|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  36 37 [38] 39 40   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: vakcine da-ne?
3.2.2014 11:02:04   
canim
Ja sam bila na predavanju vezanom za vakcine i upravo su nam objasnili zasto vakcine kod nas moraju biti zakonski obavezne, glavni razlog su finansiska sredstva koja se obezbjedjuju iz budzeta, ako su zakonski obavezne, drzava mora obezbjediti vakcine za svu djecu a ako nisu obaveza, onda nece moci nabaviti vakcine u tom broju i to je to.

(odgovor članu Mya_81 RR)
Neposredna veza do poruke: 926
3.2.2014 12:06:54   
Mya_81 RR
I to bi kao trebalo biti prihvatljivo objasnjenje???
Meni ne!!! Nisam ja kriva što ne znaju voditi državu i što sve gledaju kroz prizmu novaca i kako će sebi staviti u dzep što više pod cijenu bilo čijeg života! user posted image

Najvažnija stvar koju će naučiti s godinama je da ne postoji nijedan način da se bude savršena majka i milion načina da se bude dobra majka.

Ljubav, 25.06.2009.

(odgovor članu canim)
Neposredna veza do poruke: 927
3.2.2014 12:08:19   
lana32

IZVORNA PORUKA: AAvalon

IZVORNA PORUKA: lana32

Ova tema je jako osljetiva ,i ja sam ponekad u strahu da li griješim ili ne ,ali ipak sam odlučila za nevakcinaciju . Ali ne baš potpunu,kad malo podrastu i kad im se imunitet u potpunosti formira,onda cu vakcinisati ,ali ne vakcinama po programu ,već drugim protiv virusnih meningitisa i pneumonije,HPV i slično.

Ps ,kad su u pitanju posljedice ili obolijevanje nevakcinisanog dijeteta,teko da moe doi do razvijanja teke klinike slike tek tako ,jer mi roditelji na svaki zdravstveni problem reagujemo vrlo brzo ,sad smo mnogo vie zdravstveno educirani nego ranijih godina,tako da do razvoja komplikacija ne moe tako lako i brzo doi ,a da se na vrijeme adekvatno ne djeluje,niti su sve te zarazne bolesti neizljeive,postoje i lijekovi i terapije,a nakon preleane bolesti u veini sluajeva se stvara trajni imunitet to vakcine ne mogu pruiti . One zapravo daju imunitet u osljetivom dobu djeteta ,tj od roenja pa nadalje.

lana32, nemoj se ljutiti molim te, ali tvoj stav mene totalno zbunjuje... ok sto ne zelis vakcinisati djecu, razumijem zasto. ali zasto odbijas vakcine protiv ozbiljnih oboljenja koja su cesta, a zelis djecu vakcinisati protiv oboljenja od kojih se mozes zastititi recimo apstinencijom (HPV) i nekih rjedjih oboljenja (pretpostavljam da mislis na bakterijski meningitis, jer mislim da za viralni nema vakcine)?? nemoj molim te misliti da te napadam, jednostavno mi nije jasno...
sto se tice bolesti, ti bi odreagovala i odvela dijete doktoru, pitanje je koliko bi doktor koji se skoro nikad ne susretne s nekim oboljenjem bio brz u pravilnoj dijagnozi bolesti. svi smo svjedoci koliko im treba da dijagnostikuju nesto s cim se susrecu svaki dan (govorim da pravilno dijagnostikuju, ne napamet daju antibiotike). ja se nadam da se nikad neces naci u takvoj situaciji, i da je ova rasprava samo hipotetska u svakom slucaju user posted image

p.s. i da se razumijemo, kad sam zivjela u studenstkom domu, primila sam i vacinu za meningitis, znaci nemam nista ni protiv nje

Razloga je mnogo ,sve su moje odluke donešene na osnovu dugogodišnjih činjenica,a pogotovo u svom poslu ,radim u bolnici ,po struci sam vms ,i vidjela sam i previše toga. Poenta je u ovome,nek prodje jedno vrijeme,nek pokušaju stvoriti vlastiti imunitet bez uplitanja vakcine ,a ja ću se suočiti s dodatnim oboljenjima ,ako ih uopšte bude . Ako poslije treće godine prođe bez problema ,vidjeću za dalje . Što se tiče HPV,ja ne mogu garantovati da će se ove curice kad odrastu sudržavati od sexa i slično,a u svojoj praksi u radu sam vidjela stvarno teške komplikacije u mladih djevojaka zbog Hpv,a ta je bolest danas raširena poput obične prehlade. Vrijeme će pokazati dosta toga,i vezano za razne bolesti u budućnosti i za vakcine. Za virusni meningitis postoje vakcine,i to sam za njih saznala u Hrvatskoj ,ali se kupuju ,nisu obavezne. I na kraju sve te bolesti za koje se vakcinišemo su izlječiva,postoje terapije i postoje načini da se s tim organizam izbori . Jer čemu vakcina za ospice ,ako će je svakako dobiti itd... ,prImjera je mnogo. Ja sam pristalica moderne medicine,vjerujem u nova otkrića liječenje,u matične ćelije,u nanotehnologiju i slično . Vakcine iz 19 . stoljeća mi nimalo ne zvuče ohrabrujuće. Mnogo je virusnih oboljenja današnjice za koje nemaju ili imaju vakcine samo u privatnoj režiji . Jednostavno moje znanje i iskustvo me koče za te vakcine .

Lea - 19.01 2012
Anabela - 25.02 2013

Ja pjevam svoj blues u srcu dubine i držim se pretežno zlatne sredine, to je bar rutinska stvar..

(odgovor članu AAvalon)
Neposredna veza do poruke: 928
   [Obrisana poruka]
3.2.2014 12:12:33   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu canim)
  Neposredna veza do poruke: 929
3.2.2014 12:16:04   
canim

IZVORNA PORUKA: Mya_81 RR

I to bi kao trebalo biti prihvatljivo objasnjenje???
Meni ne!!! Nisam ja kriva što ne znaju voditi državu i što sve gledaju kroz prizmu novaca i kako će sebi staviti u dzep što više pod cijenu bilo čijeg života! user posted image

Nisam rekla da je prihvatljivo rjesenje ali je njima rjesenje da rjese problem oko nabavke istih, eh sad tu bi se moglo diskutovati o pravu na izbor koji svaki covjek ima i bla bla bla...ali realno u praksi gledajuci koliko znam oni ne sile nikoga da moraju primiti vakcinu, bar ne u BiH, pa ko hoce primi, ko nece nemora.

Neposredna veza do poruke: 930
3.2.2014 12:19:56   
canim

IZVORNA PORUKA: Iman83

IZVORNA PORUKA: canim

Ja sam bila na predavanju vezanom za vakcine i upravo su nam objasnili zasto vakcine kod nas moraju biti zakonski obavezne, glavni razlog su finansiska sredstva koja se obezbjedjuju iz budzeta, ako su zakonski obavezne, drzava mora obezbjediti vakcine za svu djecu a ako nisu obaveza, onda nece moci nabaviti vakcine u tom broju i to je to.

Izvini, nisam upratila, ali vakcinišeš li ti svoju djevojčicu?user posted image

Da, ali nije primila sve vakcine a nisam ni ja kao mala.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 931
3.2.2014 12:27:07   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: canim

Vakcine su obavezne po osnovu Zakon o zašiti stanovništva od zaraznih bolesti...
svaki zakon ima svoj financijski okvir...
Na onovu ovog zakona država iz budžeta namiruje uvijek sredstva za sprovođenje istoga...
kada država nebi poštivala zakon koji je donijela tu bi odgovorna lica podlijegala krivičnoj sankciji...
vakcinacija je obvezna po postojećim zakonima...
na nivou kantona postoje uredbe i pravilnici koji su us kaldu sa ovim Zakonom na federanom nivou, kako je zdrastveno na nivou kantona...onda svaki kanton ima različite uredbe koje nisu ni slučajnu u kolicziji za krovnim zakonom...
u nekim kantonima dolazi plava koverta na vrata koja je poziv za staratelja/roditelja da dovede dijete na vakcinacinu koja je po redosljedu u skladu sa kalendarom imunizacije...

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu canim)
Neposredna veza do poruke: 932
3.2.2014 12:38:51   
canim
Hanady ja sam prenijela koje su nama objasnjenje dali to jest tim zakonom su rjesili problem nabavki vakcina a sto se tice sankcija ja nisam upucena da su bilo gdje u BiH bilo koga kaznili ili im uskratili neka prava radi toga.
Ja sam licno za izbor roditelja ali ako ce im zakon donijeti dovoljno novca da nabave dovoljan broj vakcina meni onda ne smeta ali ako ce ga provoditi da sankcionisu roditelje eh onda mi smeta.

< Poruku je uredio canim -- 3.2.2014 12:39:31 >

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 933
3.2.2014 13:02:24   
vila_7
sve meni to zvuci....sad bih vakcinisala, sad ne bih user posted image

Al kad skontam, pa na vlaznim maramicama i kremama gledam da nema PARABENA jer su stetni , kako onda da pozitivno gledam na davanje vakcine sa stetnim sastojcima i nakon koje su moguce nuspojave!?

Život je prekratak ili predug da bih dopustila sebi luksuz da loše živim

(odgovor članu canim)
Neposredna veza do poruke: 934
3.2.2014 13:22:47   
malenaa
ma nema tog zakona koji mi moze odrediti hocu li vakcinisati dijete....
evo moj d ima na zdravlje 4 i pol godine niko me pitao nije sto nije vakcinisan?????
ide u drzavni vrtic...

MAMINO SRCE I DUSA ..SVE MOJE DOSLO NA SVIJET 1.6.2009... CITAV SVIJET JE TAKO MALI NA PREMA TVOJIM OKICAMA SINE MOJ!!

Nedostajes mrvice mamina 18.4.2012. :(

Ema & Kaan. 19.3.2014. Duse moje malene...

(odgovor članu vila_7)
Neposredna veza do poruke: 935
3.2.2014 13:24:58   
AAvalon
IZVORNA PORUKA: vila_7

Al kad skontam, pa na vlaznim maramicama i kremama gledam da nema PARABENA jer su stetni , kako onda da pozitivno gledam na davanje vakcine sa stetnim sastojcima i nakon koje su moguce nuspojave!?

kako onda da pozitivno gledas i na jedan lijek, jer svaki potencijalno ima nuspojave??? pa obicni paracetamol moze izazvati leukopenije, trombocitopenije, smrt od anafilakse... da ne pricam o ostalim, manje banalnim lijekovima. treba izvagati potencijalnu korist i potencijalnu stetu, i donijeti odluku. u principu, sve moze biti stetno, pa i ovaj zrak koji disemo a koji je pun smoga i sumpor dioksida, pa ga opet disemo jer korist pevazilazi potencijalnu stetu...

Dum spiro spero

(odgovor članu vila_7)
Neposredna veza do poruke: 936
3.2.2014 13:31:33   
mamina princeza
pa valjda nemamo mogucnost da biramo zrak koji cemo udisati....

a ostalo jeste sve omjer koristi-rizika pa svako odvaga sebi

Moja princeza 04.07.2008
Moj princ 26.02.2012

(odgovor članu AAvalon)
Neposredna veza do poruke: 937
3.2.2014 13:55:58   
Medić*

IZVORNA PORUKA: mamina princeza

Naravno.
U oba slucaja moze biti mac sa dvije ostrice. Svako ce teska srca odluciti, nije svejedno u oba slucaja...

Ipak vakcinisem....

Nema vece institucije od roditelja!

(odgovor članu mamina princeza)
Neposredna veza do poruke: 938
3.2.2014 14:00:34   
bebacha

IZVORNA PORUKA: medic slatki

Naravno.
U oba slucaja moze biti mac sa dvije ostrice. Svako ce teska srca odluciti, nije svejedno u oba slucaja...

Ipak vakcinisem....

meni je još uvijek 50-50
al et izgleda da ipak malo više prevagne ono za vakcinaciju
a sta je isprabno pokazat ce vrijeme

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

(odgovor članu Medić*)
Neposredna veza do poruke: 939
3.2.2014 14:02:20   
canim

Slazem se a svi mi zelimo najbolje svojoj djeci pa tako i oni sto vakcinisu i oni sto se odluce da ne vakcinisu ne rade to iz neke zlobe vec sto zele najbolje svom djetetu a sasvim normalno da svi ne razmisljamo isto.

(odgovor članu mamina princeza)
Neposredna veza do poruke: 940
3.2.2014 18:15:02   
lana32
Jedna od dobrih knjiga je " Vakcine " Vens Ferel ,meni je dobra i vrlo zanimljiva ,može se skinuti na netu .

Lea - 19.01 2012
Anabela - 25.02 2013

Ja pjevam svoj blues u srcu dubine i držim se pretežno zlatne sredine, to je bar rutinska stvar..

(odgovor članu canim)
Neposredna veza do poruke: 941
3.2.2014 18:45:41   
crvic2013

IZVORNA PORUKA: AAvalon

IZVORNA PORUKA: vila_7

kako onda da pozitivno gledas i na jedan lijek, jer svaki potencijalno ima nuspojave??? pa obicni paracetamol moze izazvati leukopenije, trombocitopenije, smrt od anafilakse... da ne pricam o ostalim, manje banalnim lijekovima. treba izvagati potencijalnu korist i potencijalnu stetu, i donijeti odluku. u principu, sve moze biti stetno, pa i ovaj zrak koji disemo a koji je pun smoga i sumpor dioksida, pa ga opet disemo jer korist pevazilazi potencijalnu stetu...

AAvalon user posted image user posted image user posted image
Ovo si bas dobro rekla! Ne postoji NI JEDAQN lijek koji nema nus pojava. I uvijek treba odvagati da li je veca korist od stete. Ja sam po struci mr ph, dolazile su nane sa visokim pristiskom u apoteku,koje nece da piju terapiju jer su procitale uputsvo i nus pojave. I nekad dzaba ja objasnjavam da moze imati milion puta gore posljedice ako ne popije lijek, dzaba! Nece,pa nece!
Farmaceutska industrija je DUZNA DA NAVEDE svaku nus pojavu koja se pojavila i stavi je u upustvo lijeka. Ne znaci da ce je svako ko koristi taj lijek dobiti,moze biti svaki milioniti covjek. Ali opet ponavljam,korist je veca od stete.

Sjetimo se prije par godina epidemije parotitisa kod mladih momaka koji nisu vakcinisani u ratu. A dobiti parotitis u pubertetu je toliko opasno,da moze momak sterilan ostati do kraja zivota.

I ja vakcinisem svoje pile... Nekako me strah da prihvatim rizik da nekad oboli od neke bolesti koje bas nisu bezazlene. A obzirom da ima dosta djece koja su nevakcinisana,vrlo lako nas mogu docekati velike epodemije u buducnosti,jer bolesti nisu u potpunosti istrijebljene. Sve se drzalo pod kontrolom upravo zbog vakcina

22.05.2013.
Ti si bio sa mnom, u mom svemu.Pile moje,pače moje malo, lavče moje...

(odgovor članu AAvalon)
Neposredna veza do poruke: 942
3.2.2014 18:50:44   
Mya_81 RR
Meni je jedna od negativnosti vakcina to sto zivimo tu gdje zivimo i ne vjerujem im da nam daju ono sto daju razvijenim zemljama. Ko zna sta nam podvaljuju.

Najvažnija stvar koju će naučiti s godinama je da ne postoji nijedan način da se bude savršena majka i milion načina da se bude dobra majka.

Ljubav, 25.06.2009.

(odgovor članu crvic2013)
Neposredna veza do poruke: 943
3.2.2014 19:04:37   
crvic2013
Mi idemo u Omer Mslic,znam da su kod njih 100% acelularne vakcine (a mislim da bi trebale biti u svakom domu zdravlja). One su procišćene, i napravljene od nezivih virusa,nisu kao one ranije. Tako da ove imaju manje nus pojava i reakcija... Naravno,svaki je organizam razlicit. Moze neko reagovati na pomocne supstannce u vakcinama, koje tu moraju biti jer pruzaju stabilnost smjese. Isto kao sto neko moze biti alergican na neki aditiv u hrani,tako je i sa aditivima iz vakcina.
Ali nam uvijek treba na umu biti korist nasuprot stete....
Ne znam,to je moj stav,opet svako ima pravo sa svojim zivotom i svojom djecom raditi i odluciti kako hoce... Da nam dragi Bog pomogne svima, uopste nam nije lako :-)

22.05.2013.

Neposredna veza do poruke: 944
3.2.2014 20:39:03   
salmy

IZVORNA PORUKA: crvic2013

Mi idemo u Omer Mslic,znam da su kod njih 100% acelularne vakcine (a mislim da bi trebale biti u svakom domu zdravlja). One su procišćene, i napravljene od nezivih virusa,nisu kao one ranije. Tako da ove imaju manje nus pojava i reakcija... Naravno,svaki je organizam razlicit. Moze neko reagovati na pomocne supstannce u vakcinama, koje tu moraju biti jer pruzaju stabilnost smjese. Isto kao sto neko moze biti alergican na neki aditiv u hrani,tako je i sa aditivima iz vakcina.
Ali nam uvijek treba na umu biti korist nasuprot stete....
Ne znam,to je moj stav,opet svako ima pravo sa svojim zivotom i svojom djecom raditi i odluciti kako hoce... Da nam dragi Bog pomogne svima, uopste nam nije lako :-)

A kako znas?

Neposredna veza do poruke: 945
3.2.2014 21:31:06   
crvic2013
hahahahhahahah
ZNAM :)
Moja prijateljica,dr Penava je nasa pedijatrica,a ona je pedijatar u Omer Maslic. i nije tacno da je rumunska ili madjarska proizvodnja,kao sto sam negdje cula,vec je Francuska,vakcine odobrene u EU
Info iz prve ruke user posted image

22.05.2013.

(odgovor članu salmy)
Neposredna veza do poruke: 946
5.2.2014 13:24:54   
vila_7
Aavalon ... zrak koji udisemo NIJE izbor- jer 100% ako ga ne "odaberes" umires. Ako vakcinu ne odaberem - znak jednakosti nije smrt.
Npr.antibiotici su izbor- a ja npr. njih zaobilazim u sirokom luku i pedijatrica nasa to zna i odobrava. A ja npr.ne znam nijedan slucaj osobno da je djetetu nesto strasno bilo od antibiotika, a od vakcine znam 4 u blizoj okolini, s tim da je ovaj 4-slucaj kojeg sam se sjetila ostao "samo" na operaciji i cupanju neke pazdusne zlijezde, i nakon toga je pedijatrica dala roditeljima sami da donesu odluku zele li ga dalje vakcinisati.

Ja opet ponavljam, jos uvijek nisam odlucila nista, istrazujem,raspitivam se, SLUSAM obje strane, i samo kazem ko god propagira nesto a zna da nije u pravu (mislim na vise nivoe vlasti a ne mi sto samo pricamo) , ma sto se mene tice nek crkne ( bilo da su ovi sto su za ili ovi protiv vakcina) . Jer ocigledno jedna strana uveliko laze i treba ih biti sram sto se to odrazava na nasu djecu.

I da ...potpisujem nekog iznad user posted image , vakcinisali ili ne, mi smo "samo" roditelji koji vole svoju djecu i zelimo im samo dobro.

Neposredna veza do poruke: 947
5.2.2014 13:28:13   
Hanady RR
Ako vakcinu ne odaberem - znak jednakosti nije smrt.

ma daj bježi...
šta je vama ljudi...ispade ako odabereme vakcnu znak jednakosti je smrt...

Mi jutros obavili onu do pete godineuser posted image
sve super...
no ni one prije nisu mojoj ni jednoj bile teške...čak i u periodu onog tendera iz 2009 godine kada nisu bile acelularne vakcine

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu vila_7)
Neposredna veza do poruke: 948
5.2.2014 13:42:21   
vila_7
Ma neee Hanady nisi me razumjela - procitaj ponovo .
Usporedila sam sto je Aavalon rekla za zrak . Jer mi odabrali li ili ne vakcinu - posljedice nisu iskljucivo to i to . To sam htjela reci .

Opet ponavljam niti sam ZA niti PROTIV vakcina

< Poruku je uredio vila_7 -- 5.2.2014 13:43:29 >

Neposredna veza do poruke: 949
5.2.2014 13:43:27   
M kao Mama
ja sam skroz u teškoj panici zbog ove mlađem, kasni dobrih 10 mjeseci sa vakcinama i živa ne znam šta da radim, da li da je vakcinišem, ili ne, ali fakat, pitam neki dan dr. kakve su vakcije kaže ona ima ih iz švicarke,a ima i iz koreje, rekoh koja je korejanska, kaže ova MRP, a njoj bi sad ta trebala da se da, sa starijom nisam ništa razmi8šljala, sve je primala, sad sa ovom malom nisam načisto nikako, pogotovo što od moje rodice svekrva je pedijatar i to dugogodišnji, haman pred penziju, i rekla da malu ne vakcinišu, primila prve one dvije i više ni jednu.

Neposredna veza do poruke: 950
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  36 37 [38] 39 40   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  36 37 [38] 39 40   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *