scarlett
|
IZVORNA PORUKA: Bebica11 Pozdrav zenice Evo mene opet na ovu temu. Tako sam se radovala dojenju I jedva cekala I mislila sam da ce ici lakse s obzirom da sam prvo dijete skoro godinu I pol dojila. Medjutim opet imam problem sa bradavicama. Imam ragade na obje. To mi je najvise prvu noc napravio sisajuci odnosno uceci da sisa. Sad otvori fino usta al kad mu ja ispravno uvalim bradavicu on malo popusti I namjesti kako njemu odgovara Svaki podoj mi je uzasno bolan zbog tih ranica..mazem lanolinom I bude kao malo lakse. Dohranjujemo ga malo nakon podoja (tako sam ispocetka I prvo dijete). Mlijeko je kao danas malo bolje nadoslo. Ne znam sta da radim..patronazna kaze da dojim I cak I ako krvarile bradavice...a kad sam prvo dijete rodila tad su mi rekli da ne smije beba sisati krv. Tad sam izdajala I davala na flasicu svoje mlijeko dok nisu zarasle ranice I poslije nije bilo problema hB. Dal opet tako da uradim ili da forsiram I na rane dojenje????? Bebice, kao prvo najljepše čestitke na . Da li slučajno imaš ravne ili uvučene bradavice? Da li si provjerila da li djete ima skraćen frenulum? Ranice uglavnom nastaju zbog neodgovorajućeg položaja i neadekvatnog hvata bradavice od strane djeteta. Zato je prije svega važno popraviti položaj i hvat. Trebaš se namjestiti da je tebi udobno da imaš dobru potporu za leđa i ruke, a onda i bebicu privući dovoljno blizu sebe da ne bi "visila" na dojci i da je djete cijelim tijelom okrenuto prema tebi. Mislim da bi bilo korisno da probaš unakrsni hvat u položaju kolijevke ili položaj nogometne lopte. Poslat ću ti slike na PP da vidiš kako to izgleda, jer mnogo komplikovanije zvuči, a zaista nije. Kada djete treba da uhvati bradavicu, ona treba biti usmjerena prema djetetovoj gornjoj usni ili nosnicama, u suprotnom, znači ako je usmjerena prema bradi, donjoj usnici ili ravno u usta to već vodi pogrešnom hvatu. Ukoliko je podoj bolan, pokušaj lagano gurnuti svoj mali čist prst u rub bebinih usana da popusti vakum, a onda izvuci dojku odnosno bradavicu i pokušaj ponovo ponuditi. Kada djete ponovo širom otovori usta, brzim pokretom pokušaj da mu staviš bradavicu i što više areole što dublje u usta. To slobodno možeš ponavljati sve dok djete fino ne uhvati. Iz ovo g razloga je bolje ponuditi djetetu da doji dok još nije nervozno, jer se tako više puta može pokušati bolje namjestiti na dojci. Bebine usne trebaju biti izvrnute prema van. Kada pomakneš bebinu donju usnu, treba da se vidi jezik između donje usne i dojke. Jezik treba da bude ispod bradavice, a iznad zubnog mesa. Ukoliko obje bradavice podjednako bole, možda može pomoći da pokušaš prije podoja kratkim izdajanjem potaknuti refleks otpuštanja mlijeka i tada ponuditi djetetu dojku, a opet ako jedna boli više, onda potaknuti refleks na dojci koja boli manje i prvo ponuditi tu dojku, a tek onda onu drugu. Lanolin je ok. Nakon podoja možeš pokušati da bradavice namažeš svojim mlijekom i ostaviš da se suše, pokušaj ih što više zračiti, a što manje pokrivati grudnjakom, jastučićima za dojenje, uskom odjećom. Ako možeš od koga nabaviti dunje, onda možeš košpice iz tih dunja ostaviti da prenoće u vodi, naredni dan će se ta voda pretvoriti u sluzavu tečnost koja je jako djelotvorna za ranice na bradavicama. Ukoliko djete ima 3-4 pokakane i 5-6 popišanih pelena dnevno, onda stvarno nemaš razloga za brigu i potrebu da ga dohranjuješ i da izdajanjem dodatno iritiraš bradavice, ako i sada dohranjuješ svojim mlijekom kako si napisala za prvo dijete. Ali da ga ne dohranjuješ svojim mlijekom, flašica vam može napraviti dodatni problem u smislu da postoji rizik da djete počne odbijati dojku, jer mu je iz flašice lakše vuči. Osim toga tehnika hvatanja dude na varalici, ali i dude varalice je sasvim drugačija od tehnike hvatanja bradavice, tako da je obje svakako bolje izbjegavati, jer i njihova upotreba zna biti uzrok nepravilnog hvata bradavice, pa time i nastanka ragada. Ukoliko djete posiše i tvoje krvi, to mu neće naškoditi.