|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  139 140 [141] 142 143   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Zene sa Hidzabom
21.2.2013 0:48:07   
treće

user posted image
IZVORNA PORUKA: ananas_ze

IZVORNA PORUKA: ena23

evo mene ponovo user posted image
nedavno procitah u jednoj knjizi da je zena muslimanka duzna odazvati se pozivu njenog muza u krevet, "taman i da je hljeb stavila da se pece", i da ce je proklinjati meleci cjelu noc ako ona odbije i muz zaspi kivan na nju...

da li je ova "naredba"zaista vjerodostojna, i sta vi mislite o njoj? znam da je pitanje skakljivo i mozda necu dobiti nijedan odgovor ali eto, cisto iz neke znatizelje pitam ...

ena, ovim hadisom se zeljela ukazati na vaznost i znacaj tog odazova zene, jedna moja prijateljica je na ovu temu rekla kao da je briga ako je ona npr ima glavobolju i sl, kao vaznija joj je ona nego njegova ta potreba, ja sam joj rekla da pravi muz u takvoj situaciji nece misliti na to, nego na zdravllje svoje supruge, mnogo ljudi olahko tumaci hadise, ja se nadam da sam ti uspjela objasniti i pojasniti hadis koji si navela bez mnogo price, nego ukratko i dovoljno, jer kada je sunet u pitanju, medju muslimanima ne treba biti rasprave oko toga, neka je farz na mjestu i ok, bice nam svima dobro aBduser posted image

dodala bih ovdje i na bezrazložno izbjegavanje
ali to su već pomalo čudni odnosi,

(odgovor članu ananas_ze)
Neposredna veza do poruke: 3501
21.2.2013 10:33:01   
chuci
ja sam jednom slušala emisiju na radiju pa nisam baš dobro zapamtila da muž ima pravo da odbije ženu ali ne poslije četvrtog traženja ili poslije 4 dana nisam sigurna. a eto ako neko zna neka napiše da znamo i mi. gdje god čitaš o pravima žene ne spominje se ovo.

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

(odgovor članu treće)
Neposredna veza do poruke: 3502
21.2.2013 11:28:54   
Lady26

IZVORNA PORUKA: Saraya

Zar se mene vise iko sjeca? user posted image

Ako Bog da, javim se jos na koju temu. user posted image Ispala sam iz fazona... user posted image user posted image user posted image

Ja sam te spominjala.... user posted image  user posted image  user posted image

L. 04.12.2009.
E. 19.03.2015.
Moje princeze

(odgovor članu Saraya)
Neposredna veza do poruke: 3503
21.2.2013 11:46:54   
canim
Jeli ko citao vodic za muslimanski brak, toplo preporucujem

http://www.bosanskialim.com/rubrike/tekstovi/000219R015.PDF

(odgovor članu Lady26)
Neposredna veza do poruke: 3504
21.2.2013 11:55:12   
jasmin

IZVORNA PORUKA: chuci

ja sam jednom slušala emisiju na radiju pa nisam baš dobro zapamtila da muž ima pravo da odbije ženu ali ne poslije četvrtog traženja ili poslije 4 dana nisam sigurna. a eto ako neko zna neka napiše da znamo i mi. gdje god čitaš o pravima žene ne spominje se ovo.

Muž nema pravo odbiti ženu.
Dokaz je,između ostalog i ajet:`One imaju isto toliko prava koliko i dužnosti, prema zakonu`.
Dakle,sve za što se kaže da je žena dužna,ona na to ima i pravo user posted image .

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 3505
21.2.2013 11:59:24   
jasmin

IZVORNA PORUKA: Iman83

meni je mm jednom rekao "to ti je da muzevi ne svrljaju okolo" user posted image

A-a, jok, nema im za to opravdanja.

A uostalom, imaju i žene prava i potrebe user posted image user posted image

Fakat user posted image .

Sjećam se jedne stare nane i njene priče...e ćeri moja...čim te čovo zovne,makar da hljeb prekuhavaš,ni ruke ne peri...dalje ne smijem user posted image .
Tad mi je bilo presmiješno,sad znam da sve ima svoju čar i blesavo iskustvo user posted image .

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 3506
21.2.2013 12:03:05   
Bebica11

IZVORNA PORUKA: ena23

evo mene ponovo user posted image
nedavno procitah u jednoj knjizi da je zena muslimanka duzna odazvati se pozivu njenog muza u krevet, "taman i da je hljeb stavila da se pece", i da ce je proklinjati meleci cjelu noc ako ona odbije i muz zaspi kivan na nju...

da li je ova "naredba"zaista vjerodostojna, i sta vi mislite o njoj? znam da je pitanje skakljivo i mozda necu dobiti nijedan odgovor ali eto, cisto iz neke znatizelje pitam ...

tacno jeuser posted image

nemam sta misliti nego se pokoritiuser posted image

uglavnom to je pravo muza kod zene, naravno da je od edeba sve ono sto ste gore spomenule, pa da se ne ponavljamo

a ova clanica sto je spomenula 4 dana, to je prije 4mj al eto treba provjeriti

"Gospodaru moj, daj da ja i neki potomci moji obavljamo molitvu; Gospodaru naš, Ti usliši molbu moju!"( Ibrahim 40)

(odgovor članu ena23)
Neposredna veza do poruke: 3507
21.2.2013 12:10:02   
canim
mm mi je nekad davno pricao , eh sad koliko me pamcenje sluzi, Ashabi kad su isli u ratovanje ostajali su jako dugo sto znaci da su dugo bili odsutni od svojih zena pa je Poslanik uradio istrazivanje koliko max zene mogu bez muzeva i to je max cini mi se 4 mjeseca, dakle s ratovanja su se muzevi morali vracati u roku od 4 mjeseca da bi zadovoljili potrebe svojih zena user posted image

(odgovor članu Bebica11)
Neposredna veza do poruke: 3508
21.2.2013 12:13:51   
jasmin

IZVORNA PORUKA: canim

mm mi je nekad davno pricao , eh sad koliko me pamcenje sluzi, Ashabi kad su isli u ratovanje ostajali su jako dugo sto znaci da su dugo bili odsutni od svojih zena pa je Poslanik uradio istrazivanje koliko max zene mogu bez muzeva i to je max cini mi se 4 mjeseca, dakle s ratovanja su se muzevi morali vracati u roku od 4 mjeseca da bi zadovoljili potrebe svojih zena user posted image

To je bio Omer kako se ja sjećam user posted image .
Mada se to vezivalo samo za odsustvo od kuće.

(odgovor članu canim)
Neposredna veza do poruke: 3509
21.2.2013 12:14:50   
treće
jeste hz Omer
to za 4 mj. je nešto sasvim drugo, koliko ja znam, kada su određivali koliko da traju smjene na ratištu odredili su da žena bez muža može najduže 4mj izdržati.
možda ima još nešto

ja sam isto ovakva pitanja prekontavala zašto je ovo ili ono, kad sam vremenom naslušala se svakakvih iskustava zbog čega sve žene odbijaju muža i prnduće se npr ucjenjuje muža s nekim stvarima..., pravila su pisana za sve što znači i one koji imaju skladan odnos i brak ali i za one koji samo po pravilima opstaju,

< Poruku je uredio treće -- 21.2.2013 12:19:54 >

(odgovor članu Bebica11)
Neposredna veza do poruke: 3510
21.2.2013 12:26:28   
canim

IZVORNA PORUKA: jasmin

Eh pa sad, nije joj sigurno trebao muz jednom u 4 mjeseca da joj usisa kucu i baci smece user posted image dakle znamo na sta se je odnosilo user posted image

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 3511
21.2.2013 12:27:15   
pipi_duga_capara

IZVORNA PORUKA: treće

jeste hz Omer
to za 4 mj. je nešto sasvim drugo, koliko ja znam, kada su određivali koliko da traju smjene na ratištu odredili su da žena bez muža može najduže 4mj izdržati.
možda ima još nešto

ja sam isto ovakva pitanja prekontavala zašto je ovo ili ono, kad sam vremenom naslušala se svakakvih iskustava zbog čega sve žene odbijaju muža i prnduće se npr ucjenjuje muža s nekim stvarima..., pravila su pisana za sve što znači i one koji imaju skladan odnos i brak ali i za one koji samo po pravilima opstaju,

halali draga ali ja oplakah od smijeha user posted image user posted image udubila se ja citam kad naletih na ovo user posted image

(odgovor članu treće)
Neposredna veza do poruke: 3512
21.2.2013 12:33:44   
treće

Eh pa sad, nije joj sigurno trebao muz jednom u 4 mjeseca da joj usisa kucu i baci smece user posted image dakle znamo na sta se je odnosilo user posted image

na ibadete naravnouser posted image

(odgovor članu canim)
Neposredna veza do poruke: 3513
21.2.2013 13:42:51   
chuci

pa u ovoj emisiji je isto ovo spominjano. međutim to je kao kad je u pitanju odsustvo, ali ovo 4 dana je kao u slučaju da je muž prisutan u kući.

ali meni se više sviđa ovo tumačenje od jasmin user posted image

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

(odgovor članu canim)
Neposredna veza do poruke: 3514
21.2.2013 14:07:27   
treće
ima 3 noći

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 3515
21.2.2013 14:48:04   
aazra

IZVORNA PORUKA: aazra

Šta vi mislite o sufijskog literaturi, mene privlači jedna knjiga baš (Mudrosti sufijske sehare, tako nešto), ali ne znam, bojim se da ne zaglibim u to ako me bude previše zanimalo, a zanima me... user posted image

P.S. Kad su "oni dani mjesecu" šta smijem učiti a šta ne? Iz Kur''''''''''''''''ana smijem li učiti sure koje znam napamet ili ne? Našla sam negdje da se u tom periodu hajza ne smije ništa učiti iz Kur''''''''''''''''ana, čak ni ono što znaš napamet, ali da mogu dove.

Najbolje je da učiš dove. Ako učiš Kur`an napamet,onda smiješ ponavljati ono što već znaš kako ne bi zaboravila.

Što se tiče spomenute literature,ne čitam je.

Hvala Jasmin user posted image

Sto se tice ovog oko bračnih odnosa...pa ne znam ako bas nisam raspolozena za to, nije ni mm neki "ćeif", hoću reći obično je obostrana inicijativa, sad ne znam svako je različit ipak ne mislim da se sve moze naci u knjigama...nesto ipak ljudi rjesavaju individualno izmedju sebe user posted image

Inace, ne znam uciti hatmu (mada bi voljela), jer ne znam arapski , znam nekoliko sura napamet, kao i Ajetul Kursiju, neke ucim iz knjige (s transkriptom arapskog), inace sam ucila ono sto znam napamet dok nisam nasla jedno objasnjenje da se ni to ne bi smjelo (osim ako zena ne sprema neki ispit isl), pa sam se zabrinula iz razloga sto sam to radila...

Ali opet, "Allah oprasta greske iz neznanja", ja sam sad u nedomuici smijem li prouciti Ajetul Kursiju kad sam u hajzu , ili ne, kad me uhvati nervoza ne mogu da nesto ne proucim...posto su razlicita tumacenja oko toga, mozda ipak najbolje da se drzim dova...user posted image

< Poruku je uredio aazra -- 21.2.2013 15:00:46 >

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 3516
21.2.2013 15:29:10   
ananas_ze

IZVORNA PORUKA: Iman83

meni je mm jednom rekao "to ti je da muzevi ne svrljaju okolo" user posted image

A-a, jok, nema im za to opravdanja.

A uostalom, imaju i žene prava i potrebe user posted image user posted image

Fakat user posted image .

Sjećam se jedne stare nane i njene priče...e ćeri moja...čim te čovo zovne,makar da hljeb prekuhavaš,ni ruke ne peri...dalje ne smijem user posted image .
Tad mi je bilo presmiješno,sad znam da sve ima svoju čar i blesavo iskustvo user posted image .

mm nije garant mislio na sebe, znate da ima zena koje bezrazlozno odbijaju i muzevi nisu zadovoljni, sta ce takav covjek?
nana moje prijateljice je tako ispricala da je bila u selu sa zenama na kafi, i zene se hvalile tim odbijanjem ako im nesto nije po volji, ako nisu raspolozene, ako im naumpadne tjerati nesto svoje i sl. i ta nana dodje kuci da i ona osjeti tu "slast", pa kad je odbila covjek je zakljucao u sobu i pokazao gdje je joj je mejsto user posted image od tada ne odbijauser posted image

Ništa živ čovjek ne može izgubiti što mu jedno proljeće ne bi moglo povratiti, niti može biti čovjek trajno nesrećan dok Bog daje da se duša liječi zaboravom a zemlja obnavlja proljećem.

S~proljeće~ 05.04.2014.
S~zvijezda smijalica~ 06.03.2017

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 3517
21.2.2013 16:00:14   
jasmin
aazrić,ja učim ajetul kursijj i u hajzu. Pogotovo pred spavanje i ako izlazim negdje.

Neposredna veza do poruke: 3518
22.2.2013 0:33:02   
aazra
Ananas_ze...mozda je to tebi simpatično, no mislim da u današnje vrijeme brakovi, pa i oni u kojima se spruznici trude pridrzavati vjerskih principa, funkcioniraju ipak prvenstveno na poštovanju drugog, tako da...I neke stvari nemaju veze s vjerom, više s tradicijom, kao što je nepoštivanje zena.

Mislim samo da muz od te nane ne bi trebao biti uziman za primjer muško - zenskih odnosa u islamu ( i slicni njemu), to je sve... user posted image

Jasmin, hvala ti puno, bas sam imala nedoumicu oko toga...user posted image

Cini mi se da si bas ti nedavno spomenula kako po nekim tumacenjima zena cak nije duzna ni sluziti muskarca, da se ne tretira kao neka "sluzavka" vec da se supruznici medjusobno razumiju, pomazu...pa tako nekako i kad je rijec o intimnim odnosima.

< Poruku je uredio aazra -- 22.2.2013 0:39:31 >

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 3519
22.2.2013 0:43:05   
jasmin
Da,slažem se. Poslanik sallallahu alejhi we selleme je najbolji primjer. On je bio posebno romantičan muž.
Rekao je da se ženi ne prilazi bez glasnika,a glasnik je poljubac,maženje...i da se od žene ne odlazi dok i ona ne zadovolji svoje potrebe...
Ovo je dovoljno slijediti da intimni odnos bude savršen i da supružnici s te strane budu ispunjeni.

Da,po mišljenu 3 priznata mezheba,žena nije dužna služiti muža.
Ali,ako idemo logikom da se voljenom mužu čini dobro...biće i toga. Kao i obrnuto.

< Poruku je uredio jasmin -- 22.2.2013 0:45:17 >

(odgovor članu aazra)
Neposredna veza do poruke: 3520
22.2.2013 15:19:00   
aazra
Sjetih se jednog ajeta iz Kur'ana, sad ne znam hoću li ga uspjeti ispravno citirati, ali govori sve..

"Muškarci i zene su jednaki u pravima i duznostima, ali je Allah dao prednost muškarcima za jedan stepen..." (zato što su fizički jači i manje podlozni emocijama)...

..Tako da kaznjavanje zene za navodno odbijanje intimnog odnosa je van pameti, nije muz zenin Gospodar nego Allah dz.s. user posted image

Sto se tice odnosa Poslanika S.A.V.S. prema njegovim zenama zaista sam se iznenadila kada sam procitala da su one kod njega imale i tu slobodu da odu, on im je to rekao zbog teškog zivota kojim je zivio..dakle nije ih drzao kao robinje, pa vjerujem da se to odnosi na sve u vezi s njima...user posted image

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 3521
22.2.2013 17:24:51   
ananas_ze

IZVORNA PORUKA: aazra

Ananas_ze...mozda je to tebi simpatično, no mislim da u današnje vrijeme brakovi, pa i oni u kojima se spruznici trude pridrzavati vjerskih principa, funkcioniraju ipak prvenstveno na poštovanju drugog, tako da...I neke stvari nemaju veze s vjerom, više s tradicijom, kao što je nepoštivanje zena.

Mislim samo da muz od te nane ne bi trebao biti uziman za primjer muško - zenskih odnosa u islamu ( i slicni njemu), to je sve... user posted image

Jasmin, hvala ti puno, bas sam imala nedoumicu oko toga...user posted image

Cini mi se da si bas ti nedavno spomenula kako po nekim tumacenjima zena cak nije duzna ni sluziti muskarca, da se ne tretira kao neka "sluzavka" vec da se supruznici medjusobno razumiju, pomazu...pa tako nekako i kad je rijec o intimnim odnosima.

u potpunosti se draga, slazem s tobom, ovu nazovimo je anegdotu sam napisala kao primjer sta se dogodilo jednoj zeni, ne znam na osnovu koje si recenice zakljucila da podrzavam takav odnos supruznika u islamskom braku ? bas si me izbacila zeno iz takta, ne mogu doc sebi user posted image

Ništa živ čovjek ne može izgubiti što mu jedno proljeće ne bi moglo povratiti, niti može biti čovjek trajno nesrećan dok Bog daje da se duša liječi zaboravom a zemlja obnavlja proljećem.

S~proljeće~ 05.04.2014.
S~zvijezda smijalica~ 06.03.2017

(odgovor članu aazra)
Neposredna veza do poruke: 3522
22.2.2013 23:11:11   
aazra
Vidi, ne čitaju ovu temu samo zene koje su se posvetile vjeri (u manjoj ili većoj mjeri), već i neke koje ovo zanima, čisto iz znatizelje pa da ne steknu pogresan dojam user posted image ...Inače je običaj kod nas da se neki zastarjeli običaji pripisuju vjeri, pa eto tek da se zna da je zena u islamu puno više cijenjena nego što mnogi misle...user posted image

Neke starije zene na primjer pričaju mi da nikad nisu čitale Kur''an na našem jeziku, mada su znale klanjati,obavljale su namaz, ali to je sve, čak nisu znale ni prijevod onog sto uče i to je istina nazalost...niko u njihovo znanje nije ulagao, i tako, ja ne krivim njih ni za šta, samo ih zalim i hvala Bogu pa zivimo u danasnje vrijeme kad nam je znanje više nego dostupno i treba to iskoristiti, ako nista radi nas samih i da ne bi niko s nama manipulisao user posted image

Jasmin, hvala ti za jos jednom, i ja bar dvaput dnevno i naveče proučim Ajetul - Kursiju pa mi je baš bilo teško kad sam mislila da u hajzu ne bi smjela...user posted image

Neposredna veza do poruke: 3523
23.2.2013 12:36:12   
Daliyah92
Žena nije rob svome svekru i svekrvi! -

http://www.youtube.com/watch?v=5Qwv17mAIog

user posted image user posted image user posted image

"Dijete uvijek može odraslog naučiti trima stvarima: da bude veseo bez razloga, da bude uvijek nečim zabavljen i da se zna svom snagom zauzeti za ono što želi."

A 16.6.2012. :)
D 14.5.2016. :)

(odgovor članu aazra)
Neposredna veza do poruke: 3524
23.2.2013 17:29:26   
ajla86
cure moze savjet.....
cesto bebi kad se uznemiri ucim sta znam i neznam user posted image i to je smiri bas,ali cesto sam neprikladno obucena i bez abdesta...jeli problem uciti sure-dove tako???

(odgovor članu Daliyah92)
Neposredna veza do poruke: 3525
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  139 140 [141] 142 143   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  139 140 [141] 142 143   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *