Hanady RR
|
grašak... 500 gr graška 300 gr junetine 2 mrkve 1 luk 1 čehno bijelog ( a može i bze njega) 5 krompirića... začini u pretis staviš luk, na ulje...da porumeni malo,bijeli nasitno čehno dodoaš...šećera kroz prste malo, dodoaš mrkvu na krugove, meso na kockice, krompir oguljen na kockice, sve malo prodintsaš 5-6 minuta sa fildžanom vode...dodoaš alevu papriku, bibera, vegete ako koristiš ako ne soli, preliješ da prekriješ sve to unutra 2 prtsa svoja...zatvoriš...staviš pretis na dvicu, prošišti 15 minuta najviše nek šišti...ohladi otvori, na vatru vrati dodoaj pola čaše vode...krompirića malo izblndaj među kašikama, vrati da porključa opet ...i eto ga... krompir čorba... meso biraš...teletina il junetina, ja više volim junetinu i to da je malo masnija za ovaj poduhvat 1 kg krompira na kocke, 400 gr junetine na kocke, u jednu zdjelu izreži mrkvu, crveni luk...2-3 čehan bijelog, peršun korijen i list, celer isto korijen i list, 1 list lovora...to naulli, povegeti...stavii aleve, bibere pormješaj... u pretis tavi ulje na dno pa redaj krompir, meso ova mješavina, krompir meso ova mješavina...na vrhu krompir da ti bude...... dodoaj soso paradajza il ajvara i još malo aleve...zalij vodom da to prekriješ...pretiz na dvicu na najače kolo,,,kad prošitši za 15 najviše 20 minuta skini...sačekaj nek sam dopihtija nemoj nasilno otvarata brzim hlađenjem...i njopenzi gotov... teleća mućkalica crvene paprike koje si već ispekla i imaš oguljene njih oko 1 kg za ovo trebaš... 500 gr teletine... 1 zelena paprika svježa i jedna žuta radi dojma dvije boje dobro dođu...a možeš i smao žute...3 komada na sitnije kocke... 1 manji patlidžan...mrkav, lukovi začini u pretis ulje, a ulje 2 glavice luka ka sitne kockice, nabaci mrkvicu na kockice 2 komada, malo peršuna u listu, čehno luka bijeloga a može i bez njega ovo fino... dodoaj teletinu na kockice, onu papriku i crvenu i ostalu na kockice, patlidžan a kockice ( a i bez njega može al je meni bolja s anjim), vegeta, biber, so...prelij vodom samo 2 prats izbad toga... kad prošitit na dvici smanji pretis na kesa i kuhaj 15 minuta... prijatno
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.'' H- 25.6.2006 F-12.2.2009
|