Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Porodiljska naknada ZE-DO kanton 23.8.2013 8:44:23
Stent
ako sam dobro razumjela pitanje, trebas, doznake od doktora (porodicna medicina) nosis mjesecno u centar za socijalni rad u svojoj općini, negdje ima i rok do kojeg datuma u mjesecu to treba dostavit... Sretno!
RE: Porodiljska naknada ZE-DO kanton 23.8.2013 10:02:56
visoko
dali je neko iz Visokog primio naknadu za april a da je na drugim bankama(raiff.,unicredit....)?Znam da je bilo na sparkasse,ja sam na raiff. a još nisam primila naknadu.
RE: Porodiljska naknada ZE-DO kanton 9.9.2013 15:27:43
DobojJug
meni rjesenje glasi od 21aprila ali sam se 27maja porodila...jaooo kada bi ovaj mj.dobila pare slavila bi ko romsku svadbu 3 dana :-D i da moze li mi neko reci, izostaci dali ce i oni odma lec ili tek kad pocnem radit?hvala
RE: Porodiljska naknada ZE-DO kanton 13.9.2013 13:01:28
Elaa
Nisam odavno bila na forumu ali sad imam mali problemcic pa se nadam da ce mi neko znati odgovoriti :) .Trudna sam ,4 mjesec, sve je hvala Bogu uredu sa bebicom i ja se dobro osjecam, posao mi nije tezak ali sam izlozena svakodnevno bolesnim ljudima. Od danas sam uzela bolovanje do kraja mjeseca cisto jer je polako pocela sezona gripe i ne zelim da naudim bebici i sebi bezveze. Imam jos 10 dana godisnjeg odmora koji cuvam kada padne snijeg da malo odmorim. Moj direktor nije tako zadovoljan sto sam ja sad uzela bolovanje , kaze trebala sam prvo uzeti citav GO i nesta mi je pricao o postotcima odbijanja za porodiljsko, u obzir dolaze zadnje 3 plate valjda. Eh mene sad interesuje , posto se nisam mogla naglabat s njim , moze li mi neko objasniti kolika je nadoknada u ZE-DO kantonu za porodiljsko ? Kako to uopste ide nije mi nista jasno stvarno. Malo sam se raspisala ali se nadam da ce te me skontati :), hvala vam , pozz
RE: Porodiljska naknada ZE-DO kanton 13.9.2013 13:14:42
amir_z
kad si na trudnickom bolovanju od zdravstvenog osiguranja dobijaš 100 postotnu naknadu plaće, ako je neto 800 KM plus porezi i doprinosi, oni ti vrate tih 800 KM, a i poreze i doprinose...s tim što po otvaranju tog bolovanja prva 42 dana idu na teret poslodavca pa nisam siguran kako oni obračunavaju i da li isplaćuju 100 posto ili 80 posto...kad se porodis, otvaraš porodiljsko bolovanje, a isto se otvara obicno nekad u zadnjem mjesecu trudoce...nakon toga ni poslodavac, ni fond nemaju više veze s tobom...naknadu i doprinose za tebe plaća Kanton, a ti preko svog nadležnog centra za socijalni rad ostvarujes pravo na naknadu (70 % plate) koja ti maksimalno moze biti oko 600 KM, to je gornja granica i zavisi od plate koju si ostvarivala kod svog poslodavca, ako je manja od 600 KM i ta naknada ce biti manja...mislim da je to to...
RE: Porodiljska naknada ZE-DO kanton 13.9.2013 13:27:26
palma
Elaa ako ti je stresan posao idi na bolovanje, fino ti napiše tvoj ginekolog mirovanje i ti primaš 100% platu, samo nemaš topli obrok, a kada ti se otvori porodiljsko onda 70%.
RE: Porodiljska naknada ZE-DO kanton 13.9.2013 14:01:34
Elaa
Hvala vam na detaljnom opisu,bas ste mi pomogle. Mene je samo uzrujalo sto moj direktor mora odma da me zove kuci i da mi govori sta cu ja uzeti i da trebam prekinuti bolovanje. Jos samo nesto ako necu biti dosadna :-) ,ako odem na bolovanje dok se ne porodim, onda idem na porodiljsko,koliko se onda odbija ,80ili 70% ? Valjda vam nisam zakomplikovala? Pozz
RE: Porodiljska naknada ZE-DO kanton 16.9.2013 7:08:29
suberbeba
samo ti lagano trazi da ti se otvori bolovanje sa 100% mirovanjem i mirna si ...pusti sefa i njegove postotke...ti i tvoja bebica ste najbitnije....obavezno provjeri da li ti je uvezan staz, jer ce ti prosjek porodiljske naknade racunati 6 mjeseci unazad od datuma poroda..:)
RE: Porodiljska naknada ZE-DO kanton 16.9.2013 12:59:52
DobojJug
Mene sad zvala teta iz centra, inace ja cekam naknadu prvi put,kaze da nezna kada ce biti za maj uplata a ja cu dobiti tek kada bude za juni jer u maju sam rodila.Pa bi voljela znati jel se ikada desavala da u jednom mj.uplate dva puta zato sto kasne mislim jel moguce da bude i za juni ovaj mj. :-S hvala
RE: Porodiljska naknada ZE-DO kanton 17.9.2013 16:08:25
Elaa
IZVORNA PORUKA: suberbeba
samo ti lagano trazi da ti se otvori bolovanje sa 100% mirovanjem i mirna si ...pusti sefa i njegove postotke...ti i tvoja bebica ste najbitnije....obavezno provjeri da li ti je uvezan staz, jer ce ti prosjek porodiljske naknade racunati 6 mjeseci unazad od datuma poroda..:)
Ma da, nema sta, da nije ovokav period ,mislim na pocetak gripe jer ja s bolesnim ljudima svakako radim, moram se cuvati. I rekla sam mu da mi novac nije bitan samo moja bebica i ja. Sto se staza tice ne moram brinuti kod mene je sigurna firma. Hvala vam na komentarima i svakako je fino sto uvijek ima neko s kim mozemo podijeliti svoje boljkice i naravno ono lijepo sto nas prati u ovom nama najljepsem periodu