scarlett
|
IZVORNA PORUKA: kaye Nakon poroda sam ga odmah trazila i pocela sa dojenjem. po dolasku kuci takodjer sam se trudila stalno dojiti na zahtjev. treci dan patronazna je rekla "uuu ovo se djete jako grci ono je gladno uvedi mu dohranu, mlijeko ti jos nije nadosli sacekaj nekoliko dana". Uz taj strah, prvo mi je dijete a nije mi ni mama blizu, uveli smo dohranu. pokusavala sam opet dojiti a on se opet grcio sto smo mislili da je jos gladan pa po savjetu opet patronazne nastavili davati i dohranu. nakon 7 dana dojke su bila tvrde bolne curilo je i mlijeko ali on je vec ostro odbijao da doji. pitala sam i latronaznu da pregleda dojke sto je ona samo pogledala i rekla "nista masiraj malo". Nazalost sve to je prouzrokovalo da in vrsti gura me mase glavicom toliko da me strah cim mu ponudim dojku. jedino ako ga nahranim dohranom pa nine puno gladan sada kao i nesto vuce oko 5-10 min ali sumnjam da guta. rado bih vratila mlijemo vise nego ista, svi oko mene pitaju stalno dojis li imas li mlijeka kolko imas i ponekad lazem da dodjim jer me to vise toliko rastuzi da mi se place. na samu pomisao da je moglo biti drugacije da smo na pocetku postupili ispravno... Kaye, žao mi je što se tako osjećaš, ali nažalost poznajem mnogo žena koje su prošle kroz slično i da im to jako teško pada. Ali sada moraš pozitivno da gledaš na stvar i izvučeš najbolje iz trenutne situacije. Svjesna si da je svaka kap tvoga mlijeka dragocjena i da će djete od nje imati veliku korist, zato budi fokusirana na kap, a što bude više kapi, tim bolje. Nemoj, molim te, da sada od sebe očekuješ previše. Jedan od najtežih koraka u procesu relaktacije je zainteresirati djete za sisanje, ako koristi flašicu.Ukoliko djete koristi dudu varalicu, bilo bi je korisno izbaciti, jer će onda imati veću potrebu da nešto sisa, pa ćemo lagano zadovoljavanje te potrebe prebaciti na dojku. Djete pretpostavljam jede na flašicu, zato bi bilo također dobro da se pokuša hraniti nekom od alternativnih metoda hranjenja (šprica, iz fildžana, kapaljka, SNS -sistem - po potrebi ću objasniti kako se šta koristi). Kako si i sama rekla djete doji, kada je smireno. Zato mu treba nuditi da doji i prije nego pokaže znake gladi, dok se još nije unervozilo. Nekada će vjerovatno i odbijati, ukoliko okreće glavu, nemoj mu je vraćati u pravcu dojke, jer će je on opet vratiti odnosno okrenuti suprotno od dojke. Djeca imaju urođeni refleks - kada djete dodirnemo sa lijeve strane ono se okreće na tu stranu, tako da u situacijama kada mu okrećemo glavu i pokušavamo privoljeti da lijepo uhvati bradavicu, djete ustvari okreće glavu na suprotnu stranu i nama se čini kao da dodatno odbija dojku. Treba smiriti djete, pa kasnije ponuditi. Relaktacija iziskuje mnogo vremena i posvećenosti, nekada i par sedmica, zato je važno da majka i dijete što više vremena provode u opuštenoj atmosferi i ambijentu, da su razgolišeni, da ostvaruju što više kontakta koža na kožu i nekada će djete u igri uhvatiti i sisati dojku, naročito ukoliko mu bude nedostajalo sisanje dude varlice, flašice. Nastojati se zajedno kupati, spavati zajedno, super bi bilo i nabaviti sebi nosiljku, tako da je djete stalno uz majku i po mogućnosti njenu kožu. Upravo iz ovih razloga bi bilo dobro da se dogovoriš sa najužim članovima porodice da ti pomognu u smislu da podrže tvoju odluku za relaktacijom, da im objasniš kako to ide, da vam daju vrijeme koje tebi i djetetu treba i da preuzmu na sebe ostale obaveze u domaćinstvu. Znam da je to jako, jako teško. Ukoliko ovo uspije, djete nauči lijepo hvatati dojku i sisati, to je super. U međuvremenu, ti možeš poslije svakog podoja pokušati izdajati, ukoliko si u stanju jako bi bilo korisno u međuvrmenu se izdajati i "na prazno". To je iscrpljujuće, ali mozak će primati informaciju da treba proizvoditi više mlijeka. idealno bi bilo izdajati se 8-10 puta po 2 minute nakon što se ugleda zadnja kap mlijeka. Postoje lijekovi, čajevi i tinkture koji potiču laktaciju, ali vezano za to se moraš posavjetovati sa doktorom. Bez obzira na ovo, SAMO SISANJEM I IZDAJANJEM tjelo prima informaciju da treba da proizvede JOŠ. Što veći broj noćnih podoja je jako važan. Cijelo ovo vrijeme procesa relaktacije, mora se osigurati da djete dobiva dovoljno dohrane kako bi se neometano razvijalo, a to treba činiti na ove gore navedene načine - alternativnim metodama. Kada djete prihvati dojenje kao način ishrane, onda postupno treba smanjivati količinu dohrane, uglavnom je tu riječ o smanjivanju dohrane po 15ml po obroku, ali ako se majci čini da je to previše onda se može smanjivati i 30 - 50 ml ukupno u toku dana, svakih nekoliko dana. Tako će se djete podstači da doji češće i duže. Ovdje se obavezno treba pratiti broj pokakanih i popišanih pelena, izgled stolice. Stolice koje nastaju od ADa su čvršće, a kako budu postajale rjeđe i svjetlije, to će biti pokazatelj da je sve veći udio majčinog mlijeka. (Ovo vrijedi za djecu koja još nisu počela da jedu krutu hranu) Ja ću samo još da dodam da je sada jako važno, obzirom da je ovo prilično iscrpljujući period u smislu da je stresan, majka očekuje previše od sebe,... da majka svoje zdravlje ne stavi u drugi plan. Posvetiti se zdravoj ishrani, unositi što više tečnosti, ne previše (jer i to može imati kontraefekat). Ovo može biti jako lijep period ukoliko majka shvati da je svaka kap mlijeka veliki uspijeh i da ima priliku da provede vrijeme uz svoju bebu onako kako ga kasnije neće moći provesti, jer djece rastu i odvajaju se, treba pokušati uživati u mogućnosti tolike bliskosti sa svojom bebom, ali naravno uz podršku svoje porodice