scarlett
|
IZVORNA PORUKA: Artemida84 Pozz drage moje. Vi ste mi zadnja nada. Imam djecaka od 9 dana. Dojila sam od pocetka ali sa silikonskim bradacicama jer su moje uvucene, samo sto ne znam da li tada pravilno dojim ne mogu mu staviti i areolu u usta jer onda padne beadavica. Imao je pad tezine oko 12% i za dva dana dobio 50g. Imao je i zuticu a u medjuvremenu ja nisam imala dovoljno mlijeka jer kada podojivobje dojke place neprestano. Sinoc sam mu morala dati dohranu jer smo 5 sati isli sa sike na siku ali plac i plac. Da li je izdajanje pravilno i mogu li bar tako pokusati da ga hranim? I pijem dosta tecnosti , stavljem obloge, radim kompresije itd a jos ni je i ragade napravio. Bojim se da cu mirat uvesti dohranu. I da nije kakio 3 dana a ima vjetrove stalnio. I bas mu cujem criijeva kada sve izdoji i onda mislim da je gladan. Jer kad je pojeo AD spavao 3,5 sati bez problema. Postoji li uopste rjesenje ako nema dovoljno mlijeka? Draga Artemida, ako sam dobro shvatila, djetetu je danas 19 dana, što znači da treba imati minimalno 10 - 12 podoja, ali da su kvalitetni. Kako to znati? Važno je da ima bar 3-4 pokakane pelene i 5-6 mokrih pelena. Pokakanim pelenama se smatra mrlja na peleni koja se može uporediti sa veličinom kovanice 2 KM, a popišanom pelenom, ona koja ima težinu kao da ste na nju izlili jednu -dvije kašike tečnosti. Da bi bili sigurni u ove parametre važno je da dijete samo doji, da mu ne dodajete vodu, čaj ... i ukoliko djete ovako prlja pelene, lijepo napreduje, veselo je i njegovo opće stanje ok, onda nema razloga za brigu. Naravno postoje i blaža odstupanja od navedenog, ali sve je u redu, dok je beba zdrava. Za vas je važno da ukoliko ste već uočili da imate mlijeko, vjerujete u sposobnost svoga tijela da proizvede dovoljno za vaše djete. To ćete postići samo čestim i učinkovitim dojenjem. Koliko sam shvatila, vi imate uvučene bradavice, što naravno ometa učinkovito sisanje, kojim bi se povećala količina mlijeka, ukoliko su položaj i hvat dobri. Postoji tehnike da to sebi olakšate, ali je važno i da vjerujete da djete ne hrani bradavica, nego dojka, koja mora dobiti adekvatan impuls da bi proizvodila dovoljnu količinu mlijeka i odpuštala ga, a to je sisanje. Da bi djete naučilo pravilno hvatati bradavicu, važno je da mu sada ne dajete dudu varalicu ili dodajete bilo šta (recimo svoje mlijeko) na flašicu, jer postoji mogućnost da dođe do konfuzije bradavice koja može da oteža pravilan hvat. Nije pravilo, ali bi bilo dobro da upotrebu toga ostavite za kasnije ( u slučaju potrebe!). Svoje mlijeko možete davati sterilnom špricom, iz male šoljice, čašice ili nekim drugim putem. Šeširići koje ste koristili mogu biti od pomoći, ali često odmažu u smislu da djete ne može da kvalitetno prazni dojku, osim toga kontakt kože na kožu je dodatni impuls za proizvodnju mlijeka, a nema ga kod upotrebe šeširića. Da li vam je neko od dr. dijagnosticirao "uvučene bradavice"? Ravne bradavice su one koje se ne ispupče na podražaj, ili na hladnoći. Uvučene bradavice uvlače se čak i kada se podražuje areola (smeđi dio oko bradavice). Da li se one ikada u bilo kojoj prilici izboče makar malo van, recimo prilikom upotrebe pumpice za izdajanje? Ukoliko se u određenim situacijama bradavice ipak bar malo izboče, bilo bi dobro da se ta situacija pokuša inscenirati prije podoja da bi se one izbočile. nekim ženama pomaže da ih dodirnu kockicama leda. Jedan od načina je i da u toku dana nosite školjkice. http://imageshack.us/a/img821/1298/3a15d58ecc7edb555864f93.png Možete i na nekom starom grudnjaku napraviti rupice u dijelu gdje dolazi bradavica i tako ga nositi (bar u svom domu) - to može pomoći. Vježbanje rastezanja bradavice je također jedna od varijanti i treba je ponavljati 5 x dnevno: Stavite palce na korijen bradavice, jedan nasuprot drugome. Istovremeno čvrsto stisnite povlačeći palce jedan od drugoga. Kružite prstima oko korijena bradavice. Neposredno pred podoj možete bradavice izvući pumpicom ili recimo sterilnom špricom kojoj odsiječete vrh i onaj unutrašnji dio šprice koji stvara vakuum umetnete na suprotnu stranu, a imate slikovit prikaz na http://i589.photobucket.com/albums/ss337/Tinkili/sprica.jpg Kakogod, bez obzira na izgled i oblik bradavice, ako ste u udobnom položaju i djete pravilno hvata istu, zahvaćajući što više areole, bradavica ulazi duboko u grlo i djete će biti kvalitetno nahranjeno, a dojka kvalitetno pražnjena. Naravno da možete i izdajati mlijeko, kap vašeg mlijeka je dragocjena, tako da što više uspijete to bolje, međutim, nema bolje izdajalice od samog djeteta. Često se ta količina mlijeka vremenom smanjuje ukoliko se izdaja (naravno, nije ni to pravilo), ali bi bilo dobro da prvo pokušate direktno dojiti, jer mnoge mame su uspjele i uživale u dojenju, a mnogo je jednostavnije i sigurnije i sterilnije od samog izdajanja.