lana32
|
Moja djeca nisu vakcinisana,starija samo do 7 mjeseca,ide u privatni vrtić i tamo mi nisu tražili papir o vakcinaciji. Svjesna sam da cu imati problema prilikom upisa u školu ,ali do tada ima još vremena ,možda se vremenom otkriju neke nove stvari o vakcinama,možda u u korist nevakcinacije ,a možda ne. Sve na stranu razne priče i studije,meni je okidač bio za jedan slučaj u Sloveniji . Naime najbolja prijateljica moje kume u Sloveniji je farmaceut ,a priznati homeopat u Sloveniji . Nju su teretili na sudu za ne vakcinaciju njene troje djece ,ganjala se s njima nekih godinu dana,a onda je Slovenija ušla u Eu ,gdje su donijeli zakon kao i u većini zemalja EU,da vakcinacija nije obavezna ,ali jeste preporučljiva,tako da je njen slučaj pao u vodu . I njeni argumenti su bili poput većine koji odbijaju vakcinaciju . Ova tema je jako osljetiva ,i ja sam ponekad u strahu da li griješim ili ne ,ali ipak sam odlučila za nevakcinaciju . Ali ne baš potpunu,kad malo podrastu i kad im se imunitet u potpunosti formira,onda cu vakcinisati ,ali ne vakcinama po programu ,već drugim protiv virusnih meningitisa i pneumonije,HPV i slično. Ipak mislim da treba biti obazriv ,svaki roditelj poznaje svoje dijete i ako smatra da treba da se vakciniše ,neka to i uradi. I ja sam vakcinisana ,nisam imala u životu nekih ozbiljnih bolesti niti problema radi toga.Svi mi možemo nagađati ,sve te studije i istraživanja o vakcinaciji i antivakcinaciji nisu dovoljno istražena niti potvrđena jakim argumentima ,tako da ne treba oko toga dizati famu. Činjenica je da i pored vakcinacija naša djeca tu i tamo preleže neku zaraznu bolest. Međutim jedna stvar ostaje ,da bez obzira na odluku ,onog trenutka kad se dijete razboli ,roditelj je spreman na sve ama baš na sve samo da dijete ozdravi ,pa i oni koji su antivakcinisti spremni su vakcinisati dijete ako će mu to pomoći. Ps ,kad su u pitanju posljedice ili obolijevanje nevakcinisanog dijeteta,teko da moe doi do razvijanja teke klinike slike tek tako ,jer mi roditelji na svaki zdravstveni problem reagujemo vrlo brzo ,sad smo mnogo vie zdravstveno educirani nego ranijih godina,tako da do razvoja komplikacija ne moe tako lako i brzo doi ,a da se na vrijeme adekvatno ne djeluje,niti su sve te zarazne bolesti neizljeive,postoje i lijekovi i terapije,a nakon preleane bolesti u veini sluajeva se stvara trajni imunitet to vakcine ne mogu pruiti . One zapravo daju imunitet u osljetivom dobu djeteta ,tj od roenja pa nadalje.
< Poruku je uredio lana32 -- 1.2.2014 16:07:53 >