|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  138 139 [140] 141 142   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Zene sa Hidzabom
19.2.2013 23:37:42   
jasmin

IZVORNA PORUKA: Iman83

Nego, je li dužnost vjerniku da se okupa prije klanjanja a nakon što je sanjao da je imao spolni odnos?

Ako se na donjem vešu vide tragovi onoga sto se inače desi tokom spolnog odnosa,onda treba. Ako nema ništa,onda ne.

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 3476
19.2.2013 23:38:12   
jasmin

IZVORNA PORUKA: ena23

hvala vam objema

user posted image user posted image

user posted image

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

(odgovor članu ena23)
Neposredna veza do poruke: 3477
20.2.2013 13:23:40   
aazra
Šta vi mislite o sufijskog literaturi, mene privlači jedna knjiga baš (Mudrosti sufijske sehare, tako nešto), ali ne znam, bojim se da ne zaglibim u to ako me bude previše zanimalo, a zanima me... user posted image

P.S. Kad su "oni dani mjesecu" šta smijem učiti a šta ne? Iz Kur'ana smijem li učiti sure koje znam napamet ili ne? Našla sam negdje da se u tom periodu hajza ne smije ništa učiti iz Kur'ana, čak ni ono što znaš napamet, ali da mogu dove.

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 3478
20.2.2013 13:32:27   
chuci

IZVORNA PORUKA: jasmin

kad je dernek nek i hala gori, evo jos jedno: nisam klanjala duzi period svog zivota i odlucila sam sada da bih mogla uz redovne namaze naklanjati uvjek i farzove koje nisam klanjala, nesto mislim, ako sljedecih 13tak godina tako budem radila naklanjat cu sve sto sam propustila user posted image jesam li na pravom putu, sta vi mislite?

Nisi dužna naklanjati ono što si propustila. Dužna si se iskreno pokajati,vjerujem da već jesi i truditi se da ustraješ na namazima do kraja svog života i da se trudiš ne propustiti sunete. Ako možes klanjaj i nafile poput duha namaza i sl,kako bi ti Allah nafilama nadoknadio propušteno.

Još o sehvi sedždi...
Što se tiče sehvi-sedžde, tj. šta je i kako se čini: Sehvi-sedžda je sedžda koju klanjač čini prije ili poslije namaza kako bi nadoknadio propust (grešku) koji mu se dogodio u namazu. Ti propusti (greške) dijele se u tri vrste: dodavanje, oduzimanje i sumnja u tačan broj rekata.

Što se tiče načina činjenja, ako se čini prije selama (zato jer je nešto oduzeto u namazu), čovjek učini dvije sedžde donoseći tekbire prilikom odlaska i povratka sa sedžde, a zatim se preda selam. A ako se čini poslije selama (zato što se nešto dodalo), na isti način se učine dvije sedžde, nakon kojih se preda selam po drugi put, bez učenja ''Ettehijjatu''.

jel to znači da se ne treba poslije ove dvije sedžde ništa učiti. samo se selam preda

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 3479
   [Obrisana poruka]
20.2.2013 13:57:44   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu chuci)
  Neposredna veza do poruke: 3480
20.2.2013 15:26:13   
damma

Ja kad radim sevhi sedždu, predajem selam (nakon što sam sve potrebno izučila) samo na desnu stranu, opet uradim dvije sedžde i učim sve kao što radim i inače na svakom završnom sjedenju(ettehijatu, salavate i dove).

Neka me neko ispravi ako grješim, ali ovako pročitah i svatih da treba user posted image

I ja ovako radim user posted image

2004.
2008.

Neposredna veza do poruke: 3481
20.2.2013 15:42:00   
ananas_ze

IZVORNA PORUKA: damma

Ja kad radim sevhi sedždu, predajem selam (nakon što sam sve potrebno izučila) samo na desnu stranu, opet uradim dvije sedžde i učim sve kao što radim i inače na svakom završnom sjedenju(ettehijatu, salavate i dove).

Neka me neko ispravi ako grješim, ali ovako pročitah i svatih da treba user posted image

i jauser posted image

Ništa živ čovjek ne može izgubiti što mu jedno proljeće ne bi moglo povratiti, niti može biti čovjek trajno nesrećan dok Bog daje da se duša liječi zaboravom a zemlja obnavlja proljećem.

S~proljeće~ 05.04.2014.
S~zvijezda smijalica~ 06.03.2017

(odgovor članu damma)
Neposredna veza do poruke: 3482
20.2.2013 16:32:40   
Daliyah92

IZVORNA PORUKA: ananas_ze

i jauser posted image

Nije potrebno. Ima vise nacina da se sehvi-sedzda ucini. Ja znam dva: jedan je ovako kako jasmin opisa (nakon ettehijjatu, salavata i dove ucine se normalno 2 sedzde i preda se selam) a drugi je isto samo se prije sehvi-sedzde preda selam samo na desnu stranu pa se ucini sedzde i opet selam na desnu i lijevu stranu. Ako se sehvi-sedzda zabravi moze se i poslije namaza.

Ako u toku namaza neko misli da li je klanjao 3 ili 4 ponasat ce se kao da je klanjao 3 i klanjati i cetvrti rekat (ako je u pitanju npr. podne koje ima 4 rekata). Ako se zaboravi i klanja i peti rekat (i svjestan je toga) samo ce uciniti sehvi-sedzdu.

"Dijete uvijek može odraslog naučiti trima stvarima: da bude veseo bez razloga, da bude uvijek nečim zabavljen i da se zna svom snagom zauzeti za ono što želi."

A 16.6.2012. :)
D 14.5.2016. :)

(odgovor članu ananas_ze)
Neposredna veza do poruke: 3483
20.2.2013 17:02:00   
jasmin

IZVORNA PORUKA: chuci

IZVORNA PORUKA: jasmin

kad je dernek nek i hala gori, evo jos jedno: nisam klanjala duzi period svog zivota i odlucila sam sada da bih mogla uz redovne namaze naklanjati uvjek i farzove koje nisam klanjala, nesto mislim, ako sljedecih 13tak godina tako budem radila naklanjat cu sve sto sam propustila user posted image jesam li na pravom putu, sta vi mislite?

Nisi dužna naklanjati ono što si propustila. Dužna si se iskreno pokajati,vjerujem da već jesi i truditi se da ustraješ na namazima do kraja svog života i da se trudiš ne propustiti sunete. Ako možes klanjaj i nafile poput duha namaza i sl,kako bi ti Allah nafilama nadoknadio propušteno.

Još o sehvi sedždi...
Što se tiče sehvi-sedžde, tj. šta je i kako se čini: Sehvi-sedžda je sedžda koju klanjač čini prije ili poslije namaza kako bi nadoknadio propust (grešku) koji mu se dogodio u namazu. Ti propusti (greške) dijele se u tri vrste: dodavanje, oduzimanje i sumnja u tačan broj rekata.

Što se tiče načina činjenja, ako se čini prije selama (zato jer je nešto oduzeto u namazu), čovjek učini dvije sedžde donoseći tekbire prilikom odlaska i povratka sa sedžde, a zatim se preda selam. A ako se čini poslije selama (zato što se nešto dodalo), na isti način se učine dvije sedžde, nakon kojih se preda selam po drugi put, bez učenja ''Ettehijjatu''.

jel to znači da se ne treba poslije ove dvije sedžde ništa učiti. samo se selam preda

Da.

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 3484
20.2.2013 17:05:11   
jasmin

IZVORNA PORUKA: aazra

Šta vi mislite o sufijskog literaturi, mene privlači jedna knjiga baš (Mudrosti sufijske sehare, tako nešto), ali ne znam, bojim se da ne zaglibim u to ako me bude previše zanimalo, a zanima me... user posted image

P.S. Kad su "oni dani mjesecu" šta smijem učiti a šta ne? Iz Kur'ana smijem li učiti sure koje znam napamet ili ne? Našla sam negdje da se u tom periodu hajza ne smije ništa učiti iz Kur'ana, čak ni ono što znaš napamet, ali da mogu dove.

Najbolje je da učiš dove. Ako učiš Kur`an napamet,onda smiješ ponavljati ono što već znaš kako ne bi zaboravila.

Što se tiče spomenute literature,ne čitam je.

(odgovor članu aazra)
Neposredna veza do poruke: 3485
20.2.2013 17:05:30   
ananas_ze

IZVORNA PORUKA: Daliyah92

IZVORNA PORUKA: ananas_ze

i jauser posted image

Nije potrebno. Ima vise nacina da se sehvi-sedzda ucini. Ja znam dva: jedan je ovako kako jasmin opisa (nakon ettehijjatu, salavata i dove ucine se normalno 2 sedzde i preda se selam) a drugi je isto samo se prije sehvi-sedzde preda selam samo na desnu stranu pa se ucini sedzde i opet selam na desnu i lijevu stranu. Ako se sehvi-sedzda zabravi moze se i poslije namaza.

Ako u toku namaza neko misli da li je klanjao 3 ili 4 ponasat ce se kao da je klanjao 3 i klanjati i cetvrti rekat (ako je u pitanju npr. podne koje ima 4 rekata). Ako se zaboravi i klanja i peti rekat (i svjestan je toga) samo ce uciniti sehvi-sedzdu.

mene su u medresi naucili ovako, kad odem mami provjerit cu u Hanefijskom mezhebu

Ništa živ čovjek ne može izgubiti što mu jedno proljeće ne bi moglo povratiti, niti može biti čovjek trajno nesrećan dok Bog daje da se duša liječi zaboravom a zemlja obnavlja proljećem.

S~proljeće~ 05.04.2014.

(odgovor članu Daliyah92)
Neposredna veza do poruke: 3486
20.2.2013 17:38:02   
jasmin
Vidi Saraye što viri user posted image user posted image user posted image .

Neposredna veza do poruke: 3487
20.2.2013 17:54:07   
Saraya
Ne mogu promaci oku sokolovom... user posted image

Dodjem jednom godisnje i odmah me skuzi... :D

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 3488
20.2.2013 18:02:16   
jasmin

IZVORNA PORUKA: Saraya

Ne mogu promaci oku sokolovom... user posted image

Dodjem jednom godisnje i odmah me skuzi... :D

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Bonicko nedavno smo te spominjale na chat temi,raja se sjeća kad si dolazila u igraonu...pitaju za tebe,a od tebe ni glasa. Si živa bre?
Javi se i na chat. Poželjeli smo te.

(odgovor članu Saraya)
Neposredna veza do poruke: 3489
20.2.2013 18:17:34   
Saraya
Zar se mene vise iko sjeca? user posted image

Ako Bog da, javim se jos na koju temu. user posted image Ispala sam iz fazona... user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 3490
20.2.2013 21:57:53   
chuci
sad čitam u hanefijskom fikhu da se pouči ettehijjatu i salavati, nakon toga se može predati prvi selam, a može i prije predavanja selama (iako je bolje predati selam), pa se učine dvije sedžde i ponovo se uče ettehijjatu i salavati.

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

(odgovor članu Saraya)
Neposredna veza do poruke: 3491
20.2.2013 22:42:14   
Daliyah92

sad čitam u hanefijskom fikhu da se pouči ettehijjatu i salavati, nakon toga se može predati prvi selam, a može i prije predavanja selama (iako je bolje predati selam), pa se učine dvije sedžde i ponovo se uče ettehijjatu i salavati.

Kao sto vec rekoh ima vise nacina, ni jedan nije pogresan. Ako si ti tako procitala onda je to jedan od nacina. Znam da ovdje u Saudiji svi imami za kojima sam ja klanjala rade onako kako sam ja objasnila, a brat mi je isto rekao ovako i rekao mi je da je on ucio u Medini da ima vise nacina. Koji god odaberes ne radis pogresno. user posted image

"Dijete uvijek može odraslog naučiti trima stvarima: da bude veseo bez razloga, da bude uvijek nečim zabavljen i da se zna svom snagom zauzeti za ono što želi."

A 16.6.2012. :)
D 14.5.2016. :)

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 3492
20.2.2013 22:46:44   
ena23
evo mene ponovo user posted image
nedavno procitah u jednoj knjizi da je zena muslimanka duzna odazvati se pozivu njenog muza u krevet, "taman i da je hljeb stavila da se pece", i da ce je proklinjati meleci cjelu noc ako ona odbije i muz zaspi kivan na nju...

da li je ova "naredba"zaista vjerodostojna, i sta vi mislite o njoj? znam da je pitanje skakljivo i mozda necu dobiti nijedan odgovor ali eto, cisto iz neke znatizelje pitam ...

Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.

lav prvi- 22.08.2009.
lav drugi- 06.08.2011.

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 3493
20.2.2013 23:12:33   
treće
pa hljeb je , nisu uštipciuser posted image
haman se sat peče, možeš se i istuširat

nedavno procitah u jednoj knjizi da je zena muslimanka duzna odazvati se pozivu njenog muza u krevet, "taman i da je hljeb stavila da se pece", i da ce je proklinjati meleci cjelu noc ako ona odbije i muz zaspi kivan na nju...

da li je ova "naredba"zaista vjerodostojna, i sta vi mislite o njoj? znam da je pitanje skakljivo i mozda necu dobiti nijedan odgovor ali eto, cisto iz neke znatizelje pitam ...

(odgovor članu ena23)
Neposredna veza do poruke: 3494
20.2.2013 23:50:04   
ananas_ze

hvala ti na odg sve me je kopkalo user posted image

S~proljeće~ 05.04.2014.

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 3495
20.2.2013 23:58:46   
ananas_ze

ena, ovim hadisom se zeljela ukazati na vaznost i znacaj tog odazova zene, jedna moja prijateljica je na ovu temu rekla kao da je briga ako je ona npr ima glavobolju i sl, kao vaznija joj je ona nego njegova ta potreba, ja sam joj rekla da pravi muz u takvoj situaciji nece misliti na to, nego na zdravllje svoje supruge, mnogo ljudi olahko tumaci hadise, ja se nadam da sam ti uspjela objasniti i pojasniti hadis koji si navela bez mnogo price, nego ukratko i dovoljno, jer kada je sunet u pitanju, medju muslimanima ne treba biti rasprave oko toga, neka je farz na mjestu i ok, bice nam svima dobro aBduser posted image

S~proljeće~ 05.04.2014.

(odgovor članu ena23)
Neposredna veza do poruke: 3496
   [Obrisana poruka]
21.2.2013 0:01:02   
Brisani uporabnik

(odgovor članu ena23)
  Neposredna veza do poruke: 3497
   [Obrisana poruka]
21.2.2013 0:03:39   
Brisani uporabnik

Neposredna veza do poruke: 3498
21.2.2013 0:09:12   
ananas_ze
meni je mm jednom rekao "to ti je da muzevi ne svrljaju okolo" user posted image

S~proljeće~ 05.04.2014.

Neposredna veza do poruke: 3499
   [Obrisana poruka]
21.2.2013 0:16:33   
Brisani uporabnik

Neposredna veza do poruke: 3500
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  138 139 [140] 141 142   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  138 139 [140] 141 142   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *