|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  229 230 [231] 232 233   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: problemi sa dojenjem...
21.11.2013 12:58:52   
Lejla Ka
Ako ga i dalje osjetiš, a ne mjenja se veličinom ni nakon dojenja uz masažu, otiđi ginekologu da to pogleda.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu legeartis)
Neposredna veza do poruke: 5751
28.11.2013 11:20:35   
tratinčicaa
Ulijećem na temu brzinski s jednim pitanjem :

Bol u dojci / nalik onoj PMS/ poslije podoja???
Nije soor. Ima li neko iskustva? Žene, spasite me...

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5752
28.11.2013 11:40:23   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: tratinčicaa

Ok kad user posted image /je li dojka toplija od okoline/na površini ili u dubini/ je li te nešto možda nažuljalo, udarilo ...?

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu tratinčicaa)
Neposredna veza do poruke: 5753
28.11.2013 11:51:40   
tratinčicaa

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: tratinčicaa

Ok kad user posted image /je li dojka toplija od okoline/na površini ili u dubini/ je li te nešto možda nažuljalo, udarilo ...?

Lejla mi smo u kontaktu vezano za ovaj problem. Na žalost ništa se ne mjenja. Dr zakazala tek za 17 dana, tek tad slobodan termin ima. A meni bol sada ide do pod pazuh, i tu osjetim kao neku žlijezdu....boli na dodir. user posted image

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5754
29.11.2013 15:41:12   
dzany
Prvi put nakon spontanog pobačaja mlijeko mi je nadošlo i mala sam temp oko 38. to je trajalo dan dva i prestalo bez posljedica. Drugi put sam u bolnici odmah poslije porođaja dobila temp i mlijeko je počelo da dolazi. Kasnije sam dojila svoju bebu nekad uspješno nekad neuspješno pomogla mi je malo i pumpica. Problem je bio što bi beba malo vukla i onda plakala i to je tako trajalo jedino je navece dojila po 20-30 min i tada sam osjecala veliko olaksanje i dojke bi mise ispraznile. Moj muz nije moga slusati bebu koj aplace pa je vec nakon nekoliko dana donio flasice i aptamil te su mi svi pametovali kako dijete ne treba da je gladno i td. To su mi najgori dani u zivot, osjecalasam se uzasno izgubljeno, neizreciva bol i tuga, strah za bebu itd, vjerovatno baby bues ali i nemoć i ljutnja na muza, sve okolo...umor me savlada itako. Mučile su me i sumnje da li stvarno nema dovoljno mlijeka ili bebu muči nešto drugo i tako bezbroj pitanja. I dan danas mi je krivo kad pomislim na tu besmislenu situaciju u kojoj sam se našla. Bebica je dobro napredovala pila je i aptamil i dojila je nekad sam izdajala mlijeko i davala na flašicu...Muž je konstantno ponavljao kako ja nemam dovoljno mlijeka itd, nimalo ohrabrujuće i motivirajuće za jednu porodilju. Na poslijetku mi je mlijeko potpuno prestalo sa 3,5 mjeseci. Sada hvala BOgu imam curicu zdravu 3 godine i razmisljam o drugom djetetu te bih se voljela blje pripremiti za dojenje. Duboko u sebi osjećam da mogu da to uspijem i ne zelim da me okolnosti opet spriječe...VOljela bih da mi neko da neki savjet ili podijeli ako ima sličnu priču.

Hvala

(odgovor članu triplemama)
Neposredna veza do poruke: 5755
29.11.2013 19:45:48   
scarlett
Draga dzany, nažalost ima jako mnogo žena sa manje - više sličnim iskustvom. Dojenje je tako prirodna stvar, a nažalost pod utjecajem marketinga i drugih mogućnosti prehranjivanja djeteta, omalovažen je njegov značaj u našem društvu.

Kada kažem prirodna stvar, to ne znači prirodno kao nešto što se podrazumijeva, lako i jednostavno... ne nipošto... većina žena se mora dobro potruditi da bi dojenje postalo uspješno, rijetke su sretnice kod kojih sve od početka super funkcioniše.
Kod nas nažalost kada bilo šta sa dojenjem ne ide kako se očekuje, a uglavnom se očekuje da djete super napreduje, da jede svaka tri sata, da se malo s njim poigramo i da ostatak vremena provede spavajući, odmah se smatra da nešto s dojenjem nije u redu i da treba uvesti adaptirano mlijeko. Dojenje je vještina koja se uči.

Sjećam se jednog teksta koji je pisala jedna mama savjetnica i rekla je nešto o spolnim odnosima koji rijetko od prve budu super, nekad budu bolni, nekad neugodni, ali parovi ne odustaju od toga, zašto??? jer to smatramo prirodnim između partnera i da trebaju vježbati user posted image
Znači kada kažem da je dojenje prirodno, želim reći da je prirodan odnos između majke i djeteta koji često treba također vježbati.

Upravo neznanje i pogrešni stavovi o dojenju drže ljude u zabludi i oni negativno svojim mišljenjem, kometnarima, savjetima utiču na tek porođenu ženu. Ali ne treba zamjeriti, jer svi ti komentari dolaze zbog brige, zato što neko želi da nam olakša i pomogne.

Ono što je važno, ti si već ispunila, a to je namjera da dojiš. Sada je važno da se edukuješ.
Naravno, o dojenju se može pričati satima, mjesecima, godinama i uvijek ostane nešto što se nije spomenulo. Zašto je to tako?! Jer je svaki dojenački par jedinstven, jer je svako iskustvo dojenja različito.

Evo nekih osnovnih smjernica za početak.
Imaj na umu da u Norveškoj doji 95% žena isključivo (bez dodavanja bilo čega drugog: čaja, vode, glukoze...) prvih 6 mjeseci djetetovog života. U zemlji u kojoj vjerovatno svaka majka može da kupi "najkvalitetniju" mliječnu formulu za svoje dijete, doji tako visok postotak, dok je u BiH taj postotak nažalost ca. 10x manji. Ali tamo se dojenje propagira drugačije nego kod nas i podrška je mnogo veća.

Najvažnija karika u uspostavljanju dojenja osim mame i djeteta je i suprug, jer njegovo ponašanje utječe na ženu koja je osjetljiva nakon poroda. Upravo muž može da ohrabri suprugu i da joj pokaže da vjeruje u nju, a isto tako može i da joj priušti dodatni stres. Zato prije svega pročitaj neki edukativni materijal o dojenju, pokušaj sebi objasniti šta je bio razlog da si prvi put prestala dojiti, a onda imajući argumente pokušaj objasniti suprugu koliko ti je važno da ovaj put uspiješ, zašto možda prvi put nisi uspjela. Objasni mu zašto ti je važna njegova podrška.

Ako je tvoje tijelo moglo da odhrani za 9 mjeseci jednu nevidljivu mrvicu do veličine 2,3,4 ili čak više kg, onda nema razloga da nije sposobno da i dalje hrani tvoje djete i da mu bude dovoljna hrana.

Opuštenost, harmonija u kući, što manje iritacija (u smislu, napetosti, glame, velikog broja gostiju ili nešto drugo...) može uticati na mamu dojilju, jer stres i napetost otežavaju let down refleks, t.j. otpuštanje mlijeka.

Što djete više sisa, više će se mlijeka stvarati. Čak i da se u određenom trenutku čini da ga nema dovoljno, ono se stalno proizvodi, pustiti djete da siše i "na prazno", jer će tako slati informaciju tvome tijelu "molim te proizvedi još, nije mi dovoljno" user posted image

Nakon poroda, čim prije tražiti od med. osoblja da dojiš djete, jer je tada refleks sisanja najaktivniji i djete će prije "navući" mlijeko i učiti pravilno hvatati bradavicu.

Nema potrebe da kupuješ flašicu ili dudu varalicu. Tehnika sisanja istih i bradavice je sasvim različita i postoji rizik da stvore probleme u smislu slabog napredovanja djeteta, jer ne siše kako treba, da se stvore ragade na bradavicama itd.Pokušati ih izbjegavati bar prvih 6 sedmica. U slučaju nužde uvijek postoje dežurne apoteke i sva se oprema može kupiti.

Kolostrum je prvo mlijeko bogato imunoglobulinima (pored svega drugog što ima u sebi) i to je najbolji poklon za djetetovo zdravlja koje možeš da mu pružiš, jer nijedno AD mlijeko nije uspjelo imitirati imunoglobuline (bar koliko je meni poznato). Oni oblažu sluznicu disajnih puteva, probavnog i urinarnog trakta i stvaraju zaštitu za cijeli život od raznoraznih bolesti. Zato SZO preporučuje isključivo dojenje u prvih 6. mjeseci djetetovog života, jer čaj, voda ... sapiru zaštitni sloj sluznice crijeva koji se stvorio zahvaljujući kolostrumu i majčinom mlijeku.

Dojiti na zahtjev (kolikogod i kadagod djete želi). Ne ograničavati broj i dužinu podoja.

Kod čestih podoja nastojati svaki naredni podoj započeti na onoj dojci na kojoj se prethodni podoj završio.

Pratiti broj pelena: minimalno 3-4 pokakane pelene ( pokakana je kada imaš mrlju veličine kovanice 2 KM) popišanih 5-6 pelena (popišana je ona koja ima težinu kao da se u nju nasula 1 supena kašika vode).

Pratiti opće stanje djeteta.

Čitaj što više literature. Sigurno nećeš sve upamtiti, ali će ti ostati u sjećanju bar da je neka poteškoća koja se eventualno može javiti sasvim normalna i znati ćeš da postoji rješenje, pa i gdje da ga potražiš. Na ovom forumu su žene uvijek voljne pomoći, imaš nekoliko grupa na FB, a mislim da bi bilo korisno da nabaviš DVD Mliječna staza - Put do uspješnog dojenja koji je napravila hrvatska udruga RODA, oni to na upit (koliko mi je poznato) šalju besplatno, možda samo poštarinu moraš platiti. Mislim da se većina dijelova tog filmića mogu pogledati i na youtube-u.
Ako si iz Sarajeva, svaki mjesec u udruženju Djeca bude organizovana radionica ili predavanje za mame dojilje i trudnice, a dobrodošle su i one koje samo žele da podijele svoja iskustva ili nauče nešto novo o dojenju.

"Ne hodaj po zemlji nadmeno, jer zemlju ne možeš probiti ni planine u visini dostići."

(odgovor članu dzany)
Neposredna veza do poruke: 5756
   [Obrisana poruka]
29.11.2013 22:44:49   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu scarlett)
  Neposredna veza do poruke: 5757
29.11.2013 23:32:32   
scarlett
Šta misliš da pokušaš dojiti u klečećem položaju? Da staviš djete na dekicu na pod ili na krevet a onda klečiš iznad njega i tako mu daš da doji "odozgo". Gravitacija bi trebala biti koristan faktor u ovom slučaju.
Bilo bi super ako se možeš nekako namjestiti da usput pokušaš masirati taj dio dojke i polako potiskivati prema naprijed. Pokušaj kleknuti u tom pravcu da brada djetetova bude okrenuta u pravcu te kvržice.
Druga varijanta je da dojka bude umotana u topal oblog tokom cijelog dojenja.
Tople obloge, tuširanje, parenje grudi iznad šerpe sa toplom vodom prije podoja, iza podoja kupus i hladne obloge (radi ublažavanja boli), ali hladne obloge ne predugo jer one dodatno stišću kanaliće. Važno je da balansiraš, da ne izdajaš i da ne forsiraš previše dojenje na tu dojku, da ne bi dolazilo do jače proizvodnje, a opet ne smiješ dozvoliti da se previše puni, u tom slučaju možeš malo i izdojiti.

"Ne hodaj po zemlji nadmeno, jer zemlju ne možeš probiti ni planine u visini dostići."

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 5758
30.11.2013 11:27:18   
tinchita
Pozdrav!

Samo da potvrdim...isključivo dojimo, a ja sam dobila upalu grla i povišenu temperaturu, koja će čini mi se tijekom dana rasti. Bebu nastavljam dojiti uobičajno?! U slučaju da temperatura bude previsoka šta bih smijela popiti za snižavanje?
Hvala

V 31.12.2009.
A 19.9.2013.

(odgovor članu scarlett)
Neposredna veza do poruke: 5759
30.11.2013 14:49:59   
tinchita

IZVORNA PORUKA: tinchita

Pozdrav!

Samo da potvrdim...isključivo dojimo, a ja sam dobila upalu grla i povišenu temperaturu, koja će čini mi se tijekom dana rasti. Bebu nastavljam dojiti uobičajno?! U slučaju da temperatura bude previsoka šta bih smijela popiti za snižavanje?
Hvala

V 31.12.2009.
A 19.9.2013.

(odgovor članu tinchita)
Neposredna veza do poruke: 5760
30.11.2013 14:55:12   
animagical

Pozdrav!

Hvala

ako si sigurna da je temperatura od grla, a ne npr od mastitisa, slobodno popij paracetamol...vise tecnosti, vitamina i pilece supe...
bebu dojis najnormalnije

< Poruku je uredio animagical -- 30.11.2013 14:56:34 >

(odgovor članu tinchita)
Neposredna veza do poruke: 5761
30.11.2013 15:00:13   
tinchita
Jeste upala grla, sigurno, sastavili su mi se krajnici! I temp. raste...dakle paracetamol!
Hvala user posted image

V 31.12.2009.
A 19.9.2013.

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 5762
30.11.2013 15:03:00   
animagical

Jeste upala grla, sigurno, sastavili su mi se krajnici! I temp. raste...dakle paracetamol!
Hvala user posted image

ako ti budu trebali antibiotici za to grlo, naglasi dr. da dojis, jer ima jako veliki izbor antibiotika koji su kompatibilni s dojenjem... sada slobodno paracetamol, na 6 sati, a oko grla oblog od meda i bibera...meni to pomogne bas

(odgovor članu tinchita)
Neposredna veza do poruke: 5763
30.11.2013 15:03:42   
animagical
za svaki slucaj, malo cesce prepipaj grudi, jer belaj obicno ide na belaj, ono kad najmanje treba...

Neposredna veza do poruke: 5764
2.12.2013 11:04:15   
ellene
Moj problem je ranica na desnoj bradavici, ispočetka sam joj više davala na desnu dojku dok mlijeko nije nadošlo u obe, stvorila mi se krasta na bradavici, koja se kasnije ogulila i ostalo je ono meso ispod, prestala sam je hraniti desnom, samo sam izdajala, onda kad se ranica malo smanjila počela sam joj opet ali bi mi još više raskrvarila. Sad opet izdajam i hranim je samo lijevom, čekam da rana zacjeli, ali nikako zacijelit, mažem aventovom kremom kažu da je najbolja... Neznam šta da radim, da nastavim izdajati ili da joj počnem davati da doji na desnu??? user posted image

Neposredna veza do poruke: 5765
2.12.2013 12:21:14   
dzany
hvala puno na odgovoru, vec mi je nekako lakse :)

(odgovor članu scarlett)
Neposredna veza do poruke: 5766
2.12.2013 15:13:13   
Lejla Ka
IZVORNA PORUKA: ellene

Moj problem je ranica na desnoj bradavici, ispočetka sam joj više davala na desnu dojku dok mlijeko nije nadošlo u obe, stvorila mi se krasta na bradavici, koja se kasnije ogulila i ostalo je ono meso ispod, prestala sam je hraniti desnom, samo sam izdajala, onda kad se ranica malo smanjila počela sam joj opet ali bi mi još više raskrvarila. Sad opet izdajam i hranim je samo lijevom, čekam da rana zacjeli, ali nikako zacijelit, mažem aventovom kremom kažu da je najbolja... Neznam šta da radim, da nastavim izdajati ili da joj počnem davati da doji na desnu??? user posted image

Tu dojku sa ranicom što više držati na zraku, bez da je ičim pokrivena. Kad se podoj završi ostaviš dojku da se osuši ne zraku (što duže koliko god ti je zgodno) onda namažeš nekom lanolinskom kremom (sve su one u principu iste) i staviš prekriješ čime već prekrivaš. Za ranu je generalno bolje da je što više suha, pa ako možeš, npr tokom spavanja, ostavi tu dojku nepokrivenu.

Što se tiče izdajalice, one su dosta grublje od djetetovih usta, slabo stimulišu dojku i ne prazne je dovoljno dobro pa mogu uticati na smanjenje proizvodnje u toj dojci.
Ja bih ti preporučila da vratiš dijete na tu dojku, probaš mu je davati u nekom drugačijem položaju od onog u pri kojem je nastala ranica.

Također je jako bitno da dijete tu bradavicu dobro uhvati, što više, što dublje u usta. Ako nemaš problema na lijevoj dojci možda dijete ima neki problem sa pravilnim zahvatanjem na desnoj strani. Probaj promjeniti položaj za dojenje na toj strani, a ako te boli dok sisa prekini podoj uvlačenjem malog prsta u bebina usta, pa bebu namjesti ponovo.

Znaš li kako izgleda kad je dijete dobro namješteno?

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu dzany)
Neposredna veza do poruke: 5767
2.12.2013 15:19:19   
ellene
Do sad sam joj davala ležeći, ja na bok i ona prema meni na bok, ali isprva nije bilo pravilno jer je više sisala bradavicu, nije bilo dovoljno uvučena, jer mi nitko nije pokazao nisam znala, tako je nastala ragada. Sada ću probati sjedeći, možda će biti bolje i mlijeko će bolje teći. Istina da mi je sad lijeva malo veća od desne i ima više mlijeka.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5768
2.12.2013 22:35:09   
Lejla Ka

Do sad sam joj davala ležeći, ja na bok i ona prema meni na bok, ali isprva nije bilo pravilno jer je više sisala bradavicu, nije bilo dovoljno uvučena, jer mi nitko nije pokazao nisam znala, tako je nastala ragada. Sada ću probati sjedeći, možda će biti bolje i mlijeko će bolje teći. Istina da mi je sad lijeva malo veća od desne i ima više mlijeka.

Možeš ti ležati na boku, a da bebu okreneš naopačke, da bebine noge budu okrenute prema tvojoj glavi. Na taj način će najveći pritisak koji je napravio ragadu otići na drugo mjesto. Ako si se uštelila sjedeći probaj par položaja, proguglaj slike "položaji za dojenje" da dobiješ koju ideju.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu ellene)
Neposredna veza do poruke: 5769
3.12.2013 8:23:47   
Mrvica_83
Lejla Kako si ? Jedno pitanjce user posted image Prije svega hvala na savjetima i cd/u koji sam dobila kad sam bila na radionici u 8.mjesecu T user posted image Zaista mi je sve mnogo pomoglo u nakani da dojimo user posted image Mi imamo 7 dana iskljucivo dojimo . Mlijeko fino dolazi i bradavice su ok .. Ocvrsle su i nemam ranica pa mislim da smo se s lezecim polozajem ispraksali ( zbog epiz.mi jos ne odgovara sjedenje ) .. Zbunilo me nesto sto sam procitala - mi sikimo na zahtjev i to je otprilike svakih dva sata .. Prvo jednu dojku pa pauza 15/ak minuta i onda trazi drugu .. Pustim je da doji dok sama ne pusti dojku , ako treba kad zaspi pri kraju probudim je skakiljanjem po obrazu . Zanima me da li iduci podoj zapocinjem na novoj dojci ili na onoj na kojoj je jela prosli put ?? Ja sam dosad nudila novu dojku user posted image Hvala user posted image

24.10.12 Jedan anđeo
26.11.13 u 00:09 - Ljubav za sva vremena ..Ceza H. je rodjenjem obasjala nas zivot !!!

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5770
3.12.2013 12:54:46   
Lejla Ka
Mrvice, s obzirom da ti sad imaš vjerovatno i previše mlijeka, jako je bitno da se dojke efikasno isprazne.
Ako u toku podoja dijete prvo lijepo isprazni jednu dojku, i to radi bez ograničenja po vremenu, pa onda dobije i "dodatak" na drugoj dojci, slijedeći podoj obavezno započni na načetoj od prošlog puta, a onda ponudi novu.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Mrvica_83)
Neposredna veza do poruke: 5771
3.12.2013 17:32:08   
ellene
Dala sam curici da sisa desnu dojku na kojoj je ranica, i prošlo je bez boli i nije mi raskrvarila ranicu user posted image user posted image user posted image
Samo što je ta dojka manja od lijeve, i imam osjećaj da ima manje mlijeka i da se ne najede... Sisa 5 min i onda počne trzati glavicom, zabije glavu u dojku pa razvlači bradavicu, pa je izbaci, pa je traži... Iako ne mora značiti, to bi ponekad radila i sa lijevom, možda je nešto drugo muči.
Obično kad to radi ja je podignem da joj se malo slegne...

< Poruku je uredio ellene -- 3.12.2013 17:33:21 >

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5772
3.12.2013 19:12:34   
Mrvica_83
Lejla Ne znam sta bih ti rekla za to da li imam viska mlijeka u odnosu na njene potrebe ? user posted image Bebici je danas 8 dan user posted image Ali porodjajna tezina joj je bila malo veca od prosjeka / 4500 gr pa mi je i patronazna rekla da su joj potrebe za sikenjem mozda i vece od onog sto ja imam pa da po potrebi nesto i dodam / caj ili AD malo .. Nisam to uradila .. Bebica cesto izbaci mlijeka nakon podoja ali mislim da je bolje i to nego da se meni upale dojke . Danas sam primjetila da se vise puta zagrcnula ( dojimo lezeci ) i cini mi se da se mlijeko mozda otpusta naglo, ona ne stigne sve progutati pa se zagrcne ?? Je li bolje da je sad pokusam dojiti sjedeci .. Rana mi je vec bolje pa mislim da cu moci ?

24.10.12 Jedan anđeo
26.11.13 u 00:09 - Ljubav za sva vremena ..Ceza H. je rodjenjem obasjala nas zivot !!!

(odgovor članu ellene)
Neposredna veza do poruke: 5773
4.12.2013 12:25:22   
Lejla Ka

Dala sam curici da sisa desnu dojku na kojoj je ranica, i prošlo je bez boli i nije mi raskrvarila ranicu user posted image user posted image user posted image
Samo što je ta dojka manja od lijeve, i imam osjećaj da ima manje mlijeka i da se ne najede... Sisa 5 min i onda počne trzati glavicom, zabije glavu u dojku pa razvlači bradavicu, pa je izbaci, pa je traži... Iako ne mora značiti, to bi ponekad radila i sa lijevom, možda je nešto drugo muči.
Obično kad to radi ja je podignem da joj se malo slegne...

Treba dijete podići, možda baš zasmeta ako se naguta zraka. Slobodno ti uključi i tu dojku u redovno dojenje, bebu smiri pa ponudi opet, i sve će to krenuti svojim tokom.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu ellene)
Neposredna veza do poruke: 5774
4.12.2013 12:31:40   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: Mrvica_83

Ali porodjajna tezina joj je bila malo veca od prosjeka / 4500 gr pa mi je i patronazna rekla da su joj potrebe za sikenjem mozda i vece od onog sto ja imam pa da po potrebi nesto i dodam / caj ili AD malo ..

Ovo je obična budalaština!!!!! Koja vam patronažna lupi ovakvu glupost otpišite njeno znanje o dojenju, a upišite joj reklamu za formulu.

Nije li logičnije da bi manje bebe trebale više jesti od onih koje su rođene "debele". I kakve veze imaju potrebe za dojenjem sa porođajnom težinom kad ni malu ni veliku težinu bebe ne nabacuju jelom. Znači, porođajna težina novorođenčeta nema veze sa njegovim potrebama za količinom mlijeka, a dovoljna količina će biti samo onda kad se djetetu dozvoli da doji kad hoće i koliko god hoće!

Vrlo vjerovatno je da sad kreće ona famozna "navala mlijeka" i da će pritisak u tvojim dojkama biti veliki na početku podoja. Ako je tebi i dalje zgodno da ležiš dok dojiš, probaj prvi mlaz izdojiti ručno, pa tek onda dati bebi da doji. Isto tako, ako se možeš namjestiti u neki poluležeći položaj, kad beba leži na tebi i doji, to je jako korisno da se pomogne kod savladavanja jakog toka mlijeka. Ako se zagrcne, bebu podigneš, a mlaz pustiš da iscuri, pa onda bebu opet na dojku.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Mrvica_83)
Neposredna veza do poruke: 5775
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  229 230 [231] 232 233   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  229 230 [231] 232 233   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Da li su vam menstruacije bolne?
пеперутка16

U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *