Lejla Ka
|
IZVORNA PORUKA: Azura Cesto me muce pitanja u vezi dojenja,kao,npr.krize dojenja,slabija laktacija,bebini strajkovi dojenja...ali ovih dana me najvise muci refleks otpustanja.Moj Rejjan ima pet mjeseci i deset dana,dali je moguce da je imao prije pet dana skok u razvoju ili je bio gladan,stalno je trazio da doji.Unazad deset dana,slabije doji,sto je izgleda razlog slabije laktacije.Od tada sam primjetila,da mi izostaje refleks opustanja,ili je jedva osjeca.Posljednjih dana ga nema nikako.Do tada sam bebu mogla nahraniti iz jedne dojke,sada ne,ok beba raste trazi vise ali kada zavrsi sa jednom dojkom ponudim mu drugu nece,i buni se uz slabiji plac.Placem i ja zajedno s njim,jer zelim da dojim.Nekada se uhvatim da razmisljam da mu ponudim AD mlijeko.Da napomenem da se dnevno jednom do dva puta izdajam.Prekojucer dok sam se izdajala primjetila sam krv,nemam ragade,cudi me sto mi je to bilo iz obje dojke,iz jedne sam istisnula sasvim mali ugruscic krvi.To mi se slicno desilo u bolnici kada me sestra izdajala.Kaze da su mi bili zacepljeni kanali.Uglavnom dali je moguce ikako pokrenuti taj refleks ispustanja.? IZVORNA PORUKA: Azura IZVORNA PORUKA: Lejla Ka Možeš li opisati kako osjećaš refleks otpuštanja, kako ga ti prepoznaJEŠ, i šta je to čega sad nema pa misliš da nema refleksa? Da li si u posljednje vrijeme pod nekim neuobičajenim stresom, da li se dešavalo nešto neuobičajeno? Zašto izdajaš? Šta misliš da će riješiti davanje AD-a? Refleks otpustanja prepoznajem kao bockanje.Bolest mog oca,to je razlog problema sa dojenja.A zasto izdajam,pa citala sam na raznim web stranicama da se izdajanjem stimulise bolja produkcija mlijeka.A od viska glava nece zaboljeti a od manjka hoce.AD milijeko mi je palo na pamet kada sa vidjela u bebe svijetlo zelenu stolicu. Svjetlo zelena stolica kod petomjesečne bebe nema veze sa nedostatkom hrane. Može biti od raznih razloga, ali nikako od nedostatka hrane! Stres usporava refleks otpuštanja, to vjerovatno znaš, pa pokušaj raditi na sebi, opustiti se makar tokom podoja. Ako si u mogućnosti istuširaj se toplim tušem prije podoja, zagrij dojke toplim oblogama, gledaj, slušaj nešto što ti prija, izdvoji se u mirniji kutak, ako možeš. A ako dijete samo završava podoj i ne želi dalje dojiti to je to. Ako mu je bilo malo, tražit će prije. Vjeruj mu. Nijedno dojenče se neće izgladnjavati. Može se desiti štraj dojenja, ali to kod vas očito nije slučaj, jer dijete jede, samo ne onoliko koliko si ti uobičajila od njega. Ovaj šesti mjesec koji vam teče je opet svojevrsna prekretnica, vrijeme kad se puno toga mjenja, krećete se polako prema uvođenju krute hrane. Po ovom što pišeš, ako dijete nije bolesno, letargično, neuobičajeno mirno ili nervozno nije razlog za brigu. I nemoj sumnjati u laktaciju, mlijeka ima koliko dijete doji. Ako se buni nakon jedne dojke ponudi drugu, zato je tu. Vi ste prevalili veliki put, dolazite do trenutka kad nema u opće više nikakve potrbe da se razmišlja o AD-u, do kraja života. To što sad ne osjetiš trnce kod refleksa otpuštanja je također normalno. Taj se osjećaj svakako vremenom izgubi.