|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  222 223 [224] 225 226   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: problemi sa dojenjem...
18.9.2013 14:22:55   
Lulu_08

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

user posted image user posted image user posted image
Znaš, kad jednom napraviš sve će ti se samo kasti user posted image

Za dijete:

Količinu mlijeka koja može stati u veću teglu (onu od cca 1kg), manje jedan filđan, zagriješ da bude vruće, ali da se ne opržiš kad staviš prst i držiš sekundu. Staviš u teglu (ovo ti je naravno samo prijedlog, meni je tako pravo zgodno, u principu kiseliš u čemu hoćeš, šerpa, zdjela ... samo da se može poklopiti)
Uzmeš filžan jogurta, bilo kojeg, i staviš u čašu, dodaš par kašika ovog vrućeg mlijeka da se temperatura izjednači, promješaš i onda to sve staviš u vruće mlijeko i polako promješaš. Poklopiš, zamotaš u pamučnu krpu, stoljnjak, čaršaf, dekicu ... user posted image , fino ušuškaš i ostaviš preko noći. OK?

Eh OK a stavim u frižider ili u kuhinju? hahaha joj grozna sam, znam! user posted image

25.04.2008. Princeza Mjeseca Luna je obasjala nas zivot!
09.07.2012. Mala Kraljica Lorena je upotpunila sve!

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5576
18.9.2013 14:35:17   
Alhemicarka
IZVORNA PORUKA: Lulu_08

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Znaš, kad jednom napraviš sve će ti se samo kasti user posted image

Za dijete:

Količinu mlijeka koja može stati u veću teglu (onu od cca 1kg), manje jedan filđan, zagriješ da bude vruće, ali da se ne opržiš kad staviš prst i držiš sekundu. Staviš u teglu (ovo ti je naravno samo prijedlog, meni je tako pravo zgodno, u principu kiseliš u čemu hoćeš, šerpa, zdjela ... samo da se može poklopiti)
Uzmeš filžan jogurta, bilo kojeg, i staviš u čašu, dodaš par kašika ovog vrućeg mlijeka da se temperatura izjednači, promješaš i onda to sve staviš u vruće mlijeko i polako promješaš. Poklopiš, zamotaš u pamučnu krpu, stoljnjak, čaršaf, dekicu ... user posted image , fino ušuškaš i ostaviš preko noći. OK?

Eh OK a stavim u frižider ili u kuhinju? hahaha joj grozna sam, znam! user posted image

Pa prokisne li ti mlijeko u frižideru preko noći? Najbolje digni na kredenac - tako je moja nana radila, ima više toplote.

Ona neda da je slome, otima se i prkosi...

09. 04. 2012. Mamin Vrtirep

(odgovor članu Lulu_08)
Neposredna veza do poruke: 5577
18.9.2013 14:42:12   
Lejla Ka
Ne u frižider. Ostaviš na sobnoj temperaturi.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu Alhemicarka)
Neposredna veza do poruke: 5578
23.9.2013 14:01:33   
ena0002
Evo ja gledam da se teoretski pripremim oko dojenja ako je to moguce jer u sustini teorija je jedno a praksa drugo pa mi ja naumpalo sljedece:
1. ove kreme za bradavice Purelan, Babylove i sl na svima pise da se ne moraju sapirati prije dojenje i je li to vi mame tako i praktikujete user posted image ....meni opet nekako logicno oprati bradavice prije dojenja.....i da li ih kad se peru treba prati sapunom ili je dovoljno samo topla voda
2. kad se stavljaju obloge od kupusa je li treba preko staviti toplu ili hladnu oblogu user posted image

Ne postoji osoba koja nije sposobna da uradi vise od onoga sto misli da moze

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5579
23.9.2013 14:22:34   
I love youu

IZVORNA PORUKA: ena0002

Evo ja gledam da se teoretski pripremim oko dojenja ako je to moguce jer u sustini teorija je jedno a praksa drugo pa mi ja naumpalo sljedece:
1. ove kreme za bradavice Purelan, Babylove i sl na svima pise da se ne moraju sapirati prije dojenje i je li to vi mame tako i praktikujete user posted image ....meni opet nekako logicno oprati bradavice prije dojenja.....i da li ih kad se peru treba prati sapunom ili je dovoljno samo topla voda
2. kad se stavljaju obloge od kupusa je li treba preko staviti toplu ili hladnu oblogu user posted image

Ja sam mazala sa baylove kremom, nisam sapirala bradavice prije dojenja, a kad ih peres ne peres sa sapunom nego samo sa mlakom vodom. Sapun bi ih samo osusio i iziritirao. Pazi sa tim kuposom, jer se on stavlja kad hoces da ti se smanji kolicina mlijeka.

28.04.2013.god. Moja princeza :))))

(odgovor članu ena0002)
Neposredna veza do poruke: 5580
23.9.2013 14:34:42   
Lejla Ka
Kreme koje navodiš su čisti lanolin, prirodni sastojak koji neće napraviti šetu i da se pojede user posted image . Bradavice samo obrišeš pamučnom pelenom, papirnom maramicom i daš bebi. Bradavice ne treba često prati zato što imaju prirodni zaštitni mehanizam, i on se pranjem uklanja. Preporučuje se da se provodi uobičajena higijena tijela, s tim da se bradavice izbjegavaju prati sapunom.

Kupus stavljaš kod prepunjenosti dojki. Kad su dojke bono napete, kad su tople, tvrde, a beba je još mala pa joj tolike količine koje proizvodiš ne trebaju. Jako je važno da beba podoji maksimalno moguće, uz zgrijavanje toplim oblogama, pa masažu pa dojenje uz masažu. I kad beba podoji koliko je god htjela, i završi podoj, a ti ne osjetiš značajno olakšanje onda list kupusa istučeš tako da smekša, priej toga izrežeš tvde žile, i to fino omotaš oko dojke, ali ne na bradavicu. Preko toga obučeš grudnjak. Zamjeniš kad svehne. Kupus u stvari smanjuje simptome upale koji se javljaju kad su dojke jako pune mlijeka pa mlijeko pomalo prelazi u tkivo okolo kanalića i stvara povišenu temperaturu u dojkama i bol. Ako beba npr na jednoj dojci podoji i neće više, a druga samo što ne eksplodira, prije obloga izdojiš malo da popusti napetost, najbolje rukom (pogledaj na youtubu kako se hand milk expression ručno izdaja).
Zbog te početne prepunjenosti od krucijalne važnosti je da beba doji na zahtjev, i neograničeno dugo, da bi što više podojila mlijeka.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu I love youu)
Neposredna veza do poruke: 5581
23.9.2013 14:43:39   
ena0002
OK hvala na odgovorima user posted image

Ne postoji osoba koja nije sposobna da uradi vise od onoga sto misli da moze

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5582
23.9.2013 14:57:03   
animagical

IZVORNA PORUKA: ena0002

s ovim se ne bih sasvim slozila...kada je o dojenju rijec, dobra i temeljita teorija, ne samo oko polozaja za dojenje, vec i svih mogucih problema, koje vecina mama prodje, je veliki plus za dojenje...kada znas sta ej skok u razvoju, tesko ces pomisliti da ti je preko noci nestalo mlijeko... bravo za odluku da ces dojiti, bravo za citanje o tomeuser posted image bice ti lakse u svakom slucaju

obloge od kupusa ne stavljaj bez potrebe...

(odgovor članu ena0002)
Neposredna veza do poruke: 5583
25.9.2013 0:07:09   
CombatKitten
Nakon proučavanja svih simptoma mislim da imam soor, pa molim Lejlu ili neko drugi da mi potvrdi i pomogne.
Dakle, unazad dvije-tri sedmice osjećam iglice u grudima više u području bradavice, ružičaste su, poslije podoja nekad i bijele, beba nekad cokće, nekad je nemirna ali ona nema nikakvih bijelih naslaga u ustima. Ali zna nekad imati zelenu stolicu, kiselkastog smrada. Bradavice me bole, ali ne pretjerano, i nakon podoja sve vide dublje "usjekotine" ne mogu reći ragade jer ne znam kako ragade izgledaju i koliko duboko treba biti oštećenje bradavice pa da se tretira kao ragada. Nema krvi. Imam jak refleks otpuštanja mlijeka i ne mogu se nakupovati onih jastučića za grudi, stalno ih mijenjam. Inače osjećam pad imuniteta i blagu urinarnu infekciju koju kod mene uvijek prati vaginalni soor. Nisam išla dr. zbog toga jer nemam kad niti mogu bebu ostaviti jer samo je dojim.Pijem čajeve. Vraća li se soor grudi kod majke ako ima vaginalni soor? Da odmah idem ginekologu pa da mi da nistatin vaginalete i kapi?
U petak idemo kod pedijatara (redovna kontrola i vakcina) bojim se da N. nije dovoljno napredovala zadnjih sedmica zbog toga što ja nisam znala da li imam problemuser posted image

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 5584
25.9.2013 11:33:43   
Lejla Ka
CombatKitten da li trnce u bradavicama osjećaš samo tokom dojenja ili i između podoja, kad beba ne doji? Da li je koža bradavica svjetlije roza, posebno zategnuta, sjajna?

Ragada na bradavici je fizičko oštećenje kože, ranica. Na njoj se stvara krastica zbog lučenja limfe ili ako je dublja, krvi.

Vaginalna gljivična infekcija ne mora značiti obavezno i infekciju na dojkama.

Soor, naročito na samom početku, i sa blagim simptomima neće uzrokovati smanjenje dobivanja na težini. Soor je neugodan, mora se liječiti, ali nije opasan ni po majku ni po bebu.

Zašto misliš da beba nije dovoljno napredovala? Da li se nešto promjenilo u vašem ritmu hranjenja? Koliko je stara beba?

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu CombatKitten)
Neposredna veza do poruke: 5585
25.9.2013 13:20:51   
CombatKitten
Lejla, bradavice su mi roze, a koža na njima kao tvrda. Trne osjetim kad su dojke pune, pred podoj. Na dodir bradvice su blago bolne, nešto kao žuljanje. Nemam nikakvih krastica, ali poslije podoja fino se vidi kao da se "rascvjetala".Zbog toga što nemam prevelikih bolova i zatoi što beba nema ništa bijelo u ustima zbunjuje me da li je riječ o sooru ili ispucanim bradavicama. Beba ima tri mjeseca. u početku je dojenje bilo bolno, kao kod svakoga dok se nismo uštelile, pa je onda sve bilo super nekih dana i sad ove neugodnosti.
Ono što se promijenilo jeste da beba duže spava. Noću se ne budi.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5586
25.9.2013 13:24:46   
CombatKitten
A strah me jer je na prvoj kontroli koja je bila 1.8. imala 4.5 kg, a sad mislim da jedva ima 6 kg. Kilo i po za skoro dva mjeseca nešto mi malo. Mada me svi uvjeravaju da beba sasvim normalno i uhranjeno izgleda.

Neposredna veza do poruke: 5587
25.9.2013 14:47:35   
Lejla Ka
Kilo i pol za mjesc dana je potpuno u redu, po 750g mjesečno. Ideala.

Ne znam za te bradavice. Ako osjećaš trnce samo pred podoj i na početku podoja to može biti osjećaj zbog prepunjenosti, zbog refleksa otpuštanja mlijeka. Ne mogu baš da razumijem to "rascvjetana" bradavica nakon podoja. da li je koža ispucala? Jer ako je to nešto kao smežurano kao nakon dugog boravka u vodi, to bi trebalo biti normalno jer beba vlaži bradavicu pljuvačkom, normalno je da bude vlažna.

Svakako ti preporučujem da nakon podoja ostaviš bradavicu neko vrijeme nepokrivenu, da se osuši na zraku. I mjenjaj jastučiće jako često, ne dozvoli da dugo budu vlažni na dojkama.
Prati malo situaciju, ako se simptomi pogoršaju javi se opet.

Ne brini, beba napreduje normalno.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

Neposredna veza do poruke: 5588
25.9.2013 14:54:58   
Azura
Cesto me muce pitanja u vezi dojenja,kao,npr.krize dojenja,slabija laktacija,bebini strajkovi dojenja...ali ovih dana me najvise muci refleks otpustanja.Moj Rejjan ima pet mjeseci i deset dana,dali je moguce da je imao prije pet dana skok u razvoju ili je bio gladan,stalno je trazio da doji.Unazad deset dana,slabije doji,sto je izgleda razlog slabije laktacije.Od tada sam primjetila,da mi izostaje refleks opustanja,ili je jedva osjeca.Posljednjih dana ga nema nikako.Do tada sam bebu mogla nahraniti iz jedne dojke,sada ne,ok beba raste trazi vise ali kada zavrsi sa jednom dojkom ponudim mu drugu nece,i buni se uz slabiji plac.Placem i ja zajedno s njim,jer zelim da dojim.Nekada se uhvatim da razmisljam da mu ponudim AD mlijeko.Da napomenem da se dnevno jednom do dva puta izdajam.Prekojucer dok sam se izdajala primjetila sam krv,nemam ragade,cudi me sto mi je to bilo iz obje dojke,iz jedne sam istisnula sasvim mali ugruscic krvi.To mi se slicno desilo u bolnici kada me sestra izdajala.Kaze da su mi bili zacepljeni kanali.Uglavnom dali je moguce ikako pokrenuti taj refleks ispustanja.?

Neposredna veza do poruke: 5589
25.9.2013 15:36:36   
Lejla Ka
Možeš li opisati kako osjećaš refleks otpuštanja, kako ga ti prepoznaJEŠ, i šta je to čega sad nema pa misliš da nema refleksa?

Da li si u posljednje vrijeme pod nekim neuobičajenim stresom, da li se dešavalo nešto neuobičajeno?

Zašto izdajaš?

Šta misliš da će riješiti davanje AD-a?

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Azura)
Neposredna veza do poruke: 5590
27.9.2013 12:37:48   
tinchita
Pozdrav

Imala bih pitanje(ili par njih) za Lejlu Ka ili nekoga ko bi mi znao odgovoriti...
Naime, bebi je osam dana. Odmah prvi dan smo krenuli s dojenjem i sve je išlo svojim redosljedom. Kolostrum pa prelazno mlijeko...beba je sisala, čini mi se, neprestalno do četvrtog dana kada se i količina povećala. Pošto je bebač bio malo uspavan od novorođenačke žutice ja sam nastavila forsirati što češće dojenje kako bismo izbjegli odlazak na sunčanje u bolnicu.

Sada mi se dešava da mi mlijeko curi između podoja (a to je nekada 2, nekada 3 h). Kada beba krene dojiti jednu siku iz druge obavezno curi, ponekad i mlaz mlijeka. Mene zanima da li je to uredu? Može li iscuriti previše mlijeka pa da beba nema dovoljno i zbog toga češće i dulje doji? Ponekad se desi da želi biti na dojci i po 2h i onda malo doji, a malo, samo onako "žvače" siku. Molim savjet ili ideju što se događa i da li je uredu? user posted image

Sorry na gomili pitanja i pozdrav!

V 31.12.2009.
A 19.9.2013.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5591
27.9.2013 12:44:28   
Mamica24
Sve je u redu ne sikiraj se.. to je refleks dojke prirodan.. Meni se to staaalno dešavalo. Ja sam sama sebi pomagala tako što bih prstom blago pritisnula bradavicu da mlijeko ne curi a imas i ove tufere koji se za to namjenski kupuju mislim u DM-u da ih ima. Nije to ništa alarmantno ne sikiraj se!!

Ja bih ti preporučila podoj iz jedne dojke do kraja a ako je beba gladna ponuditi drugu dojku sve dok bebač trai. I tako svaki put.

to sam ja praktikovala...

tvoja bebica dusa dlaga i tvoja dojka su velike ljubavi trenutno i on je voli ona mu je sve.. skraćuj mu po malo to vrijeme "leanja" na dojki jer on tako po malo mezi samo.. a neće se nahraniti koliko treba jer povuce po malo (ljenguzice male) user posted image

Pusti ga malkice pa tek se rodilo dusa mila ali kansije mu skraćuj da ga moe fino uobročiti jer će ti se u suprotnom desiti da nece da spava bez sike u ustima user posted image user posted image kao moja Lami user posted image user posted image

ja sam posle mjesec dana uvela dudu varalicu jer se cura previse navukla na spavanje na sisi..

< Poruku je uredio Mamica24 -- 27.9.2013 12:49:46 >

Živi dobar i častan život, tako da kad ostariš i pogledaš unazad moći ćeš da uživaš po drugi put. (L. i B. - naše neprocjenjivo blago)

(odgovor članu tinchita)
Neposredna veza do poruke: 5592
27.9.2013 14:27:16   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: tinchita

Pozdrav

Imala bih pitanje(ili par njih) za Lejlu Ka ili nekoga ko bi mi znao odgovoriti...
Naime, bebi je osam dana. Odmah prvi dan smo krenuli s dojenjem i sve je išlo svojim redosljedom. Kolostrum pa prelazno mlijeko...beba je sisala, čini mi se, neprestalno do četvrtog dana kada se i količina povećala. Pošto je bebač bio malo uspavan od novorođenačke žutice ja sam nastavila forsirati što češće dojenje kako bismo izbjegli odlazak na sunčanje u bolnicu.

Sada mi se dešava da mi mlijeko curi između podoja (a to je nekada 2, nekada 3 h). Kada beba krene dojiti jednu siku iz druge obavezno curi, ponekad i mlaz mlijeka. Mene zanima da li je to uredu? Može li iscuriti previše mlijeka pa da beba nema dovoljno i zbog toga češće i dulje doji? Ponekad se desi da želi biti na dojci i po 2h i onda malo doji, a malo, samo onako "žvače" siku. Molim savjet ili ideju što se događa i da li je uredu? user posted image

Sorry na gomili pitanja i pozdrav!

tinchita kod tebe sve po PS user posted image Svaka čast, kad bi se sve majke tako spremile za dojenje u trudnoći sve bi bebe dojile user posted image

To što mlijeko curi između podoja i tokom podoja je sasvim normalna pojava, a sad u početku kad je mlijeka previše i beba doji često to je i jako korisna pojava da se spriječe zastoji i blokade u kanalićima. Ne brini, neće bebi zafaliti, to što izađe to je zaista višak. Ne bih ti preporučila da pritiskaš bradavicu ili na bilo koji način sprječavaš izlazak mlijeka iz dojke, ako ti nije ugodno, stavi platnenu pelenu neka pokupi to što curi, jer moglo bi se desiti da se zbog viška koji kanalić zablokira i eto ti problema.

Što se tiče boravka bebe na dojci, kao što je rekla Mamica24, tvojoj bebi je tvoja dojka sad sve što zna, ono što je umiruje i što joj daje osjećaj sigurnosti. Novorođenčetu dojku treba ponuditi kad god je budno, kad god kmekne, kad god pokaže neku neugodnost. Novorođenče se neće prejesti, ne može mu biti viška dojenja. Jer dojenje nije samo hrana za tijelo, to je jedina hrana i za dušu.

Novorođenče u prvih 4-6 sedmica života ne bi trebalo imati puno dugačkih pauza u hranjenju, od 3+ sati. Može se tolerisati jedna duga pauza, pogotovo nakon kupanja. Ostatak dana (u toku 24h) trebalo bi animirati bebu da doji min na svaka 2 sata.
Novorođenčad se također lako zamore, i nakon prvog otpusta mlijeka zadrijemaju. Tad bi ih trebalo animirati da aktivnije sisaju da bi pokrenuli bar još jedan tefleks otpuštanja, i aktivno se najeli. Možeš bebu odvojiti od dojke (ako drži vakuum, ubaciš mali prst u ugao bebinih usta da vakuum otpusti; nemoj vući dojku da ne oštetiš bradavice), možaš je poškakiljati, ali nekako je najefikasnije sredstvo da ti pomogneš mlijeku da poteče u bebina usta na šta će beba oreagovati nastavkom siasanja. To radiš tako da dojku obuhvatiš slobodnom rukom između palca i ostaloh prstiju blizu rebara, tako da je palac gore, onda stisneš i polako palcem prelaziš prema bradavici, kao da cijediš mlijeko. Posmatraš bebu, pa kad beba krene da sisa otpustiš pritisak. Ako opet zadrijema ti ponoviš stisak.
Na ovaj način pomažeš bebi da pojede efikasno dovoljno mlijeka.

Nemoj brinuti, radiš sve kako treba i samo nastavite dalje user posted image

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu tinchita)
Neposredna veza do poruke: 5593
28.9.2013 12:19:47   
tinchita
Mamice24 i Lejla Ka puno vam se zahvaljujem. Mene nisu mučili ti više estetski problemi, svakako sam doma s bebom i ne mičem nikud do daljnjeg...bila sam baš zabrinuta da li beba ima dovoljno mlijeka.

Pretpostavljate šta sam radila, pa tek sad pišem user posted image user posted image . Naoružali smo se tuferima i pelenama još davno...i nastavljamo sikiti!!user posted image

V 31.12.2009.
A 19.9.2013.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5594
28.9.2013 14:07:28   
malena sharena
Zene, molim vas za pomoc, savjet, utjehu, sta god.

Beba ima cetiri mjeseca, rodjena sa 3,450, duga 53 cm. Juce smo bili na kontroli i za 66 dana je dobila samo 510 grama. Sada ima 5,310 kg, duga je 62 cm. Vesela je beba, raspolozena, motoricki napredna, cvrsta. Ja je dojim na zahtjev, ne ogranicavam joj podoje, po danu doji svaki sat, a po noci kako kad, nekad svaka dva sata, a nekad odvali i po sest, sedam sati u komadu. Po danu slabo spava, sat i po, u najboljem slucaju i to ne u komadu. Sina sam dojila dvije godine, ni on nije bio neki buco, ali je uvijek bio u okvirima prosjeka, dok me ova mala bas brine, kakvo je sad stanje nema sanse da udvostruci porodjajnu tezinu do 6. mjeseca.
A na mene pritisci, da joj dam AD, da moram da jedem k'o konj jer sam se ''osusila'' (imam 75 kg) i jer mi mlijeko nije kvalitetno jer jedem samo voce i povrce user posted image . Nisam neki panicar oko zdravlja i kilaze djece, ali od doktora, preko muza, prijatelja i rodbine, svi su me saletili.

A meni se srce slama kad pomislim da joj dajem AD, a meni sve majice mokre od mlijeka, ako malo duze ne doji.

Ne znas ti majko, kako je dijete roditi

(odgovor članu tinchita)
Neposredna veza do poruke: 5595
28.9.2013 14:38:00   
ada_

IZVORNA PORUKA: malena sharena

Beba ima cetiri mjeseca, rodjena sa 3,450, duga 53 cm. Juce smo bili na kontroli i za 66 dana je dobila samo 510 grama. Sada ima 5,310 kg, duga je 62 cm. Vesela je beba, raspolozena, motoricki napredna, cvrsta. Ja je dojim na zahtjev, ne ogranicavam joj podoje, po danu doji svaki sat, a po noci kako kad, nekad svaka dva sata, a nekad odvali i po sest, sedam sati u komadu. Po danu slabo spava, sat i po, u najboljem slucaju i to ne u komadu. Sina sam dojila dvije godine, ni on nije bio neki buco, ali je uvijek bio u okvirima prosjeka, dok me ova mala bas brine, kakvo je sad stanje nema sanse da udvostruci porodjajnu tezinu do 6. mjeseca.
A na mene pritisci, da joj dam AD, da moram da jedem k'o konj jer sam se ''osusila'' (imam 75 kg) i jer mi mlijeko nije kvalitetno jer jedem samo voce i povrce user posted image . Nisam neki panicar oko zdravlja i kilaze djece, ali od doktora, preko muza, prijatelja i rodbine, svi su me saletili.

A meni se srce slama kad pomislim da joj dajem AD, a meni sve majice mokre od mlijeka, ako malo duze ne doji.

ma opusti se zeno,mlijeka imas i nema potrebe za AD,i moja slabo dobija na kilazi rodjena je sa 3600 a sad sa puna 4 mjeseca ima 5200g svasta smo prosli svugdje nas slali digla doktorica frku sto beba ne dobija na kilazi,vadili krv mokracu,radili UK,snimali sve organe sve bilo ok,ja poklekla ubacila AD jedno hranjenje prije spavanja ona jedva pojede 60ml nece ga ne svidja joj se,nudila joj da sisa svakih pola sata njoj ne odgovara ljuti se place jer nije gladna muku mucila a ona isto dobijalana kilazi,na kraju promjenila doktoricu i ova sad je zadovoljna sa njenom kilazom jer je ona mali zvrk ne zaostaje ni sacim za svoju dob cak smo i vakcine dobila i nikakve reakcije nije imala....ni moja nece udvostrucit kilazu do 6 mjeseca ali boze moj nek su oni zdravi i zivi imat ce vremena za debljanje

" U oluji,u buri,kraj nedaca svih,uz teske gubitke i tugu kletu,biti nasmijan,prirodan i tih,najveca je umjetnost na svijetu"

(odgovor članu malena sharena)
Neposredna veza do poruke: 5596
28.9.2013 14:58:05   
tinkivinki

IZVORNA PORUKA: ada_

ma opusti se zeno,mlijeka imas i nema potrebe za AD,i moja slabo dobija na kilazi rodjena je sa 3600 a sad sa puna 4 mjeseca ima 5200g svasta smo prosli svugdje nas slali digla doktorica frku sto beba ne dobija na kilazi,vadili krv mokracu,radili UK,snimali sve organe sve bilo ok,ja poklekla ubacila AD jedno hranjenje prije spavanja ona jedva pojede 60ml nece ga ne svidja joj se,nudila joj da sisa svakih pola sata njoj ne odgovara ljuti se place jer nije gladna muku mucila a ona isto dobijalana kilazi,na kraju promjenila doktoricu i ova sad je zadovoljna sa njenom kilazom jer je ona mali zvrk ne zaostaje ni sacim za svoju dob cak smo i vakcine dobila i nikakve reakcije nije imala....ni moja nece udvostrucit kilazu do 6 mjeseca ali boze moj nek su oni zdravi i zivi imat ce vremena za debljanje

i ja sam počela davati ad curici od 6 mjeseci,po nagovoru pedijatra i ništa od njega nije bolje napredovala,nije mogla uopšte da popije onoliko koliko je pisalo da treba.pa nisu sva djeca ista.

(odgovor članu ada_)
Neposredna veza do poruke: 5597
28.9.2013 16:11:33   
malena sharena
ada i tinkivinki, hvala vam od user posted image I mi smo uradili sve nalaze, hvala Bogu zdrava beba. Ja sam prvo mislila da grijesim u tehnici dojenja, pa sam kad je imala dva mjeseca sve moguce o dojenju sto sam mogla naci iscitala, primijenila i ona opet dobija sve manje. Lakse mi je kad vidim da nas ima jos. AD joj stvarno nemam namjeru uvoditi, pored ovoliko mog mlijeka. I bas se toga plasim, sto ste vas dvije navele, da joj pocnem davati adaptirano,a da opet sve isto bude, sta sam onda napravila.Ona ne izgleda ni mrsavo ni kao da joj nesto fali, naprotiv, ali jeste vidno sitnija od svojih vrsnjaka.

(odgovor članu tinkivinki)
Neposredna veza do poruke: 5598
28.9.2013 16:13:33   
malena sharena
ada, stariji smo od vas samo pet dana user posted image Poljubac za generaciju!

Neposredna veza do poruke: 5599
28.9.2013 16:37:37   
ada_

ada i tinkivinki, hvala vam od user posted image I mi smo uradili sve nalaze, hvala Bogu zdrava beba. Ja sam prvo mislila da grijesim u tehnici dojenja, pa sam kad je imala dva mjeseca sve moguce o dojenju sto sam mogla naci iscitala, primijenila i ona opet dobija sve manje. Lakse mi je kad vidim da nas ima jos. AD joj stvarno nemam namjeru uvoditi, pored ovoliko mog mlijeka. I bas se toga plasim, sto ste vas dvije navele, da joj pocnem davati adaptirano,a da opet sve isto bude, sta sam onda napravila.Ona ne izgleda ni mrsavo ni kao da joj nesto fali, naprotiv, ali jeste vidno sitnija od svojih vrsnjaka.

to je i bitno,mama najbolje poznaje svoje dijete,ni moja ne izgleda mrsavo bas suprotno cak sam i sliku stavljala tu na forumu da mi kazu jel mrsava user posted image user posted image

" U oluji,u buri,kraj nedaca svih,uz teske gubitke i tugu kletu,biti nasmijan,prirodan i tih,najveca je umjetnost na svijetu"

Neposredna veza do poruke: 5600
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  222 223 [224] 225 226   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  222 223 [224] 225 226   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Da li su vam menstruacije bolne?
пеперутка16

U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *