|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  235 236 [237] 238 239   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: problemi sa dojenjem...
14.1.2014 10:43:14   
Lejla Ka
IZVORNA PORUKA: amela2208

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Amela, ako budeš dohranjivala na večer, bit će još manje.
Znam da si na kraju dana gotova. No mlijeka nije manje zato što ti dojke izgledaju ispuhano. U njima je sasvim dovoljno mlijeka, samo ono malo sporije počne izlaziti zbog tvog umora, stresa i obaveza tokom dana.

Možeš li dojiti ležeći, možeš li čak spavati dok dojiš?

Lejla on mi place puno ako mu ne dam aptamil.Vjeruj nisam ni ja za dohranu.Nekad ga dojim po dva puta na obije strane i on opet place joce jos. Sto mu dadem dohranu on zaspe i umiri se.Ja sam moju Saru godinu ipo dojila i nisam joj davala aptamil.
Ne znam sta da radim ja bih mu rado iBacila taj aptamil iz upotrebe.Sta bi trebala da radim?
Umijem dojiti lezeci tako i radim noci a ne bi smjela zaspat dok dojim jer sam bas tvrdog sna i plasim se da mu ne naskodim nesto.
Lejla ka hvala jos jednom
Sirnice draga bas mi je zao zbog te bradavice sto nece da zaraste. Zelim ti brz oporavak a bebici bezbolno nicanje zuba.

Da li se te nervoze uz dojenje javljaju samo u popodnevnim satima? Od kad se javljaju te nervoze? Da li si samoinicijativno uvela dohranu, bez preporuke ljekara?
Da li je beba do uvođenja dohrane normalno napredovala?

To što on plače na večer ne znači da je gladan, kao ni to što nakon dohrane zaspi i bude miran.
Dohrana se uvali u želudac djeteta, teško se vari i djete jednostavno klone i nema snage biti budno dok vari formulu.

Ovo što sad pišem je za sve mame doilje koje se nađu u nedoumici:

Ništa se u vezi dojenja ne rješava uvođenjem formule i flašice, a sve se time komplikuje!

Hajde da vidimo zašto je dječak nervozan pa da vidimo šta dalje.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5901
14.1.2014 11:14:00   
sirnica

IZVORNA PORUKA: sirnica

Meni je maleni(skoro pa 7 mjeseci)napravio ranicu na bradavici zubićem i baš sporo zarasta, a boli-oči iskaču. Mažem, luftiram, ali nikako da prođe. Čak mi se i kao stvrdnula malo ta bradavica. Ne izgleda poput ragade nego kao da je iglom bocnuto, a nastalo je jer je u nervozi "procijedio bradavicu" između desni i zubića. Možda je greška što mu i dalje dajem da sisa na tu dojku, a bojim se da se šta ne začepi i upali ako budem forsirala drugu, a ovu odmarala.

Možeš li izdojiti tu dojku ručno?

Ako da, možda bi mogla probati da je poštediš jedan dan. Pa je izdoji dok dječak doji ovu zdravu, koliko možeš. Ali obavezno ručno jer će izdajalica samo pogoršati stvar. Također ne bi bilo loše da pri tom na bradavicu (tj na dio oko nje) staviš nešto tipa cjedliljke (nešto što bi grudnjak i veš držalo na odstojanju) da se i dok si obučena ima priliku zračiti.

Pokušat ću danas, ne znam kako će ići jer od početka, hvala Bogu, nisam imala potrebe za izdajanjem. Juče sam minimalno davala ozlijeđenu i već danas osjetim malo poboljšanje, izgleda da ide nabolje. Hvala na savjetima.
amelauser posted image , da i vi što prije riješite problemčić

sve mamino 17.3.2008. i 17.6.2013.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5902
14.1.2014 14:54:58   
amela2208
Lejla te nervoze kod njega se javljaju poslije ponoci.Znaci ili prije spavanja ili u yoku noci kad je vrijeme jela. On je mashallah i bez dohrane fino napredovao. Recimo prvih mjesec dana bez imalo dohrane dobio je kilo ipo. Onda kasnije je poceo tako da place ali tako strasno place da je to nevjerovatno. Nosili smo ga masirali mu stomak ali plac nije stajao. Jednom prilikom sa. Mu dala 60cc aptamila haj rekoh da probam da nije hladan.on pojede i ucuta se.za dan dva sam ga vodila na kontrolu kod dr i ispricala mu sta se desavalo. On mi je rekao da dajem bebi dohranu koliko ona hoce nakon podoja sa obije strane.Kao neke bebe imaju potrebu za vise hraneuser posted image
U toku noci mu dodajem nekad od 90-120 jednom ili dva puta.koristim one flasice za novorodjencad.
da napomenem ince je jako mirna beba ali kad je jelo u pitanju ljuti seuser posted image
Ili mozda sve ovo ima veE sa njegovim poremecajem sna jer on jos spava danju a bidan je nocuuser posted image

Sara&Mohammad

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5903
16.1.2014 10:19:48   
brzamala
draga Lejla imam problem pa ako moze pomoc. A zanima me i je li neko od mama imao ovakvo iskustvo. Beba je stara 2 mjeseca i 5 dana, zdrava, napredna i iskljucivo dojena, medutima, mene 15-ak minuta poslije dojenja pocne boljeti dojka iz koje je dojila i to traje po sat i po. Bol je takav kao da me neko ubada sa 1000 iglica i pocinje od korijena dojke pa se siri kroz cijelu. Znaci, ne bole me bradavice vec ostatak dojke. Stvarno ne znam sta da radim a bol je uzasan. Cak poslije nocnih podoja od njega ne mogu da zaspemuser posted image

(odgovor članu amela2208)
Neposredna veza do poruke: 5904
16.1.2014 12:21:25   
Lejla Ka

Lejla te nervoze kod njega se javljaju poslije ponoci.Znaci ili prije spavanja ili u yoku noci kad je vrijeme jela. On je mashallah i bez dohrane fino napredovao. Recimo prvih mjesec dana bez imalo dohrane dobio je kilo ipo. Onda kasnije je poceo tako da place ali tako strasno place da je to nevjerovatno. Nosili smo ga masirali mu stomak ali plac nije stajao. Jednom prilikom sa. Mu dala 60cc aptamila haj rekoh da probam da nije hladan.on pojede i ucuta se.za dan dva sam ga vodila na kontrolu kod dr i ispricala mu sta se desavalo. On mi je rekao da dajem bebi dohranu koliko ona hoce nakon podoja sa obije strane.Kao neke bebe imaju potrebu za vise hraneuser posted image
U toku noci mu dodajem nekad od 90-120 jednom ili dva puta.koristim one flasice za novorodjencad.
da napomenem ince je jako mirna beba ali kad je jelo u pitanju ljuti seuser posted image
Ili mozda sve ovo ima veE sa njegovim poremecajem sna jer on jos spava danju a bidan je nocuuser posted image

Znači dohrana ide samo u toku noći, poslije podoja kao dodatak?

Da li je on uvijek nervozan i plačljiv nakon podoja u noći?

Kako doji tokom tih podoja u toku noći, uobičajeno kao danju ili uz nervozu, kraće, uz slabo prihvatanje?

Tokom dana u budnom stanju nemate problema? Imate li u toku dana periode sna i kako se tad ponaša?

Doktorica ko doktorica, lagano vas skinula sa vrata. Jel vas išta upitala u vezi dojenja osim što je rekla da date dohranu?

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

Neposredna veza do poruke: 5905
16.1.2014 12:24:27   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: brzamala

draga Lejla imam problem pa ako moze pomoc. A zanima me i je li neko od mama imao ovakvo iskustvo. Beba je stara 2 mjeseca i 5 dana, zdrava, napredna i iskljucivo dojena, medutima, mene 15-ak minuta poslije dojenja pocne boljeti dojka iz koje je dojila i to traje po sat i po. Bol je takav kao da me neko ubada sa 1000 iglica i pocinje od korijena dojke pa se siri kroz cijelu. Znaci, ne bole me bradavice vec ostatak dojke. Stvarno ne znam sta da radim a bol je uzasan. Cak poslije nocnih podoja od njega ne mogu da zaspemuser posted image

Od kad imaš te bolove u dojci (u nazad koliko)?

Da li su prije simptomi bili blaži, npr. da li si ponekad osjećala kratkotrajna probadanja kroz dojku između podoja?

Ima li beba bijele naslage u ustima, po jeziku, na unutrašnjoj strani obraza, to provjeriš prije samog podoja (jer nakon bude mlijeka)?

Ima li beba kiselkasto smrdljivu stolicu, eventualno neki pelenski osip koji se teško sanira?

Da li si ti sklona gljivičnim infekcijama, da li si bila pod antibiotskom terapijom nedavno?

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu brzamala)
Neposredna veza do poruke: 5906
16.1.2014 13:31:22   
sirnica
Lejla Ka, samo da zahvalim, riješila sam problem s bradavicom koristeći tvoj savjet ručnog izdajanja za samo jedan danuser posted image

sve mamino 17.3.2008. i 17.6.2013.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5907
17.1.2014 12:14:43   
brzamala

IZVORNA PORUKA: brzamala

Od kad imaš te bolove u dojci (u nazad koliko)?

Da li su prije simptomi bili blaži, npr. da li si ponekad osjećala kratkotrajna probadanja kroz dojku između podoja?

Ima li beba bijele naslage u ustima, po jeziku, na unutrašnjoj strani obraza, to provjeriš prije samog podoja (jer nakon bude mlijeka)?

Ima li beba kiselkasto smrdljivu stolicu, eventualno neki pelenski osip koji se teško sanira?

Da li si ti sklona gljivičnim infekcijama, da li si bila pod antibiotskom terapijom nedavno?

Pa simptome imam ima jedno 10-ak dana a jesam ranije osjecala kratkotrajna probadanja ali nisam obracala paznju na to. Dok nisam uspostavila dojenje boljele su me bradavice i cak su i krvarile ali kasnije se sve regulisalo osim tih kratkotrajnih probadanja koja sam zanemarila. Ne znam je li bitno ali cu spomenuti da imam bas puno mlijeko, jako otpustanje i ne kapa nego bukvalno tece u mlazovima sto mi bebu na pocetku dojenja frustrira jer je sprica po licu. Jucer sam se nakon tusiranja sagela i ispravila a ono iz dojke sprica. Ja stojim a ono sprica li spricauser posted image I pri svakom podoju joj dajem drugu dojku.

Beba nema bijelih naslaga ni po jeziku, ni u ustima, sve je cisto, a stolica je normalna nije kiselkasto smrdljiva, i nema nikakvog osipa.
Ja nisam antibiotike pila nekoliko godina a nisam vala sklona ni infekcijama. Pred porod sam radila sve briseve i sve je sterilno

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5908
17.1.2014 12:22:49   
Lejla Ka
Može biti slijedeće: da su zbog prevelike količine mlijeka kanalići rašireni do svojih granica i zato su preosjetljivi. Kad dijete u podoju isprazni kanaliće i oni krenu opet da se pune dolazi do osjećaja bola.

Kad beba doji, tj kad krene mlijeko da teće, da li osjetiš trnce u bradavicama i dojkama?

Da li ti se dojke između podoja prepunjavaju do bolne napetosti?

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu brzamala)
Neposredna veza do poruke: 5909
17.1.2014 14:07:40   
brzamala
osjetim neke trnce kad beba pocne dojiti a posto doji svaka dva sata dojke se ne prepunjavaju do bolne napetosti. Navecer je druga prica. U toku noci jednom doji i tada se prepune.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5910
19.1.2014 1:03:15   
Lejla Ka
Možda ne bi bilo loše da nakon podoja pred spavanje, i tu dugu pauzu staviš na dojke oblogu od kupusovog lista. Iz liske izvadiš tvrde žile, lisku malo istučeš batom za meso da smekne, i obložiš dojke, ali ne na bradavice. I to ostaviš do slijedećeg podoja. Ako treba nakon noćnog podoja, opet staviš obloge.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu brzamala)
Neposredna veza do poruke: 5911
19.1.2014 1:05:16   
amela2208

Znači dohrana ide samo u toku noći, poslije podoja kao dodatak?

Da li je on uvijek nervozan i plačljiv nakon podoja u noći?

Kako doji tokom tih podoja u toku noći, uobičajeno kao danju ili uz nervozu, kraće, uz slabo prihvatanje?

Tokom dana u budnom stanju nemate problema? Imate li u toku dana periode sna i kako se tad ponaša?

Doktorica ko doktorica, lagano vas skinula sa vrata. Jel vas išta upitala u vezi dojenja osim što je rekla da date dohranu?

Evo mene opet :-)
Jeste Lejla dohrana ide samo nocu.Znaci ako je bas previse nervozan dajem mu.
U vecini slucakeva je nervozan u toku noci dok ne dobije dohranu.
U tokunjoci doji isto vremenski kao i u toku dana sta znam nije kratko znaci.
U toku dana nemamo nikakvih problema sve ide za desetku cak osjecam da imam viska mlijeka. Spava i preko dana ali nije nervoAn kao preko noci. Cak mi curi uvijek visak mlijeka dok ga dojim na drugoj dojci.
Doktor me je pitao samo sta koristis kad dohranjilujes. Rekoh bocicu za novorodjencad. Rekao mi je da mu dajem na kasiku da se ne navikne na bocicu.Toliko :-)
A i ja imam to ziganje kao brzamala :-(. Kod nas isto nema nista bijelo kod bebe a ja sam naravno sklona gljivicnim oboljenjimani skoro san koristila antibiotik. Jer sam morala imala sam upalu bubrega i kamenje se bilo pocelo pomijerat.
Jos ovo da dodam nabavila sam pumpicu evo vec dva dana sakupljam mlijeko preko dana da bih mu navece davala svoje mlijeko a ne aptamil. Sta kazes na to. Ja ne znam da se izmuzam rucno.
Lejla draga hvala ti na ulozenom trudu na ovoj temi.

Sara&Mohammad

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5912
19.1.2014 1:43:45   
Lejla Ka

Evo mene opet :-)
Jeste Lejla dohrana ide samo nocu.Znaci ako je bas previse nervozan dajem mu.
U vecini slucakeva je nervozan u toku noci dok ne dobije dohranu.
U tokunjoci doji isto vremenski kao i u toku dana sta znam nije kratko znaci.
U toku dana nemamo nikakvih problema sve ide za deset_ku cak osjecam da imam viska mlijeka. Spava i preko dana ali nije nervoAn kao preko noci. Cak mi curi uvijek visak mlijeka dok ga dojim na drugoj dojci.
Doktor me je pitao samo sta koristis kad dohranjilujes. Rekoh bocicu za novorodjencad. Rekao mi je da mu dajem na kasiku da se ne navikne na bocicu.Toliko :-)
A i ja imam to ziganje kao brzamala :-(. Kod nas isto nema nista bijelo kod bebe a ja sam naravno sklona gljivicnim oboljenjimani skoro san koristila antibiotik. Jer sam morala imala sam upalu bubrega i kamenje se bilo pocelo pomijerat.
Jos ovo da dodam nabavila sam pumpicu evo vec dva dana sakupljam mlijeko preko dana da bih mu navece davala svoje mlijeko a ne aptamil. Sta kazes na to. Ja ne znam da se izmuzam rucno.
Lejla draga hvala ti na ulozenom trudu na ovoj temi.

Mogu razumjeti da je dijete u noći nervozno, ali da ti koja danju kad, verujem, doji i češće, i kraći su razmaci između podoja imaš višak mlijeka, noću imaš nedostatak user posted image

Ja ipak mislim da se ne radi o nedostatku mlijeka već nečem drugom što bi trebali pokušati razbistriti iz druge perspektive.

Koliko se puta on noću budi za podoj, i da li se u opće potpuno budi?

Daš mu prilikom noćnog podoja obje dojke? Mene interesuje kako se on ponaša dok doji, da li se već u dojenju počne nervoziti i plakati?

Da li podoj završi dijete ili ti iniciraš prekid?

< Poruku je uredio Lejla Ka -- 19.1.2014 1:44:55 >

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

Neposredna veza do poruke: 5913
19.1.2014 1:46:18   
Lejla Ka
Po pitanju žigova kroz dojku, i kod tebe može biti zbog viška mlijeka. A opet, ako si uzimala antibiotik može biti i početak gljivične infekcije. Kakva ti je situacija sa bradavicama, bole li?

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5914
19.1.2014 7:48:38   
amela2208
Kao sto sam ti rekla na pocetkunisam ni ja za bocicu. Curicu sam bez problema dojila godinu ipo.
Kao sto sam ti vec rekla u toku dana nema tih nervoza u toku dojenja i inace je mirna beba.
Eto sinoc je dobio mlijeko koje sam izmuzla juce u toku dana i bas je dobar bio.
Uvtoku noci se vecinom dva puta budi nekad i tri. Ja ga ne ga ne odbijam sa dojke vec oon zavrsi i izbaci dojku Sam. Nekad kad nisam sigurna da je ispraznio dojku ponovo ga povratim da vidim hoce li i ima li mlijeka.I u toku dana ii navece dajem obije dojke pa neka jede koliko hoce :-))
Bradvice me ne bole, zigova ima ali nije to bas sad nepodnosljivo. I sa curicom i sa malim sam na pocetku dojenja imala jako jako puno bolova, pucanja bradacvica....Cak sa malim sad je cista krv tekla ali nisam odustala od dojenja niti cu.
Kako cu prepoznati ja to gljivicno oboljenje na dojkama. Sta trebam radit? Imam mikostatin (nistatin) trebam li to koristit.

< Poruku je uredio amela2208 -- 19.1.2014 7:56:39 >

Sara&Mohammad

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5915
19.1.2014 8:19:08   
grozđe
Pozdrav svima.

Porodila sam se 8.januara, muska beba teska 3.650, a duga 52 cm.

Zanima me koliko treba da traje podoj na jednoj dojci i koliko podoja nocu je optimalno? Beba cesto ima stolicu i prducka( tokom dana promijenim 7-8 pelena), stolica je zlatno-zuta. Uglavnom preko dana bude na dojci , a navecer spava i budim ga svako 2,5 - 3 sata da doji.

Hvala.

Neposredna veza do poruke: 5916
19.1.2014 13:22:39   
I love youu
Moze li savjet plz, kako bebu od 9mj da odviknem da nocnih podoja, mislim da je to cista navika, svaku noc se budi oko 1h pa oko 4h I malo cugne I nastavi spavat.Preko
Dana fino jede I drugu hranu tako da mislim da to budjenje nije od gladi.Spavala je po cijelu noc od 2mj do 6mj I onda se odjednom pocela buditi.

28.04.2013.god. Moja princeza :))))

(odgovor članu grozđe)
Neposredna veza do poruke: 5917
19.1.2014 14:52:19   
Dalia_88
I love you moja je isto tako spavala do 6 mj cijelu noc i pocela se buditi sa 6 mj. Ja sve kontala zubici je muce user posted image
Evo godina prodje a ona se i dalje budi neki 2x u toku noci. Znaci zaspi oko 10 budi se oko 2 pa opet oko 5 i onda ujutro od jedno 7 do 9 svakih 20 min po malo "copne" user posted image i nastavi da spava. Znaci spavat ce sve dok ja lezim pored nje.
Ja sam jednu vece probala da je uspavam bez sike (prije nekih 2-3 mj), 2h sam je ljuljala, nosala i nisam je uspjela uspavati dok nije dobila sto je htjela.
Vremenom se naviknes i na to user posted image

05.01.2013 23:50 Moja Dalia
Znaš li milo moje da te volim najviše na svijetu, da dok dišem, tako će biti...
Kad posustajem i počnem gubiti nadu, pogled na tebe, na tvoj osmijeh vraća mi vjeru u bolje sutra..

(odgovor članu I love youu)
Neposredna veza do poruke: 5918
19.1.2014 14:55:45   
Dalia_88
Grozde ako beba nema zutilo ne trebas ga buditi dok sam ne bude trazio. Meni je tako babica rekla. Moja je imala zutilo i budila sam je sve dok nije proslo, poslije toga nisam.
Beba kad je gladna sama ce da trazi a i tebi treba odmora user posted image

05.01.2013 23:50 Moja Dalia
Znaš li milo moje da te volim najviše na svijetu, da dok dišem, tako će biti...
Kad posustajem i počnem gubiti nadu, pogled na tebe, na tvoj osmijeh vraća mi vjeru u bolje sutra..

(odgovor članu Dalia_88)
Neposredna veza do poruke: 5919
19.1.2014 15:28:45   
I love youu

IZVORNA PORUKA: Dalia_88

I love you moja je isto tako spavala do 6 mj cijelu noc i pocela se buditi sa 6 mj. Ja sve kontala zubici je muce user posted image
Evo godina prodje a ona se i dalje budi neki 2x u toku noci. Znaci zaspi oko 10 budi se oko 2 pa opet oko 5 i onda ujutro od jedno 7 do 9 svakih 20 min po malo "copne" user posted image i nastavi da spava. Znaci spavat ce sve dok ja lezim pored nje.
Ja sam jednu vece probala da je uspavam bez sike (prije nekih 2-3 mj), 2h sam je ljuljala, nosala i nisam je uspjela uspavati dok nije dobila sto je htjela.
Vremenom se naviknes i na to user posted image

Heh I ja kontam zubici su al vidim da je navika.I ona zaspe dojeci, al vala da jede 2x u noci pa nije tek rodjena beba.Znaci nisam jedina, a ja sve mislim samo moja ne spava.
Ja je sreca nisam naucila na nas krevet nego poslije jela ide u krevetic odma.

28.04.2013.god. Moja princeza :))))

(odgovor članu Dalia_88)
Neposredna veza do poruke: 5920
19.1.2014 21:48:57   
Bella.88
Lejla Ka koliko se dugo drze obloge od kupusa?Moj Faris spava u19h.i to mu je zadnji podoj i spava do7ujutru,kako mi sad slabo doji u toku dana i dugo spava nocu ja ga podojim oko ponoci u snu kad podjem lec i stalno su mi dojke prepune s tim da mi je desna vazda puna kvrzica.
zahvaljujem

jun 2013 stigao vitez naš :)

jun 2015 guzna mala upotpunila nas svijet:)

Neposredna veza do poruke: 5921
20.1.2014 12:31:42   
Lejla Ka

Kao sto sam ti rekla na pocetkunisam ni ja za bocicu. Curicu sam bez problema dojila godinu ipo.
Kao sto sam ti vec rekla u toku dana nema tih nervoza u toku dojenja i inace je mirna beba.
Eto sinoc je dobio mlijeko koje sam izmuzla juce u toku dana i bas je dobar bio.
Uvtoku noci se vecinom dva puta budi nekad i tri. Ja ga ne ga ne odbijam sa dojke vec oon zavrsi i izbaci dojku Sam. Nekad kad nisam sigurna da je ispraznio dojku ponovo ga povratim da vidim hoce li i ima li mlijeka.I u toku dana ii navece dajem obije dojke pa neka jede koliko hoce :-))
Bradvice me ne bole, zigova ima ali nije to bas sad nepodnosljivo. I sa curicom i sa malim sam na pocetku dojenja imala jako jako puno bolova, pucanja bradacvica....Cak sa malim sad je cista krv tekla ali nisam odustala od dojenja niti cu.
Kako cu prepoznati ja to gljivicno oboljenje na dojkama. Sta trebam radit? Imam mikostatin (nistatin) trebam li to koristit.

Amela nemoj me pogrešno shvatiti, ne mislim ja da ti želiš davati adaptirano, ova prva rečenica je više bila onako, kao razmišljanje na glas.

Možeš li mi u detalje opisati jedan problematični nočni podoj, kako izgleda (u smislu: budi se plačući, ja mu dam on doji pa izbaci i plače, pa ja dam drugi, pa ondoji ...)

Ako tebe ne bole bradavice, ako nisu promjenile boju, ako se ne perutaju, ako on nema bijele naslage u ustima, ako mu je stolica normalnog izgleda i mirisa, ako nema ojed na guzi onda nema razloga sumnjati na gljivice, tako da su kod tebe ti žigovi vjerovatno od punjenja kanalića mlijekom.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

Neposredna veza do poruke: 5922
20.1.2014 12:38:18   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: grozđe

Pozdrav svima.

Porodila sam se 8.januara, muska beba teska 3.650, a duga 52 cm.

Zanima me koliko treba da traje podoj na jednoj dojci i koliko podoja nocu je optimalno? Beba cesto ima stolicu i prducka( tokom dana promijenim 7-8 pelena), stolica je zlatno-zuta. Uglavnom preko dana bude na dojci , a navecer spava i budim ga svako 2,5 - 3 sata da doji.

Hvala.

Optimalno je da beba doji kad hoće i koliko hoće. Znači optimalno je da se bebi ni trajanje podoja ni vrijeme kad će dojiti ne ograničava. Treba pratiti periode kad u toku podoja dijete guta, i tad ono istinski jede. Treba ga animirati na efikasno sisanje, dakle da vuče i da tako izaziva tokovo mlijeka koje će piti. Ako u toku podoja ima duže periode kad dojku samo drži u ustima, kad je samo lagano sisa treba ga potači, razbuditi, masažom dojke pomoći da sisanje postane bolje.
Optimalno bi bilo da dijete na jednoj dojci podoj završi samo, tako da ispusti dojku ili da zaspe da mu dojka ispadne iz usta.
Ako dijete samo ispusti dojku može mu se ponuditi druga ako želi još dojiti.

Kao što je rekla Dalia, ako beba nema fiziološku žuticu, ako preko dana jede dosta i efikasno mogu joj se noću dozvoliti duže pauze spavanja.

Po ovom što opisuješ mislim da to kod vas ide dosta uspješno. Samo pusti bebu da diktira tempo, a nemoj slušati zastarjele savjete o vremenu, oni su važili za ne dojenu djecu. Tvoja se beba rodila bez sata.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu grozđe)
Neposredna veza do poruke: 5923
20.1.2014 12:41:23   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: I love youu

Moze li savjet plz, kako bebu od 9mj da odviknem da nocnih podoja, mislim da je to cista navika, svaku noc se budi oko 1h pa oko 4h I malo cugne I nastavi spavat.Preko
Dana fino jede I drugu hranu tako da mislim da to budjenje nije od gladi.Spavala je po cijelu noc od 2mj do 6mj I onda se odjednom pocela buditi.

Nije to navika to je potreba. Kako dijete raste tako postaje svjesnije svoje okoline, dnevne događaje procesira tokom noći i lakše se probudi pri prelasku iz različitih faza sna. A dojenom djetetu je najlakše tražiti majku i dojku da se ponovo osjeti sigurnim i da nastavi spavati. U pravu si, nije od gladi user posted image

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

Neposredna veza do poruke: 5924
20.1.2014 12:43:29   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: Bella.88

Lejla Ka koliko se dugo drze obloge od kupusa?Moj Faris spava u19h.i to mu je zadnji podoj i spava do7ujutru,kako mi sad slabo doji u toku dana i dugo spava nocu ja ga podojim oko ponoci u snu kad podjem lec i stalno su mi dojke prepune s tim da mi je desna vazda puna kvrzica.
zahvaljujem

Ako ti se djke prepunjavaju tokom noći ti stavi obloge nakon zadnjeg podoja, promjeni kod tog ponoćnog i ostavi do jutra. Ako si mislila koliko dugo ćeš ih stavljati, predpostavljam do momenta kad će dojke prestati da noću proizvode višak.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Bella.88)
Neposredna veza do poruke: 5925
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  235 236 [237] 238 239   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  235 236 [237] 238 239   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Da li su vam menstruacije bolne?
пеперутка16

U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *