|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  20 21 [22] 23 24   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Pravna pitanja
17.7.2013 14:33:00   
hanabanana

IZVORNA PORUKA: ksena

Hipotetička situacija: moj djed je imao npr. 100 duluma zemlje i 4 djece, moga oca i još tri sina. Djed je umro kada sam ja bila punoljetna. Da li ja lično imam pravo na dio djedove imovine? Ne na dio koji pripada mome ocu, već udio u djedovoj imovini. Ne znam da li sam dobro objasnilauser posted image
Povela se priča o nasljedstvu, pa mi je ovo palo na pamet.
Ako neko može da malo razjasni bila bih zahvalna user posted image

Ako ti je otac živ - nemaš pravo na djedovu imovinu.
Djeda nasljeđuju njegova djeca, a ne unuci. ( izuzev u slučaju da je neko od djedove djece umro prije djeda, kako sam već rekla )

(odgovor članu ksena)
Neposredna veza do poruke: 526
17.7.2013 14:38:19   
koka i po
a ako se djeca odreknu imovine roditelja mogu li tu imovinu naslijediti unuci?

Dva hajduka ....jedan veliki i jedan mali

Ja cu biti uvijek obicna zena, u masi neprimjetna...neko kome je stalo da barem malo uljepsa i promjeni ovaj svijet i podari mu malo ljudskosti.

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 527
17.7.2013 15:38:58   
hanabanana

IZVORNA PORUKA: koka i po

a ako se djeca odreknu imovine roditelja mogu li tu imovinu naslijediti unuci?

Ne mogu.

(odgovor članu koka i po)
Neposredna veza do poruke: 528
17.7.2013 15:39:46   
hanabanana
U stvari mogu ako im se to oporučno ostavi.
Kao zakonski nasljednici se ne mogu pojaviti ako su im dajdže, odnosno amidže i tetke živi.

Neposredna veza do poruke: 529
17.7.2013 15:46:27   
animagical

IZVORNA PORUKA: hanabanana

Kao zakonski nasljednici se ne mogu pojaviti ako su im dajdže, odnosno amidže i tetke živi.

Boga mu Hanabanana niej ovako....djeca od deda i nana, tj. tetke, dajdze, amidze su treci nasljedni red. unuci mogu, ima pravo pretstavljanja, kod zakonskog nasljedjivanja, ako se roditelji odreknu sa uzim dejstvom, tj samo u svoje ime, a ne u ime svoje djece. ako nista ne naglase, odrekli su se sa sirim dejstvom, tj i u svoje i u ime svoje djece. ovo su informacije od prof. povlakic, od lani...

Neposredna veza do poruke: 530
17.7.2013 15:49:09   
hanabanana
IZVORNA PORUKA: animagical

Boga mu Hanabanana niej ovako....djeca od deda i nana, tj. tetke, dajdze, amidze su treci nasljedni red. unuci mogu, ima pravo pretstavljanja, kod zakonskog nasljedjivanja, ako se roditelji odreknu sa uzim dejstvom, tj samo u svoje ime, a ne u ime svoje djece. ako nista ne naglase, odrekli su se sa sirim dejstvom, tj i u svoje i u ime svoje djece. ovo su informacije od prof. povlakic, od lani...

Bit je u boldiranom.
I od kad su to djeca treci nasljedni red?!?!?!

< Poruku je uredio hanabanana -- 17.7.2013 15:54:49 >

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 531
17.7.2013 17:10:55   
animagical
a ja sam mislila da govoris o dajdzama ostaviocauser posted image izvini, posti se, pa ne citam detaljno. u biti na ovo odricanje u uzem i sirem dejtsvu bi trebao sud da objasni nasljednicima, jer to neuke stranke ne mogu i ne moraju same da znaju? iako ja mislim da slabo kome objasne

Neposredna veza do poruke: 532
17.7.2013 23:48:44   
hanabanana

a ja sam mislila da govoris o dajdzama ostaviocauser posted image izvini, posti se, pa ne citam detaljno. u biti na ovo odricanje u uzem i sirem dejtsvu bi trebao sud da objasni nasljednicima, jer to neuke stranke ne mogu i ne moraju same da znaju? iako ja mislim da slabo kome objasne

Nepoznavanje prava ne opravdava.
Izjava o odricanju se daje ovjerena kod notara, a sudu se predoči.

Neposredna veza do poruke: 533
18.7.2013 0:01:48   
idana_85
Imam ja pitanje. Htjela bih da me prijavi krojac radi vece porodiljske naknade. Medjutim ona nije par mjeseci placala svoje doprinose i porez. Moze li me neovisno prijaviti i uplacivati ili koja mi je druga opcija...stvarno ne mogu biti pametna a htjela bih to regulisati od narednog mjeseca :(

R, 08.10.2008....
A, 25.02.2014.

Neposredna veza do poruke: 534
18.7.2013 1:02:49   
animagical

Nepoznavanje prava ne opravdava.
Izjava o odricanju se daje ovjerena kod notara, a sudu se predoči.

ovo nisam znala, hvalauser posted image ja sam mislila da to ide kao usmena izjava do okoncanja ostavinske rasprave

Neposredna veza do poruke: 535
18.7.2013 12:18:21   
koka i po
znaci...potrebna je pismena izjava.
evo o cemu se radi.ja sam se odrekla imovine mojih roditelja.istu su odlucili dati mojoj djeci.ali nisam dala nikakvu pismenu izjavu.
nema zivih srodnika tipa daida ,amida i sl

< Poruku je uredio koka i po -- 18.7.2013 12:20:05 >

Dva hajduka ....jedan veliki i jedan mali

Ja cu biti uvijek obicna zena, u masi neprimjetna...neko kome je stalo da barem malo uljepsa i promjeni ovaj svijet i podari mu malo ljudskosti.

Neposredna veza do poruke: 536
18.7.2013 12:54:24   
hanabanana

IZVORNA PORUKA: koka i po

znaci...potrebna je pismena izjava.
evo o cemu se radi.ja sam se odrekla imovine mojih roditelja.istu su odlucili dati mojoj djeci.ali nisam dala nikakvu pismenu izjavu.
nema zivih srodnika tipa daida ,amida i sl

Koka po ovome nisam sigurna u jedno, jesu li tvoji roditelji umrli ili nisu?
Znam da je glupo pitanje, ali mi nije jasno.

(odgovor članu koka i po)
Neposredna veza do poruke: 537
18.7.2013 13:01:27   
veeseelaa

IZVORNA PORUKA: idana_85

Imam ja pitanje. Htjela bih da me prijavi krojac radi vece porodiljske naknade. Medjutim ona nije par mjeseci placala svoje doprinose i porez. Moze li me neovisno prijaviti i uplacivati ili koja mi je druga opcija...stvarno ne mogu biti pametna a htjela bih to regulisati od narednog mjeseca :(

pa zar ti draga ne radiš? il sam ja nešto obrkala=?
oriflame, direktorica i sl? pisao ej tekst na RR?

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu idana_85)
Neposredna veza do poruke: 538
18.7.2013 13:16:37   
idana_85
Jesam draga,ali nisam prijavljena vec ugovor o djelu. Pa sad hocu da se prijavim dok ne otvorim svoju agenciju :) Svi planovi su sad zaledjeni zbog trudnoce :)

R, 08.10.2008....
A, 25.02.2014.

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 539
18.7.2013 13:20:18   
hanabanana

Jesam draga,ali nisam prijavljena vec ugovor o djelu. Pa sad hocu da se prijavim dok ne otvorim svoju agenciju :) Svi planovi su sad zaledjeni zbog trudnoce :)

Kako neko može biti direktor na osnovu Ugovora o djelu?!
Registorvati agenciju možeš za 48 sati u nadležnoj opštini.

(odgovor članu idana_85)
Neposredna veza do poruke: 540
18.7.2013 13:20:25   
veeseelaa

user posted image a ja mislila tebi ide staž.... jbg
mislim da s ene može realizirati ono što si navela, naime poslodavac n može parcijalno plaćati doprinose il za sve radnike il za nikog.... tako da...

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu idana_85)
Neposredna veza do poruke: 541
18.7.2013 13:23:55   
Isha

Kako neko može biti direktor na osnovu Ugovora o djelu?!
Registorvati agenciju možeš za 48 sati u nadležnoj opštini.

U Sa se teško može agencija registrovati za 48 h, treba minimalno 15 dana da opština donese rješenje, pa porezna za ID broj, pa u banku otvoriti račun (uglavnom sve traje oko mjesec dana).

Neposredna veza do poruke: 542
18.7.2013 13:28:42   
hanabanana
Ja sam završila za sedam dana.
Isto u Sarajevu. Ne otvara firmu nego obrt.
Ili jo bolje moe otvoriti u Rep Srpskoj kod njih ide bre.

< Poruku je uredio hanabanana -- 18.7.2013 13:32:30 >

(odgovor članu Isha)
Neposredna veza do poruke: 543
18.7.2013 13:35:51   
idana_85
Ja sam Nezavisni Senior menadzer, moja sponzorica je Nezavisni direktor.user posted image
Znaci nije direktor Oriflame kompanije vec svoje strukture, tj ljudi koji su ispod nje u mrezi, jer je rijec o MLM marketingu. Konsultanti su nezavisni i kompanija ih ne uposljava vec ih placa po ugovoru o djelu i prometu koji prave. Ide od toga naravno porez i doprinosi, ali to je malo i ne tumaci se kao radni odnos. Naravno, mi sa statusom koji imamo usko saradjujemo sa kompanijom koja nam pomaze, ali smo sabi sebi sefovi,nema nadredjenog.
Ja planiram otvoriti agenciju za marketing i promidzub kako bih kao pravno lice suradjivala sa Orilameom. Tu sad mi trebaju prostorije i razne dozvole, ne tretira se kao obrt.

R, 08.10.2008....
A, 25.02.2014.

Neposredna veza do poruke: 544
18.7.2013 13:36:45   
mama3333
pozdrav,evo od mene mala pomoć..
kada je u pitanju prijava samostalni obrtnik može prijaviti uposlenika s tim da upososlenik mora imati najmanje sest mjeseci staža da bi stekao pravo na porodiljsku naknadu po osnovu radnog odnosa...nije važno što vlasnik nije platio doprinose za sebe,jer se svakako radi na posebne specifikacije plaća i kada se uposlenik porodi dostavljaju se uposlenikove specifikacije plaća općini,a ne vlasnikove.,treba samo voditi računa o tom stažu jer ako je manje od 6 mjseci nece cam priznati...nadam se da sam pomogla,a ako želite pošaljite pp rado cu pomoci jer se bavit tim poslovima...

Neposredna veza do poruke: 545
18.7.2013 13:39:13   
hanabanana
A sad mi je jasno, pa to je multi level i ništa više.

Dok otvoriš agenciju, otvori obrt i riješi si pitanje porodiljskog.
Krojač ne može plaćati samo tebi doprinose a drugim da ne plaća, znači to pada u vodu.

Ti imaš ugovo o djelu koji to u biti nije.
Ti radiš za sebe i koliko prodaš toliko muzike.

(odgovor članu idana_85)
Neposredna veza do poruke: 546
18.7.2013 13:44:20   
chuci
IZVORNA PORUKA: mama3333

pozdrav,evo od mene mala pomoć..
kada je u pitanju prijava samostalni obrtnik može prijaviti uposlenika s tim da upososlenik mora imati najmanje sest mjeseci staža da bi stekao pravo na porodiljsku naknadu po osnovu radnog odnosa...nije važno što vlasnik nije platio doprinose za sebe,jer se svakako radi na posebne specifikacije plaća i kada se uposlenik porodi dostavljaju se uposlenikove specifikacije plaća općini,a ne vlasnikove.,treba samo voditi računa o tom stažu jer ako je manje od 6 mjseci nece cam priznati...nadam se da sam pomogla,a ako želite pošaljite pp rado cu pomoci jer se bavit tim poslovima...

nije više ovako. sad i ako je neko prijavljen manje od 6 mj ima porodiljsku za zaposlene ali u manjem iznosu (ali nije 120 kao za nezaposlene).

< Poruku je uredio chuci -- 18.7.2013 13:45:31 >

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

(odgovor članu mama3333)
Neposredna veza do poruke: 547
18.7.2013 13:46:14   
mama3333
mislim da niste u pravu,obrrtnik može plaćati doprinose za uposlenika posebno do 30-tog u mjesecu za prethodni mjesec,a za vlasnika do 10-tog..
plaća za vlasnika se radi posebno,a za radnika posebno to su dva različita obrasca..

< Poruku je uredio mama3333 -- 18.7.2013 13:47:39 >

Neposredna veza do poruke: 548
18.7.2013 13:47:21   
hanabanana

IZVORNA PORUKA: mama3333

mislim da niste u pravu,obrrtnik može plaćati doprinose za uposlenika posebno do 30-tog u mjesecu za prethodni mjesec,a za vlasnika do 10-tog..
plaća za vlasnika se radi posebno,a za radika posebno to su dva različita obrasca..

Zar neko ko nije platio uredno doprinose može prijaviti novog radnika na PIO/MIO?
Kad je to promijenjeno?

(odgovor članu mama3333)
Neposredna veza do poruke: 549
18.7.2013 13:48:50   
mama3333
može jer se ti poslovi završavaju na šalt_eru i bez problema se završi..
prije su problem pravili kad se odjavljuje radnik a nije plaćeno,sad se i to zavrava,s tim da kad je u pitanju odjava radnika moe se javiti problem oko zdravstva ako dobije novi posao dok se ne plati stari dug

< Poruku je uredio mama3333 -- 18.7.2013 13:51:55 >

Neposredna veza do poruke: 550
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  20 21 [22] 23 24   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  20 21 [22] 23 24   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Auto
bambi7

Kupovina auta- na leasing ili na kredit?

leasing (43%)

kredit (57%)

Broj svih glasova: 68

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *