|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  35 36 [37] 38 39   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: vakcine da-ne?
31.1.2014 23:00:48   
Medić*

IZVORNA PORUKA: babybaby

Kod nas (BiH) je zakonski obavezno vakcinisati djecu. Kazne su do 2000 KM... Osim nasih strahova, eto, tjera nas i zakon.

Za kaznu ne znam da li se i koliko placa, cula sam da se placa ali djecu nam iz ti razloga ne moze niko oduzeti :)

Nema vece institucije od roditelja!

(odgovor članu babybaby)
Neposredna veza do poruke: 901
31.1.2014 23:00:49   
babybaby
Ma, Hanady, znam user posted image ...

Htjedoh reci da bi me jedino ta krajnja mjera natjerala na vakcinisanje... user posted image user posted image

(odgovor članu babybaby)
Neposredna veza do poruke: 902
31.1.2014 23:04:57   
babybaby
Valjda sam objasnila, da ko šta krivo ne protumači...

(odgovor članu babybaby)
Neposredna veza do poruke: 903
31.1.2014 23:08:15   
Medić*

Razumjeli user posted image

(odgovor članu babybaby)
Neposredna veza do poruke: 904
31.1.2014 23:08:54   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: bebaa

IZVORNA PORUKA: I love youu

Zna li neko da li moze biti problem ako djete ne primi mmr pri upisu u vrtic? Cula sam kao gledaju to pa nisam pametna.
Znaci moze se reci dr da necu da mi djete primi tu vakcinu?!

moj imao 11 mjesevi kad je krenuo,znači nije još ni bilo vrijeme da je dobije...niko me ništa nije pitao...to su izmišljotine...neko propagira i na ružan način tjera roditelje da vakcinišu djecu.....
da se razumijemo mi smo sve primili i nastavit ćemo........

jesi ti bebo sigurna da je u svim kantonima kao u sarajevskom

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu bebaa)
Neposredna veza do poruke: 905
31.1.2014 23:09:32   
bebaa

predpostavljam da si pisala u afektu....ali razumijemo se.......user posted image user posted image

"U laži su kratke noge ! "

(odgovor članu babybaby)
Neposredna veza do poruke: 906
31.1.2014 23:10:18   
bebaa

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

IZVORNA PORUKA: bebaa

IZVORNA PORUKA: I love youu

Zna li neko da li moze biti problem ako djete ne primi mmr pri upisu u vrtic? Cula sam kao gledaju to pa nisam pametna.
Znaci moze se reci dr da necu da mi djete primi tu vakcinu?!

moj imao 11 mjesevi kad je krenuo,znači nije još ni bilo vrijeme da je dobije...niko me ništa nije pitao...to su izmišljotine...neko propagira i na ružan način tjera roditelje da vakcinišu djecu.....
da se razumijemo mi smo sve primili i nastavit ćemo........

jesi ti bebo sigurna da je u svim kantonima kao u sarajevskom

pa ja koliko znam moja prija je u sarajevskom kantonu...zato sam joj i odgovorila......user posted image

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 907
31.1.2014 23:13:01   
Hanady RR
pa tvojoj priji ne piše ispod nika isto...
i ne mora to svako znati a ovu temu mnogi čitaju...
zato vas molim da zbog sojetljivosti tme vodite računa o davalju izjava u vezi sa istim...
jer ni ja nisma sigurna kako je u drugim kantonima, znam da u nekim dolazi plava koverta u kojoj je poziv na vakcinaciju...

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu bebaa)
Neposredna veza do poruke: 908
31.1.2014 23:15:59   
bebaa

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

pa tvojoj priji ne piše ispod nika isto...
i ne mora to svako znati a ovu temu mnogi čitaju...
zato vas molim da zbog sojetljivosti tme vodite računa o davalju izjava u vezi sa istim...
jer ni ja nisma sigurna kako je u drugim kantonima, znam da u nekim dolazi plava koverta u kojoj je poziv na vakcinaciju...

izvinjavam se......ja sam isključivo mislila na upis u vrtić..........žao mi je ako je pogrešno protumačeno....

Neposredna veza do poruke: 909
31.1.2014 23:51:20   
mila81
Hanady da pitam, čula sam da po zakonu se može u DZ u kojem pripadamo tražiti da se popuni formular u kojem roditelj isključivo odbije dalje vakcinisanje, i nikoga poslije toga ne može teretiti???????

Ja sam jednom poslije žustre rasprave mog muža i doktorice, pa zašto nećemo, hoćemo vakcine, otišla i rekla joj da sam njegova supruga i da tražim taj papir da ga potpišem jer mi to Zakon dozvoljava, ona je prilično spustila loptu, a papir mi nije dala, braneći se konstatacijom da se ja mogu predomislit...

Da se razumijemo, ja sam protiv vakcinisanja, i moji su samo u bolnicu, i one prve poslije primili i više nijednu, a imaju 5. i 4. godine i uredno idu u vrtić :)

Muhamed 01.08.2008.
Ajša 04.11.2009.

(odgovor članu bebaa)
Neposredna veza do poruke: 910
1.2.2014 0:14:57   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: mila81

Hanady da pitam, čula sam da po zakonu se može u DZ u kojem pripadamo tražiti da se popuni formular u kojem roditelj isključivo odbije dalje vakcinisanje, i nikoga poslije toga ne može teretiti???????

Zakonom je obavezna imunizacija, određenim pravilnicima na nivopu federacije pa onda kantona sito uređeno...
taj formular može biti smao formular o odbijanju zdrastvene mjere što je opet jedan durgi pravilnik na niovu kantona al ne znam što ti znači ne smije tretirati...
ako se sito potpiše naravno da neće mimo istoga dati vakcinu djetetu doktor, no opet zakonske sankcije se mogu desiti za isto...
postoje i pojedinačne naredbe na godišnjem nivou na nivou federacije o istom...
evo jednog dijela te naredbe za 2013 godinu
mjesečni izvještaj o provedenoj vakcinaciji i potrošnjivakcina na svom području, i dostavlja gaZavodu za javnozdravstvo Federacije BiH i tonajkasnije do 20. u mjesecu, zaprethodni mjesec, a godišnji izvještaj dostavlja najkasnije do15. marta za proteklu kalendarsku godinu.
Provjera vakcinalnog statusa obavezno se vrši:
1. Prilikom upisa u sve vrste predškolskih ustanova;
2. Prilikom upisa u sve vrste škola od osnovnih do
visokih;
3. Prije izvođenja imunizacije po epidemiološkim
indikacijama;
4. Prilikom prijema djece i omladine na bolničkoliječenje;
5. Prilikom prijema u radni odnos;
6. Prilikom svake posjete ljekaru (novorođenčadi, maledjece, predškolske i školske djece i omladine);
7. Prilikom prijema djece uđačke i studentske domove;
8. Prilikom prijema osoba u kolektivne smještaje.
Provjera se sastoji u pružanju dokaza odgovornoj osobi,
podnošenjem odgovarajuće dokumentacije o svim prethodnimimunizacijama.
Na osnovu utvrđenog statusa o prethodnimimunizacijama, vrši se vakcinacija, odnosno revakcinacija u
skladu sa ovim Programom

eh sad, ako pismeno odbiješ medicinski tretman koji je zakonski obvezan...može vrlo lako doći do sankcije
evo zakona
http://www.fmoh.gov.ba/index.php/zakoni-i-strategije/zakoni/zakon-o-zastiti-stanovnistva-od-zaraznih-bolesti

pa sad u njemu imaš kazne i za koga i kada i kolike.

Tako da mislim da taja formular nije vezan za vakcinaciju nego za odbijanje medicinskoga tretmana...
međutim ako odbiješ zakonsku regulativu obavezne imunizacije u cilju prečavanja zaraznih bolesti neće se tretorati isto kao da odbiješ operaciju na sebi kod nekoga doktora na klinici i to potpišeš.

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu mila81)
Neposredna veza do poruke: 911
1.2.2014 9:08:59   
AAvalon
Ja razumijem da majke imaju strah od vakcina, ali mislim da odluke donose na osnovu ne-validnih informacija od ljudi koji nisu strucni i na osnovu rekla-kazala prica. Ja sam mikrobiolog po struci, znaci razumijem se koliko toliko, ja sam sve vakcine primila, i moje dijete je sve vakcine primilo. I vjerujem u vakcine. Ne kazem da mi je bilo svejedno kad bih ga odvela na vakcinu, ali sam ga ipak odvela na sve i jednu.
Trenutno ste uljuljkane cinjenicom da su neke bolesti jako rijetke ili skoro da ne postoje. To je zato jer postoji takozvani imunitet krda, veliki dio populacije je vakcinisan i to onemogucava sirenje bolesti. Cim taj imunitet krda opadne ispod potrebnog, sto se moze desiti jer je haman pa postalo popularno ne vakcinisati dijete, sve te bolesti koje su sad jaaako rijetke ce se ponovo pojaviti i napasti prvenstveno one nevakcinisane. To se desilo vise puta u istoriji nase i drugih drzava, recimo medju nevaksinisanom ratnom populacijom kad se nadju u vojsci, domovima, skolama i sl. Ko nije vidio snimke kaslja koji doslovno lomi rebra (a koji prevenira pertussis vakcina npr.) ili posljedice poliomijelitisa, taj se sigurno vise boji vakcine nego te bolesti. Ja sam spremna da rizikujem sve (jos uvijek ne potpuno dokazane) posljedice vakcine da bi moje dijete imalo vecu sansu da izbjegne te bolesti.
Ako neko ne zeli da vakcinise dijete, to je njegovo pravo, i ja to podrzavam. Samo bih volila da se odluke donose na osnovu validnih informacija i misljenja strucnjaka, a ne pisanja po novinama i nekih primjera iz okoline koji su nigdje veze i sl.
I neke druge stvari mi padaju na pamet. Recimo ja sam studirala u Americi, i oni me nisu htjeli ni primiti u drzavu bez potvrde o vakcinacijama, i dali su mi sve HepB vakcine koje mi tada nismo primali. Mozda i u tom smislu djetetu ogranicavate mogucnosti a niste ni svjesni... ne kazem da ovo treba da bude argument na osnovu kojeg ce se odluke donositi, ali samo razmisljam o posljedicama u buducnosti koje nam sada ne padaju na pamet.

Dum spiro spero

Neposredna veza do poruke: 912
1.2.2014 10:01:57   
bebacha
Nazalost to je po mom mišljenju negativnu uticaj interneta i sve dostupnog nama obicnim smrtnicima.
Danas svako moze napisati tekst i predstavit se kao dr.mr neki iz Amerike(ono onako navodim) a napisat sta hoce i o cemu hoce
s par djeljenja po facebook-u napravi se bum

ovo nije vezano samo za vakcine nego uopste
ja sam tako dva put pratila nekus situaciju,u vezi ishrane je bilo
i obdva slucaju se ispostavilo da ti "doktori" i "naucnici" uopste ne postoje
a biografija im je bila prilicno bogata pa je bilo za ocekivat da se povjerovat njihovim istrazivanjima

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

(odgovor članu AAvalon)
Neposredna veza do poruke: 913
1.2.2014 10:12:31   
babybaby
Slazem se da internet nije nikakav autoritet kad su u pitanju i vakcine i druge stvari. Pise svasta i za i protiv i, sto kaze bebaca, potpisuje se svako, a često i lazno. Mene osobno nisu na odluku protiv vakcina naveli niti članci na netu, niti tv emisije, vec konkretni primjeri iz blizeg okruzenja.

Osim toga, od pocetka mi je smetalo sto beba u kratkom roku mora primiti tolike vakcine. To bi i odraslom bilo puno. Nigdje nisam procitala neko objasnjenje zbog cega se toliko zuri... Istini za volju i sami pedijatri, u domu zdravlja gdje ja vodim svoje dijete, su ljetos govorili da se s vakcinama priceka do jeseni dok ne prođu vrucine... Znaci, ipak, nije toliko vazno da se jedanaest vakcina nagura u 7 mjeseci.

Nego, kao sto se svi slazemo, svako odlucuje za sebe, po svom ubjeđenju. Niko nije za osudu jer svaka odluka, bila za vakcinu ili protiv nje, sigurna sam, donesena je iskljucivo iz ljubavi prema svom djetetu.user posted image

(odgovor članu bebacha)
Neposredna veza do poruke: 914
1.2.2014 10:26:38   
EEDITH
mi smo iz konkretnih razloga imali dilemu da li djecu vakcinisati ili ne i bila je odluka na nama(roditeljima)
odlučili smo da je ipak bolje rizikovati sa vakcinama nego sa mogućnošću da nam djeca mogu dobiti neke bolesti koje su isto tako,ako ne i više, rizične.
takođe ne možemo znati kuda će ih život odvesti,u koje krajeve svijeta pa je manja mogućnost da pokupe neku bolest ako su vakcinisani

U životu ti je najvažnije biti živ,sve ostalo je lahko .........

(odgovor članu babybaby)
Neposredna veza do poruke: 915
1.2.2014 10:46:18   
koka i po

IZVORNA PORUKA: AAvalon

Ja razumijem da majke imaju strah od vakcina, ali mislim da odluke donose na osnovu ne-validnih informacija od ljudi koji nisu strucni i na osnovu rekla-kazala prica. Ja sam mikrobiolog po struci, znaci razumijem se koliko toliko, ja sam sve vakcine primila, i moje dijete je sve vakcine primilo. I vjerujem u vakcine. Ne kazem da mi je bilo svejedno kad bih ga odvela na vakcinu, ali sam ga ipak odvela na sve i jednu.
Trenutno ste uljuljkane cinjenicom da su neke bolesti jako rijetke ili skoro da ne postoje. To je zato jer postoji takozvani imunitet krda, veliki dio populacije je vakcinisan i to onemogucava sirenje bolesti. Cim taj imunitet krda opadne ispod potrebnog, sto se moze desiti jer je haman pa postalo popularno ne vakcinisati dijete, sve te bolesti koje su sad jaaako rijetke ce se ponovo pojaviti i napasti prvenstveno one nevakcinisane. To se desilo vise puta u istoriji nase i drugih drzava, recimo medju nevaksinisanom ratnom populacijom kad se nadju u vojsci, domovima, skolama i sl. Ko nije vidio snimke kaslja koji doslovno lomi rebra (a koji prevenira pertussis vakcina npr.) ili posljedice poliomijelitisa, taj se sigurno vise boji vakcine nego te bolesti. Ja sam spremna da rizikujem sve (jos uvijek ne potpuno dokazane) posljedice vakcine da bi moje dijete imalo vecu sansu da izbjegne te bolesti.
Ako neko ne zeli da vakcinise dijete, to je njegovo pravo, i ja to podrzavam. Samo bih volila da se odluke donose na osnovu validnih informacija i misljenja strucnjaka, a ne pisanja po novinama i nekih primjera iz okoline koji su nigdje veze i sl.
I neke druge stvari mi padaju na pamet. Recimo ja sam studirala u Americi, i oni me nisu htjeli ni primiti u drzavu bez potvrde o vakcinacijama, i dali su mi sve HepB vakcine koje mi tada nismo primali. Mozda i u tom smislu djetetu ogranicavate mogucnosti a niste ni svjesni... ne kazem da ovo treba da bude argument na osnovu kojeg ce se odluke donositi, ali samo razmisljam o posljedicama u buducnosti koje nam sada ne padaju na pamet.

da potpisem...pogotovo ovo boldirano.

Dva hajduka ....jedan veliki i jedan mali

Ja cu biti uvijek obicna zena, u masi neprimjetna...neko kome je stalo da barem malo uljepsa i promjeni ovaj svijet i podari mu malo ljudskosti.

(odgovor članu AAvalon)
Neposredna veza do poruke: 916
1.2.2014 11:26:13   
almondray

IZVORNA PORUKA: koka i po

Da i ja isto , no to me nece sprijeciti da odbijem MMR a odem po jedan hib koji kasnimo.
MMR se moze dobiti najkasnije do 14 g. tako mi je rekla sestra u dz.Ukoliko dijete ne dobije do tada MMR a pozeli raditi ka kruzeru u kasnijoj dobi nece moci.I to mi je rekla.
Predpostavljam za ostale vakcine da ne postoji dobno ogranicenje.
I ja bi predlozila svakoj mami koja odbije vakcinu da prvo procita bolesti koje ta vakcina sprecavaa ne moguce nuspojave .Ne bih se mogla nakajati da mi djeca obole od polia ili tog velikog kaslja koji AAvalon spominje.Ili hepatitisa cija vakcina ni ne nosi Bog zna kakve nuspojave.
Mene licno zanima MMR i zasto vakcinisanje ne sprecava zarazu sa tim bolestima?
MM je imao rubeolu , znam da je vakcinisan.A vec sam rekla da je od poznanice sin imao zausnjake iako je bio vakcinisan.I jos nekoliko djece u obdanistu.
Ja znam da ako pitam dr. o ovome ona bi rekla da nisu bili vakcinisani oboljeli bi imali teze posljedice.
AAvalon zanima me sta mislis o tome?

I am one of those people who constantly needs to have something toDO and DO.MZT

(odgovor članu koka i po)
Neposredna veza do poruke: 917
1.2.2014 16:00:26   
lana32
Moja djeca nisu vakcinisana,starija samo do 7 mjeseca,ide u privatni vrtić i tamo mi nisu tražili papir o vakcinaciji. Svjesna sam da cu imati problema prilikom upisa u školu ,ali do tada ima još vremena ,možda se vremenom otkriju neke nove stvari o vakcinama,možda u u korist nevakcinacije ,a možda ne. Sve na stranu razne priče i studije,meni je okidač bio za jedan slučaj u Sloveniji . Naime najbolja prijateljica moje kume u Sloveniji je farmaceut ,a priznati homeopat u Sloveniji . Nju su teretili na sudu za ne vakcinaciju njene troje djece ,ganjala se s njima nekih godinu dana,a onda je Slovenija ušla u Eu ,gdje su donijeli zakon kao i u većini zemalja EU,da vakcinacija nije obavezna ,ali jeste preporučljiva,tako da je njen slučaj pao u vodu . I njeni argumenti su bili poput većine koji odbijaju vakcinaciju .
Ova tema je jako osljetiva ,i ja sam ponekad u strahu da li griješim ili ne ,ali ipak sam odlučila za nevakcinaciju . Ali ne baš potpunu,kad malo podrastu i kad im se imunitet u potpunosti formira,onda cu vakcinisati ,ali ne vakcinama po programu ,već drugim protiv virusnih meningitisa i pneumonije,HPV i slično. Ipak mislim da treba biti obazriv ,svaki roditelj poznaje svoje dijete i ako smatra da treba da se vakciniše ,neka to i uradi. I ja sam vakcinisana ,nisam imala u životu nekih ozbiljnih bolesti niti problema radi toga.Svi mi možemo nagađati ,sve te studije i istraživanja o vakcinaciji i antivakcinaciji nisu dovoljno istražena niti potvrđena jakim argumentima ,tako da ne treba oko toga dizati famu. Činjenica je da i pored vakcinacija naša djeca tu i tamo preleže neku zaraznu bolest. Međutim jedna stvar ostaje ,da bez obzira na odluku ,onog trenutka kad se dijete razboli ,roditelj je spreman na sve ama baš na sve samo da dijete ozdravi ,pa i oni koji su antivakcinisti spremni su vakcinisati dijete ako će mu to pomoći.

Ps ,kad su u pitanju posljedice ili obolijevanje nevakcinisanog dijeteta,teko da moe doi do razvijanja teke klinike slike tek tako ,jer mi roditelji na svaki zdravstveni problem reagujemo vrlo brzo ,sad smo mnogo vie zdravstveno educirani nego ranijih godina,tako da do razvoja komplikacija ne moe tako lako i brzo doi ,a da se na vrijeme adekvatno ne djeluje,niti su sve te zarazne bolesti neizljeive,postoje i lijekovi i terapije,a nakon preleane bolesti u veini sluajeva se stvara trajni imunitet to vakcine ne mogu pruiti . One zapravo daju imunitet u osljetivom dobu djeteta ,tj od roenja pa nadalje.

< Poruku je uredio lana32 -- 1.2.2014 16:07:53 >

Lea - 19.01 2012
Anabela - 25.02 2013

Ja pjevam svoj blues u srcu dubine i držim se pretežno zlatne sredine, to je bar rutinska stvar..

(odgovor članu almondray)
Neposredna veza do poruke: 918
1.2.2014 16:16:44   
Medić*

IZVORNA PORUKA: koka i po

I ja potpisem. Bravo AAvalon.

(odgovor članu koka i po)
Neposredna veza do poruke: 919
2.2.2014 9:27:27   
AAvalon
IZVORNA PORUKA: lana32

Ova tema je jako osljetiva ,i ja sam ponekad u strahu da li griješim ili ne ,ali ipak sam odlučila za nevakcinaciju . Ali ne baš potpunu,kad malo podrastu i kad im se imunitet u potpunosti formira,onda cu vakcinisati ,ali ne vakcinama po programu ,već drugim protiv virusnih meningitisa i pneumonije,HPV i slično.

Ps ,kad su u pitanju posljedice ili obolijevanje nevakcinisanog dijeteta,teko da moe doi do razvijanja teke klinike slike tek tako ,jer mi roditelji na svaki zdravstveni problem reagujemo vrlo brzo ,sad smo mnogo vie zdravstveno educirani nego ranijih godina,tako da do razvoja komplikacija ne moe tako lako i brzo doi ,a da se na vrijeme adekvatno ne djeluje,niti su sve te zarazne bolesti neizljeive,postoje i lijekovi i terapije,a nakon preleane bolesti u veini sluajeva se stvara trajni imunitet to vakcine ne mogu pruiti . One zapravo daju imunitet u osljetivom dobu djeteta ,tj od roenja pa nadalje.

lana32, nemoj se ljutiti molim te, ali tvoj stav mene totalno zbunjuje... ok sto ne zelis vakcinisati djecu, razumijem zasto. ali zasto odbijas vakcine protiv ozbiljnih oboljenja koja su cesta, a zelis djecu vakcinisati protiv oboljenja od kojih se mozes zastititi recimo apstinencijom (HPV) i nekih rjedjih oboljenja (pretpostavljam da mislis na bakterijski meningitis, jer mislim da za viralni nema vakcine)?? nemoj molim te misliti da te napadam, jednostavno mi nije jasno...
sto se tice bolesti, ti bi odreagovala i odvela dijete doktoru, pitanje je koliko bi doktor koji se skoro nikad ne susretne s nekim oboljenjem bio brz u pravilnoj dijagnozi bolesti. svi smo svjedoci koliko im treba da dijagnostikuju nesto s cim se susrecu svaki dan (govorim da pravilno dijagnostikuju, ne napamet daju antibiotike). ja se nadam da se nikad neces naci u takvoj situaciji, i da je ova rasprava samo hipotetska u svakom slucaju user posted image

p.s. i da se razumijemo, kad sam zivjela u studenstkom domu, primila sam i vacinu za meningitis, znaci nemam nista ni protiv nje

< Poruku je uredio AAvalon -- 2.2.2014 9:28:19 >

Dum spiro spero

(odgovor članu lana32)
Neposredna veza do poruke: 920
2.2.2014 9:56:37   
AAvalon
IZVORNA PORUKA: almondray

MM je imao rubeolu , znam da je vakcinisan.A vec sam rekla da je od poznanice sin imao zausnjake iako je bio vakcinisan.I jos nekoliko djece u obdanistu.
Ja znam da ako pitam dr. o ovome ona bi rekla da nisu bili vakcinisani oboljeli bi imali teze posljedice.

ti mene sad kao da sam zastupnik vakcina user posted image  ako ces iskreno, i ja sam sa MMR vakcinom najvise otezala kod svog malog, i nisam ga odvela dok nije napunio ja mislim 19 mjeseci i dok nije dosao dobar lot user posted image

cinjenica je da ni jedna vakcina (kao ni jedan lijek) nije 100% efikasna. vakcina nije nista drugo vec prezentiranje antigena na siguran nacin. na taj antigen treba da odreaguje imuni sistem, i stvori trajna antitijela odnosno memorijske B celije. nasi imuni sistemi nisu isti (jednu te istu gripu neko moze nastaviti ici na posao, neko prelezi dvije sedmice, neko umre od nje), pa tako ni na vakcinu ne odreagujemo svi jednako. neko jednostavno ne stvori dovoljno dobar imunitet. u principu, na jednu dozu MMR vakcine bi oko 95% populacije trebalo da stvori trajni imunitet. nakon dvije doze, taj broj se povecava na 99.5%. iz nekog razloga, koji se uglavnom tice imunog sistema, kod nekih ljudi se taj imunitet ne stvori ili nije dovoljno dobar (za njih je jos bitniji onda imunitet krda).

da pokusam odgovoriti na tvoje pitanje: kao sto rekoh, ni jedna vakcina nije 100% efikasna i neke bolesti se mogu poceti epidemisjki siriti u slucajevima kad je puno ljudi u uskom prostoru (domovi, vojska, obdanista takodje) - i da napomenem da kad se to desi, da se cesto otkrije da je dobar dio populacije bio nevakcinisan sto je omogucilo brze sirenje bolesti. znaci, jedan mali dio ljudi nece biti zasticen jer im imuni odgovor na vakcinu nije bio dovoljno dobar. s druge strane, a da ne ulazim previse u detalje kako imuni sistem radi, jer je komplikovano, treba jedno odredjeno vrijeme da organizam prepozna da je to oboljenje odnosno antigen jedan od onih na koji antitijela odnosno imunitet vec postoji. izvinjavam se ako ovo sad smotano zvuci, ali pokusavam da objasnim sto banalnije bez strucne terminologije (ako neko zeli, mogu ici i vise u detalje u PP i sl.). tih celija koje nose poruku da imunitet postoji nema puno, i bas ta celija mora da se doslovno fizicki sudari sa tim antigenom, nakon cega se ona aktivira i dalje salje poruku da treba da se proizvode ta antitijela za koje je ona zaduzena (a te celije nastaju nakon vakcinacije ili preboljene bolesti). uglavnom taj proces ide brzo, celija se vrlo brzo sudari sa antigenom i brzo posalje signal, i antitijela se naprave i pobiju uzrocnika prije negoli mi i primijetimo da imamo ikakve simptome, znaci jos u periodu inkubacije. medjutim, iz raznih razloga, da li zbog slabijeg imunog sistema ili puke slucajnosti da se ta celija nije dovoljno brzo "nasla" sa antigenom ili brzine sirenja pojedine bolesti, taj imuni odgovor nije dovoljno brz. u tom slucaju virus ili bakterija mogu da se razmnoze dovoljno da uzrokuju pocetni stadij oboljenja, ali u neka doba se definitivno aktiviraju antitijela imuniteta i onda se puno brze pobije uzrocnik i sa puno manje posljedica, i klinicki tok bolesti je puno laksi, bas kao sto kazes da bi ti ljekari rekli. pitanje je kakve bi komplikacije imala ta djeca da nisu primila vakcine, jer pravljenje efikasnih antitijela jovo-nanovo traje puno duze nego ovih iz imuniteta.

ne znam jesam li uspjela biti jasna, sazela sam jedno pola semestra u ovaj post user posted image  i da se razumijemo, ne nagovaram nikog na vakcine, samo pokusavam da objasnim neke stvari, a vi dalje bujrum donosite odluke kakve zelite.

Dum spiro spero

Neposredna veza do poruke: 921
2.2.2014 14:47:37   
Crnkica
Evo pitanje pa ko je ikoliko stručan da odgovori:
-koje su to vakcine koje ne treba izbjeći nikako(čak ni oni koji se boje vakcinisati dijete),
-koje su vakcine koje se mogu a i ne moraju primiti,
-vakcine koje treba izbjeći(nemojte me pogrešno shvatiti).

(odgovor članu AAvalon)
Neposredna veza do poruke: 922
2.2.2014 14:56:14   
tinkivinki

IZVORNA PORUKA: almondray

ti mene sad kao da sam zastupnik vakcina user posted image  ako ces iskreno, i ja sam sa MMR vakcinom najvise otezala kod svog malog, i nisam ga odvela dok nije napunio ja mislim 19 mjeseci i dok nije dosao dobar lot user posted image

cinjenica je da ni jedna vakcina (kao ni jedan lijek) nije 100% efikasna. vakcina nije nista drugo vec prezentiranje antigena na siguran nacin. na taj antigen treba da odreaguje imuni sistem, i stvori trajna antitijela odnosno memorijske B celije. nasi imuni sistemi nisu isti (jednu te istu gripu neko moze nastaviti ici na posao, neko prelezi dvije sedmice, neko umre od nje), pa tako ni na vakcinu ne odreagujemo svi jednako. neko jednostavno ne stvori dovoljno dobar imunitet. u principu, na jednu dozu MMR vakcine bi oko 95% populacije trebalo da stvori trajni imunitet. nakon dvije doze, taj broj se povecava na 99.5%. iz nekog razloga, koji se uglavnom tice imunog sistema, kod nekih ljudi se taj imunitet ne stvori ili nije dovoljno dobar (za njih je jos bitniji onda imunitet krda).

da pokusam odgovoriti na tvoje pitanje: kao sto rekoh, ni jedna vakcina nije 100% efikasna i neke bolesti se mogu poceti epidemisjki siriti u slucajevima kad je puno ljudi u uskom prostoru (domovi, vojska, obdanista takodje) - i da napomenem da kad se to desi, da se cesto otkrije da je dobar dio populacije bio nevakcinisan sto je omogucilo brze sirenje bolesti. znaci, jedan mali dio ljudi nece biti zasticen jer im imuni odgovor na vakcinu nije bio dovoljno dobar. s druge strane, a da ne ulazim previse u detalje kako imuni sistem radi, jer je komplikovano, treba jedno odredjeno vrijeme da organizam prepozna da je to oboljenje odnosno antigen jedan od onih na koji antitijela odnosno imunitet vec postoji. izvinjavam se ako ovo sad smotano zvuci, ali pokusavam da objasnim sto banalnije bez strucne terminologije (ako neko zeli, mogu ici i vise u detalje u PP i sl.). tih celija koje nose poruku da imunitet postoji nema puno, i bas ta celija mora da se doslovno fizicki sudari sa tim antigenom, nakon cega se ona aktivira i dalje salje poruku da treba da se proizvode ta antitijela za koje je ona zaduzena (a te celije nastaju nakon vakcinacije ili preboljene bolesti). uglavnom taj proces ide brzo, celija se vrlo brzo sudari sa antigenom i brzo posalje signal, i antitijela se naprave i pobiju uzrocnika prije negoli mi i primijetimo da imamo ikakve simptome, znaci jos u periodu inkubacije. medjutim, iz raznih razloga, da li zbog slabijeg imunog sistema ili puke slucajnosti da se ta celija nije dovoljno brzo "nasla" sa antigenom ili brzine sirenja pojedine bolesti, taj imuni odgovor nije dovoljno brz. u tom slucaju virus ili bakterija mogu da se razmnoze dovoljno da uzrokuju pocetni stadij oboljenja, ali u neka doba se definitivno aktiviraju antitijela imuniteta i onda se puno brze pobije uzrocnik i sa puno manje posljedica, i klinicki tok bolesti je puno laksi, bas kao sto kazes da bi ti ljekari rekli. pitanje je kakve bi komplikacije imala ta djeca da nisu primila vakcine, jer pravljenje efikasnih antitijela jovo-nanovo traje puno duze nego ovih iz imuniteta.

ne znam jesam li uspjela biti jasna, sazela sam jedno pola semestra u ovaj post user posted image  i da se razumijemo, ne nagovaram nikog na vakcine, samo pokusavam da objasnim neke stvari, a vi dalje bujrum donosite odluke kakve zelite.

super,jako mi se sviđa tvoje objašnjenjeuser posted image .

(odgovor članu AAvalon)
Neposredna veza do poruke: 923
3.2.2014 8:02:15   
almondray
AAvalon hvala na odgovoru .Nije lose kad se ukljuci u ovu temu neko ko nije dr. ili zastupnik a ko zna o cemu prica.
Nego ja sam iz ovog tvog posta nekako zakljucila da ako moje djete oboli od npr.zausnjaka iako je vakcinisan znaci za ima to "nesto" i da bi u protivnom (da nije vakcinisan) bio jos teze bolestan.To dakle nije samo doktorska spika.

I am one of those people who constantly needs to have something toDO and DO.MZT

(odgovor članu tinkivinki)
Neposredna veza do poruke: 924
3.2.2014 9:52:38   
Mya_81 RR
https://www.youtube.com/watch?v=I8mOryJ2kYQ

Najvažnija stvar koju će naučiti s godinama je da ne postoji nijedan način da se bude savršena majka i milion načina da se bude dobra majka.

Ljubav, 25.06.2009.

Neposredna veza do poruke: 925
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  35 36 [37] 38 39   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  35 36 [37] 38 39   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *