Lejla Ka
|
IZVORNA PORUKA: babygirl E hvala vam puno na savjetima. rado bih pogledala te linkove. samtrala sam da mu je malo jer u neka doba primjetim da tako mala beba uzdise i povlaxi bradavicu do max vidisw da tas ne guta bas se trudi i tad kad probam da pritisnem ni ja sama ne mogu ni kapljici sa izvucem a on se sav zacrveni od truda i tacno se vidi da se napeeze da nesto izvuce. pretpostavila aam da to dojenje ima veze i sa blizinom pokusala sam ga zavarati sa mu dam dudu i lezim pored njega ali bukcalno jw rukicom izvadi . ug malo me mob zeza pa su slova pobrkana nadam se da razumjete. iskreno nije mi mrsko da po citav dan lezimo i sojimo ako ce mu to biti dovoljnoo samo me brine da nije. Podoj ti ide od prilike ovako: Beba počne sisati brzim ritmom što prouzrokuje prvi refleks otpuštanja mlijeka. Taj refleks je pojava da mloijeko teče samo djetetu u usta. Tad sisanje uspori, dijete pravi pauze da proguta, to možeš vidjeti, a nekad i čuti. Prvi refleks dolazi obično brzo nakon pošetka sisanja zato što je tad u dojkama i kanalićima veliki pritisak mlijeka. Nakon nekog vremena (koje je individualno, pa ti ne mogu reći minutažu) tok mlijeka oslabi, pa beba treba ponovo da počne da ubrzano sisa (to je ovo što ti kažeš trudi se, i ne gutta baš često), i to je jedini način da pokrene slijedeći refleks koji će se desiti opet nakon nekog vremena (ova "neka" vremena su reda minuta, ali su individalna, p kažem ne mogu ti precizno reči koliko). Kad krene drugi refleks beba opet intenzivno guta. Tokom jednog podoja može se desiti veći broj otpuštanja, zavisno od bebinog raspoloženja da doji. Zašto je bitno da ne prekidaš bebu i kad vidiš da sisa "na prazno": Kao prvo, treba neko vrijeme sisanja da se pokrene slijedeći refleks, kao drugo, u dojkama se stalno proizvodi mlijeko, i dok dijete doji, tako da i kad doji "na prazno" progutat će mlijeko, samo malo rjeđe nego kad jede uz refleks otpuštanja kao treće, kad se dojka isprazni "do kraja" (jer se ona zapravo nikad ne isprazni do kraja, jer mlijeko se stalno proizvodi), upravo to sisanje "na prazno" šalje signal organizmu da ubrza i poveća količine koje proizvodi zato što je potražnja povećana. Zato je bitno da ti bebu, ako je zainteresirana i aktivno sisa pustiš da sisa i uz to crvenjenje i uzdahe, pa ako vidiš da nekih 4-6minuta nema baš ni jednog gutljaja onda ponudiš djetetu i drugu dojku. Dok traje taj trud sisanja bez gutljaja slobodno pritisni dojku, masiraj je kao da tjeraš mlijeko od rebara prema bradavici, u okolo dojke, pomozi bebi da dođe do mlijeka iz dubljih kanalića. Temeljito pražnjenje dojke je ključ povećanja količine u trenutcima kad bebi treba više od onog što je do tad jela. I normalno ponudi i drugu dojku da dopunite obrok ako beba nije zadovoljna. Nemoj bebu zavaravati dudom, unervozit će se pa neće imati strpljenja da doji, a njena nervoza će utjecati stresno na tebe, pa će to djelovati na brzinu otpuštanja mlijeka koja će se nešto usporiti. Doji bebu kad god kmekne, dozvoli joj da sisa koliko god hoće, sve je to proces uspostave dojenja i ne traje do kraja dojenja.