Sandrich
|
IZVORNA PORUKA: Lulu_08 IZVORNA PORUKA: Lulu_08 IZVORNA PORUKA: Lejla Ka IZVORNA PORUKA: Sandrich Evo i nas opet ovdje,doduse zvanicno ne jos al da se informisemo :) Dakle,imam sina kojem je 20,5mj, dojio je 15mj. a za nekih mjesec ipo dolazi nam jos jedna bebica.,.Sina sam dojila cijelo vrijeme preko silikonskih bradavica,i ovaj put idem na carski rez pa me zanima moze li se masiranjem dojki ili nekom drugo metodom doprinijeti da mlijeko prije krene? jer zeljela bih u bolnici sto prije uspostaviti dojenje nadam se ovaj put bez bradavica..svaki savjet ili iskustvo je dobrodoslo :) Pa glavno ti je da bebu što prije nakon buđenja dobiješ na podoj, ali pravi ne na par sekundi, da je što češće pustiš da sisa koliko god dugo hoće, pri čemu se ti udobno namjestiš i podupreš jastucima, a lijepo zamoliš osobblje da ti u tome pomogne. I slobodno odmah kreni bez silikonskih nastavaka, ti sad već imaš iskustva sa postavljanjem, a tvoja beba ne zna kako izgleda to što treba da doji, samo zna da sisa, i naučit će sisati šta god da joj ponudiš. Šta god te još interesira pitaj. Meni je nakon prvog CR mlijeko nadošlo 7 dan, a nakon drugog oko 12 sati od poroda. S tim da sam prvi put bebu na dojke stavila više od 24 sata nakon poroda, a drugi put nakon oko 4 sata po porodu. Gdje ćeš se porađati? Sandrich, meni je nakon 1og CR nadošlo mlijeko 3ći dan, te je bilo problema zbog lijeve uvučene dojke, nepravilnog dojenja, začepljenja pa potom i velikih ragada, upotrebe silikonske pa poslje bez nje, prestanak dojenja iz te dojke već oko 7og mjeseca (iz druge dojila do 12 punih mj.). Međutim iskustvo i čisto ta neka sigurnost zbog iskustva čine svoje. Nakon drugog cr sam bebu tražila da je vidim odmah nakon 2h, nisam je dojila ali je ležala na prsima mi, u večernjim satima sam je podojila (cca 7h nakon CR) a sutradan je već nadošlo mlijeko, tj. nepunih 24h nakon CR. Nikada nije došlo do ragada niti bilo kakvih problema. Jedan prijedlog, odnosno ono što je meni pomoglo: 1. Unjela sam u bolnicu pamučni grudnjak za dojenje i tufere u neseseru, koje sam nosila od početka, samo skidala prije vizite kako ne bi bilo "problema" sa osobljem. Tako nije došlo do iritacije bradavica zbog curenja mlijeka na spavaćicu (pa se skori i grebe). 2. Koristila sam AVENTove školjke kod kuće u prvih mjesec dana. U njih se mlijeko punilo, zbog ventilacije na gornjoj strani školjke su se bradavice luftirale, a mlijeko koje se nakupljalo u dnu školjke je svojim dejstvom liječilo iritacije (mala je grizla od 3će sedmice jer su joj već počeli bili zubići da se guraju). Nadam se da će ti biti od koristi bar ako ništa da te utješim da iskustvo olakšava dosta toga. Inače ja imam te aventove školjke koje su praktično nove ostale a inače koštaju cca 28km, pa ako si zainteresovana mogu ti ih polovno prodati malo reklame (inače sam ih mislila staviti na PIK) Hvala ti draga na savjetima a i na ponudi,imam i ja nesto al sam zaboravila sta kad sam se ja porodila davne 2012g ako zatreba racunam na tebe