Lejla Ka
|
Što se tiče uspavljivanja dojenjem, da li bebu može uspavati neko drugi kad tebe nema? Nemoj je učiti na flašicu i gotovo. Nema potrebe. Imate čašu, imate kašiku, kad se vratiš na posao zamjenit će te kašice, dojit ćeš kad ste zajedno i rješen problem. A kako tek mušku djecu ne valja dojiti preko godine, ihaj..... Pitanje zašto ne valja bi trebalo postaviti onima koji kažu da ne valja, ja ti mogu reći zašto valja. Valja zato što dijete ne zna da je živjelo 365 dana i da sad mora prestati dojiti, zato što dijete koje doji i dalje time pokazuje da nije spremno prestati i da mu dojenje i dalje treba, zato što se u svakoj kapi mlijeka, ma koliko dijete bilo staro nalazi majčin imunitet u izvornom obliku, i ma koliko djetetov imunitet nakon 12 mjeseci bio zreliji od onog bebinog, majčino mlijeko ga uvijek nadopunjuje, zato što se majčino mlijeko prilagođava djetetovom uzrastu, i nakon 12 mjeseci ima ono što treba djetetu starijem od 12 mjeseci, zato što je to najčistija i najprobavljivija namirnica koju će u životu jesti, zato što dojenje stavra čvrstu emocionalnu vezu, jača djetetovo samopouzdanje, omogućava mu takvu psihofizičku stimulaciju koja omogućava njegov optimalan razvoj. Ne znam ko je izmislio granicu od godinu dana, ali Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje dojenje do druge godine uz dohranu, i nakon toga po želji majke i djeteta, Islam također preporučuje dojenje djeteta do druge godine (za ostale vjeroispovjesti ne znam, nek doda neko upučeniji), tako da je tih 12 mjeseci zapravo potpuno bez utemeljenja i podloge. Imam neke sumnje pa ću ovdje ponoviti jedan moj post od ranije Na post: IZVORNA PORUKA: mea29 Hvala Lejla, ja sam vam pisala i pp na ovu temu ali kako nisam vidjela odgovor postavila sam isto pitanje ovdje, a vjerovatno ste mi tamo isto odgovorili :) Hvala na podrsci jer ja bas nisam spremna na prestanak dojenja pa mi podrska znaci, iako se negdje u malom dijelu mozga pripremam na to ipak sve odgadjam, cim pomislim na prestanak meni se place, iako mi vecina zena kaze kao svaka ti cast ja ne bih mogla, i kao kako vise mozes da ne spavas i sta ja znam , ali ta njegova radost i sreca kad doji i kaze "majo cice mama" ne moze se mjeriti sa bilo cim, iako misljenja okoline uopste nisu pozitivna, mama mi samo prica o prolaktinu, neka joj dr. rekla da je to sto jos uvijek dojim katastrofa, neki kazu kao dijete vec zna sta su (.) pa to nije ok, i kao sigurno se pokvarilo mlijeko, jedna pedijatrica kaze da to mlijeko sada vec nema neku vrijednost, i tako...a mislim da cu jos malo uzivati... Odgovor je bio: IZVORNA PORUKA: Lejla Ka Moram prokomentarisati ovo : "neki kazu kao dijete vec zna sta su (.) pa to nije ok" A šta to dijete zna, šta su (.)? I zaista, šta su dojke u stvari? Kako god ih zovemo, i pristojno i pogrdno opet naziv upučuje na njihovu primarnu funkciju, hranjenje djeteta. Dojeno dijete od početka života zna šta su (.)(.). One su mjesto sigurnosti, ljubavi, ugodnosti, one su rješenje svih briga i nervoza, sve se uz njih lakše prevladava, uči. Oni koji nisu dojeni tek kasnije postanu svjesni njihovog postojanja. A društvo koje ih posmatra prvenstveno u seksualnom kontekstu upravo ne zna šta su (.)(.)!