|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  19 20 [21] 22 23   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Pravna pitanja
30.1.2013 21:48:28   
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: milenium

znači ja ću morat za mjesec ili dva mjenjati status nezaposlene porodilje.onda odradit taj pripravnički od pola god.i onda opet prijavit da sam nezaposlena pa nastavit primat naknadu za nezaposlene još 4 mjeseca koliko mi je ostalo.jer 2 mjeseca ću dobit isplatu,a naknada je u trajanju od 6 mj.jesam dobro shvatila?user posted image

dauser posted image

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu milenium)
Neposredna veza do poruke: 501
31.1.2013 10:13:10   
Skvo RR
]
IZVORNA PORUKA: scarlett

Skvo, ovo je i komentar i pitanje, obzirom da kažeš da je to pravi posao (koliko sam skužila iz te si struke i znam da ne griješiš, da me ne shvatiš pogrešno što ovo pišem), samo me zanima...
Moja sestra je u Ze-Do kantonu u obrazovanju odradila pripravnički u trajanju od godine dana. Tame se to vodi kao nekakav vid volontiranja i dobiješ samo topli obrok, nemaš dana staža, ali kada odradiš tu godinu, smatra se da si odradio pripravnički i stekao uslove za polaganje stručnog ispita.
Ne znam, čini mi se da je i ovdje tako u obrazovanju u za neka radna mjesta ne mislim na mjesto nastavnika ili profesora, ali nisam sigurna 100%. Znači tamo, a možda i ovdje to nije baš pravi posao user posted image user posted image

ne znam koji je ona ugovor imala, ali zakon je jasan...evo hanady je objasnila razliku izmedju volontera i pripravnika..ja ne vidjeh tvoj post do sada..... ono sto napisah za pripravnika je tacno...zakljucuje se ugovor o radu...pravno gledano si ZAPOSLEN...to je bitna razlika...imas sva prava i obaveze koje ugovor nosi...

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu scarlett)
Neposredna veza do poruke: 502
28.5.2013 17:48:34   
smajli80
Molim vas pomoć ako se neko razumije u ugovore da mi pomogne u dilemi sam.user posted image
Ovo je ugovor koji je potpisao MM kad smo u 8.mj 2009god.upisali kćer u vrtić.S tim da je potpisan na 110km kolika je tad bila cjena.

РЕПУБЛИКА СРПСКА
ЈАВНА УСТАНОВА ЗА ПРЕДШКОЛСКО
ВАСПИТАЊЕ И ОБРАЗОВАЊЕ ДЈЕЦЕ
„ЛЕПА РАДИЋ“ ГРАДИШКА

Број: ____ / 2013
Датум: __.__.2013. године

На основу члана 10. Статута ЈПУ ''Лепа Радић'' Градишка закључује се

У Г О В О Р
о пружању услуга васпитања и образовања дјеце

УГОВОРНЕ СТРАНКЕ
1. Јавна предшколска установа ''Лепа Радић'' Градишка, (у даљем тексту: давалац услуга), коју заступа директор (IME)
2. Корисник услуга ________ ___________ из Градишке, ул. _____________,
број телефона 065 / ___ – ___ .

ПРЕДМЕТ УГОВОРА ЈЕ:
Пријем дјеце на дневни боравак и пружање предшколског васпитања и образовања у вртићу и јаслицама.
Дијете се уписује у цјелодневни, играонички или скраћени програм.(потцртати програм који вам одговара).

УГОВОРНЕ ОБАВЕЗЕ
Давалац услуга обезбјеђује, а корисник услуга прихвата да његово дијете: ______ _____, рођен/а __.__.20__. године, буде смјештен/а у дјечији вртић ___________________ и да користи одговарајући програм услуга.
Члан 1.
Давалац услуга прихвата дијете на боравак у вртић, у времену од 6.30 до 18.00 часова у објекту __________________ који се налази у улици Милана Тепића бр.12, Градишка, уз мјесечну накнаду од 150.00 КМ на име учешћа у трошковима (један дио сноси Оснивач), по одлуци Управног одбора број 135 – 1 / 2013 од 02.04.2013. године.

Члан 2.
Давалац услуга се обавезује да ће радити сваким радним даном, осим за вријеме државних празника и зимског и љетног распуста (који траје максимално 15 дана).
Набројане, а и друге обавезе даваоца услуга регулисане су Законом и актима ЈПУ.

Члан 3.
Корисник услуга се обавезује да ће:
 редовно уплаћивати износ из члана 1. овог уговора и то најкасније до 10. датума у мјесецу за текући мјесец, на жиро – рачун број 567-323-10000645-84 код Sberbank Градишка или на жиро – рачун број 555-007-05034883-60 код Нова Банка а.д.;
врста прихода – 722591; општина – 008; буџетска организација – 0008400; организациони код – 400;
 једном годишње уплатити средства за осигурање дјетета;
 дијете доводити од 6,30 до 8,20 часова, а одводи најкасније до 18,00 часова;
 набавити дјетету одговарајућу одјећу и обућу за вртић;
 приликом уписа донијети љекарско увјерење за дијете;
 два пута годишње донијети налаз бриса грла и носа у циљу побољшања здравственог стања дјеце;
 сарађивати са васпитачима;
 обавјестити васпитача ако је дијете болесно.

Члан 4.
Корисник има право на ниже обрачунавање ако:
 је дијете на боловању дужем од 15 дана – плаћа 70% од пуног износа (режија);
 за вријеме кориштења одмора, једном годишње, 30% од пуног износа (режија);
 за вријеме кориштења колективног одмора Установе, 30% од пуног износа (режија).

Члан 5.
Уговор престаје да важи ако:
 корисник не извршава своје обавезе из члана 3. овог уговора;
 адаптација дјетета на вртић постаје сметња правилног развоја дјетета;
 корисник не обавјести васпитача о недоласку дуже од 15 дана;
 корисник у комуникацији са васпитачем поступи непримјерено васпитно – образовном процесу и Статуту даваоца услуга;
 споразумом уговорних страна.

Члан 6.
Корисник не може поново уписати дијете ако није измирио обавезе из претходног уговора.
За рјешавање спорова који проистекну из кршења овог уговора, а не могу се ријешити споразумом, надлежан је Основни суд у Градишци.

Члан 7.
Уговор ступа на снагу даном обостраног потписивања, а примјењиваће се од __.__.2013. године до обостраног раскида уговора.
Уговор је сачињен у два истовјетна примјерка, од којих свака страна задржава по један.

У Градишци, дана __.__.2013. године;

Корисник услуга Давалац услуга
родитељ – старатељ Директор ЈПУ

__________________________ ______________________

Međutim od tad cjena vrtića je rasla 2x, i to prvo na 130 pa je nedavno otišlo na 150km.Mismo redovno plaćali 130km i sad sam u dilemi da li treba da plaćam 150km iako taj prvi ugovor na 110km nije raskinut i sklopljen ni na 130 a kamoli na 150 km.

Da li oni imaju pravo da od nas roditelja traže da im se plaća 150km iako potpisan ugovor na taj iznos.

Unaprjed Hvalauser posted image user posted image

Mamina velika curica 5.3.2008
Mamin mali dječak 26.1.2012.

(odgovor članu Skvo RR)
Neposredna veza do poruke: 503
29.5.2013 17:03:42   
smajli80
Iko user posted image user posted image

(odgovor članu smajli80)
Neposredna veza do poruke: 504
29.5.2013 17:22:41   
Hanady RR
smajli gdje je tačno član u kome piše koliko snosi roditelj/startelj novčano...
gdje tačno piše koliko košta sveukupno vrtić...
ja smao nalazim u prvom čitanju stavku ovu
'' уз мјесечну накнаду од 150.00 КМ на име учешћа у трошковима (један дио сноси Оснивач), по одлуци Управног одбора број 135 – 1 / 2013 од 02.04.2013. године. ''
očito je došlo do izmjene ovoga stavka jedna dio snosi osnivač...nije decidno napisan koliki je to diouser posted image

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu smajli80)
Neposredna veza do poruke: 505
29.5.2013 19:59:45   
smajli80

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

smajli gdje je tačno član u kome piše koliko snosi roditelj/startelj novčano...
gdje tačno piše koliko košta sveukupno vrtić...
ja smao nalazim u prvom čitanju stavku ovu
'' уз мјесечну накнаду од 150.00 КМ на име учешћа у трошковима (један дио сноси Оснивач), по одлуци Управног одбора број 135 – 1 / 2013 од 02.04.2013. године. ''
očito je došlo do izmjene ovoga stavka jedna dio snosi osnivač...nije decidno napisan koliki je to diouser posted image

Moj ugovor koji je sklopljen u 8mj.2009.god je isti kao ovaj-ovo sam copy-paste sa njihove službene stranice- jedino se promjenio iznos.Mm je potpisao na iznos od 110km.
Kako je nama objašnjeno s tim iznosom kojim mi uplaćujemo se samo pokrivaju troškovi ishrane djeteta a plate i potrošni materijal snosi Opština -tj grad.
Oni se pokrivaju s tim da je radno vrjeme produženo za za 1.5h i djeca koja ostaju do kraja dobijaju još jedan obrok u vidu užine.
Međutim realnost je drugačija i to malo djece koja ostaju svega 5% nedobiju tu užinu a plate su ostale iste.

Valjda si me shvatila- neznam kako bih ti drugačije objasnila.

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 506
29.5.2013 20:07:12   
Hanady RR
shvatam...vrlo nepsretno napisan ugovor...
naime odluka Upravnoga odbora može biti izmjenjan i u skladu s anjom i ovaj iznos koji se tretira kao učešće u troškovima...
no kako je fiksno napisan na 110 KM...onda su dužni d avam ponude izmjenjeni ugovor na potpis da u skladu s anjim vršite plaćanje...
ko ne potpiše nema vrtića, jer to su očito uvjeti istoga...
eh sad koliko je njima to opravdano ili ne to je drugi par rukava...ti taj vrtić imaš...to ti je što ti je...al ja im ne bih plaćala sumu veću nego sma potpisala dok mi ne daju odluku o istom i ponude izmjenu ugovora koji o tome govori...jednim aneksom ugovora lagano ovo mogu rješiti

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu smajli80)
Neposredna veza do poruke: 507
29.5.2013 20:14:08   
smajli80
Jeste, potpisan je na 110km i niko nam nikad nije ponudio raskid istog i potpisivanje novog na veći iznos.

Mi i negledajući na ovo već 2 god uplaćujemo 130km.Onda sigurno imamo uplaćeno više nego na što nas ugovor obavezuje.

VELIKO HVALAAAAAAuser posted image user posted image user posted image

Neposredna veza do poruke: 508
21.6.2013 16:51:51   
Roni
Trenutno sam na porodiljskom za drugo dijete a ponovo sam trudna. Porodiljski istice krajem augusta a ja cu tada biti u sestom mj.trudnoce, znaci radila bih oko dva mjeseca pa ponovo na porodiljski. Obzirom da sam i sa prvim djetetom koristila porodiljski u istoj firmi bojim se da bi mi dali otkaz cim se vratim, pa me zanima da li bi bilo pametno da se uopce ne vracam nego da otvorim bolovanje ta dva mjeseca do porodiljskog -( da li mi tada mogu dati otkaz) kako i kada ih obavijetiti o tome?
E sad vezano za naknadu porodiljama koje su zaposlene. Za ostvarivanje naknade iz opcine uvijek traze potvrdu od poslodavca o sest zadnjih plata. Da li bi im moj poslodavac dao isplacene plate prije drugog djeteta (zbog kojeg sam sad na porodiljskom) ili bih ja ovdje izvisila user posted image

(odgovor članu smajli80)
Neposredna veza do poruke: 509
21.6.2013 17:18:11   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: Roni

Trenutno sam na porodiljskom za drugo dijete a ponovo sam trudna. Porodiljski istice krajem augusta a ja cu tada biti u sestom mj.trudnoce, znaci radila bih oko dva mjeseca pa ponovo na porodiljski. Obzirom da sam i sa prvim djetetom koristila porodiljski u istoj firmi bojim se da bi mi dali otkaz cim se vratim, pa me zanima da li bi bilo pametno da se uopce ne vracam nego da otvorim bolovanje ta dva mjeseca do porodiljskog -( da li mi tada mogu dati otkaz) kako i kada ih obavijetiti o tome?
E sad vezano za naknadu porodiljama koje su zaposlene. Za ostvarivanje naknade iz opcine uvijek traze potvrdu od poslodavca o sest zadnjih plata. Da li bi im moj poslodavac dao isplacene plate prije drugog djeteta (zbog kojeg sam sad na porodiljskom) ili bih ja ovdje izvisila user posted image

ako imaš rizik da ostaneš bez spola...ne vraćaj se...ne moraš :)
a što se tiče naknade ...ta potvrda je amdinistrativni dio...tebi poslodavac će dati potvrdu da si bila na porodiljskom a svakako će ti dati potvrde o plaćama za vdijeme bolovanje jer po prestanku ove porodiljske ti ideš na bolovanje klasično i to ti daje poslodavac u uplatama

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Roni)
Neposredna veza do poruke: 510
21.6.2013 21:54:31   
Roni

a što se tiče naknade ...ta potvrda je amdinistrativni dio...tebi poslodavac će dati potvrdu da si bila na porodiljskom a svakako će ti dati potvrde o plaćama za vdijeme bolovanje jer po prestanku ove porodiljske ti ideš na bolovanje klasično i to ti daje poslodavac u uplatama

Hvala Hanadi!

Samo, ima li neko odredjeno vrijeme, koliko ranije bih trebala da im javim za trudnocu i otvaranje bolovanja ili neposredno pred istek porodiljskog da to uradim

Neposredna veza do poruke: 511
21.6.2013 22:15:09   
Hanady RR

Hvala Hanadi!

Samo, ima li neko odredjeno vrijeme, koliko ranije bih trebala da im javim za trudnocu i otvaranje bolovanja ili neposredno pred istek porodiljskog da to uradim

vrijeme nije zakonom određeno...no u dugu dobtoga poslovanja i dobroga zaposlenika uradit ćeš to sukladno eventulno postojećim unutarnjim pravila ili u vrmenu koje mstraš prikladnim i za sebe i poslodavca

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Roni)
Neposredna veza do poruke: 512
26.6.2013 11:47:03   
MamaSunce

Pozdrav! PItanje vezano za porodiljsku naknadu....zaposlena sam u prosvjeti do 15.8. ove godine a na porodiljskom sam, te tako i primam naknadu. zanima me u slucaju da se ponovo javim na konkurs u avgustu i budem primljena od nekog septembra da radim, da li opet imam pravo na porodiljsko bolovanje. znaci, prekid bi bio najvise mjesec dana ugovora, i ponovo nastavak na istom mjestu. gubim li pravo na nastavak porodiljske naknade ili moram na biro ili posao?

Neposredna veza do poruke: 513
8.7.2013 15:20:38   
milenium
može li mi itko odgovoriti,mogu li ja dobiti kaznu za pogrešno parkiranje iako sam ja u autu?!user posted image

(odgovor članu MamaSunce)
Neposredna veza do poruke: 514
8.7.2013 20:51:13   
hanabanana

može li mi itko odgovoriti,mogu li ja dobiti kaznu za pogrešno parkiranje iako sam ja u autu?!user posted image

Mozes ako si u autu kod znaka: zabranjeno zaustavljanje i parkiranje.

(odgovor članu milenium)
Neposredna veza do poruke: 515
8.7.2013 20:58:47   
hanabanana

Iako se u vecini slazem sa Hanady glede pravnih savjeta, ovdje bih ipak odgovorila drugacije. Naime, tvoje porodiljsko traje max 12 mjeseci nakon kojeg si obavezna da se javis na posao. U protivnom cinis tezu povredu radne obaveze, sto znaci da ti mogu dati otkaz. Dokazivati pravo na sudu je onda tesko jer si po zakonu bila duzna da se javis na posao nakon isteka porodiljskog.
U tvom slucaju, trebas se vratiti, makar jedan dan a onda ako treba otvoriti bolovanje radi cuvanja trudnoce. Za ovo trebas nalaz ljekara u kojem se kaze da je trudnoca rizicna. Time stices pravo na svoju neto platu, a poslodavac ti ne smije uskratiti tvoje platne liste.

Neposredna veza do poruke: 516
9.7.2013 0:05:18   
milenium

IZVORNA PORUKA: hanabanana

zar nemam pravo zaustavit se ni na minut ako npr nekoga čekamuser posted image

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 517
9.7.2013 0:10:21   
hanabanana

IZVORNA PORUKA: hanabanana

zar nemam pravo zaustavit se ni na minut ako npr nekoga čekamuser posted image

Ne ako je tako regulisano znakom. Postoje znakovi zabrane parkiranja i znakovi zabrane zaustavljanja i parkiranja.
U ovom drugom slučaju ne smiješ se zaustaviti, pa ni na 10 sekundi.

< Poruku je uredio hanabanana -- 9.7.2013 0:11:05 >

(odgovor članu milenium)
Neposredna veza do poruke: 518
14.7.2013 14:29:29   
Dz3ni
Zna li neko koliko treba biti osnivača udruženja pri osnivanju nekog udruženja? Da li postoji donja ili gornja granica?

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 519
14.7.2013 21:24:48   
raja_ringe
http://www.mpr.gov.ba/organizacija_nadleznosti/uprava/registracije/udruzenja/osnivanje/?id=1936

"Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!" (I. Andrić)

(odgovor članu Dz3ni)
Neposredna veza do poruke: 520
15.7.2013 9:02:50   
Dz3ni

IZVORNA PORUKA: raja_ringe

http://www.mpr.gov.ba/organizacija_nadleznosti/uprava/registracije/udruzenja/osnivanje/?id=1936

Ma znam ovo haman napamet user posted image ali nigdje ne piše koliko bi trebalo biti osnivača user posted image user posted image
Popunjavam već ove obrasce i na obrascu 1A treba navesti osnivače i ima 5 praznih mjesta, ali pretpostavljam da može biti i više user posted image kao i manje...ili ja ne kontam baš najbolje? Ima i uputstvo za popunu obrazaca http://www.mpr.gov.ba/organizacija_nadleznosti/uprava/registracije/udruzenja/uputstva/?id=1954 ali ni tu ne piše.

(odgovor članu raja_ringe)
Neposredna veza do poruke: 521
15.7.2013 9:27:44   
veeseelaa

IZVORNA PORUKA: Dz3ni

Zna li neko koliko treba biti osnivača udruženja pri osnivanju nekog udruženja? Da li postoji donja ili gornja granica?

30, ako nije došlo do nekih izmjena

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Dz3ni)
Neposredna veza do poruke: 522
15.7.2013 9:30:03   
Dz3ni

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

Hvala :)

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 523
15.7.2013 10:15:25   
Dz3ni

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

Hvala :)

Isprepadala si me sa vom brojkom, pošto nas nema ni blizu 30 user posted image pa smo odmah zvali ministarstvo da pitamo i rekoše nam da je 30 za crkve i vjerske zajednice, a 3 za nas obične ljude user posted image (donja granica)
HB ne moram skupljati ovjerene kopije ličnih karata od 30 ljudi...user posted image

(odgovor članu Dz3ni)
Neposredna veza do poruke: 524
17.7.2013 14:27:54   
ksena
Hipotetička situacija: moj djed je imao npr. 100 duluma zemlje i 4 djece, moga oca i još tri sina. Djed je umro kada sam ja bila punoljetna. Da li ja lično imam pravo na dio djedove imovine? Ne na dio koji pripada mome ocu, već udio u djedovoj imovini. Ne znam da li sam dobro objasnilauser posted image
Povela se priča o nasljedstvu, pa mi je ovo palo na pamet.
Ako neko može da malo razjasni bila bih zahvalna user posted image

Nije srećan onaj ko ima šta želi, već onaj koji ne želi ono što nema.

(odgovor članu Dz3ni)
Neposredna veza do poruke: 525
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  19 20 [21] 22 23   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  19 20 [21] 22 23   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *