sara123
|
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka IZVORNA PORUKA: sara123 Lejla, zanima me sta mogu uciniti kad su bradavice ravne? Da li ih trebam kako "pripremati"? Govore mi da ce se "izvuci" nakon sto rodim, aBd, ali ja nesto ne vjerujem Mislim, ne znam kako tudje (.)(.) izgledaju ali vidim po slikama dojilja..i zakljucih" moje su ravne..pa se zabrinuh.. Jedna doktorica mi je jos na pocetku trudnoce pokazala kako da izvlacim(da namazem maslinovim uljem i "uvrcem" k'o saraf , oj opisa mati mila) Ona mi nije rekla da imam ravne, nit sam ja sta pitala, k'o kad mi dojenje nije bilo ni na kraj pameti. Ja kontala to je lahko, stavis bebu i sve rijeseno. Jest,malo sutra. Ja ovo nisam praktikovala jer su mi rekli da tako mogu potaci kontrakcije Budem se napatila vise pri uspostavljanju dojenja jer su ravne? Možeš napraviti slijedeće: kad stisneš bradavicu sa strane areole pogledaj da li se imalo izboči, također provjeri da li se izboči na dodir hladnoće (kockica leda npr.). Postoje tzv nipllete kao pomagalo koje se koristi prije poroda i kasnije prije podoja, ali to se raspitaj kako se tačno koriste i kad. Stimulacija bradavica može, a ne mora izazvati kontrakcije, pa ti vidi kako djeluje na tebe. Kad se beba rodi ona ne zna kakve bradavice treba da budu, i ako joj nudiš samo svoje, ako se sa svakim podojem trudiš da je što bolje namjestiš ona će naučiti da doji na tvojim dojkama, sa tvojim bradavicama. Jer bradavice kao takve samo distribuiraju mlijeko do ulaza u grlo, dok sisanje areole potiče tok mlijeka u bebina usta. Može ti se desiti da uz ravne bradavice i veliku količinu mlijeka beba bude imala poteškoće da pravilno uhvati dojku. Što se bebe tiće, dok god bude išlo mlijeko noj to ništa ne smeta, ali će se tebi vrlo vjerovatno pojaviti ragade na tom samom početku. Znači, ako sumnjaš da imaš ravne bradavice (napravi testove koje sam ti spomenula, progooglaj flat niples) trebaš obratiti pažnju na to kako se beba dobro postavlja na dojku (youtube-good lach technique), šta raditi ako se pojave ragade (dojke i bradavice što više na zraku, koristiti neku lanolinsku kremu). Od pomagala bih ti preporučila prsne školjke, to su plastični poklopci sa silikonskim dijelom koji ima rupu za bradavicu koje nosiš na dojkama između podoja. Ove školjke drže bradavicu stalno na zraku, ispupčenu i bez pritiska koji bi je gurao unutra, a vrše i blagi pritisak okolo da višak mlijeka ne bi dodatno zatezao kožu. Sve što te dalje interesuje pitaj. Hvala ti puno, Lejla! Ovo sto si preporucila cu pregledati, testove isto. Sabura znaci dosta i u akciju, uh
|