|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  226 227 [228] 229 230   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: problemi sa dojenjem...
31.10.2013 8:43:29   
bumbarica
Kako da znam da mi je dojka ispraznjena? Je li boli ili? Kako cu znati da je prazna pa da bebu prebacim na drugu dojku? Molim vas pomozite

(odgovor članu Lulu_08)
Neposredna veza do poruke: 5676
31.10.2013 14:04:09   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: bumbarica

Kako da znam da mi je dojka ispraznjena? Je li boli ili? Kako cu znati da je prazna pa da bebu prebacim na drugu dojku? Molim vas pomozite

bumbarice, koliko je stara beba?
Da li beba nekad samostalno ispusti dojku?

Dojka, pojednostavljeno funkcioniše ovako: mlijeko se proizvodi u žlijezdama i polako puni mrežu kanalića koji od žlijezda vode do bradavice. Kad počne podoj i mlijeko krene onda se kanalići postepeno prazne. Ali proizvodnja nije stala nakon "punjenja" kanalića, već se mlijeko stalno proizvodi. Kad dijete temeljito isprazni dojku (onoliko koliko želi) u njoj je i dalje ostala jedna manja količina mlijeka koja organizmu služi da zna da je prizveo tačno onoliko koliko dijetetu treba. Ako je ostalo više od tog organizam počinje da smanjuje proizvodnju (to se naravno ne događa nakon jednog podoja iza kojeg ostane viška, ono kad dijete samo malo srkne i ostavi, potrebno je da se desi više podoja iza kojih ostaje višak da se mehanizam usporavanja i smanjivanja aktivira). Ako dijete intenzivno sisajući pojede i tu malu količinu koja treba da ostane onda organizam dobije signal da treba povećati i ubrzati proizvodnju.

Dakle, dojka u principu nikad nije prazna do kraja, jer žlijezde stalno luče mlijeko. U situaciji kad ste podojili na jednoj, pa podojili na drugoj u onoj prvoj već opet ima neka količina mlijeka.

Kad majka može smatrati da je dojka kvalitetno ispražnjena?
Najsigurniji način je da dok dijete aktivno sisa, vi primjetite da se nekih 3-5 minuta ne dešava refleks otpuštanja mlijeka, tj. da dijete nema perioda kad intenzivno guta.

Sve ostale metode, pritiskanja dojke da vidite izađe li koja kap, tvrdoća ili mekoća dojke, izdajanje pumpicom ne daju u opće pouzdanu informaciju o tome da li je dojka efikasno ispražnjena.
Majke sa dužim dojilačkim stažom nauče osjećaj kad je dojka efikasno ispražnjena, a do tada najpouzdaniji znak je da pratite periode gutanja.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu bumbarica)
Neposredna veza do poruke: 5677
1.11.2013 7:40:30   
bumbarica
Hvala Lejla draga!!!
Beba kad je sita, ona vise nece siku, pa je sam ispusti iz usta je li tako????A sta kad place na siki? Znaci li to da je trebam prebaciti na drugu siku ili?

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5678
1.11.2013 9:16:42   
Lejla Ka
Kako plače? Doji, pa pusti i plače i neće ponovo da prihvati?
Da li si probala dati u tom slučaju drugu? Da li je to nešto pomoglo?

Koliki su razmaci između podoja? I nisi mi rekla koliko je beba stara?

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu bumbarica)
Neposredna veza do poruke: 5679
2.11.2013 11:32:51   
kaye
Moje pitanje je imam li mlijeka? Zvicu glupo zna al situacija je sljedeca...

Nazalost dojio je samo prvi dana, na savjetnpatronazne koja me.prepala da jendijete gladni jer.mlijeko nije nadoslo uveli smo dohranu i od tada ne zeli da doji,ogromne su muke za 5 min dojenja. eh pokusavala sam izdajati avent pumpicom ali i to jaaaako tesko par.kapi, a kada stisnem bradavicu mlijeka iscuri... rodila sam prije 3 mjeseca. ne znam je li imam mlijeka i da li on ista povuce kad ga stavim ili su to samo par kapi mlijeka u dojci pa iscuri kad stisnem posto ne mogu da izdajam.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5680
2.11.2013 12:15:32   
kaye
Ne znam da li je bitno da napomenem da imam male dojke iako je patronazna rekla da je to nebitno.

ako stiscem duze bradavicu nedugo nakon prestane i mlijeko sto je mislim nedostatak mlijeka? Procitala sam skoro sve ovdje i nazalost nemoguce je da vratim mlijeko time da mu nudi da doji cesto jer totaaalno odbija dojku. postoji li sansa da vratim mlijeko?

(odgovor članu kaye)
Neposredna veza do poruke: 5681
2.11.2013 12:16:58   
Nedi
Opet jauser posted image

Lejla, kad mogu ocekivati da ce se regulisati ponuda-potraznja i da mlijeko prestane curiti na sve strane? Bebac sad ima 39 dana i dojimo na zhtjev i bebeli smouser posted image
Sad bi malo isli i u skitnju a ako on odspava u kolicima sat vremena odmah je cirkus na mojoj odjeci. Nikad ne isprazni dojku do kraja, uvijek ostane mlijeka. Obicno idemo jedan podoj jedna dojka (osim kad mama u neka doba noci ne zna koja je na reduuser posted image )

I, da li kolicina unesene tecnosti utice na proizvodnju? Pritisak i glavobolju regulisem unosenjem najmanje 2 l vode a sad to izbjegavam jer bi tek onda bio cirkus(predpostavljam). A kako ne pijem nikakve lijekove moram preventivno rijesiti problem niskog pritiska i glavobolje

< Poruku je uredio Nedi -- 2.11.2013 12:20:49 >

24.12.2007.
24.o9.2013.

(odgovor članu kaye)
Neposredna veza do poruke: 5682
2.11.2013 12:18:13   
scarlett
Draga kaye, ja sam imala mlijeka u grudima, tih par kapljica kada stisnem i više od 1 godine nakon prestanka dojenja. to je sve ok, dok nije riječ o nekom iscjedku, koji može biti sumnjiv i treba konsultirati doktora.

Žao mi je što te patronažna obeshrabrila, upravo tada je trebalo pustiti djete da što više sisa, da bi se moglo proizvoditi onoliko mlijeka u skladu sa djetetovim potrebama.

Djete se već naviklo na flašicu i vjerovatno ga je jako teško privoljeti da uzme dojku da sisa.

To koliko se izdoji nije nikakvo mjerilo, koliko mlijeka ima u grudima i koliko je majka uopće u stanju da proizvede. Neke majke koje doje djecu i po 2 godine nisu u stanju da izdoje ni kap mlijeka, jer izdajanje je vještina koja se mora naučiti, a osim toga na dodir izdajalice ne reaguju sve grudi isto.

Možeš li malo detaljnije opisati kako izgleda vaše dojenje.
Koliko je često djete dojilo na početku, kako se ta frekventnost dojenja mijenjala i koliko često pokušavate dojiti sada?
Koliko dugo djete doji i kako se ponaša na dojci?

Da li si ti zainteresovana da ponovo dojite, jer relaktacija je uz mnogo truda zaista moguća?

"Ne hodaj po zemlji nadmeno, jer zemlju ne možeš probiti ni planine u visini dostići."

(odgovor članu kaye)
Neposredna veza do poruke: 5683
2.11.2013 12:39:41   
kaye
Nakon poroda sam ga odmah trazila i pocela sa dojenjem. po dolasku kuci takodjer sam se trudila stalno dojiti na zahtjev. treci dan patronazna je rekla "uuu ovo se djete jako grci ono je gladno uvedi mu dohranu, mlijeko ti jos nije nadosli sacekaj nekoliko dana". Uz taj strah, prvo mi je dijete a nije mi ni mama blizu, uveli smo dohranu. pokusavala sam opet dojiti a on se opet grcio sto smo mislili da je jos gladan pa po savjetu opet patronazne nastavili davati i dohranu. nakon 7 dana dojke su bila tvrde bolne curilo je i mlijeko ali on je vec ostro odbijao da doji. pitala sam i latronaznu da pregleda dojke sto je ona samo pogledala i rekla "nista masiraj malo".

Nazalost sve to je prouzrokovalo da in vrsti gura me mase glavicom toliko da me strah cim mu ponudim dojku. jedino ako ga nahranim dohranom pa nine puno gladan sada kao i nesto vuce oko 5-10 min ali sumnjam da guta.

rado bih vratila mlijemo vise nego ista, svi oko mene pitaju stalno dojis li imas li mlijeka kolko imas i ponekad lazem da dodjim jer me to vise toliko rastuzi da mi se place. na samu pomisao da je moglo biti drugacije da smo na pocetku postupili ispravno...

(odgovor članu scarlett)
Neposredna veza do poruke: 5684
2.11.2013 12:41:51   
kaye
Da dodam... prosli mjesec sam mogla jeeedva izdojiti 40-60 mm a sada ni to. i to me jos vise unistava...

(odgovor članu kaye)
Neposredna veza do poruke: 5685
2.11.2013 12:42:58   
scarlett

IZVORNA PORUKA: Nedi

Opet jauser posted image

Lejla, kad mogu ocekivati da ce se regulisati ponuda-potraznja i da mlijeko prestane curiti na sve strane? Bebac sad ima 39 dana i dojimo na zhtjev i bebeli smouser posted image
Sad bi malo isli i u skitnju a ako on odspava u kolicima sat vremena odmah je cirkus na mojoj odjeci. Nikad ne isprazni dojku do kraja, uvijek ostane mlijeka. Obicno idemo jedan podoj jedna dojka (osim kad mama u neka doba noci ne zna koja je na reduuser posted image )

I, da li kolicina unesene tecnosti utice na proizvodnju? Pritisak i glavobolju regulisem unosenjem najmanje 2 l vode a sad to izbjegavam jer bi tek onda bio cirkus(predpostavljam). A kako ne pijem nikakve lijekove moram preventivno rijesiti problem niskog pritiska i glavobolje

Regulisanje ponude - potražnje je sasvim individualno, kod nekih to ide maltene od prvog dana, neko se cijeli dojenački staž bori da ta ponuda - potražnja bude 1:1 user posted image , ali ovakvi slučajevi su rijeđi. U suštini ponuda i potražnja se reguliše negdje od prvog do trećeg mjeseca, do tada uglavnom prođe i veći dio skokova u razvoju, mama i beba se dobro upoznaju i to je uglavnom taj period.

Što se tiče tečnosti, ja mislim da je važno da unosiš onoliko koliko ti osjećaš potrebu, ne osvrćući se na neka pravila. Naravno ako se unosi nedovoljno tečnosti da to može uticati na proizvodnju, ali je jako važno da i ti sada u ovom poslije poroda friškom periodu sačuvaš svoje zdravlje.

Pokušaj da prilikom kupanja i tuširanja grudi ne budu izložene predugo mlazu tople vode.
Koliko sam shvatila svaki podoj ide jedna dojka, ali obzirom na nepunih 1,5 mjesec i dojenje na zahtjev, pretpostavljam da su podoji još uvijek česti? Jesam li u pravu?
U tom slučaju možeš unutar 2 -3 h davati istu dojku, a drugudojku možeš ukoliko se javi napetost, izdojiti tek toliko da pritisak popusti. U međuvremenu možeš stavljati hladan oblog na tu dojku.

"Ne hodaj po zemlji nadmeno, jer zemlju ne možeš probiti ni planine u visini dostići."

(odgovor članu Nedi)
Neposredna veza do poruke: 5686
2.11.2013 13:37:11   
scarlett

IZVORNA PORUKA: kaye

Nakon poroda sam ga odmah trazila i pocela sa dojenjem. po dolasku kuci takodjer sam se trudila stalno dojiti na zahtjev. treci dan patronazna je rekla "uuu ovo se djete jako grci ono je gladno uvedi mu dohranu, mlijeko ti jos nije nadosli sacekaj nekoliko dana". Uz taj strah, prvo mi je dijete a nije mi ni mama blizu, uveli smo dohranu. pokusavala sam opet dojiti a on se opet grcio sto smo mislili da je jos gladan pa po savjetu opet patronazne nastavili davati i dohranu. nakon 7 dana dojke su bila tvrde bolne curilo je i mlijeko ali on je vec ostro odbijao da doji. pitala sam i latronaznu da pregleda dojke sto je ona samo pogledala i rekla "nista masiraj malo".

Nazalost sve to je prouzrokovalo da in vrsti gura me mase glavicom toliko da me strah cim mu ponudim dojku. jedino ako ga nahranim dohranom pa nine puno gladan sada kao i nesto vuce oko 5-10 min ali sumnjam da guta.

rado bih vratila mlijemo vise nego ista, svi oko mene pitaju stalno dojis li imas li mlijeka kolko imas i ponekad lazem da dodjim jer me to vise toliko rastuzi da mi se place. na samu pomisao da je moglo biti drugacije da smo na pocetku postupili ispravno...

Kaye, žao mi je što se tako osjećaš, ali nažalost poznajem mnogo žena koje su prošle kroz slično i da im to jako teško pada. Ali sada moraš pozitivno da gledaš na stvar i izvučeš najbolje iz trenutne situacije. Svjesna si da je svaka kap tvoga mlijeka dragocjena i da će djete od nje imati veliku korist, zato budi fokusirana na kap, a što bude više kapi, tim bolje. Nemoj, molim te, da sada od sebe očekuješ previše.

Jedan od najtežih koraka u procesu relaktacije je zainteresirati djete za sisanje, ako koristi flašicu.Ukoliko djete koristi dudu varalicu, bilo bi je korisno izbaciti, jer će onda imati veću potrebu da nešto sisa, pa ćemo lagano zadovoljavanje te potrebe prebaciti na dojku. Djete pretpostavljam jede na flašicu, zato bi bilo također dobro da se pokuša hraniti nekom od alternativnih metoda hranjenja (šprica, iz fildžana, kapaljka, SNS -sistem - po potrebi ću objasniti kako se šta koristi).

Kako si i sama rekla djete doji, kada je smireno. Zato mu treba nuditi da doji i prije nego pokaže znake gladi, dok se još nije unervozilo. Nekada će vjerovatno i odbijati, ukoliko okreće glavu, nemoj mu je vraćati u pravcu dojke, jer će je on opet vratiti odnosno okrenuti suprotno od dojke. Djeca imaju urođeni refleks - kada djete dodirnemo sa lijeve strane ono se okreće na tu stranu, tako da u situacijama kada mu okrećemo glavu i pokušavamo privoljeti da lijepo uhvati bradavicu, djete ustvari okreće glavu na suprotnu stranu i nama se čini kao da dodatno odbija dojku. Treba smiriti djete, pa kasnije ponuditi.

Relaktacija iziskuje mnogo vremena i posvećenosti, nekada i par sedmica, zato je važno da majka i dijete što više vremena provode u opuštenoj atmosferi i ambijentu, da su razgolišeni, da ostvaruju što više kontakta koža na kožu i nekada će djete u igri uhvatiti i sisati dojku, naročito ukoliko mu bude nedostajalo sisanje dude varlice, flašice. Nastojati se zajedno kupati, spavati zajedno, super bi bilo i nabaviti sebi nosiljku, tako da je djete stalno uz majku i po mogućnosti njenu kožu.
Upravo iz ovih razloga bi bilo dobro da se dogovoriš sa najužim članovima porodice da ti pomognu u smislu da podrže tvoju odluku za relaktacijom, da im objasniš kako to ide, da vam daju vrijeme koje tebi i djetetu treba i da preuzmu na sebe ostale obaveze u domaćinstvu. Znam da je to jako, jako teško.

Ukoliko ovo uspije, djete nauči lijepo hvatati dojku i sisati, to je super. U međuvremenu, ti možeš poslije svakog podoja pokušati izdajati, ukoliko si u stanju jako bi bilo korisno u međuvrmenu se izdajati i "na prazno". To je iscrpljujuće, ali mozak će primati informaciju da treba proizvoditi više mlijeka. idealno bi bilo izdajati se 8-10 puta po 2 minute nakon što se ugleda zadnja kap mlijeka.

Postoje lijekovi, čajevi i tinkture koji potiču laktaciju, ali vezano za to se moraš posavjetovati sa doktorom. Bez obzira na ovo, SAMO SISANJEM I IZDAJANJEM tjelo prima informaciju da treba da proizvede JOŠ.

Što veći broj noćnih podoja je jako važan.

Cijelo ovo vrijeme procesa relaktacije, mora se osigurati da djete dobiva dovoljno dohrane kako bi se neometano razvijalo, a to treba činiti na ove gore navedene načine - alternativnim metodama.

Kada djete prihvati dojenje kao način ishrane, onda postupno treba smanjivati količinu dohrane, uglavnom je tu riječ o smanjivanju dohrane po 15ml po obroku, ali ako se majci čini da je to previše onda se može smanjivati i 30 - 50 ml ukupno u toku dana, svakih nekoliko dana. Tako će se djete podstači da doji češće i duže.

Ovdje se obavezno treba pratiti broj pokakanih i popišanih pelena, izgled stolice. Stolice koje nastaju od ADa su čvršće, a kako budu postajale rjeđe i svjetlije, to će biti pokazatelj da je sve veći udio majčinog mlijeka. (Ovo vrijedi za djecu koja još nisu počela da jedu krutu hranu)

Ja ću samo još da dodam da je sada jako važno, obzirom da je ovo prilično iscrpljujući period u smislu da je stresan, majka očekuje previše od sebe,... da majka svoje zdravlje ne stavi u drugi plan. Posvetiti se zdravoj ishrani, unositi što više tečnosti, ne previše (jer i to može imati kontraefekat). Ovo može biti jako lijep period ukoliko majka shvati da je svaka kap mlijeka veliki uspijeh i da ima priliku da provede vrijeme uz svoju bebu onako kako ga kasnije neće moći provesti, jer djece rastu i odvajaju se, treba pokušati uživati u mogućnosti tolike bliskosti sa svojom bebom, ali naravno uz podršku svoje porodice user posted image

(odgovor članu kaye)
Neposredna veza do poruke: 5687
2.11.2013 13:47:23   
scarlett
I da dodam još nešto, kod relaktacije se posebno preporučuje SNS, jer na taj način djete dobija dohranu, siše i stimulira dojku odnosno produkciju.

Imaš dosta slika na google kada ukucaš SNS hranjenje ili SNS feeding.

(odgovor članu scarlett)
Neposredna veza do poruke: 5688
2.11.2013 13:53:04   
kaye
Hvala puno puno na odgovoru. Citala sam skoro sve ali imala sam i dodatnu potrebu da mi neku da makar malo sabse iskljucivo u mom slucaju. on je dijete sa apetitom od lrvog dana voli jesti, za nepuna tri mjeseca dobio je 3.5 kg i narastao 10cm. vesela je beba i jako mi je zao sto mu je uskracebo moje mlijeko i kad ga gledam svaki put mi sve vise zao sto mu to ne mogu omoguciti.

cak mu znam i nakapati ad mlijeka na bradavicu da bi leihvatio i poceo makar malo vuci. ali me rastuzi kad vidim da skoro bisya ne guta vec samo onako sisa kao da je duda varalica. znam nakapat ovo par kapi svog mlijeka na kasiku pa mu to davati makar da unese te dvije tri kapi. imam jaku zelju uspostaviti ponovo dojenje samo me strah da mlijeko se nece vratiti.

Hvala puno na podrsci i dugom odgovoru. svi oki mene me "ubise" pitanjima o dojenju i ako spomenem da nema dovoljno mlijeka cesto dobijem obeshrabljujuce komentare.

izdajacu se kao sto kazes svaki dan i na prazno... a dojku da mu nydim uvijek kad god imam priliku? Kazes sedmicama da moze trajati sto znaci da to nisu mjeseci ? :) pokusavam naci svjetlu tacku pa i te sedmice da vidim kao mali period.

(odgovor članu scarlett)
Neposredna veza do poruke: 5689
2.11.2013 14:14:55   
scarlett
IZVORNA PORUKA: kaye

Hvala puno puno na odgovoru. Citala sam skoro sve ali imala sam i dodatnu potrebu da mi neku da makar malo sabse iskljucivo u mom slucaju. on je dijete sa apetitom od lrvog dana voli jesti, za nepuna tri mjeseca dobio je 3.5 kg i narastao 10cm. vesela je beba i jako mi je zao sto mu je uskracebo moje mlijeko i kad ga gledam svaki put mi sve vise zao sto mu to ne mogu omoguciti.

cak mu znam i nakapati ad mlijeka na bradavicu da bi leihvatio i poceo makar malo vuci. ali me rastuzi kad vidim da skoro bisya ne guta vec samo onako sisa kao da je duda varalica. znam nakapat ovo par kapi svog mlijeka na kasiku pa mu to davati makar da unese te dvije tri kapi. imam jaku zelju uspostaviti ponovo dojenje samo me strah da mlijeko se nece vratiti.

Hvala puno na podrsci i dugom odgovoru. svi oki mene me "ubise" pitanjima o dojenju i ako spomenem da nema dovoljno mlijeka cesto dobijem obeshrabljujuce komentare.

izdajacu se kao sto kazes svaki dan i na prazno... a dojku da mu nydim uvijek kad god imam priliku? Kazes sedmicama da moze trajati sto znaci da to nisu mjeseci ? :) pokusavam naci svjetlu tacku pa i te sedmice da vidim kao mali period.

Super, baš napredna beba user posted image

Ako on siše dojku to je već dobar znak, znači uz upornost potaknut će i mlijeko, ali zato pokušaj razmisliti o ovom SNSu, on stvarno mnogo olakša cijeli proces.

Najbitnije ti je da to objasniš svojim najbližim u kući, da te shvate i budu ti podrška, a svi ostali koji su u prolazu, reci kratko šta ti je namjera, a ne obaziri se na bilo kakve komentare. Budi iskrena čisto da bi tebi bilo lakše, da ne moraš puno razmišljati i objašnjavati šta i kako kome reći.

Što se tiče tog perioda kojem si se obradovala, to je otprilike kada se pridržavamo svega što je u prethodnom postu navedeno, a može nažalost da potraje i duže od toga. Ne smijem da te držim u nekoj zabludi i kažem par sedmica i gotovo, nažalost može to da potraje i duže, ali najvažnije je imati svoj cilj na pameti, znati za što se borimo i vrijeme će u toj borbi brzo proletiti.

< Poruku je uredio scarlett -- 2.11.2013 14:16:07 >

(odgovor članu kaye)
Neposredna veza do poruke: 5690
2.11.2013 14:33:51   
kaye
Necu odustati do zadnjega, bila bih najsretnija kad bi makar pola uspjela. sns sam vecpocela istrazivati i svakako da cu i to ukljuciti i sve drugo sto je pottebno.

mislim da ce mi najteze biti sa rodbinom jer svak ima svoje neke savjete i one "uuu tuge" poglede :) kao da mi nije dosta svoje brige
al muz i mama su uz mene i velka su podrska.
Bilo bi mi drago cuti i nekoga ko je prosao kroz slicno ?

A ja cu pisati kako nam napreduje :)

(odgovor članu scarlett)
Neposredna veza do poruke: 5691
2.11.2013 14:52:09   
scarlett
Ja sam imala situaciju, da mi je djete tek nakon tri sedmice prihvatilo dojku.

On je nakon dva dana hranjenja na flašicu u bolnici sasvim odbijao dojku, okretao glavu, a ja je pokušavala vratiti (rooting refleks - o tome sam ti gore pisala, ja tada nisam znala za to). U bolnici su nam rekli da nam muževi donesu dude varalice, pa je djete i to smirivalo, ja nisam imala pojma koliko to može naškoditi, bar u našem slučaju.

Čak i kada je uspjevao da uhvati bradavicu, samo bi je čvrsto držao, nije uopće htio da sisa.
Kada smo došli kući hranila sam ga ADom i izdajala svoje mlijeko, davala sam mu to na flašicu. Patronažna nije bila od neke koristi, rekla je, ako ide ide, ako ne ima Hipp user posted image

U bolnici sam ležala u sobi sa još 5 žena porođenih na CR koje su 3 dan, kada smo bile zajedno sa svojim bebama, uspješno dojile. Ja se do tada nisam nešto zamarala temom dojenje, znala sam da je najbolje za djete, ali kontala sam, hajd' šta bude... ali kad sam vidjela kako je to lijepo pogledati i kako su bebe zadovoljne, rekla sam sebi da moram uspjeti.

Ali obzirom da nisam imala neku stručnu pomoć, kukala sam stalno ovdje na RRu i dobila podršku od ženica sa iskustvom i srećom da sam insisitirala da mi patronažna i dalje dolazi, ali je došla druga, koja me posavjetovala, da izbacim dudu varalicu, flašicu, pokazala kako da hranim malca na fildžan i na kašikicu i u neka doba je shvatio da mu je ljepše sisati dojku.

Nakon tri sedmice, konačno je prihvatio i odmah prodojio user posted image

To je samo jedan mali djelić priče koja bi tebe možda mogla ohrabriti. Evo ja ću na grupi Dojenje je in postaviti pitanje dal' ima žena sa iskustvom relaktacije, pa prati ako si na FB. Nadam se da će se javiti.

(odgovor članu kaye)
Neposredna veza do poruke: 5692
2.11.2013 15:03:04   
Nedi

IZVORNA PORUKA: scarlett

IZVORNA PORUKA: Nedi

Opet jauser posted image

Regulisanje ponude - potražnje je sasvim individualno, kod nekih to ide maltene od prvog dana, neko se cijeli dojenački staž bori da ta ponuda - potražnja bude 1:1 user posted image , ali ovakvi slučajevi su rijeđi. U suštini ponuda i potražnja se reguliše negdje od prvog do trećeg mjeseca, do tada uglavnom prođe i veći dio skokova u razvoju, mama i beba se dobro upoznaju i to je uglavnom taj period.

Što se tiče tečnosti, ja mislim da je važno da unosiš onoliko koliko ti osjećaš potrebu, ne osvrćući se na neka pravila. Naravno ako se unosi nedovoljno tečnosti da to može uticati na proizvodnju, ali je jako važno da i ti sada u ovom poslije poroda friškom periodu sačuvaš svoje zdravlje.

Pokušaj da prilikom kupanja i tuširanja grudi ne budu izložene predugo mlazu tople vode.
Koliko sam shvatila svaki podoj ide jedna dojka, ali obzirom na nepunih 1,5 mjesec i dojenje na zahtjev, pretpostavljam da su podoji još uvijek česti? Jesam li u pravu?
U tom slučaju možeš unutar 2 -3 h davati istu dojku, a drugudojku možeš ukoliko se javi napetost, izdojiti tek toliko da pritisak popusti. U međuvremenu možeš stavljati hladan oblog na tu dojku.

Hvala na ogdovoruuser posted image

Prosle sedmice smo imali 13 podoja unutar 24 sata. Sada mislim da je jedan manje ali samo mislim

Ako dajem jednu dojku vise puta onda druga bude prepunjena, bolna i vruca. Izdajanje da popusti pritisak nije opcija jer moram izdojiti bar 50ml i onda osjetim da sledeci put ima jos vise mliejka u njoj. Da ima jos jedna beba i da jede svaki put poslije podoja bilo bi taman da se dojke isprazne. Beba sade vec fino jede, guta i podoji traju krace. Kad se tusiram obicno dojke hladnijom vodom tretiram jedno pola minute.

Mozda da nadjem jos jednu bebu iz komsilukauser posted image

HB pa ima mlijeka ali moglo ga je biti i malo manje inace cu morati nabaviti drzace za dojke a ne grudnjakuser posted image

24.12.2007.
24.o9.2013.

(odgovor članu scarlett)
Neposredna veza do poruke: 5693
2.11.2013 15:30:48   
scarlett

Hvala na ogdovoruuser posted image

Prosle sedmice smo imali 13 podoja unutar 24 sata. Sada mislim da je jedan manje ali samo mislim

Ako dajem jednu dojku vise puta onda druga bude prepunjena, bolna i vruca. Izdajanje da popusti pritisak nije opcija jer moram izdojiti bar 50ml i onda osjetim da sledeci put ima jos vise mliejka u njoj. Da ima jos jedna beba i da jede svaki put poslije podoja bilo bi taman da se dojke isprazne. Beba sade vec fino jede, guta i podoji traju krace. Kad se tusiram obicno dojke hladnijom vodom tretiram jedno pola minute.

Mozda da nadjem jos jednu bebu iz komsilukauser posted image

HB pa ima mlijeka ali moglo ga je biti i malo manje inace cu morati nabaviti drzace za dojke a ne grudnjakuser posted image

[/quote]

Nedi, to je otprilike dojenje na svakih 2h. Nakon koliko vremena osjetiš toliku napetost u grudima da moraš izdojiti 50 ml?

(odgovor članu Nedi)
Neposredna veza do poruke: 5694
2.11.2013 16:20:07   
Nedi

IZVORNA PORUKA: scarlett

Nedi, to je otprilike dojenje na svakih 2h. Nakon koliko vremena osjetiš toliku napetost u grudima da moraš izdojiti 50 ml?

Da beba doji samo jednu dojku bilo bi taman. Popodne doji otprilike svako 1,5 sat i jedva cekam da doji posebno desnu dojku. Nakon 3 sata dojka vec uveliko curi a poslije 4 je vec neizdrzivo. Ne znam sta bi bilo sa dojkama da beba prespava noc npr od 00-06 ujutru

24.12.2007.
24.o9.2013.

(odgovor članu scarlett)
Neposredna veza do poruke: 5695
2.11.2013 16:43:10   
scarlett
Pitala sam te za to izdajanje, jer je 50 ml zaista dosta.

Zato bi bilo dobro da pokušaš sada unutar 3h, pa da produžavaš lagano na 3,5 pa na 4h da daješ jednu te istu dojku. Nakon podoja na tu iz koje je djete dojilo stavi hladnu oblogu, ali ne duže od 30 min. U međuvremenu na tu iz koje ne doji stavljaj također hladne obloge, možeš i kupus, ali se on preporučuje u slučajevima hiperprodukcije. To moraš sama da procijeniš i odlučiš.

Izdajaj onda kada osjetiš napetost i pokušavaj te periode izdajanja svaki slijedeći put produžavati bar u par minuta, a vjerujem da će se iz dana u dan, ako budeš pokušala sa ovakvim načinom dojenja i stavljanja obloga, ta kličina izdojenog mlijeka pomalo smanjivati.

Sjećam se da je ranije na forumu bilo ženica koje su morale pelene stavljati zmeđu podoja, jer su imale jaku produkciju. Kolikogod im je to otežavalo uživanje u dojenju, smijale su se što kao zakapaju cijelu kuću svojim mlijekom, ali znam pouzdano da se nakon nekog vremena po uspostavljnaju ponude i potražnje, to izbalansiralo. Djete će svakako rasti i imati veće potrebe, tako da neće taj "višak" mlijeka smetati.

Po meni je to sve u suštini super, ako djete doji na 1,5h, dojka curi tek na 3h i sasvim je normalno za taj period. Svakako bi trebalo to uskoro doći na svoje. Ali eto ako želiš da pokušaš smanjiti količinu mlijeka, možeš pokušati ovako kako sam gore opisala.

(odgovor članu Nedi)
Neposredna veza do poruke: 5696
2.11.2013 17:54:59   
Nedi
Hvala na odgovoruuser posted image

Mislila sam da ce se samo regulisati ali viska ima baaaas puno i ne usudjuem se izaci vani a nedavno sam ga budila da jede da nebi bila poplava. A i dosadilo mi je mijenjati posteljinu svaki dan.
U sustini je sve super izuzev tog viska, dojenje smo uspostavili hB bez vecih poteskoca. Malo me strah da se dojke nebi upalile jer jucer je dremnuo malo duze i dojka je bila poprilicno tvrda i da jedne strane bolna te sam odmah ponudila tu dojku i pri podoju masirala bolno mjesto i razbila to tvrdo. Pokusati cu sa hladnim oblogama bar na desnu jer u njoj ima vise mlijeka.user posted image

24.12.2007.
24.o9.2013.

(odgovor članu scarlett)
Neposredna veza do poruke: 5697
3.11.2013 11:37:41   
ena0002
Kod mene je sljedeci problem: beba ima mjesec dana i u principu nikad nije bio vremenski puno na dojci...prvo je to bilo po 15 min i to je bilo aktivno dojenje....pa se smanjilo na 5 min, a sad zadnjih par dana povuce par minuta i zaspe...i nema sanse nicim ga razbuditi a kad ga spustim da spava odmah se budi i place...onda ga opet vrqacam na dojku i tako u krug po par sati.....a zna se desiti i da se kao ljuti na dojci uzme je sekundu povuce jednom pa izbaci...u tim momentima ne znam da li hoce da doji ili ne ili mozda nema mlijeka.....strah me da ce se ako ovako nastavi i mlijeko smanjiti....imam osjecaj da ustvari nista i ne pojede user posted image ...a opet s druge strane nekad bljucne bijelo usireno mlijeko...a kad utvrdi da zaspe onda spava i po 2 sata....moze li beba biti gladna a da ne palce user posted image ...cak dolazim u iskusenje i da mu dodam hape da vidim bi li popio user posted image ...jer ovo po par minuta na dojci mi se cini jako malo...do sada ga nisam vagala ali vidim da je do sad bar beba napredovala...kaki redovno i pelene su redovno mokre

Ne postoji osoba koja nije sposobna da uradi vise od onoga sto misli da moze

(odgovor članu Nedi)
Neposredna veza do poruke: 5698
3.11.2013 20:55:19   
scarlett
Draga Ena sve dok djete ima dovoljan broj popišanih (5 -6 dnevno) i pokakanih pelena (3-4 dnevno), dok izgleda zdravo i jeste zdravo i lijepo napreduje, svaki vid dojenja, t.j. učestalost i dužina podoja je normalna ukoliko dojite na zahtjev, a čini mi se da je tako.
Da li je djete imalo žuticu ili bilo kakvih zdravstvenih problema po rođenju ili u skorije vrijeme?

Nemoj osjećati strah za gubljenjem mlijeka, jer svaki strah je stres, a stres onemogućava otpuštanje mlijeka, svaka sekirancija je sada suvišna.
Pokušaj da mu ne dodaješ ništa drugo (čaj, vodu, AD) osim svoga mlijeka i pokušaj da ga navedeš da aktivno sisa. Svaki podoj započni na onoj dojci na kojoj je prethodni put završen.
Da li djete koristi dudu varalicu?

Možda si sve ovo probala, ali eto napišem, možda bude nešto što vrijedi probati u svrhu razbuđivanja djeteta:

-skinuti djete i omogućiti kontakt koža na kožu

-razbuđivati djete dok još nije utonulo u fazu dubokog sna

-raditi kompresije dojke
(Kompresije se rade kada djete prestane aktivno sisati.Dok je djete na jednoj ruci, uzmeš drugom rukom dojku, palac s jedne, a prsti strane dojke, dalje od bradavice, može čak što bliže rebrima. Zatim stišćeš palac i prste jedne prema drugima, ali tek u tolikoj mjeri da krene još mlijeka, ali da ne boli.
Tada bi djete trebalo ponovo početi sisati i gutati. Šaku pomalo pomjerati da ne bi prsti vršili pritisak na isto mjesto na dojci, nego da se kanalići sa svih strana prazne. Kada kompresije više ne budu imale učinka, onda se može preći na drugu dojku.)

- pričati djetetu, održavati kontakt očima

-protezati djetetove ruke i noge

-škakiljanje tabana i dlanova

- podignuti djete inaizmjenično stavljati u uspravan pa onda vodoravan položaj

- po potrebi promijeniti i dojku, jer jači mlaz će djete razbuditi (kod promjene dojke djete se može podići da podrigne ili ga bar malo potapšati po leđima)

- maziti djete kružnim pokretima po leđima ili vrhu glavice

Imaš li ti problema sa grudima u smislu da osjetiš, toplinu, napetost, otečenost?

(odgovor članu ena0002)
Neposredna veza do poruke: 5699
4.11.2013 10:21:19   
muzika28
Molim vas za pomoc, savjet... Mislim da moja beba od (skoro) 2 mjeseca veoma malo doji, i ne znam kako da se vise potrudim, vec sam na rubu snaga. Naime, doji samo iz jedne dojke, i to ne do kraja, okrene se i kenjka. Podignem ga i odmah podrigne i smiri se. Obzirom da je tako malo pojeo vratim ga na istu dojku, ali cim ga spustim i priblizim dojku pocne plakati. Ponovo ga podignem i cekam da se smiri, pa i 10-15 minuta, pa opet pokusam da mu ponudim dojku, ali opet place. Ne skuplja nogice, ne cini mi se da su grcevi... Ipak, ne znam, cesto ima vjetrove... Podrigne vise puta poslije svakog obroka... Za mjesec i 7 dana je dobio 800 g. Ne znam sta ce pokazati slijedeca kontrola... Svaka pelena mu je mokra. Do unazad 4 dana kakio je svaki dan, zlatnozuta stolica. U zadnja 4 dana (prije 2 dana) je imao jednu bas malenu stolicu. Je li moguce da je bebi dovoljno tako malo da podoji??? To mi je druga beba, prvo dijete sam dojila 15 mjeseci bez problema, a sada ne znam sta da radim... Hvala puno!

(odgovor članu scarlett)
Neposredna veza do poruke: 5700
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  226 227 [228] 229 230   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  226 227 [228] 229 230   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Da li su vam menstruacije bolne?
пеперутка16

U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *