Lorna
|
evo da se i mi pridruzimo; Lorna je tek napunila 4 godine, i jaaaaako je tvrdogalva!!! To joj je osobina br. 1! Nikad mira nema, cak ni kad spava. Uvijek je u pokretu i uvijek smislja nove belaje. jako je znatizeljna, voli sama da istarazuje i saznaje, vise nego da pita. Tip je djeteta koje ne postavlja puno pitanja. trenutno je zanimaju zvijezde i sunce, mjesec, planete... bas sinoc joj je Mm pricao o zvjezdama, jer ga je pitala kako to da nekad nema zvjezda na nebu, a nekad ih je nebo prepuno. Mi smo presretni kad ona (urijetko) postavi neko pitanjne, i zavidim mamama cija djeca to rade. Prohodala je sa 10 mjeseci, ali je progovorila kasno, i ja sam se jaaako brinula (cak sam je i logopedu vodila!), a sad je ne mozes usutiti. Sa nekih 18 mjeseci je naucila da prepoznaje i oponasa zivotinje. Sa nepune 2,5 godine je naucila sva slova, i velika i mala stampana, boje, brojeve do 10 i geometrijske oblike. trenutno broji i prepoznaje brojeve do 20, zna nekih 30-ak pjesmica da odrecituje ili otpjeva, a u zadnjih nekoliko mjeseci primjecujemo da prepoznaje/cita dosta rijeci, recimo kad joj napisem cuko, maca, konj, skola... sve pogodi i sve zna, tako da mislim da ce uskoro poceti i da cita. na preporuku njenog pedijatra vodili smo je na na testiranje za djecu sa darom za ucenje (nisam sigurno kako se kod nas prevodi, izvinite, na engl. je gifted kids) i tada je prosla kao dijete sa natprosjecnim darom za zapazanje i ucenje i kvalifikovala se za skolu za takvu djecu. Lorna voli da sve sto joj dodje pod ruku rastavi i onda pokusava da ga sastavi, i na nase iznenadjenje, uglavnom uspije. OBOZAVA VODU i nikad ne bi izlazila iz kupatila! Neustrasiva je, i jedina stvar koje se boji je injekcija/vakcina!!! Ne plasi se cudovista, mraka, visine i svega onoga sto je svojstveno djeci tog uzrasta... Izuzetno je otvorena, vesela, nimalo stidljiva, cak je nekad i nametljiva, kako s nama, tako i sa nepoznatim ljudima. Ako joj se nesto kod nekoga svidja u prodavnici, kod doktora, u kinu, itd, ona jednostavno mu pridje i kaze "cao, ja sam Lorna, drago mi je sto smo se upoznali, svidjaju mi se tvoje cipele..." ili sta vec. sa drugom djecom se ne slaze najbolje, zapravo ne zna da se s njima igra jer ona voli da komanduje (sto joj mi u kuci dozvolimo), i cim nesto nije po njenom ceifu ona kupi prnjice i bebe i ide kuci. Imam prijateljicui ciji sin voli da se s njom igra, tj. dozvoli joj da mu sefuje, pa se eto njih dvoje jedino i igraju,. skrta je jako, nece i ne zna da dijeli (ma koliko mi to pokusavamo korigovati). jako voli da crta i boji, pise, voli da joj citamo, voli da gleda TV, i voli da kuha, vjerovali ili ne, kad god ja kuham moram da joj dam malo tijesta ili sta vec se pravi, da i ona mrlja i sprema. Mama i ja volimo da gledamo kuhanje na TV-u i ona zna presjediti po sat vremena s nama gledajuci to. U biti je jedna otvorena, vesela, znatizeljna i nadasve tvrdogalava djevojcica!