|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  234 235 [236] 237 238   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: problemi sa dojenjem...
31.12.2013 11:18:18   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: CombatKitten

Drage mame, draga Lejla,
počela sam bebi uvoditi krutu hranu, lagano sve jedno po jedno u razmaku od par dana, samo jednom na dan, dojim je redovno, problem nam je zatvor, mada ne primjetim da je boli stomačić, niti da je tvrd, da li da pauziram sa hranom i da je samo dojim par dana ili kako...?

Zatvor je veoma česta pojava kad se krene sa dohranom. Najbolje je ne koristiti agresivna sredstva tipa laksativa, a posebno iritacije toplomjerom. Ti možeš pojesti jednu do dvije suhe šljive, popiti čaj od komorača ili kima, no nema potrebe da se zabrinjavaš. Možeš i bebici ponuditi koju kašićicu čaja.

Izbjegavaj rižu ili mrkvu, koncentriši se na jabuku, krušku, kukuruzna palenta bez glutena bi također mogla da potakne probavu.

Nema neke svrhe da prekidaš sa dohranom, ja vjerujem da su to neke male količine sad, jer kad opet kreneš desit će se isto. To je samo period navikavanja probave.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu CombatKitten)
Neposredna veza do poruke: 5876
31.12.2013 15:05:57   
Sandrich
Draga Lejla i ostale mame molim za savjet!Beba ima mjesec dana i desava nam se ovo..trazi da doji,stalno,ali kad krene mlijeko pusta sisu i place...onda ide nosanje bljuckanje,podrigivanje,ali nista ga to ne umiruje vec opet trazi da doji ja ga stavim al opet ista scena i sve tako....ne mogu bit pametna sta da radim u takvim situacijama...da li je moguce da je sve to od grceva tj.kad halapljivo jede krene puno mlijeka i u tom trenutku da mu to smeta??

Nas mali princ dosao na svijet 9.2.2012.
Carko broj dva nas obradovao 29.11.2013.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5877
31.12.2013 21:24:35   
crvic2013
Tako je i moj A dok se nismo ustelili sa dojenjem. U nasem slucaju je bilo to da meni mlijeko previse nadodje, a on je gladan i halapljivo krene jesti, pa ga je to mlijeko u mlazovima nerviralo, znao se zagrcnuti, bljuckati, ma haos... Onda samja pocela da izmuzam malo, te prve mlazove, dok mi ne omeksaju grudi, pa mu onda dam da doji. I tako je sve prestalo user posted image Probaj, nista ne kosta user posted image

22.05.2013.
Ti si bio sa mnom, u mom svemu.Pile moje,pače moje malo, lavče moje...

(odgovor članu Sandrich)
Neposredna veza do poruke: 5878
31.12.2013 23:26:22   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: Sandrich

Draga Lejla i ostale mame molim za savjet!Beba ima mjesec dana i desava nam se ovo..trazi da doji,stalno,ali kad krene mlijeko pusta sisu i place...onda ide nosanje bljuckanje,podrigivanje,ali nista ga to ne umiruje vec opet trazi da doji ja ga stavim al opet ista scena i sve tako....ne mogu bit pametna sta da radim u takvim situacijama...da li je moguce da je sve to od grceva tj.kad halapljivo jede krene puno mlijeka i u tom trenutku da mu to smeta??

Može biti to, a može biti i skok u razvoju. U svakom slučaju, radiš dobro, pokušaj umiriti, pokušajte podrignuti, vrati na dojku i strpljivo, proći će.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Sandrich)
Neposredna veza do poruke: 5879
5.1.2014 6:25:51   
jaculi
Drage mame,molim vas za savjet.Uzasno sam zabrinuta da li mi je dijete gladno.Naime,jucer sam nabavila rucnu izdajalicu koja ce mi trebati kada krenem na posao.Naravno odmah sam je isprobala nakon sto sam podojila bebu i uspjela izdojiti 20ml mlijeka. Ali kada stisnem prstima vidim ima jos mlijeka,izlazi u kapljicama.Kod mene inace nema toga da mlijeko tece,kad stisnem izlaze kapi.Da napomenem da je bebi 25dana i da ga samo dojim.Nenormalno smo se trudili da uspostavimo dojenje.Non stop sam ga drzala na siki.Sada sam se ponovo pokusala izdojiti i izaslo je samo 40ml mlijeka a jutro je i bebac nije jeo 4 sata,spava.Skroz sam zbunjena jer dok beba sisa,cujem kako guta a sdruge strane cesto kada dojimo on se unervozi i ne zeli bradavicu dobro uhvatiti pa je kao vuce i naneevira se.Najvise me zbunjuje sto on nema po nekoliko stolica dnevno.Uglavnom se jednom pokaka a poslije moze biti jos trun na pampersu..a zadnja 3 dana mu je stolica skrooz tecna,kao voda ali iste boje kao dosada,kao senf.Oprostite na duzem postu ali ne znam sta da radim.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5880
5.1.2014 9:06:57   
nova_mama
Drage mame,molim vas za savjet.Uzasno sam zabrinuta da li mi je dijete gladno.Naime,jucer sam nabavila rucnu izdajalicu koja ce mi trebati kada krenem na posao.Naravno odmah sam je isprobala nakon sto sam podojila bebu i uspjela izdojiti 20ml mlijeka. Ali kada stisnem prstima vidim ima jos mlijeka,izlazi u kapljicama.Kod mene inace nema toga da mlijeko tece,kad stisnem izlaze kapi.Da napomenem da je bebi 25dana i da ga samo dojim.Nenormalno smo se trudili da uspostavimo dojenje.Non stop sam ga drzala na siki.Sada sam se ponovo pokusala izdojiti i izaslo je samo 40ml mlijeka a jutro je i bebac nije jeo 4 sata,spava.Skroz sam zbunjena jer dok beba sisa,cujem kako guta a sdruge strane cesto kada dojimo on se unervozi i ne zeli bradavicu dobro uhvatiti pa je kao vuce i naneevira se.Najvise me zbunjuje sto on nema po nekoliko stolica dnevno.Uglavnom se jednom pokaka a poslije moze biti jos trun na pampersu..a zadnja 3 dana mu je stolica skrooz tecna,kao voda ali iste boje kao dosada,kao senf.Oprostite na duzem postu ali ne znam sta da radim.

Ja sam imala sličnih dilema sa prvim djetetom, nisam znala da li je gladan, a on spava. Pedijatar mi je rekao da bi mi beba jasno dala do znanja kad je gladna, što i jeste istina, te da ga ne budim radi dojenja. Ja sam zato pumpicu koristila da izvučem mlijeko kada osjetim previše jak pritisak u dojkama, da ne bih dobila mastitis. I meni je mlijeko izlazilo u kapljicama. Što se stolice tiče, moj drugi sin, kojeg takođe dojim, uglavnom kaki jednom u dva dana i stolica je prilično tečna, što je takođe sasvim normalno. Kao dokaz navodim činjenicu da on veoma dobro napreduje, hvala Bogu. Prvi mjesec dobio je 2kg, a potom po više od kilogram za svaki naredni mjesec. Ja ga isključivo dojim. Dok je stariji sin, kojeg sam dojila godinu, imao po nekoliko stolica dnevno, s drugim to nije slučaj. Obje su situacije normalne. Nadam se da sam bar malo pomogla user posted image

Moja dva velika D
06.02.2012.
15.09.2013.

(odgovor članu jaculi)
Neposredna veza do poruke: 5881
5.1.2014 9:17:21   
almondray

IZVORNA PORUKA: jaculi

Kao prvo: kad se vraćaš na posao?Dali je doista neophodno da se sa tim opterećuješ ako je za par mjeseci? Mnoge dojilje nisu u stanju izdojiti mlijeko pumpicom. To je drugačiji princip od sisanja bebe i samo te zbunjuje jer nije mjerilo.
I odakle ti ideja da mlijeko mora izlaziti u mlazevima? Meni mlijeko samo kapa...nekad moram jače stisnut da bi izašla kap a meleni uspješno doji već 14-ti mjesec.Isto sam i prvog sina dojila.
Što se tiče stolice , moj nije kakio po 7 danauser posted image (stariji 14 dana jedne prilike) i stolica je uvijek tečna i mislim da je poželjno takva da bude.
Znači , opusti se doji jer vam dobro ide.A sa pumpicom ćeš morat vježbat ako ideš uskoro na posao ako ne čekaj još malo.

I am one of those people who constantly needs to have something toDO and DO.MZT

(odgovor članu jaculi)
Neposredna veza do poruke: 5882
5.1.2014 9:30:38   
minja_
Stolica boje senfa je najpozeljnija nijansa kakeuser posted image znak da je bebi sve tamanuser posted image

Moja je dobivala vise od kilu u prva tri mjeseca samo dojenjem, a nikada mi nije uspjelo izmusti vise od desetak mililitara. To je sasvim drugaciji mehanizam otpustanja mlijeka i nikad nije znak koliko mlijeka ima u dojkama.

(odgovor članu almondray)
Neposredna veza do poruke: 5883
5.1.2014 10:56:33   
jaculi
Almondray i minja hvala puno na odgovorima,niste ni svjesne koliko mi pomažete. Toliko toga sam citala o dojenju,informisala se ali prva mi je beba i nemam nikakvog iskustva.Sve savjete okoline, da bebi dam i dohrane,sam odlučno odbijala sto cinim i sada.
Na posao se nazalost vracam za mjesec dana.Sreca pa ne radim puno radno vrijeme pa sam bebi htjela dva obroka zamijeniti flasicom sa mojim izdojenim mlijekom.
Sto se kakice tice,znam da je boja senfa super ali me zbunjuje sto je stolica dosada bila kremasta a sada tecna kao vodauser posted image ..je li to ok?Koga god da bi pitala od svojih odma kazu prehladjen,gladan tako da vise i ne pokusavam.
Malog sam vagala...kad se rodio,imao je 3250 a dug 52.sada vaga pokazuje 3800 ili 4000,vjerovatno ne moze bas precizno da odredi a dug je 54..
Posto za mjesec moram na posao,da li moram vjezbati izdajanje ili kako to ide?

(odgovor članu minja_)
Neposredna veza do poruke: 5884
5.1.2014 12:00:31   
almondray

IZVORNA PORUKA: jaculi

Almondray i minja hvala puno na odgovorima,niste ni svjesne koliko mi pomažete. Toliko toga sam citala o dojenju,informisala se ali prva mi je beba i nemam nikakvog iskustva.Sve savjete okoline, da bebi dam i dohrane,sam odlučno odbijala sto cinim i sada.
Na posao se nazalost vracam za mjesec dana.Sreca pa ne radim puno radno vrijeme pa sam bebi htjela dva obroka zamijeniti flasicom sa mojim izdojenim mlijekom.
Sto se kakice tice,znam da je boja senfa super ali me zbunjuje sto je stolica dosada bila kremasta a sada tecna kao vodauser posted image ..je li to ok?Koga god da bi pitala od svojih odma kazu prehladjen,gladan tako da vise i ne pokusavam.
Malog sam vagala...kad se rodio,imao je 3250 a dug 52.sada vaga pokazuje 3800 ili 4000,vjerovatno ne moze bas precizno da odredi a dug je 54..
Posto za mjesec moram na posao,da li moram vjezbati izdajanje ili kako to ide?

user posted image
Te kućne vage nisu bas precizne na maloj kilaži.Predpostavljam da ga vagaš na kućnoj vagi user posted image .Idete li na kontrolu sa mjesec kod pedijatrice? Tad ćeš vidjeti da tvoja beba napreduje fino.Stavljaj ga da doji kad god hoće.
Ma stolice znaju bit svakakve vjeruj samo ne čvrste.Bar ja kod svojih nisam vidjela , čak ni posle tolko dana ne kakenja opet imaju tekuću stolicu.
Pošto se na žalost vraćaš brzo na posao ja bi ti preporučila da posle podoja , kad beba zaspi tu istu siku koju je izdojio izmuzeš i mlijeko zamrznes.ako bi ti se desilo da ne možeš izmusti dovoljno taj dan kad ides na posao da imas zamrznutog.Ima ženica koje su tako napunile zamrzivač bočicama vjerujuser posted image ono za nedaj Božeuser posted image
Možda će ti oko toga najbolje reći Lejla.K

I am one of those people who constantly needs to have something toDO and DO.MZT

(odgovor članu jaculi)
Neposredna veza do poruke: 5885
5.1.2014 12:24:10   
jaculi
Hocu na kontrolu sa mjesec dana aBd i jedva cekam da vidim sta ce mi reci. A vagam ga na kucnoj i znam da nije pouzdan pokazatelj ali ono otprilike da vidim je li sta dobio.To za pohranjivanje mlijeka u zamrzivacu ne razumijem bas.Ne mogu izdojiti puno a pretpostavljam da ne smijem mijesati mlijeko sto izdojim sada i ponovo kroz 2 sata pa da to sastavim..da li moram pohranjivati tako pomalo i kada budem htjela upotrijebiti mogu li nakon sto odledim sastaviti pogrijati pa bebu nahranitiuser posted image

(odgovor članu almondray)
Neposredna veza do poruke: 5886
5.1.2014 21:39:33   
Mrvica_83
Jaculi Mila samo hrabro user posted image Znas da se i ja vracam rano na posao / kad bebac navrsi 3 mjeseca user posted image I spremam se vec da se u narednoj sedmici podrobno informisem za pohranu mlijeka .. Mislim da bi bilo dobro da napravimo unaprijed malu "banku" mlijeka da se ne bi upale u stres izdajanja dan za dan ?? Eto sve informacije na tu temu dobrodosle user posted image
- U sta da stavljamo mlijeko koje cemo zalediti , da li se moze kao sto si ti napisala spojiti izdojeno u toku dana ? A mislim da moze / stavis u fizider i kad ima dovoljno zaledimo user posted image znam da se bebi sprema tako sto se stavi u posudu sa vrucom vodom a ne u mikrovalnoj ako se ne varam ? MM i ja smo se dogovorili da ne dajemo bocicu nego da je aBd hrani mojim mlijekom na kasiku ili fildjan user posted image Ja cu raditi standardno vrijeme ( 08/16 a i duze ) koliko tad bebac otprilike ima dnevnih podoja sa navrsena 3 mjeseca ( znam da je individualno ali otprilike ) . Racunam da je nahranim prije posla i nastavim dojiti kad dodjem kuci tako da nam je problematicno to radno vrijeme ? Na poslu cu se morati izdajati u vrijeme kad je dojim . Nemam frizider , jel mlijeko moze stajati tako ili da se snalazim ? Koju si ti mila izdajalicu kupila i koju preporucujete jer je planiram sad uzeti i baciti se na vjezbanje user posted image Znam da sam dosadna ali sta cu / bas mi je bitno da nastavim dojiti curicu i hvala puno na pomoci user posted image Za moju Jaculi ide veliki zagrljaj i poljubac kao i za malog Princa Farisa user posted image

24.10.12 Jedan anđeo
26.11.13 u 00:09 - Ljubav za sva vremena ..Ceza H. je rodjenjem obasjala nas zivot !!!

(odgovor članu jaculi)
Neposredna veza do poruke: 5887
5.1.2014 21:51:40   
Mrvica_83
Jaculi sto se pitanja tice moja Ceza je imala na pocetku bas puno stolica a sad je to znatno manje / nekad jedna na dan a nekad 3 ( kao npr. danas ) i naravno kolicinski ima vise .. Isto je dosta tecna i mislim da to nije problem ?? Ako beba spava i ne place ne bi trebalo da je gladna ? Mi smo na jednoj siki ( desnoj ) imali i jos imamo problem naglog otpustanja mlijeka .. Pa to nekad lici na borbu a ne na podoj user posted image Poslusala sam savjete pa malo izdojim u pelenu jer se zna desiti da se zagrcne a to je prestrasno .. Pogotovo ako duze spava pa ogladni . Isto trudim se da nastimam da za nocni podoj bude ova koja nije komplicirana . Mene ona zna tako zezati kad nije puno gladna / npr samo se napije onog prvog mlijeka pa kasnije nastavi .. Da nije to ? A isto krene da uzme samo bradavicu ali ja je prekinem i dok ne uhvati fino ne dam da siki .. Tako da iz lijeve nikad nisam vidjela mlijeko sto ne znaci da ga nema . Sigurna sam da bebac napreduje i da ces nam javiti divne vijesti kad odes na kontrolu .. Mi idemo aBd 09. pa cu javiti koliko smo nasikili user posted image Ljubac veliki !
Lejla Kako si mila ?? Ne dodjoh , nazalost , na radionicu ali iduca je nasa user posted image jos jedno pitanje .. Kad dojim Cezu tacno osjetim kad mlijeko krene po trncima u drugoj dojci .. Taj osjecaj kao iglica imam i kad ne dojim u vrijeme kad npr. beba spava a trebala bi je dojiti ili kad sam vani i sl. Da li je to vrijeme kad trebam iskoristiti da se izdojim kad budem na poslu ili to nema veze ? Hvala user posted image

24.10.12 Jedan anđeo
26.11.13 u 00:09 - Ljubav za sva vremena ..Ceza H. je rodjenjem obasjala nas zivot !!!

(odgovor članu Mrvica_83)
Neposredna veza do poruke: 5888
6.1.2014 12:11:12   
jaculi
mrvice draga pisem ti detaljno kad mognem a sada mi treba pomoc!!ima li neko broj od babice koja obavlja kucne posjete i koja moze pruziti pomoc za dojenje??ako neko ima broj neka mi molim vas prodlijedi..zelim strucnu pomoc i par savjeta a prije svega da se psihicki malo rasteretim,ovako cu samo naskodit i sebi i bebi od razbijanja glave i razmisljanja...

Neposredna veza do poruke: 5889
6.1.2014 12:19:12   
Lejla Ka
Jaculi, koliko izdojiš je mjerilo samo toga koliko si izdojila. To nema ama baš nikakve veze sa tim koliko proizvodiš i koliko ima u dojkama. Sve što opisuješ je normalno stanje i nema nikakve potrebe da brineš.

Ako namjeravaš izdajati kad se vratiš na posao odredi vremenske termine kad ćeš izdajati i kreni sa pripremama, jer dojke se moraju naučiti i na izdajanje, a i ti moraš naučiti kako da izdajaš. Znači, odrediš sebi termin kad ćeš izdajati (kad planiraš nakon povratka na posao) i kreneš već sad uspostavljati ritam. Na početku ti nije bitno koliko će izaći, bitno je da se organizam i dojke nauče na tu proceduru u to vrijeme.

Što se tiče pohranjivanja mlijeka, princip je da se mogu spajati količine samo iste temperature, a to se odradi na slijedeći način: prvu količinu staviš u frižider (što dalje od vrata), slijedeću količinu isto staviš u frižider nakon izdajanja, a nakon sat dva sastaviš ih. Svaku narednu količinu dodaješ isto nakon sat dva hlađenja u frižideru. Kad dobiješ željenu mjeru staviš je u zamrzivač. Za precizne podatke ću ti staviti linkove u pp.

Odleđivanje ide tako da se 12-24 sata prije upotrebe mlijeko izvadi iz zamrzivača u frižider, a neposredno prije upotrebe se zagrije u toploj kupki, dakle u toploj vodi.

Kad krenete hladiti mlijeko, primjetit će te da se mlijeko razdvaja na masni i manje masni dio, to će se homogenizirati kad budete toplo mlijeko prije upotrebe promućkale.

Ako namjeravate zamrzavati probajte odmah malu količinu zamrznuti pa nakon par dana odmrznuti na preporučeni način i provjerite kako izgleda. Nekad mlijeko nakon ovog procesa ima sapunast, pa i pokvaren miris i ako je sasvim u redu, zbog određenih svojih sastojaka.

Mrvice sve se ovo naravno odnosi i na tebe, i tebi šaljem linkove na pp.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

Neposredna veza do poruke: 5890
6.1.2014 19:17:13   
Just smile
jaculi, poslala sam ti pp.

< Poruku je uredio Just smile -- 6.1.2014 19:27:26 >

(odgovor članu jaculi)
Neposredna veza do poruke: 5891
6.1.2014 19:26:53   
Just smile
Možeš i da spremiš "banku mlijeka" i da držiš u zamrzivaču. Evo ti link da ti bude jasnije pa pročitaj:

http://superbeba.com/dojenje/kolica-dojenja/1092-kako-se-cuva-mamino-mleko

I super fb grupe:
1.
https://www.facebook.com/groups/dojenje/

"Moja podrska dojenju (dojenje)"
2.
https://www.facebook.com/groups/dojenjejein/

"dojenje je in"

(odgovor članu Just smile)
Neposredna veza do poruke: 5892
6.1.2014 19:40:22   
idana1812
Jaculi, meni se isto desavalo nakon sto sam pocela da izdajam, Ja sam izdajala sa elektricnom izdajalicom i bio je isti rezultat. Nekad mi se cinilo da jedva 20 ml mogu da izdojim, a kad bih Alinu stavila, ona je imala sta da povuce. Normaln je dobijala na tezini, vidjet ces i ti kad odvedes svog djecaka na kontrolu.
Poslusaj sta ti Lejla kaze i polako pripremaj mlijeko u zamrzivac. Takodjer vodi racuna da na vrijeme moras i djecaka nauciti na flasicu iz koje ce jesti, jer nama je poslije najveci problem biti privoliti je da ispije flasicu, lakse nam je islo na kasikicu. Samo se ne sikiraj unaprijed nego polako.

Majke ruke svoje djece drže kratko, ali njihova srca zauvijek..

(odgovor članu Just smile)
Neposredna veza do poruke: 5893
9.1.2014 8:59:13   
tajra26
Evo i ovdje da pitam snaha mi ima problem sa dojenjem pa nam treba električna izdajalica da nema neko da proda ili posudi na par dana?

Ljubav se zove imenom tvojim 12.10.2011

(odgovor članu idana1812)
Neposredna veza do poruke: 5894
9.1.2014 15:36:25   
scarlett
Ja bih ovdje samo da dodam jednu preporuku, nakon što prvi put izdojite mlijeko pa ga pohranite u zamrzivač. Riječ je ovom sapunastom ukusu koji je Lejla spomenula gore. Ja sam imala takvu situaciju i bukvalno morala baciti sve što sam pohranila, jer je djete odbijalo, nije nikako htjelo to mlijeko. Naravno da mi je odmah prošlo kroz glavu da s mlijekom nešto nije u redu ili da način na koji sam ja pohranjivala bio pogrešan. Onda sam naišla na ovu informaciju, pa zato i spominjem. Male su šanse da vam se to desi, ali čisto da izbjegnete rizik.

Mlijeko sapunastog mirisa i okusa nije štetno i neke bebe će ga bez problema prihvatiti. Bilo bi dobro da neku manju količinu kod prvog zaleđivanja posebno pohranite, a onda nakon recimo 7 dana otopite i ugrijete, ponudite djetetu da vidite da li će prihvatiti. Ukoliko djete baš bude odbijalo, onda znate da je riječ o ovoj "sapunastoj" situaciji.

To znači da je mlijeko puno lipaze (enzima koji razgrađuje mast u mlijeku). Zavisno kolika je količina istog u mlijeku nekada se čudan žareći okus može primjetiti i ako je kratko bilo pohranjeno u frižideru, a naročito ako je bilo u zamrzivaču.

U ovakvoj situaciji treba postupati tako da odmah nakon izdajanja zagrijemo gotovo do vrenja (da se pojave mjehurići na rubovima) i zatim ga naglo ohladimo zamrzavanjem. Zagrijavanjem se sprječava aktiviranje lipaze.

"Ne hodaj po zemlji nadmeno, jer zemlju ne možeš probiti ni planine u visini dostići."

(odgovor članu tajra26)
Neposredna veza do poruke: 5895
13.1.2014 12:08:02   
amela2208
Pozdrrav svim forumasicama i naravno nasoj Lejla Ka
Trenutno sam dobila mastitis na desnoj dojci. Pokusavam da masiram prije i u toku dojenja. Ne izdajam se jer i kod mene to ne ide bas dobro kao i kod vecine mamica. Nego mastitis nije problem proci ce... moj maleni ima dva i po mjeseca i od skoro sam pocela da ga dohranjujem samo navecer. Preko dana imam dosta mlijeka nego navece skroz slabo tako da osjetim da mu to nije dovoljno. Grudi su mi isto kao izdusen balon :-((( Znaci u toku noci ga dohranjujem nekad jednom nekad dva puta naravno poslije dojenja.
Interesuje me sta moze biti razlog toga sto nemam dovoljno mlijeka? Sta trebam da radim?Jako sam iscrpljena, ne naspavana i pod velikim sam stresom od moje cetvorogodisnje kcerkice koja nikako da prestane sa histerijaama i ljubomorom na malog brata.
Hvala unaprijed

Sara&Mohammad

(odgovor članu scarlett)
Neposredna veza do poruke: 5896
13.1.2014 13:04:28   
Lejla Ka
Amela, ako budeš dohranjivala na večer, bit će još manje.
Znam da si na kraju dana gotova. No mlijeka nije manje zato što ti dojke izgledaju ispuhano. U njima je sasvim dovoljno mlijeka, samo ono malo sporije počne izlaziti zbog tvog umora, stresa i obaveza tokom dana.

Možeš li dojiti ležeći, možeš li čak spavati dok dojiš?

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu amela2208)
Neposredna veza do poruke: 5897
13.1.2014 20:48:22   
sirnica
Meni je maleni(skoro pa 7 mjeseci)napravio ranicu na bradavici zubićem i baš sporo zarasta, a boli-oči iskaču. Mažem, luftiram, ali nikako da prođe. Čak mi se i kao stvrdnula malo ta bradavica. Ne izgleda poput ragade nego kao da je iglom bocnuto, a nastalo je jer je u nervozi "procijedio bradavicu" između desni i zubića. Možda je greška što mu i dalje dajem da sisa na tu dojku, a bojim se da se šta ne začepi i upali ako budem forsirala drugu, a ovu odmarala.

sve mamino 17.3.2008. i 17.6.2013.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5898
14.1.2014 0:32:45   
amela2208

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Amela, ako budeš dohranjivala na večer, bit će još manje.
Znam da si na kraju dana gotova. No mlijeka nije manje zato što ti dojke izgledaju ispuhano. U njima je sasvim dovoljno mlijeka, samo ono malo sporije počne izlaziti zbog tvog umora, stresa i obaveza tokom dana.

Možeš li dojiti ležeći, možeš li čak spavati dok dojiš?

Lejla on mi place puno ako mu ne dam aptamil.Vjeruj nisam ni ja za dohranu.Nekad ga dojim po dva puta na obije strane i on opet place joce jos. Sto mu dadem dohranu on zaspe i umiri se.Ja sam moju Saru godinu ipo dojila i nisam joj davala aptamil.
Ne znam sta da radim ja bih mu rado iBacila taj aptamil iz upotrebe.Sta bi trebala da radim?
Umijem dojiti lezeci tako i radim noci a ne bi smjela zaspat dok dojim jer sam bas tvrdog sna i plasim se da mu ne naskodim nesto.
Lejla ka hvala jos jednom
Sirnice draga bas mi je zao zbog te bradavice sto nece da zaraste. Zelim ti brz oporavak a bebici bezbolno nicanje zuba.

Sara&Mohammad

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5899
14.1.2014 10:37:56   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: sirnica

Meni je maleni(skoro pa 7 mjeseci)napravio ranicu na bradavici zubićem i baš sporo zarasta, a boli-oči iskaču. Mažem, luftiram, ali nikako da prođe. Čak mi se i kao stvrdnula malo ta bradavica. Ne izgleda poput ragade nego kao da je iglom bocnuto, a nastalo je jer je u nervozi "procijedio bradavicu" između desni i zubića. Možda je greška što mu i dalje dajem da sisa na tu dojku, a bojim se da se šta ne začepi i upali ako budem forsirala drugu, a ovu odmarala.

Možeš li izdojiti tu dojku ručno?

Ako da, možda bi mogla probati da je poštediš jedan dan. Pa je izdoji dok dječak doji ovu zdravu, koliko možeš. Ali obavezno ručno jer će izdajalica samo pogoršati stvar. Također ne bi bilo loše da pri tom na bradavicu (tj na dio oko nje) staviš nešto tipa cjedliljke (nešto što bi grudnjak i veš držalo na odstojanju) da se i dok si obučena ima priliku zračiti.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu sirnica)
Neposredna veza do poruke: 5900
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  234 235 [236] 237 238   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  234 235 [236] 237 238   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Da li su vam menstruacije bolne?
пеперутка16

U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *