Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Neka dogovori neko sastanak, ko ono ima br.Tel.? Pa neka odu dvije zastupnice, da iznesu zahtjeve...ili ko zeli i moze, ja bih takodjer otisla na taj sastanak, mozda da vidimo s njim koliko zena mogu doci na sastanak?
jedna zaposlena i jedna nezaposlena porodiljadlja neka idu na stastanak... zahtjeve formulirati smao u odnosu na izmjenu zakona i odredba kantona sarajevo... te zahtjeve realne formulišite ovdje sada 1. 2. 3.
evo moo234 ti to napiši...ja ću vam pomoći koji su na nivou kantona koji federacije
dalje dve što bude na federlanom noivou predočiti mu u smislu da u narednom periodu o istome obvjesti nekog od zstaupnika na federalnom niovu da se vidi šta uraditi s emože ili hoće...
Meni jutros mail stigao da su uplacene naknade, mozda smo ipak malo ministra nabrzile ja se sinoc umalo ne posvadjah s njim, vidim da je i njemu prekipilo isto kao i nama i vrijeme je vise da se izborimo za bolji status majki, moja rodica u Njemackoj tri godine na porodiljskom i sve joj uplacuju, ne moramo bas ko oni al ovu jednnu godinuda imamo kako treba...
Meni se cini da bi dobro bilo da ide jedna zaposlena u javnom sektoru i jedna kod privatnika a treca nezaposlena, samo nek ispricaju svoje price jasno ce s vidjeti ogromne razlike...
Ni jedna iz javnog sektora neće ići zato što one dobijaju platu cijelu godinu, za njih važi drugi zakon, oni ne primaju porodiljsku naknadu nikako nego državnu platu.
drage moje, ja bi voljela da onaj ko nas bude zastupao gospodinu Dini Konakovicu iznese jos jedan problem koji imamo i koji je prestrasan za trudnice ili one koje su to bile. Naime, otkazi u trudnoci su veliki problem, neka poduzmu nesto po tom pitanju,neka im zabrane takve stvari, neka mijenjaju Zakon..ja sam u sedmom mjesecu trudnoce ostala bez posla. Ako je potrebno, reci cu javno o kojoj se firmi radi, a ako toi gospodina Dinu bude zanimalo (ne vjerujem da ga zanima) mogu potvrditi da sam ostala bez posla u sedmom mjesecu. Mislim da je krajnje vrijeme da se nesto poduzme po pitanju trudnica, ne, nemaju sugu, samo su trudne. I jos nesto, u mom otkazu pise da sam visak, a kasnije priamaju novu osobu, mogu se poslodavci kazniti na bilo koji nacin, jer ako je neko visak, odakle ideja za novim radnikom?
To je ozbiljno, znam osobu koja prima platu cijelu godinu, može im se, i to obavezno treba iznijeti, ona je već dva puta sa svojom bebom išla na odmor u Tursku a od naše naknade ne možemo da kupimo ni hranu za bebu.
ma treba stati u kraj I tom lopovluku, moja sestra I ne moze ostati trudna, jer je na ugovoru koji se svaki mjesec obnavlja,cim bi ostala trudna otkaz tj prekida se ugovor. uzas a otkaz sebi ne moze priustiti jer joj muz ne radi ( tacnije radi al vec 5 mjseci nije primio platu :( , ko da I ne radi ). a godine joj idu. usput zavrsila dva fakulteta I magistar je a radi u butiku, eto nam drzave u svim aspektima
Ja sam pred porodom i samo da kazem da sam uz vas, iako ne mogu nikako drugacije da pomognem za sad, a rado bih se prikljucila. proljece, tuzi ih. nemaju pravo primati nikoga ako su tebe otpustili kao teh.visak,mislim godinu dana
Nemojte drage moje dame od Kulina bana jer tako se ništa neće postići. Treba sastaviti spisak od max 10 zahtijeva koji se moraju ispuniti u roku 1 mjesec dana. Zna cijenjena gospoda i za produžavanje ugovora i za otkaze trudnica i za sve ostale moguće i nemoguće probleme ovog društva samo su se do sada pravili mutavi. Međutim, sada oni love u mutnom i nastoje uloviti koji jeftini politički poen za buduće dane. Zato mi trebamo takođe iskoristi tu njihovu situaciju i istjerati svoje sad kad imamo priliku. Pa nek bude saradnja na obostano zadovoljstvo- makar do izbora :)
Hvala, na pomoci, posto ja bas nisam 100% upucena u zakon, ali cu ga iscitati do sastanka... Ja skupljam jos prijedloge, ali evo poredala sam vec neke, molim za sugestije: 1. Redovna mjesecna isplata porodiljske naknade i djecijeg dodatka, a najkasnije do 10. u mjesecu 2. Isplata zaostalih naknada do 31.03.2014. (Smatrala sam realnijim datumom nego kraj ovog mjeseca, mozda i grijesim) 3. Ponovno uvođenje tzv.13-e naknade 4. Isplata jednokratne pomoci za opremu novorođencadi u svim Opstinama 5. Da duzina porodiljskog odsustva nije regulisana kolektivnim ugovorom kompanije, nego drzavnim zakonom, koji bi trebao da zeni omoguci minimalno 1. godinu placenog odsustva sa radnog mjesta( posto svaki privatnik iskoristava rupe u zakonu I uslovljava zene da se vrate ranije na posao - ili ce ostati bez istog ) 6. Da se zenama u radnom odnosu isplacuje ostatak place ,a ne da budu na neplacenom odsustvu ( jer vecina firmi zene nakon poroda brise sa platne liste - jedina primanja su im naknade ) 7. Povećanje naknade obavezno i ujednačavanje, a ne da jedan mjesec dobijemo 490, a drugi 447 KM, to je velika razlika. 8. Povecanje nadoknada za 2 ili 3, 4 dijete pogotovo za blizance il trojke. 9. Izjednacavanje naknade zaposlenim i nezaposlenim majkama. 10. Obavezna zastita trudnica od diskriminacije na radnom mjestu u smislu zastita od otkaza za vrijeme trudnickog bolovanja i porodiljskog odsustva
To je ozbiljno, znam osobu koja prima platu cijelu godinu, može im se, i to obavezno treba iznijeti, ona je već dva puta sa svojom bebom išla na odmor u Tursku a od naše naknade ne možemo da kupimo ni hranu za bebu.
Da se i ja tuspasim, nisam stigla do sada. Samo da vam kazem da sam uz vas i da to Bebac05 nije tacno. Ja sam u drzavnoj firmi, i istina je da mi firma namiruje do pune plate ali to ode sto oni namire u kredit i za rezije. Znaci da i ja zivim od onoga sto mi postarko donese i iscekujem ga kao ozeblo sunce isto kao i vi. Ovo kako ne radim gubim topli obrok i kartu a to dobro osjetim i jedva cekam da se vratim na posao da napokon primam toliko da mogu normalno da zivim i da ne mislim hoce li doci postar ili nece,pun mi je vise toga kao i svima vama.Zakonski mora ici preko Opcine 60% i nikako drugacije i nema sanse da ta osoba koju znas prima sve od firme, laze te. Rado bi isla na taj sastanak jer sam uz sve kategorije porodilja 100% i slazem se da je ovo uzas sta se radi, samo imam nerjesiv problem gdje sa djecom? Ruke su mi vezane trenutno jer je suprug odsutan naredni citav mjesec. Praticu vas na forumu pa ako se ikako mognem izorganizovati javim se definitivno. Pozdravljam vas sve..........
Drago mi je da se javila i jedna iz drzavne firme i potvrdila ono sto sam znala, vi dobijete jel tako naknadu kao i mi a ostatak do pune place vam namiri firma ako se ne varam jel?
Nisam bila u Sa ovih dana, pa nisam ni čitala. Ja sam porodilja kojoj je u toku porodiljnog odsustva promijenjen ugovor o radu i vjerovatno me čeka otkaz po povratku na posao. Ako želite mogu ići na sastanak, jer poznajem dobrim dijelom i zakonodavstvo.
¨*..*°•. ¸.•°*°•. ¸.•°*°•..•°¨* Imala sam puno toga u životu, ponekad i previše, ali niz godina nisam imala pravu sreću. Sada je mama sa tobom dobila sve što je ikada željela-život, sreću i ljubav-sve ostalo je prolazno. 16.03.2013.
Pa sama si ovim rekla da primaš puno platu na ovaj ili onaj način tebi se nadomiri iznos koji si dobijala dok si i radila, a to što imaš kredit i režije imamo mi svi obaveze ali ih plaćamo od naknade jer drugog primanja nemamo, a tebi naknada ostane netaknuta! Dzensy mene bi iskreno bilo sramota javiti se na forum da sam na tvom mjestu i traziti neka prava, hocese jos da ti omogucimo topli obrok i prevoz posto ti je bas tesko bez toga?!
< Poruku je uredio Bebac05 -- 13.2.2014 13:25:13 >
Hvala, na pomoci, posto ja bas nisam 100% upucena u zakon, ali cu ga iscitati do sastanka... Ja skupljam jos prijedloge, ali evo poredala sam vec neke, molim za sugestije: 1. Redovna mjesecna isplata porodiljske naknade i djecijeg dodatka, a najkasnije do 10. u mjesecu 2. Isplata zaostalih naknada do 31.03.2014. (Smatrala sam realnijim datumom nego kraj ovog mjeseca, mozda i grijesim) 3. Ponovno uvođenje tzv.13-e naknade 4. Isplata jednokratne pomoci za opremu novorođencadi u svim Opstinama 5. Da duzina porodiljskog odsustva nije regulisana kolektivnim ugovorom kompanije, nego drzavnim zakonom, koji bi trebao da zeni omoguci minimalno 1. godinu placenog odsustva sa radnog mjesta( posto svaki privatnik iskoristava rupe u zakonu I uslovljava zene da se vrate ranije na posao - ili ce ostati bez istog ) 6. Da se zenama u radnom odnosu isplacuje ostatak place ,a ne da budu na neplacenom odsustvu ( jer vecina firmi zene nakon poroda brise sa platne liste - jedina primanja su im naknade ) 7. Povećanje naknade obavezno i ujednačavanje, a ne da jedan mjesec dobijemo 490, a drugi 447 KM, to je velika razlika. 8. Povecanje nadoknada za 2 ili 3, 4 dijete pogotovo za blizance il trojke. 9. Izjednacavanje naknade zaposlenim i nezaposlenim majkama. 10. Obavezna zastita trudnica od diskriminacije na radnom mjestu u smislu zastita od otkaza za vrijeme trudnickog bolovanja i porodiljskog odsustva
Ti si to dobro skuckala samo mi se cini da bas necemo moci dobiti zaostale naknade jer i plate kasne isto toliko a sto se tice 13-te naknad ako se ne varam to je bilo od Grada sarajeva i tu nam Skupstina ne moze pomoci.