Lejla Ka
|
Jagodice, zagrij dojku toplom oblogom, izmasiraj je tako da je između dlanova kružnim pokretima obiđeš u cijelosti, pritisak nek ne bude jak, ali da to bude čvrsta masaža. Onda bebu na dojku. Prati pokrete usta. Proces podoja ide ovako: - Beba počinje da sisa, sisa ubrzano, povuče par puta pa tek onda proguta. - Ovo prvo sisanje pokreće refleks otpuštanja mlijeka, kad dojke same izbacuju mlijeko van. Beba počinje sisati usporenije, čeka da se usta napune, proguta pa opet širi vilicu i čeka, skuplja i guta. - Nakon prvog refleksa dolazi pauza u kojoj bi beba trebala opet primjeniti onaj prvi način ubrzanog sisanja da bi krenuo slijedeći refleks. Novorođenčad načešće nakon prvog refleksa zadrijemaju, umori ih intenzivno gutanje i onda spavaju na dojci, i ne vuku efikasno. Ako se to desi ti počneš da stišćeš dojku između palca i ostalih prstiju, obuhvatiš visoko prema rebrima, palcem se krećeš polako prema bradavici. Ovo će prouzrokovati da mlijeko opet krene bebi u usta pa će ona ponovo početi da sisa. Kad krene sisanje ti opusti pritisak, posmatraj. Ako opet prestane sisanje ponovi stisak. Bitno je da beba efikasno podoji, pa će i tebi biti lakše. Dojenje na zahtjev je jedino ispravno, i tad normalno variraju razmaci između podoja, no u ovim prvim danima bi bebu trebalo potaći na malo češće dojenje, i ne bi trebalo puštati pauze duže od 3-4 sata više od jednom ili dva puta u toku dana. Možeš između podoja staviti listove kupusa, to će pomoći da višak ne pravi probleme. Još bih ti preporučila da dok dojiš na jednu na drugoj oslobodiš bradavicu pritiskanja bilo čega. Jer kad krene refleks otpuštanja mlijeka, on se dešava na obje dojke istovremeno, pa i ona na kojoj dijete ne doji izbacuje mlijeko. To bi ti pomoglo da izađe onoja višak koji bebi sad realno ne treba. Pričaj, šta su vas to isprepadali, pa da ti kažemo šta je od toga predramatizirano, a šta nije u opće tačno
_____________________________
Velika princeza E 2005 Maleni veseljak N 2008 I ovo su moja DjeCa pored djece, i moje Dojenje nakon dojenja
|