|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  221 222 [223] 224 225   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: problemi sa dojenjem...
17.8.2013 8:38:57   
sirnica
Hvala, apotekarkouser posted image

sve mamino 17.3.2008. i 17.6.2013.

(odgovor članu Apotekarka)
Neposredna veza do poruke: 5551
17.8.2013 23:00:00   
Crnkica

IZVORNA PORUKA: sirnica

Cijelu noć sam imala proljev, ne znam da li je virusno ili sam šta pojela. Smijem li koristiti kakav probiotik? Beba ima 2 mjeseca, isključivo dojena, sisa na zahtjev, zadnjih dana je to svakih sat vremena-izgleda da imamo skok u razvoju.

Ma možeš i bez probioptika,skuhaj sebi rižu u vodi u omjeru 3:1 u korist vode,na laganoj vatri da pusti skrob tzv.sluz i pojedi nekoliko puta dnevno,jedi banane,čokoladu sa velikim udiom kakaa,....rižinu sluz skuhanu na ovakav način možeš davati i bebi bilo koje starosne dobi kada ima proliv.

(odgovor članu sirnica)
Neposredna veza do poruke: 5552
17.8.2013 23:02:36   
Lejla Ka
U jutro pojedi malo grisina sa čašom kokakole. Ne šalim se user posted image

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu Crnkica)
Neposredna veza do poruke: 5553
20.8.2013 13:45:06   
CombatKitten
Ako može i meni Lejla da pomogne oko nekih dilema u vezi s dojenjem.

Beba ima 2 mjeseca, samo je dojim. Tokom noći se budila 2x. U zadnje vrijeme se ne budi, već je ja čujem kako se malo komeša, vidim kako ustima radi kao da sisa, ali idalje spava, nekad mi je žao buditi, ali to uradim jer meni mlijeko nadođe i grudi baš nabreknu i osjetim grudve u njima. Da li ispravno postupam?

Preko dana imamo skroz suprotnu situaciju, beba bi stalno da sisa, nekad se imam osjećaj da se prejede pa povrati.
da li ovo može biti izazvano jakim curenjem mlijeka, pogotovo na lijevoj dojci imam jak mlaz pa beba prvo povuče zatim sama prekine jer ne stigne da proguta tako brzo.

ne želim da prejedam dijete, a žao mi svake kapi mlijeka.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5554
20.8.2013 14:13:18   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: CombatKitten

Beba ima 2 mjeseca, samo je dojim. Tokom noći se budila 2x. U zadnje vrijeme se ne budi, već je ja čujem kako se malo komeša, vidim kako ustima radi kao da sisa, ali idalje spava, nekad mi je žao buditi, ali to uradim jer meni mlijeko nadođe i grudi baš nabreknu i osjetim grudve u njima. Da li ispravno postupam?

Ako dijete prihvati dojenje i aktivno sisa i guta, treba mu dati taj obrok. Kad ti ne bi dala podoj već kod tog komešanja dijete bi se stvarno probudilo poslije nekog vremena, možda već pregladno i nervozno da sisa. Ovo je sasvim uobičajena pojava da se poslije nekog vremena mame i bebe toliko uštele noću da majka reaguje već kod meškoljenja.

Preko dana imamo skroz suprotnu situaciju, beba bi stalno da sisa, nekad se imam osjećaj da se prejede pa povrati.
da li ovo može biti izazvano jakim curenjem mlijeka, pogotovo na lijevoj dojci imam jak mlaz pa beba prvo povuče zatim sama prekine jer ne stigne da proguta tako brzo.

Ne postoji prejedanje dojenjem! Dijete dojku traži i za utjehu, kad je nervozno, kad ga nešto boli, kad mu je dosadno ... I uvijek mu je treba dati, naročito u ovom prvom periodu do 3.-4. mjeseca života kad mu je majka i dojka sve.
Bljuckanje je normalna pojava, dešava se zato što je bebi mišić koji zatvara želudac da se hrana ne vraća još nerazvijen. Tome može pogodivati prejak mlaz na početku podoja, no to nije nikako neki problem, osim ako se beba baš zagrcava i ne može da savlada tok mlijeka. Tvoja beba je već našla sebi način da riješi problem, tako da se ne moraš brinuti. Probaj se malo zavaliti u nazad kad se namjestite za dojenje tako da beba tebi na dojku dolazi odozgo, naslonjena na tvoje tijelo. Tako će i gravitacija pomoći za savladavanje mlijeka.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu CombatKitten)
Neposredna veza do poruke: 5555
20.8.2013 15:07:19   
CombatKitten
Hvala Lejla!

user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5556
24.8.2013 11:25:58   
Just smile
Šta uopće znači "na zahtjev"? Beba počne plakati isl i daje se dojka?? Mi danima imamo problem da kad je budna i ne doji. Svaki put joj dojku stavljam u snu ili polusnu i tada je uspijem podojiti. A dotad joj moram smiriti plač cucom, nema teorije da prihvati dojku... i nekako ja odprilike gledam da joj dajem svaka 2,3 sata da jede, kad osjetim da se unervozila isl.. onda idu scene plača i plača, smirivanja, pa tek u polusnu prihvati dojku... i da napomenem da joj je 3 mjeseca, i isključivo je dojim bez ikakvih dodataka. Iskreno ovo je danima baš teško... Otplačem i ja koju turu :D Inače je fina beba :)) Al kad pokušavam da je nahranim...šou...

(odgovor članu CombatKitten)
Neposredna veza do poruke: 5557
24.8.2013 11:27:27   
Just smile
da li da je i ne pokušavam nahraniti dok ne osjetim da je gladna bez obzira koliko je vremena prošlo...?

(odgovor članu Just smile)
Neposredna veza do poruke: 5558
24.8.2013 14:05:25   
Hannan

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Ako dijete prihvati dojenje i aktivno sisa i guta, treba mu dati taj obrok. Kad ti ne bi dala podoj već kod tog komešanja dijete bi se stvarno probudilo poslije nekog vremena, možda već pregladno i nervozno da sisa. Ovo je sasvim uobičajena pojava da se poslije nekog vremena mame i bebe toliko uštele noću da majka reaguje već kod meškoljenja.

Ne postoji prejedanje dojenjem! Dijete dojku traži i za utjehu, kad je nervozno, kad ga nešto boli, kad mu je dosadno ... I uvijek mu je treba dati, naročito u ovom prvom periodu do 3.-4. mjeseca života kad mu je majka i dojka sve.
Bljuckanje je normalna pojava, dešava se zato što je bebi mišić koji zatvara želudac da se hrana ne vraća još nerazvijen. Tome može pogodivati prejak mlaz na početku podoja, no to nije nikako neki problem, osim ako se beba baš zagrcava i ne može da savlada tok mlijeka. Tvoja beba je već našla sebi način da riješi problem, tako da se ne moraš brinuti. Probaj se malo zavaliti u nazad kad se namjestite za dojenje tako da beba tebi na dojku dolazi odozgo, naslonjena na tvoje tijelo. Tako će i gravitacija pomoći za savladavanje mlijeka.

Moze objasnjenje za " osim ako se beba baš zagrcava" jer moja beba je sampion u tome, doduse ni starijem bratu nije bilo nepoznato. Nadam se da nije neki med. Problem u pitanju nego samo "spasavanje".

»Gospodaru, Ti moje znanje povećaj«

30.1.2007
23.06.2013

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5559
24.8.2013 20:42:52   
ada_

IZVORNA PORUKA: Just smile

Šta uopće znači "na zahtjev"? Beba počne plakati isl i daje se dojka?? Mi danima imamo problem da kad je budna i ne doji. Svaki put joj dojku stavljam u snu ili polusnu i tada je uspijem podojiti. A dotad joj moram smiriti plač cucom, nema teorije da prihvati dojku... i nekako ja odprilike gledam da joj dajem svaka 2,3 sata da jede, kad osjetim da se unervozila isl.. onda idu scene plača i plača, smirivanja, pa tek u polusnu prihvati dojku... i da napomenem da joj je 3 mjeseca, i isključivo je dojim bez ikakvih dodataka. Iskreno ovo je danima baš teško... Otplačem i ja koju turu :D Inače je fina beba :)) Al kad pokušavam da je nahranim...šou...

moja ako ne prepoznam odmah da hoce da doji postane nervozna i place i onda nece da doji gura me od sebe okrece glavu i moram prvo da je nosam po kuci da je smirim pa da joj opet ponudim da doji,isto joj je 3 mjeseca i u zadnje vrijeme je uzas stalno bi dojila ali doji 5 minuta i nece vise,ne mozes je ostavit ni minutu samu odmah negoduje pocela je da se budi i do 4 puta u toku noci hajde da barem doji kako treba nego sve po malo user posted image

" U oluji,u buri,kraj nedaca svih,uz teske gubitke i tugu kletu,biti nasmijan,prirodan i tih,najveca je umjetnost na svijetu"

Neposredna veza do poruke: 5560
24.8.2013 22:08:42   
Just smile
draga Ada, kod tebe je možda onaj skok u razvoju u trećem mjesecu. čitala sam da se tada dešavaju češći podoji.. Eh koda nas su rjeđi.. :S

(odgovor članu ada_)
Neposredna veza do poruke: 5561
24.8.2013 22:45:53   
ada_

draga Ada, kod tebe je možda onaj skok u razvoju u trećem mjesecu. čitala sam da se tada dešavaju češći podoji.. Eh koda nas su rjeđi.. :S

ma ova nasa djeca stalno u nekakvom skoku user posted image ,jedan dan strajkuju,drugi doje non stop,treci ne znaju ni sta bi...kako ti napreduje na kilazi?moja skroz slabo user posted image

" U oluji,u buri,kraj nedaca svih,uz teske gubitke i tugu kletu,biti nasmijan,prirodan i tih,najveca je umjetnost na svijetu"

Neposredna veza do poruke: 5562
25.8.2013 10:20:53   
Just smile
Hvala Bogu ok je. prvi mjesec 1 kg i 300 gr, drugi nešto malo više.. P.s. i dalje mi je svaki podoj u snu, polusnu ili čim se probudim i dugi razmaci.. user posted image . jutros je dojila u 7 i sada nema teorije. evo je zaspala, s cucom, bez dojenja. Čim izvučem cucu probam sisu da je prevarim, katastrofa.. pa ću pokušati čim se probudi opet.

(odgovor članu ada_)
Neposredna veza do poruke: 5563
2.9.2013 13:12:56   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: Hannan
Moze objasnjenje za " osim ako se beba baš zagrcava" jer moja beba je sampion u tome, doduse ni starijem bratu nije bilo nepoznato. Nadam se da nije neki med. Problem u pitanju nego samo "spasavanje".

Upravo "spasavanje". Majkama to zgrcavanje može biti jako dramatično, a neke bebe baš ostaju bez daha i sve izgleda zastrašujuće. Zato sam rekla da je problem. Ne nije medicinski problem, i imaju tehnike da se prevaziđe user posted image

Hannan jesi li ikad probala izdojiti prije podoja, ono da popusti taj prvi najjači pritisak prvog refleksa otpuštanja?

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Hannan)
Neposredna veza do poruke: 5564
2.9.2013 13:16:52   
Lejla Ka

Jesi li čitala nešto o štrajku dojenja? Da li vam se prije pojave takvih kriza dešavalo nešto novo, drugačije npr. putovanje, tvoj boravak negdje bez bebe (makar samo do granapa user posted image ) ili takvo nešto?

Zahtjev se može različito tumačiti, ali vi izgleda imate neki drugi problem.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

Neposredna veza do poruke: 5565
2.9.2013 13:29:31   
Just smile
Draga Lejla,
jesam, čitala sam o štrajku :) Imali smo nekih stresnih situacija u porodici moguće da je to bilo uzrok. Uglavnom, hvala Bogu prošlo je :) bebara doji i dalje na svaka 2,5 sata od prilike. Nekad je razmak malo kraći, nekad malo duži ali od prilike je tako. Dajem joj na zahtjev ili pod pretpostavkom da bi htjela i da je vrijeme i ne odbije nikad :) Čitala sam nekad prije da dijete ne treba uobročavati, tj. dojenje na zahtjev. A svi stariji kažu "mora se uobročiti". šta je ispravno? Meni nekako nema smisla ako osjetim da je gladna da joj ne dam bez obzira što joj "nije vrijeme".. ???

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5566
2.9.2013 14:26:02   
Lejla Ka
Ja sam ti zakleti zagovornik "na zahtjev". Ne može me niko ubjedit da novorođenče ima neki benefit od toga da ga se zavarava bilo čime da bi izguralo pauzu u hranjenju od 3 sata. A da ti sad ne pričam o stvarnim rizicima i posljedicama na dojenje.

Striktni raspored se odnosi na adaptirano mlijeko, ono se ne može dobro svariti ni za 3 sata, a ako se djetetu daje previše djete se goji praznim kalorijama i nabacuje čisto salo. Ta mu težina opterećuje organizam i motorički razvoj. Majčino mlijeko nikad nema takav efekat, pa i kad dijete dobiva i više na kilaži jer to nije ista vrsta masnih naslaga.

Zahjtjev je kad dijete hoće jesti, neko će plakati, neko će mumlati, neko će tražiti majku, neko neće reagovati ničim ali će prihvatiti dojku kad mu se ponudi. Djetetu dojke ne može biti previše!

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

Neposredna veza do poruke: 5567
15.9.2013 22:07:21   
senka 81
Pozdrav... malo je offtopic, ali želim da se pozdravim od svih dojilica koje su mi pomagale i koje su mi bile podrška u procesu dojenja zadnjih 10 mj. Mi , nažalost ,puno prije planiranog vremena prestajemo dojitiuser posted image . Razlog tomu je... nemamo više mlijeka, a uzrok.. hronični stres i dugotrajna sekirancija. Malcu je sad punih deset mjeseci, i sve je bilo , pa hajmo reći, ok do zadnjih mjesec dana. Onda, mlijeko je prestalo da dolazi, mada je beba dojila po 6-8 pa nekad i više puta u toku 24 sata. Čekala sam strpljivo dan kada će se proizvodnja vratiti na staro, ali do dana današnjeg, mlijeko nikad nije "došlo" kao nekad.. bebu sam stavljala svaki put da doji po 20-ak min, svaka 2 sata, ali nismo uspjeli. U zadnjih 7 dana, mlijeko se ne otpusti niti jednom user posted image , i ako se otpusti, beba uspije povući max 5 puta, i onda opet vidim kako doji naprazno... Sinoć sam ga nahranila oko 20.00, kad obično ide na spavanje, i  prvi put prespavao do ujutru u 6:00. Ujutru, sike su bile prazne kao da je malac upravo dojio.. znači, došli smo do kraja.. Nadam se da ovim postom neću obeshrabriti mame, ali ja sam zaista u proteklu godinu dana, prolazila jedan veoma težak period, što je na kraju dovelo do pretsanka dojenja. Pozdravljamo vas puuuno, i ne sekirajte se.. i čuvajte svoje mlijeko.. 

Armann 30.01.2009.
Dani 10.11.2012.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5568
16.9.2013 20:17:58   
Crnkica

IZVORNA PORUKA: senka 81

Pozdrav... malo je offtopic, ali želim da se pozdravim od svih dojilica koje su mi pomagale i koje su mi bile podrška u procesu dojenja zadnjih 10 mj. Mi , nažalost ,puno prije planiranog vremena prestajemo dojitiuser posted image . Razlog tomu je... nemamo više mlijeka, a uzrok.. hronični stres i dugotrajna sekirancija. Malcu je sad punih deset mjeseci, i sve je bilo , pa hajmo reći, ok do zadnjih mjesec dana. Onda, mlijeko je prestalo da dolazi, mada je beba dojila po 6-8 pa nekad i više puta u toku 24 sata. Čekala sam strpljivo dan kada će se proizvodnja vratiti na staro, ali do dana današnjeg, mlijeko nikad nije "došlo" kao nekad.. bebu sam stavljala svaki put da doji po 20-ak min, svaka 2 sata, ali nismo uspjeli. U zadnjih 7 dana, mlijeko se ne otpusti niti jednom user posted image , i ako se otpusti, beba uspije povući max 5 puta, i onda opet vidim kako doji naprazno... Sinoć sam ga nahranila oko 20.00, kad obično ide na spavanje, i  prvi put prespavao do ujutru u 6:00. Ujutru, sike su bile prazne kao da je malac upravo dojio.. znači, došli smo do kraja.. Nadam se da ovim postom neću obeshrabriti mame, ali ja sam zaista u proteklu godinu dana, prolazila jedan veoma težak period, što je na kraju dovelo do pretsanka dojenja. Pozdravljamo vas puuuno, i ne sekirajte se.. i čuvajte svoje mlijeko.. 

user posted image user posted image user posted image nemoj da si obeshrabrena,ti svi svome djetetu davala nešto najljepše i najzdravije punih 10 mjeseci to nije malo...glavu gore dala si sve od sebe i budi ponosna...user posted image

(odgovor članu senka 81)
Neposredna veza do poruke: 5569
18.9.2013 7:55:27   
Lulu_08
Ja ću da kopiram moj post ovdje iako mi nemamo "problem" sa dojenjem, ali imamo "problem" sa ostalom hranom.

IZVORNA PORUKA: Lulu_08

Vjerovatno je prošlo neprimjećeno pa da citiram samu sebe:

Lejla Ka pitanje u vezi s' ishranom djeteta od 14 mjeseci koje još uvijek doji, da li "gubi" nešto time što ne pije nikako kravlje mlijeko? Ona isto konzumira samo u kombinaciji sa kašicom od keksa (tipa plazma ili keksolino). Voćne jogurtiće voli, također i pudingiće, vrhnje za kuhanje u hrani kao i maslac u hrani, mladi sir u voćnim i povrtnim kašama itd.

Također me interesuje kako da prevaziđemo fazu prehranjivanja u sklopu miksanih kašica? Ona samostalno baš krutu hranu prihvata samo u obliku kifle, pitice, uštipaka i slično. Nikakvo svježe voće ne prihvata u komadićima, probano bezbroj puta, u svakoj miksanoj kombinaciji pojede apsolutno sve, isto važi i za povrće i meso.

Doji i dalje u toku noći xxx puta do jutra kada ja odlazim na posao, kada se vratim doji opet sigurno 4-5 puta do spavanja.

Konstrukcijom je duga ali sitne građe, imala je cca 10kg pa je uslijed stomačne viroze smršala 1kg tj ima 9kg, a oko 88cm je duga.

Šta da radim da joj povećam apetit i da je "pridobijem" da jede samostalno i hranu u komadićima?

I samo da napomenem, da je 4 puta već u vrtiću jela sa dječicom supicu/čorbicu, jupi haha to je napredak!

25.04.2008. Princeza Mjeseca Luna je obasjala nas zivot!
09.07.2012. Mala Kraljica Lorena je upotpunila sve!

(odgovor članu Crnkica)
Neposredna veza do poruke: 5570
18.9.2013 11:09:16   
Lejla Ka

Ja ću da kopiram moj post ovdje iako mi nemamo "problem" sa dojenjem, ali imamo "problem" sa ostalom hranom.

Vjerovatno je prošlo neprimjećeno pa da citiram samu sebe:

Lejla Ka pitanje u vezi s' ishranom djeteta od 14 mjeseci koje još uvijek doji, da li "gubi" nešto time što ne pije nikako kravlje mlijeko? Ona isto konzumira samo u kombinaciji sa kašicom od keksa (tipa plazma ili keksolino). Voćne jogurtiće voli, također i pudingiće, vrhnje za kuhanje u hrani kao i maslac u hrani, mladi sir u voćnim i povrtnim kašama itd.

Također me interesuje kako da prevaziđemo fazu prehranjivanja u sklopu miksanih kašica? Ona samostalno baš krutu hranu prihvata samo u obliku kifle, pitice, uštipaka i slično. Nikakvo svježe voće ne prihvata u komadićima, probano bezbroj puta, u svakoj miksanoj kombinaciji pojede apsolutno sve, isto važi i za povrće i meso.

Doji i dalje u toku noći xxx puta do jutra kada ja odlazim na posao, kada se vratim doji opet sigurno 4-5 puta do spavanja.

Konstrukcijom je duga ali sitne građe, imala je cca 10kg pa je uslijed stomačne viroze smršala 1kg tj ima 9kg, a oko 88cm je duga.

Šta da radim da joj povećam apetit i da je "pridobijem" da jede samostalno i hranu u komadićima?

I samo da napomenem, da je 4 puta već u vrtiću jela sa dječicom supicu/čorbicu, jupi haha to je napredak!

Promaklo user posted image

Kravlje mlijeko ne mora se uzimati ni u kojem obliku niti je obavezno ljudima da ga jedu user posted image Kravlje mlijeko, u svom osnovnom obliku, kad je prirodno i fino je vrijedna namirnica koja sadrži u vrijednom obliku različite nutrijente potrebne za prehranu ljudi. Ali svi ti nutrijenti mogu se naći i u drugim namirnicama, tako da ne postoji obaveza da se konzumira mlijeko. Kravlje mlijeko je samo prehrambena namirnica, kao i kozije mlijeko, i ovčije, kao jaja, meso, voće, povrće. Ljudi žive uredno da ga nikad ne probaju user posted image Tako je i sa djecom.

Vjerujem da te brine da li mu je dovoljno to što doji, i jeste dok god doji po želji nema potrebe da se brineš.

Mislim da većina briga potiće od toga da nekako stalno pravimo paralelu našeg sa kravljim mlijekom, a to zapravo nema puno veze. K. mlijeko i majčino je isto kao piletina i majčino mlijeko. Samo što je industrija izabrala kravlje mlijeko, jer je jako dostupno, i određeni elementi su u sličnom obliku, da ga prilagođava našem mlijeku i od njega pravi formulu. Kažu da je magareće mlijeko puno sličnije našem i zahtjevalo bi puno manje obrade, al zamislite da se muzu magarice za proizvodnju formule ... malo bi ga ko mogao priuštiti.

To što dijete uzima mliječne prerađevine je OK jer su u tom obliku puno lakše za iskoristiti u tijelu. Moram ti reći, jer vidim da ti je zdrava ishrana djeteta bitna da industrijske pripravke tima voćnih jogurtića, pudinga, pa i vrhnja za kuhanje skoro da ne možeš nazvati mliječnim obrokom. Mlijeko se u njima nalazi u lošem obliku, najčešće je bilo u prahu prije obrade, pretrpani su šećerom, konzervansima, a kravama od kojih je nekad dobiveno daju se antibiotici maksimalno moguće a da se njihova granica u mlijeku održi na gornoj dozvoljenoj za prehranu ljudi. Probaj se držati što izvornijeg oblika mlijeka, pa i ukiseliti sama za jogurt, u opće nije komplikovano :)

Puno je bolje kratkotrajno mlijeko od onih u tetrapaku.

Što se tiće rješavanja ostalih pitanja, samo ću ti odgovoriti da nemam pojma, još nisam pronašla odgovarajući način da riješim ni svoje slične probleme. Nije baš da miksam, ali pitam momka od 5 godina user posted image

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Lulu_08)
Neposredna veza do poruke: 5571
18.9.2013 12:28:16   
Lulu_08
Probaj se držati što izvornijeg oblika mlijeka, pa i ukiseliti sama za jogurt, u opće nije komplikovano :)

Puno je bolje kratkotrajno mlijeko od onih u tetrapaku.

Što se tiće rješavanja ostalih pitanja, samo ću ti odgovoriti da nemam pojma, još nisam pronašla odgovarajući način da riješim ni svoje slične probleme. Nije baš da miksam, ali pitam momka od 5 godina

Kao prvo HVALA puno na iscrpnom odgovoru user posted image .

Kao drugo pitanje br 1: kratkotrajno - je li se odnosi na domaće ili kupovno kratkotrajno mlijeko? U tom slučaju, koje ima prednost?

Pitanje br 2: kako ukiseliti sama jogurt? Sir mogu nabaviti domaći pa od njega praviti voćni "jogurtić", radili smo ranije i super ide, dodamo malo meda i plazma keksa i ukus bude ekstra.

Eh znači dijelimo sudbinu "pitanja" hehe, hajde bar znam da nisam sama u tome svemu. Što se dojenja tiče, nama ide super i dalje i ne planiramo još prekidati hB.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5572
18.9.2013 12:48:03   
Lejla Ka

Kao drugo pitanje br 1: kratkotrajno - je li se odnosi na domaće ili kupovno kratkotrajno mlijeko? U tom slučaju, koje ima prednost?

Pitanje br 2: kako ukiseliti sama jogurt? Sir mogu nabaviti domaći pa od njega praviti voćni "jogurtić", radili smo ranije i super ide, dodamo malo meda i plazma keksa i ukus bude ekstra.

1. Pod kratkotrajnim podrazumjevam ono što se pakuje u one kese, i kojem je rok trajanja 3 dana. Ja ga, i ako nije navedeno da treba, prokuham prije upotrebe. Prednost je što je svježije, veće su šanse da nije natrpano konzervansima.
Najbolje od svega je ako možeš nabaviti od nekog svježe mileko od krave user posted image

2. Zagriješ mlijeko toliko da bude vruće da ipak možeš staviti prst, a da se ne opečeš. U manju količinu jogurta Recimo na 1l pola čaše cca 100ml, ili ako kiseliš samo za dijete na veliku teglu mlijeka filđan jogurta) dodaš nešto tog vručeg mlijeka, promješaš, pa dodaš u mlijeko. Zatvoriš posudu/poklopiš šerpu i zamotaš nekom pamučnom većom krpom, fino zašuškaš user posted image
i ostaviš preko noći da se hladi. U jutro imaš domaći jogurt.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Lulu_08)
Neposredna veza do poruke: 5573
18.9.2013 13:25:34   
Lulu_08

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

1. Pod kratkotrajnim podrazumjevam ono što se pakuje u one kese, i kojem je rok trajanja 3 dana. Ja ga, i ako nije navedeno da treba, prokuham prije upotrebe. Prednost je što je svježije, veće su šanse da nije natrpano konzervansima.
Najbolje od svega je ako možeš nabaviti od nekog svježe mileko od krave user posted image

2. Zagriješ mlijeko toliko da bude vruće da ipak možeš staviti prst, a da se ne opečeš. U manju količinu jogurta Recimo na 1l pola čaše cca 100ml, ili ako kiseliš samo za dijete na veliku teglu mlijeka filđan jogurta) dodaš nešto tog vručeg mlijeka, promješaš, pa dodaš u mlijeko. Zatvoriš posudu/poklopiš šerpu i zamotaš nekom pamučnom većom krpom, fino zašuškaš user posted image
i ostaviš preko noći da se hladi. U jutro imaš domaći jogurt.

De živa bila taj korak broj 2 pojasni, haha, u šta šta stavim, mlijeko u jogurt ili šta? Jes' da mi je mozak blago rečeno izgorio danas na poslu hahahaha, znači za dijete samo šta u šta tavim preko noći itd?

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5574
18.9.2013 14:03:24   
Lejla Ka
user posted image user posted image user posted image
Znaš, kad jednom napraviš sve će ti se samo kasti user posted image

Za dijete:

Količinu mlijeka koja može stati u veću teglu (onu od cca 1kg), manje jedan filđan, zagriješ da bude vruće, ali da se ne opržiš kad staviš prst i držiš sekundu. Staviš u teglu (ovo ti je naravno samo prijedlog, meni je tako pravo zgodno, u principu kiseliš u čemu hoćeš, šerpa, zdjela ... samo da se može poklopiti)
Uzmeš filžan jogurta, bilo kojeg, i staviš u čašu, dodaš par kašika ovog vrućeg mlijeka da se temperatura izjednači, promješaš i onda to sve staviš u vruće mlijeko i polako promješaš. Poklopiš, zamotaš u pamučnu krpu, stoljnjak, čaršaf, dekicu ... user posted image , fino ušuškaš i ostaviš preko noći. OK?

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Lulu_08)
Neposredna veza do poruke: 5575
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  221 222 [223] 224 225   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  221 222 [223] 224 225   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Da li su vam menstruacije bolne?
пеперутка16

U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *