Lejla Ka
|
IZVORNA PORUKA: Lulu_08 Ja ću da kopiram moj post ovdje iako mi nemamo "problem" sa dojenjem, ali imamo "problem" sa ostalom hranom. IZVORNA PORUKA: Lulu_08 Vjerovatno je prošlo neprimjećeno pa da citiram samu sebe: IZVORNA PORUKA: Lulu_08 Lejla Ka pitanje u vezi s' ishranom djeteta od 14 mjeseci koje još uvijek doji, da li "gubi" nešto time što ne pije nikako kravlje mlijeko? Ona isto konzumira samo u kombinaciji sa kašicom od keksa (tipa plazma ili keksolino). Voćne jogurtiće voli, također i pudingiće, vrhnje za kuhanje u hrani kao i maslac u hrani, mladi sir u voćnim i povrtnim kašama itd. Također me interesuje kako da prevaziđemo fazu prehranjivanja u sklopu miksanih kašica? Ona samostalno baš krutu hranu prihvata samo u obliku kifle, pitice, uštipaka i slično. Nikakvo svježe voće ne prihvata u komadićima, probano bezbroj puta, u svakoj miksanoj kombinaciji pojede apsolutno sve, isto važi i za povrće i meso. Doji i dalje u toku noći xxx puta do jutra kada ja odlazim na posao, kada se vratim doji opet sigurno 4-5 puta do spavanja. Konstrukcijom je duga ali sitne građe, imala je cca 10kg pa je uslijed stomačne viroze smršala 1kg tj ima 9kg, a oko 88cm je duga. Šta da radim da joj povećam apetit i da je "pridobijem" da jede samostalno i hranu u komadićima? I samo da napomenem, da je 4 puta već u vrtiću jela sa dječicom supicu/čorbicu, jupi haha to je napredak! Promaklo Kravlje mlijeko ne mora se uzimati ni u kojem obliku niti je obavezno ljudima da ga jedu Kravlje mlijeko, u svom osnovnom obliku, kad je prirodno i fino je vrijedna namirnica koja sadrži u vrijednom obliku različite nutrijente potrebne za prehranu ljudi. Ali svi ti nutrijenti mogu se naći i u drugim namirnicama, tako da ne postoji obaveza da se konzumira mlijeko. Kravlje mlijeko je samo prehrambena namirnica, kao i kozije mlijeko, i ovčije, kao jaja, meso, voće, povrće. Ljudi žive uredno da ga nikad ne probaju Tako je i sa djecom. Vjerujem da te brine da li mu je dovoljno to što doji, i jeste dok god doji po želji nema potrebe da se brineš. Mislim da većina briga potiće od toga da nekako stalno pravimo paralelu našeg sa kravljim mlijekom, a to zapravo nema puno veze. K. mlijeko i majčino je isto kao piletina i majčino mlijeko. Samo što je industrija izabrala kravlje mlijeko, jer je jako dostupno, i određeni elementi su u sličnom obliku, da ga prilagođava našem mlijeku i od njega pravi formulu. Kažu da je magareće mlijeko puno sličnije našem i zahtjevalo bi puno manje obrade, al zamislite da se muzu magarice za proizvodnju formule ... malo bi ga ko mogao priuštiti. To što dijete uzima mliječne prerađevine je OK jer su u tom obliku puno lakše za iskoristiti u tijelu. Moram ti reći, jer vidim da ti je zdrava ishrana djeteta bitna da industrijske pripravke tima voćnih jogurtića, pudinga, pa i vrhnja za kuhanje skoro da ne možeš nazvati mliječnim obrokom. Mlijeko se u njima nalazi u lošem obliku, najčešće je bilo u prahu prije obrade, pretrpani su šećerom, konzervansima, a kravama od kojih je nekad dobiveno daju se antibiotici maksimalno moguće a da se njihova granica u mlijeku održi na gornoj dozvoljenoj za prehranu ljudi. Probaj se držati što izvornijeg oblika mlijeka, pa i ukiseliti sama za jogurt, u opće nije komplikovano :) Puno je bolje kratkotrajno mlijeko od onih u tetrapaku. Što se tiće rješavanja ostalih pitanja, samo ću ti odgovoriti da nemam pojma, još nisam pronašla odgovarajući način da riješim ni svoje slične probleme. Nije baš da miksam, ali pitam momka od 5 godina