|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  233 234 [235] 236 237   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: problemi sa dojenjem...
24.12.2013 13:06:36   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: sara123

Lejla,
zanima me sta mogu uciniti kad su bradavice ravne? Da li ih trebam kako "pripremati"?

Govore mi da ce se "izvuci" nakon sto rodim, aBd, ali ja nesto ne vjerujemuser posted image
Mislim, ne znam kako tudje (.)(.) izgledaju user posted image ali vidim po slikama dojilja..i zakljucih" moje su ravne..pa se zabrinuh..

Jedna doktorica mi je jos na pocetku trudnoce pokazala kako da izvlacim(da namazem maslinovim uljem i "uvrcem" k'o sarafuser posted image , oj opisa mati mila)
Ona mi nije rekla da imam ravne, nit sam ja sta pitala, k'o kad mi dojenje nije bilo ni na kraj pameti. Ja kontala to je lahko, stavis bebu i sve rijeseno. Jest,malo sutra.
Ja ovo nisam praktikovala jer su mi rekli da tako mogu potaci kontrakcijeuser posted image

Budem se napatila vise pri uspostavljanju dojenja jer su ravne?

Možeš napraviti slijedeće: kad stisneš bradavicu sa strane areole pogledaj da li se imalo izboči, također provjeri da li se izboči na dodir hladnoće (kockica leda npr.).

Postoje tzv nipllete kao pomagalo koje se koristi prije poroda i kasnije prije podoja, ali to se raspitaj kako se tačno koriste i kad.
Stimulacija bradavica može, a ne mora izazvati kontrakcije, pa ti vidi kako djeluje na tebe.

Kad se beba rodi ona ne zna kakve bradavice treba da budu, i ako joj nudiš samo svoje, ako se sa svakim podojem trudiš da je što bolje namjestiš ona će naučiti da doji na tvojim dojkama, sa tvojim bradavicama. Jer bradavice kao takve samo distribuiraju mlijeko do ulaza u grlo, dok sisanje areole potiče tok mlijeka u bebina usta.

Može ti se desiti da uz ravne bradavice i veliku količinu mlijeka beba bude imala poteškoće da pravilno uhvati dojku. Što se bebe tiće, dok god bude išlo mlijeko noj to ništa ne smeta, ali će se tebi vrlo vjerovatno pojaviti ragade na tom samom početku.

Znači, ako sumnjaš da imaš ravne bradavice (napravi testove koje sam ti spomenula, progooglaj flat niples) trebaš obratiti pažnju na to kako se beba dobro postavlja na dojku (youtube-good lach technique), šta raditi ako se pojave ragade (dojke i bradavice što više na zraku, koristiti neku lanolinsku kremu). Od pomagala bih ti preporučila prsne školjke, to su plastični poklopci sa silikonskim dijelom koji ima rupu za bradavicu koje nosiš na dojkama između podoja. Ove školjke drže bradavicu stalno na zraku, ispupčenu i bez pritiska koji bi je gurao unutra, a vrše i blagi pritisak okolo da višak mlijeka ne bi dodatno zatezao kožu.

Sve što te dalje interesuje pitaj.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu sara123)
Neposredna veza do poruke: 5851
24.12.2013 13:08:00   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: Bella.88

Pozzdrav mame,novi smo na forumu i jako se radujemo druzenju...Imam bebicu6.5 meseci,iskljucivo dojen do pre par dana...Imam problem od pocetka i dalje je tu...,na desnoj dojci imam plocicu izmedju dva medijalna kvadranta,povrsina je od korena do bradavice,koza je normalne boje,nije bolno.Ginekolog me poslao glandularnom hirurgu,a hirurg na ultrazvuk.Uz.nalaz:prosiren kanal,unutar je mlecni sadrzaj(koji mora nekako vani),na tom mjestu nema ostalih kanala,stice se utisak da su laktiferne duktuse suzene(valjda kanali).Hirurg kaze da nije nista,da stavljam obloge 20%alkohol pola/pola voda,da imam povecanu produkciju,da dojim i nakon podoja izdajam,ne smije se mlijeko zadrzavati u kanalima zbog masnoce.Da li je neko imao slicno iskustvo,svaki savet je dobro dosao???izvinite na duzem postu

Ova dijagnoza je postavljena kad?

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Bella.88)
Neposredna veza do poruke: 5852
24.12.2013 13:25:09   
Bella.88
Prije 5 dana...pozz

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5853
24.12.2013 13:40:18   
Lejla Ka
A pločica stoji od početka dojenja, dakle zadnjih 6,5 mjeseci?

Nešto mi to dugo da to isto mjesto nije pravilo neke ozbiljnije probleme tipa mastitisa.

Da li si ikad pokušala bebu namjestiti tako da joj brada dođe u smjeru pločice?

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Bella.88)
Neposredna veza do poruke: 5854
24.12.2013 13:45:39   
Bella.88
Pregled kod hirurga prije 5 dana,ultrazvuk prije 20-ak dana.Prvi put sam otisla na pregled prije 2,5 meseca(user posted image je odbijao da doji,i imao je zelenu stolicu),Ginekolog je rekao da verovatno imam bakterijsku upalu i da zato beba ne doji(da je gladan),pila sam antibiotike 9 dana po 6 tab.stanje je bilo isto,pa me poslala glanduralnom.S tim da kada cesce doji ta plocica se nekako spusti unutra...unapred hvala na odgovoru

(odgovor članu Bella.88)
Neposredna veza do poruke: 5855
24.12.2013 13:56:11   
Bella.88
Ja sam to primetila nakon mesec dojenja,i to bi nakon dojenja nekako se smanjilo,medjutim on sada redje doji velike su pauze(rastu mu zubi),skoro da samo u snu doji,a noc prespava vec od tada kada se to pojavilo.Spava od 19 do 7h.u pocetku sam ga hranila kada podjem spavat jos jednom ali ga nisam budila,sad samo ako nije u toku dana dobro dojio,nahranim ga oko1h.

(odgovor članu Bella.88)
Neposredna veza do poruke: 5856
24.12.2013 13:59:04   
Bella.88
Jos ovo bebac samo doji lezeci...izvinite na opsirnosti

(odgovor članu Bella.88)
Neposredna veza do poruke: 5857
24.12.2013 13:59:56   
Lejla Ka
A da li se ta upala manifestovala nekim simptomima ili je samo beba odbijala jesti.
Ma ko je rekao da je dijete starije od nekoliko sedmica gladno zato što ima zelenu stolicu user posted image

Da li vas je glandularac naručio na neku kontrolu?

Da napomenem, ja nisam medicinar, ali jako puno znam o dojenju i kao procesu proizvodnje i kao načinu ishrane. Pitanja postavljam da procjenim situaciju.

Bella, što se bebe tiče, nju možete hraniti i jednom dojkom da joj bude dovoljno, no ako je zaista u pitanju neki zastoj, dojenje bi trebalo da to riješi, pogotovo što je vaše dijete sad već veliko i jako.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Bella.88)
Neposredna veza do poruke: 5858
24.12.2013 14:19:40   
Bella.88
Vidim iz ostalih postova da vise znate nego doktori.Ja sam pila antibiotike a nisam ni imala upalu,ona je rekla verovatno je upala jer nije znala,nisam imala simptome obicne upale a kamoli bakterijske.Mi nemamo problema sa dojenjem on je od pocetka dojio obe dojke svaki podoj,rano je poceo spavat nocu(sa 2 meseca je udvostrucio kilazu i pedijatrica je rekla da ga pustim ne duze od 6 sati),nakon moje pogresne dijagnoze bili smo kod pedijatra,malom rastu zubi zato nejede.To je trajalo par dana,opet je poceo fino jesti,sad zadnjih mesec opet zeza ali zubi samo sto nisu izbili.On napreduje odlicno,ima 10.5 kg. i vise,mene ne boli,samo me strah sta moze biti od toga.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5859
24.12.2013 14:24:47   
Lejla Ka
Možete li mi malo bliže objasniti gdje se ta pločica nalazi?

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Bella.88)
Neposredna veza do poruke: 5860
24.12.2013 14:25:06   
Bella.88
Pardon
Nije me narucio,rekao je da je mlijeko masnije i povecana produkcija(bila je guzva),nije za operaciju i ako budem imala problema da se javim ginekologu

(odgovor članu Bella.88)
Neposredna veza do poruke: 5861
24.12.2013 14:31:04   
Bella.88
Na desnoj dojci,sa unutrasnje strane(lijeva strana),nije na sredini dojke malo visocije,ja opipam kao dva kanala da se spajaju i taj dio je najtvrdji.

(odgovor članu Bella.88)
Neposredna veza do poruke: 5862
24.12.2013 14:48:20   
sara123

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Lejla,
zanima me sta mogu uciniti kad su bradavice ravne? Da li ih trebam kako "pripremati"?

Govore mi da ce se "izvuci" nakon sto rodim, aBd, ali ja nesto ne vjerujemuser posted image
Mislim, ne znam kako tudje (.)(.) izgledaju user posted image ali vidim po slikama dojilja..i zakljucih" moje su ravne..pa se zabrinuh..

Jedna doktorica mi je jos na pocetku trudnoce pokazala kako da izvlacim(da namazem maslinovim uljem i "uvrcem" k'o sarafuser posted image , oj opisa mati mila)
Ona mi nije rekla da imam ravne, nit sam ja sta pitala, k'o kad mi dojenje nije bilo ni na kraj pameti. Ja kontala to je lahko, stavis bebu i sve rijeseno. Jest,malo sutra.
Ja ovo nisam praktikovala jer su mi rekli da tako mogu potaci kontrakcijeuser posted image

Budem se napatila vise pri uspostavljanju dojenja jer su ravne?

Možeš napraviti slijedeće: kad stisneš bradavicu sa strane areole pogledaj da li se imalo izboči, također provjeri da li se izboči na dodir hladnoće (kockica leda npr.).

Postoje tzv nipllete kao pomagalo koje se koristi prije poroda i kasnije prije podoja, ali to se raspitaj kako se tačno koriste i kad.
Stimulacija bradavica može, a ne mora izazvati kontrakcije, pa ti vidi kako djeluje na tebe.

Kad se beba rodi ona ne zna kakve bradavice treba da budu, i ako joj nudiš samo svoje, ako se sa svakim podojem trudiš da je što bolje namjestiš ona će naučiti da doji na tvojim dojkama, sa tvojim bradavicama. Jer bradavice kao takve samo distribuiraju mlijeko do ulaza u grlo, dok sisanje areole potiče tok mlijeka u bebina usta.

Može ti se desiti da uz ravne bradavice i veliku količinu mlijeka beba bude imala poteškoće da pravilno uhvati dojku. Što se bebe tiće, dok god bude išlo mlijeko noj to ništa ne smeta, ali će se tebi vrlo vjerovatno pojaviti ragade na tom samom početku.

Znači, ako sumnjaš da imaš ravne bradavice (napravi testove koje sam ti spomenula, progooglaj flat niples) trebaš obratiti pažnju na to kako se beba dobro postavlja na dojku (youtube-good lach technique), šta raditi ako se pojave ragade (dojke i bradavice što više na zraku, koristiti neku lanolinsku kremu). Od pomagala bih ti preporučila prsne školjke, to su plastični poklopci sa silikonskim dijelom koji ima rupu za bradavicu koje nosiš na dojkama između podoja. Ove školjke drže bradavicu stalno na zraku, ispupčenu i bez pritiska koji bi je gurao unutra, a vrše i blagi pritisak okolo da višak mlijeka ne bi dodatno zatezao kožu.

Sve što te dalje interesuje pitaj.

Hvala ti puno, Lejla!
Ovo sto si preporucila cu pregledati, testove isto.
Sabura znaci dosta i u akciju, uh user posted image

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5863
24.12.2013 15:36:30   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: Bella.88

Na desnoj dojci,sa unutrasnje strane(lijeva strana),nije na sredini dojke malo visocije,ja opipam kao dva kanala da se spajaju i taj dio je najtvrdji.

Ima li šanse da probaš slijedeće, beba na leđa, ti četveronoške iznad nje, i tako se okreneš da bebina brada bude što bliže tvrdom mjestu. Ne bi bilo loše prije svega dojku ugrijati toplom oblogom, naročito problematično mjesto.

Ako dojite ležeći, mjesto koje opisuješ potencijalno se slabo prazni jer je daleko od bebine brade koja vrši masažu i najviše povlači iz kanala koji su joj najbliži.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Bella.88)
Neposredna veza do poruke: 5864
24.12.2013 15:41:04   
Lejla Ka

Hvala ti puno, Lejla!

Još nešto da napomenem. Iskustvo mi govori da će te vjerovatno odmah od početka zasipati savjeti za korištenjem silikonskih bradavica (sestra ulazi u sobu i kaže ti da nemaš bradavica, da tako nećeš moći dojiti i da ti muž kupi Aventove silikonske bradavice - ona od tog ima finansijski procenat; cucla, dodavanje na flašicu ...) i drugih alternativnih načina hranjenja.

Za majke koje se pripremaju za dojenje vrlo je važno da znaju da se ni jedan problem ne rješava davanjem flašice, naročito na samom početku jer flašica samo pogoršava problem i stvara nove.
Ravne bradavice zahtjevaju nešto više strpljenja, znanja i samouvjerenosti, a posebno zahtjevaju izbjegavanje upotrebe flašice i dude koja bebi neće dati priliku da nauči uhvatiti dobro majčinu dojku.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu sara123)
Neposredna veza do poruke: 5865
24.12.2013 16:17:52   
sara123

Hvala ti puno, Lejla!

Još nešto da napomenem. Iskustvo mi govori da će te vjerovatno odmah od početka zasipati savjeti za korištenjem silikonskih bradavica (sestra ulazi u sobu i kaže ti da nemaš bradavica, da tako nećeš moći dojiti i da ti muž kupi Aventove silikonske bradavice - ona od tog ima finansijski procenat; cucla, dodavanje na flašicu ...) i drugih alternativnih načina hranjenja.

Za majke koje se pripremaju za dojenje vrlo je važno da znaju da se ni jedan problem ne rješava davanjem flašice, naročito na samom početku jer flašica samo pogoršava problem i stvara nove.
Ravne bradavice zahtjevaju nešto više strpljenja, znanja i samouvjerenosti, a posebno zahtjevaju izbjegavanje upotrebe flašice i dude koja bebi neće dati priliku da nauči uhvatiti dobro majčinu dojku.

ِA zamisli nas prvorotke, nista nemas pojma, pa pomislis da te ljudi ispravno savjetuju..a samo sebi belaja napravis.
Tacno se bojim da ne uspijem, ali ako bude trebalo zvat cu neku patronaznu da mi pomogne, jer zelim da dojim, nikakvo ad mlijeko ne dolazi u obzir.
Mene zbuni kad neke zene daju na pocetku flasicu, jer kolostruma ne bude osim malo pa se boje da su bebe gladneuser posted image i ja tako razmisljam..ali cu ustrajati aBd, iako nije lahko kad te pocnu ruziti, kao kakva si ti to majka, pustas dijete da bude gladnouser posted image

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5866
24.12.2013 22:16:31   
Lejla Ka
Saro poslala sam ti pp

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu sara123)
Neposredna veza do poruke: 5867
25.12.2013 7:13:27   
sara123

Saro poslala sam ti pp

Imas odgovor user posted image

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5868
25.12.2013 13:14:57   
Bella.88
Lejla Ka.prije svega hvala vam do neba na izdvojenom vremenu i savetima.Pokusali smo dojiti tako ali on se igra,jedino doji lezeci na boku pored mene,obloge sam koristila prije a posle podoja kupus premazan medom,jedino smo uspeli da doji desnu dojku dok lezim na lijevom boku,znaci ako je zacepljenje to ce dojenje resiti?Molim vas za jos jedan savet: imam otok na nozi od trudnoce i blago prosirene vene,Angiolog mi je dao Bostrombin i Difen gel(zna da sam dojilja) a u apoteci kazu da ne smijem koristit nikakve gelove...Da li smijem koristit te gelove?unapred zahvaljujem

(odgovor članu sara123)
Neposredna veza do poruke: 5869
25.12.2013 19:51:36   
Lejla Ka
Bella, ja nisam medicinski radnik, ja sam mama savjetnica za dojenje. To podrazumjeva da sam prošla obuku o dojenju. Na toj obuci mi ne učimo kako rješavati probleme koji su iz domena medicine, ali učimo kako prepoznati takve situacije. Ako je ljekar uz znanje da ste doilja ordinirao lijekove onda ih vi koristite. Farmaceuti i na lijekovima i u apotekama se uvijek ograđuju od upotrebe lijekova u trudnoći i tokom dojenja. To je zato što smo još uvijek na dovoljno visokom etičkom nivou da niko neće provesti istraživanje djelovanja nekog lijeka na trudnicu ili dojilju. Međutim postoji dosta opsežna baza podataka o korištenju lijekova u praksi, i ljekari su ti koji trebaju poznavati te podatke, te odvagati korist i mogući rizik kod korištenja lijeka. Ako je vaš ljekar ocjenio da je korist terapije uz dojenje neupitna poslušajte ga.

Nažalost, većina naših ljekara također ne želi posvetiti pažnju dojenju, pa najčešće predlože pauzu u dojenju uz bilo koji terapiju, jednostavno iz neznanja i ne htjenja da se informišu.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Bella.88)
Neposredna veza do poruke: 5870
25.12.2013 21:04:32   
Bella.88
Jos jednom veliko hvalauser posted image user posted image

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5871
30.12.2013 23:28:36   
CombatKitten
Drage mame, draga Lejla,
počela sam bebi uvoditi krutu hranu, lagano sve jedno po jedno u razmaku od par dana, samo jednom na dan, dojim je redovno, problem nam je zatvor, mada ne primjetim da je boli stomačić, niti da je tvrd, da li da pauziram sa hranom i da je samo dojim par dana ili kako...?

(odgovor članu Bella.88)
Neposredna veza do poruke: 5872
31.12.2013 8:20:57   
Lulu_08

IZVORNA PORUKA: CombatKitten

Drage mame, draga Lejla,
počela sam bebi uvoditi krutu hranu, lagano sve jedno po jedno u razmaku od par dana, samo jednom na dan, dojim je redovno, problem nam je zatvor, mada ne primjetim da je boli stomačić, niti da je tvrd, da li da pauziram sa hranom i da je samo dojim par dana ili kako...?

Koliko je bebici sada? Mozes li navesti koju hranu si joj uvela do sada i kako pripravljenu? Ako nije problem bio dok je iskljucivo dojena mozda bi nasla neke prakticne savjete na temama o ishrani odnosno dohrani?

25.04.2008. Princeza Mjeseca Luna je obasjala nas zivot!
09.07.2012. Mala Kraljica Lorena je upotpunila sve!

(odgovor članu CombatKitten)
Neposredna veza do poruke: 5873
31.12.2013 9:28:55   
heni5
drage mame,maloprije sam izvadila zub,pa me zanima,zbog anestezije, nakon koliko smijem dati bebi da doji? jer moja user posted image nece nista drugo.. user posted image

(odgovor članu Lulu_08)
Neposredna veza do poruke: 5874
31.12.2013 9:51:49   
animagical

IZVORNA PORUKA: heni5

drage mame,maloprije sam izvadila zub,pa me zanima,zbog anestezije, nakon koliko smijem dati bebi da doji? jer moja user posted image nece nista drugo.. user posted image

cim zatrazi! nema razloga da propustas podoj. lokalna anestezija ne smeta nicemu! pa tu istu lokalnu dobiju i bebe djecaci kad se sunete, pa svakako doje..

(odgovor članu heni5)
Neposredna veza do poruke: 5875
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  233 234 [235] 236 237   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  233 234 [235] 236 237   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Da li su vam menstruacije bolne?
пеперутка16

U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *