminacije na radnom mjestu u smislu zastita od otkaza za vrijeme trudnickog bolovanja i porodiljskog odsustva
odlicno ja radim u javnom sektoru, nemam punu platu, vec naknadu plus razliku do prosjecne plate u Federaciji. T o nije vazno, sve smo obespravljene. Ministru Bandicu sigurno ne kasni plata. Ko ide kod Konakovica?
Možeš ove tačke komotno svesti na dvije, naime jedna je sastavni dio druge itd da ne nabrajam. Naime, recite mu samo da prepišu zakon o zaštiti materinstva i djece iz REpublike Srpske i mirna Bosna.
Nije tačno da je dužina porodiljskog bolovanja regulisana kolektivnim ugovorom, kolektivni ugovor može jedino dati više prava nego što je dao zakon, nikako ne može ići ispod zakonskog minimuma. Znači, niko nema pravo da vas uslovljava da se vratite na posao nakon 3 ili 6 mjeseci. Zakonom je jasno definisano da je porodiljsko godinu dana neprekidno. Medjutim, izmjenom zakona po kojem je dato poslodavcu na volju da li će ili ne isplaćivati nešto na ime naknade za platu za vrijeme porodiljskog je nešto sasvim drugo. I to treba promijeniti, to ne smije biti volja poslodavca. Zato kažem, samo mu recite da prekopiraju zakon u Republici Srpskoj.
Očekivati 13 naknadu je više nego bezobrazno. Zašto bi je dobili?! Dajte mi jedan dobar razlog?! Isto tako mislim da ne trebaju sve porodilje jednokratnu pomoć za opremu. Kome treba, neka se isplati.